Бетонови блокове са предимства, недостатъци и полагане

Преди да започнете конструкция, трябва да изберете материал за стени и конструктивни елементи. Благодарение на иновативните технологии днес се появиха много възможности. Те могат да бъдат приписани газобетон. Когато избирате строителен материал, не забравяйте да проучите неговите свойства и да го използвате във вашите климатични условия.

Клетъчен бетон - материал от множество пори

Производството на газобетон се извършва на най-новото оборудване, което позволява производството на висококачествени продукти. Използването на евтини материали значително намали цената на блоковете.

Обработката на газобетонни блокове е по-лесна от дървесината

Обработката на газобетонни блокове е по-лесна от дървесината

Производствени блокове - дълъг процес, състоящ се от няколко етапа:

  • Смесване на основните съставки: кварцов пясък (60), цимент (20), алуминиев прах (повече от 1) пулверизиран негасена вар (19). Разбъркването се извършва докато се получи равномерна композиция.
  • Добавя се вода и разтворът се размесва отново. Трябва да бъде пластмасова смес от консистенция не е твърде дебела заквасена сметана.
  • Получената маса се разлага по специални форми, предназначени за производството на газови блокове. Те се пълнят само половината от обема.
  • След това, формата със сместа се поставя в топла камера с висока влажност, където се увеличава по размер, като мая пай. Между вар и алуминиев прах се получава химическа реакция, през която се отделят топлина и водород. Сместа започва да се разпенва, образува се голям брой пори. Тогава водородът се изпарява, давайки пространство на въздуха. Масата бързо се втвърдява.
  • След увеличаване на масата, сместа трябва да узрее 1-2 часа. След това се отстранява от матрицата и с помощта на специално режещо оборудване се разделя на блокове и плочи с правилна големина с висока точност.
  • С цел най-накрая да се втвърдят получените блокове, те се поставят в специални пещи в автоклав, където под налягане при температура 184 градуса материалът се нагрява и втвърдява. Обработката отнема 12 часа. В резултат на това се формира тобемормит, което намалява способността на блоковете да се свиват и увеличават силата си.

При спазване на пропорциите и производствената технология се получава материал с експлоатационни свойства, както при бетона. По-лесно е да се обработва, отколкото едно дърво.

Каква е техническата страна на проблема - 6 характеристики на блоковете

Порестостта на материала е 85, поради което притежава свойствата както на камък, така и на дърво. Следователно, той е популярен в частното строителство. Поради използването на метода за втвърдяване в производството и използването на естествени материали, материалът е получил доста добри характеристики.

  1. 1. Бетонът се произвежда в различни степени. Плътността и якостта на натиск зависят от марката. Марката D600 отговаря на плътност от 600 кг / м3. Колкото по-висока е маркировката, толкова по-голяма е плътността и следователно силата.
  2. 2. Топлопроводимостта за газобетон клас D600 е 0,14 W / (m * ° C). Този индикатор зависи от влажността на въздуха. Тъй като процентът на влажността нараства, топлопроводимостта на материала се увеличава.
  3. 3. Блоковете имат висока устойчивост на замръзване - клас F35 и по-висока, за да могат да се използват при сурови климатични условия. Стените на газобетон могат да издържат до 35 замръзвания, т.е. да се движат над 35 зимни сезона.
  4. 4. Материалът не пропуска звукови вълни, той е отлично звукоизолиращо устройство. Според звукоизолацията той съответства на приетите строителни кодове.
  5. 5. Аерозолните бетонни продукти не горят, имат огнеупорен клас А1, издържат на температури до 300 градуса. В случай на пожар, конструкцията запазва свойствата на лагера за около 3 часа, поради което има висока степен на пожарна безопасност.
  6. 6. Производствена технология позволява производството на блокове с посочените размери. Това дава възможност да се изчисли необходимото количество материал.

Разнообразие от форми и марки - широки възможности за приложение

Бетоновите бетонни блокове имат различна форма и могат да бъдат гладки, разглобени, U-образни и HH-образни. Всеки гладък елемент е направен под формата на паралелепипед с различни размери на страните. Тази форма позволява използването на блокове в изграждането на сгради за различни цели. Монтирането на блока с жлеба на гребена се извършва на специална система: на всеки елемент има жлеб, съответстващ на гребена на следващия блок, в който е вкаран. Това ускорява процеса на зидария и запазва лепилото за монтаж. Системата "жлеб-гребен" осигурява твърд куп зидария и увеличава надеждността на конструкцията.

