Какво да изберем газов блок, пенобетон, газобетон или полистирол?

Днес различни видове клетъчни бетони са доста популярни, ако не и най-популярните, материали в нискоетажна конструкция. Какъв е този строителен материал, вече е ясно от името. Бетон по един или друг начин "пълни" с кухини, които осигуряват ниска топлопроводимост и малко тегло на този материал.

Нека да обсъдим с вас какви са по-добре пяна блокове или газ блокове

Нека да обсъдим с вас какви са по-добре пяна блокове или газ блокове

На строителния пазар широко разпространена е широка гама от клетъчни блокове от пенобетон, газобетон и полистирол. Те се различават по начина на производство и следователно в някои свойства. Но всички те са обединени от доста ниско тегло, висока якост, лекота при обработката на строителната площадка без специален инструмент.

Съществуват обаче и недостатъци, присъщи на всички тези видове материали. Структурите, изградени от тези строителни материали, са от голямо значение за качеството на основата, както и за свиването на деформациите на сградата като цяло. Ниската устойчивост на напрежение на опън, чупливост на конструкциите от най-често използваните марки клетъчни бетони изисква задължително използване на подсилващи ремъци и други подсилващи елементи.

Penoblok

Penoblok

Пяна бетон се произвежда от смес от пясък, цимент и вода, всъщност, конвенционален цимент-пясък хоросан. Тази смес се втвърдява при естествено налягане (без използване на автоклави).

За да се осигури порьозност, към сместа се прибавят специални химични реактиви, които при смесване стимулират интензивно разпенване. Полученият пенлив "коктейл" се поставя в калъпи, където се втвърдява.
Именно тази технология прави възможно да се получи блок от пяна от формата, в който е поставен по време на втвърдяване. Порите, направени от тези технологични блокове са затворени, извън блока е напълно монолитна, т.е. няма пори на повърхността. Ето защо степента на абсорбция на водата и пропускливостта на въздуха на пенобетонните блокове е много по-ниска, отколкото при блоковете от газобетон. Влагата не прониква в материала и не се абсорбира в него, но въздушната пропускливост на тези блокове е много ниска. Това означава, че къща, изработена от пяна бетон, ще изглежда като запечатан термос, без добра вентилационна система.

В зависимост от разпространението на геометричните размери на блоковете във всеки отделен случай се използва обикновена цименто-пясъчна смес за зидария или специални лепилни тапи за зидария.

Простотата на технологията дава възможност да се произвеждат пенобетонови блокове без скъпоструващо промишлено оборудване. Това обаче доведе до факта, че със завидна последователност има производители, които произвеждат продукти с ниско качество. Това се отнася както за геометрията на блоковете, така и за характеристиките им (якост, устойчивост на замръзване, хомогенност и т.н.)

Газов блок

Газов блок

Аериран бетон се произвежда с помощта на процеса на образуване на газ. Този процес се случва в разтвора на цимент, вар, пясък и вода след добавянето на алуминиев прах. Цялата смес започва да произвежда водород, чиито мехурчета набъбват в сместа.

Разширената маса се нарязва и поставя в автоклав, където се подлага на термична обработка в атмосфера от наситени пари при налягане от 8 до 13 атмосфери. Така че да получите газобетонни блокове за втвърдяване в автоклава.

За да се избегне използването на скъпоструващо промишлено оборудване, понякога технологията за производство на газобетон не е в автоклав. В този случай блоковете достигат необходимото състояние при атмосферно налягане.

Различните количества добавки осигуряват различни размери на порите, плътност на готовия материал. В този случай по-порестият газобетон, колкото по-лесно е, толкова по-добре запазва топлината и по този начин е най-добрият звукоизолатор. Въпреки това, с нарастващата порьозност, силата му намалява.



Благодарение на тази производствена технология газовите блокове придобиват пореста структура, чиито пори не са затворени. Този материал е гъба от бетон. Това е, което осигурява този строителен материал със способността да "диша", сравнимо с подобно свойство на естественото дърво.