U-образните елементи имат специфично приложение. Те се използват за изграждането на колан с твърдост, който е монолитна подсилена конструкция, и за джъмпери над отворите. Формата NN се използва за монтиране на кофраж при конструиране на обекти с комплексна конструкция. Можете да разделите газовите блокове за тяхното предназначение. Структурата се използва за изграждането на стени и устройството на преградите. Това са най-плътните блокове на марката D1000-1200 с плътност в границите от 0.29-0.38 W / (m * ° C). Те се използват за изграждане на малки сгради за икономически цели.

За да създадете колан с твърдост използвайте U-образни блокове

За да създадете колан с твърдост използвайте U-образни блокове

Структурната и топлоизолация (или универсалната) се използва за частно строителство. Тези блокове имат добри топлоизолационни и якостни характеристики, което прави възможно използването им като носещи конструкции. Марката блокове може да бъде в рамките на D500-D900, плътността варира от 0,12 до 0,24 W / (m * ° C).

Топлоизолационните блокове поддържат топлината добре, осигурявайки удобни температурни условия. Те не се използват за ерекция носещи стени, тъй като те нямат достатъчна сила. Тяхното оптимално приложение е облицовката на външните стени, парапетите на лоджиите и балконите. Основната функция е фехтовка и топлоизолация. Плътността е 0,08-0,1 W / (m * ° C), марката е от D 300 до D 400.

Най-голямо е търсенето на газови блокове, размерите на които са 600x250x200 мм, а теглото им е 18 кг.

Какви са атрактивните блокове и мога ли да използвам метални крепежни елементи?

Устойчивостта на свиване ви позволява да започнете да завършите работата веднага след изграждането на стените на къщата, което ускорява строителството. Наличието на точни размери на размера опростява съединителя, особено ако блоковете са от типа "жлеб-канал". Лесен за работа, способността да се разкрият, мелене, нарязани на блокове с помощта на ръчни инструменти и ниско тегло позволяват бързо и лесно изграждане на различни конструкции: стени, преградни стени, стълби, парапети и др



Ниският коефициент на топлопроводимост дава на материала добри топлоизолационни свойства. Той поддържа топлината на закрито, не позволява на студа отвън през зимата, през лятото не позволява да проникне в горещия въздух вътре. По този начин се създават удобни условия и се пестят разходи за отопление. Лек газобетон намалява натоварването на основата, позволява използването на леки основи, което спестява пари. Материалният кладенец преминава през въздуха (газобетонните стени "диша"), но не изгнива. Структурата на материала не позволява размножаването на гризачи и насекоми, така че животът му е достатъчно дълъг. Високата пожароустойчивост позволява използването на блокове за огнеупорни конструкции.

Аериран бетон е устойчив на свиване, така че завършването може да започне незабавно

Аериран бетон е устойчив на свиване, така че завършването може да започне незабавно

Високотемпературните изолационни свойства са важни за изграждането на преградни стени, стени в жилищни помещения. Важно предимство за изграждането на жилищни сгради е екологичната чистота на материала. Газовият бетон не отделя токсични вещества през цялата си работа. Освен това блоковете са с ниска цена.

Не газобетон и недостатъци. Нестабилността на въздействието на влага изисква при полагане на стени да се обърне повече внимание на хидроизолацията. Използвайте специален грунд. Ако материалът е наситен с влага, той намалява характеристиките на топлоизолацията, в този случай е възможно отделяне на довършителния материал. Ниската якост за огъване и компресия играе роля при изграждането на къщи от няколко етажа. От газобетон не могат да се изграждат многоетажни сгради и да се използват като носещи конструкции.

Недостатъците се проявяват при използването на фиксиращия материал. Металните елементи в стените от газобетон бързо се ръждясват. Скрепителните елементи лесно се вписват в стените, но не се държат достатъчно бързо, затова се нуждаят от допълнително закрепване.

Какво е необходимо, за да направи къщата на газобетон дълготраен?