Но това прави газовия блок много хигроскопичен, т.е. той много лесно абсорбира влагата от въздуха и я държи. При изграждането на стени от газови блокове тази характеристика трябва да се има предвид.

След като стените са издигнати, външното покритие трябва да се извърши само след като всички мокри процеси в помещението са изчерпани. Това ще позволи на блоковете да изсушат помещенията.

Качеството на автоклавните втвърдяващи се газови блокове със сигурност е в по-голяма степен в съответствие с обявените характеристики, отколкото качеството на материалите, произведени с други технологии. Силата и геометричните характеристики на такива блокове, като правило, на високо ниво. Зидането обикновено се извършва с помощта на лепило.

Полистирол бетон

Полистирол бетон

Полистиреновият бетон е смес от бетон, специална смола и цяла или натрошена гранулирана пяна. С други думи, полистирол бетон вместо газови полистиролови зърна.

Според техните характеристики бетонните блокове от полистирол са по-близо до блоковете на пяната. Съответно те имат подобни предимства. Въпреки това, полистиролът, който е част от този строителен материал, причинява редица специфични характеристики.

  • На първо място, това е, разбира се, въпросът за екологосъобразността. Полистиролът не е най-високото качество в процеса на "живота" си разпределя в околната среда някои не най-полезни за хората неща. И в случай на отопление (вече от 80 ° С) започва да се разпада, издавайки цял куп токсини.
  • На второ място, това е въпрос на пожарна безопасност. Този момент не изисква коментари.
  • И трето, тъй като тя не изглежда странно, тя е обичана от гризачи. Многократно имаше случаи, при които (плъхове, мишки и други земни катерици) подреждаха удари, жилища и понякога цели божества в полистиренови бетонни конструкции.

Може би в момента всички или повечето от тези недостатъци са разрешени на технологично ниво, обаче, при избора на този материал за строителство, трябва да се помисли за това (надявам се, последното наследство) наследство.

Газокондензиран бетон

Газокондензиран бетон

В допълнение към тези видове блокове има такива като газобетон бетон - клетъчен бетон, произведен с използването на пепел от различен произход. Такива блокове не се препоръчват за строителство, за жилищни помещения. Те могат да останат опасни за човешкото тяло в продължение на 30 години.

Въпреки всички предимства на клетъчния бетон, неговите недостатъци (чупливост, висока критичност към качеството на основата, хигроскопичност) трябва да бъдат взети предвид при избора на материала за строителство. Следва да се отбележи, че безразборното използване на тези строителни материали невинаги е оправдано и понякога неприемливо. Като достойна алтернатива в редица случаи е възможно да се използва такъв строителен материал като арболит.

Надявам се, в процеса на четене на тази статия, да разберете какво е най-добре за изграждането на блок от пяна или газ блок и да се възползвате от придобитите знания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на Penobloka и приложение на блокове от пянаХарактеристики на Penobloka и приложение на блокове от пяна
Основната разлика между газобетон и пенобетонОсновната разлика между газобетон и пенобетон
Калкулатор за изграждането на къща, изработена от газобетон, разглежда конструкцията ниКалкулатор за изграждането на къща, изработена от газобетон, разглежда конструкцията ни
Как да изберем газов блок за изграждане на къщаКак да изберем газов блок за изграждане на къща
Топлопроводимост на газови блоковеТоплопроводимост на газови блокове
Аериран газобетонАериран газобетон
Как да мазилка газ блоковеКак да мазилка газ блокове
Свойства и характеристики на газовите блоковеСвойства и характеристики на газовите блокове
Газов блок аериран бетон якост на камък и лекота на дървотоГазов блок аериран бетон якост на камък и лекота на дървото
Аерозолен бетон за достойнство, недостатъци, приложениеАерозолен бетон за достойнство, недостатъци, приложение
» » Какво да изберем газов блок, пенобетон, газобетон или полистирол?
© 2021 BggeHat.com