Зидането на газобетон е подобно на технологията за изграждане на стени от тухлен и пенобетон, но има свои собствени нюанси. При изграждането на сгради със собствени ръце трябва да спазвате определени правила на всеки етап. Започваме с базовото устройство. За газобетонни стени е достатъчно да се запълни основата на лентата. Когато се събира сила след изливане, между нея и стените на блоковете е необходимо да се извърши висококачествена хидроизолация, за да се предпазят стените от проникване на влага.

За полагането на първия ред ние използваме бетон пластмасов разтвор като свързващо вещество. Необходимо е да се постигне идеалната равномерност на първия ред, тъй като равновесието на цялата бъдеща стена зависи от това. Блокът се настройва с помощта на гумен чук и ниво на сградата. Първият ред от бетонни стени трябва да бъде подсилен, подсилваме редовете на всеки 4 реда. С устройството от тънки прегради (120-150 мм) подсилването се извършва в един ред.

Специално лепило се използва като свързващо вещество за полагане на редове от газови блокове. Слоят на разтвора се нанася равномерно върху цялата повърхност, най-удобно е използването на назъбена мистрия за приложение. Преди нанасянето на циментовите блокове не е задължително да се потапяте. Полагането е необходимо при полагане при много горещо време. Лепливият състав ви позволява да сведете до минимум разстоянието между отделните елементи, което подобрява топлоизолационните характеристики на бъдещата стена. Дебелината на вертикалните фуги не трябва да надвишава 3 мм, хоризонтално - може да варира от 2 до 8 мм. Отстраняваме лепилото с мистрия, но не го търкайте. В хоросанните блокове хоросанът се полага върху жлебовете отстрани. Гладкостта на стените се проверява с вертикална линия.

За да се подобри адхезията между лепилото и повърхността на блоковете, преди полагането на следващия ред, предишната трябва да бъде третирана със специален поплавък или равнина. След полагането на газобетонни стени ние правим укрепващ колан. За това инсталираме кофраж на стената, в който поставяме армировката. Цялата конструкция се излива с бетон. Тъй като бетонът има висока топлопроводимост, коланът трябва да бъде изолиран, за да се избегнат евентуални топлинни загуби.

Ако се допуснат грешки по време на полагане на бетонни стени, може да възникне вътрешно напрежение, което ще доведе до пукнатини в стената, поради което технологията трябва да се спазва стриктно.

Лепилото се приготвя съгласно указанията на опаковката. За приготвянето на състава използвайте топла, чиста вода. Когато разтворът е готов, той обикновено се оставя за няколко минути сам, така че той е подут. След това сместа отново се разбърква и започва да се полага. Лепилото запазва свойствата си за един час. За да не се втвърди, трябва да се покрие. Съществуват норми за съответствие на дебелината на стените според марката на газовия блок:

  • D300-350 - 300 мм;
  • D400-500 - 400 mm;
  • D600 - 500 mm;
  • D700 - 600 мм и т.н.

За къщи, в които се предоставя сезонно настаняване, тези показатели са по-ниски.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да изберем газов блок, пенобетон, газобетон или полистирол?Какво да изберем газов блок, пенобетон, газобетон или полистирол?
Основната разлика между газобетон и пенобетонОсновната разлика между газобетон и пенобетон
Правилно подсилване на газобетонни блокове при издигането на двуетажна къщаПравилно подсилване на газобетонни блокове при издигането на двуетажна къща
Какво е по-добре да изберете тухли или газобетон за стениКакво е по-добре да изберете тухли или газобетон за стени
Реалната цена на газобетон блок е оценката за къщатаРеалната цена на газобетон блок е оценката за къщата
Калкулатор за изграждането на къща, изработена от газобетон, разглежда конструкцията ниКалкулатор за изграждането на къща, изработена от газобетон, разглежда конструкцията ни
Технология на производство на блокове газ у домаТехнология на производство на блокове газ у дома
Газов блок аериран бетон якост на камък и лекота на дървотоГазов блок аериран бетон якост на камък и лекота на дървото
Какво представлява газовият блок?Какво представлява газовият блок?
Къща от бетонни конструкцииКъща от бетонни конструкции
» » Бетонови блокове са предимства, недостатъци и полагане
© 2021 BggeHat.com