Устройството на дървени подови нюанси на технологичния процес

Подреждане на дървени подове

Дървените подове винаги са били мечта на градските жители. Малкият размер на апартаментите, особено височината на таваните, не позволиха използването на тази подова конструкция. Но днес този дефект в новите сгради е практически коригиран. Новите апартаменти имат достатъчно височина, за да позволят такъв лукс като дървен под. Разбира се, собствениците на частни къщи не са имали такива проблеми и в близкото минало този тип подови настилки се прилага навсякъде само защото е проста, евтина и дъските не са голям дефицит. И въпреки че в себе си на устройството на дървени подове - това не е много трудно, без определени знания тук е задължително.

Първото нещо, което трябва да се обърне внимание, е основата на подовата настилка. Незабавно направете резервацията, че дървеният под на дъските е построен само върху структурата на изоставането - няма други възможности за днес. Да започнем разговора с градските апартаменти.

Дървен под в градски апартамент

Може би ще бъде излишно да се напомни още, че в стоманобетонните блокове на всички етажи основата е подсилена бетонна плоча на пода. Това е много силна и надеждна база, но качеството на повърхността му оставя много да се желае. Дефекти и различия в съвременните битови чинии - това е нормално. Ясно е, че при такива условия е трудно да се постави плосък дървен под. Разбира се, ще трябва да се опитате да изравните изоставането в една хоризонтална равнина. Но за това е необходимо да направите замазка, който, на първо място, е нерентабилен и, на второ място, ще ви отнеме много време.

Какво се предлага?

  • Първата е да се отървете от дефекти в повърхността на бетонната плоча. За тази цел могат да се използват всички закрепващи разтвори. Например, същото решение, което е подходящо за замазка, замазка или готов сух микс.
  • Вторият е да се затвори целият етаж с материали за бариерни бариери, които модерният пазар предлага в огромен асортимент. Но не се вгледайте в скъпи продукти - дори и полиетиленовото фолио е подходящо тук. Просто я изберете поне 200 микрона дебелина.

Защо ми трябва бариера за пара? Не забравяйте, че всички етажи във всички стаи са най-добре изолирани. Дори ако вашият апартамент не е на приземния етаж, все още се извършва топлоизолация на пода. Това ще позволи да се отървете от най-ниските топлинни загуби. Освен това не винаги е необходимо да се използват скъпи съвременни материали като топлоизолационен материал. Можете да вземете традиционните, които всеки е чул. Например, минерална вата или експандирана глина, полистирол или стъклена вата.

Но имайте предвид, че дори и малкото влияние на влажността може драстично да намали топлоизолационните характеристики на традиционните нагреватели. Бетонната плоча не гарантира, че влажните въздушни пари няма да проникнат от долните етажи. Все още ще бъде! И в някои стаи (кухня, баня и тоалетна) - в големи количества. Ето защо бариерата за пара е толкова необходима.

Монтиране на дневника

Какви са изоставанията? Това са дървени пръти с различни размери. Специалистите препоръчват използването на максимална височина на подреждане, не по-голяма от 70 милиметра. Колкото по-голям е размерът, толкова по-нисък е таванът. И сега възниква въпросът - колко правилно е да се изостава? Те трябва да бъдат поставени в една и съща хоризонтална равнина. Ясно е, че една неравна бетонна основа създава проблеми, но не боговете на саксиите са изгорени, затова вземете някои полезни съвети:

  1. Върху стаята трябва да се поставят дървени трупи.
  2. Разстоянието между елементите зависи от дебелината на използваното дърво. Най-добрият вариант е половин метър.
  3. На първо място, първото и последното закъснение се монтират и фиксират към бетонната основа. След това се опъват нишки, между които остават останалите елементи.
  4. Препоръчва се конструираната структура да бъде импрегнирана с антисептични разтвори.

И сега обърнете внимание на начините, по които е възможно да се монтират трупи на конкретна основа. Първият вариант е най-простият. Необходимо е да се пробие проходен отвор в дървения продукт, по който да се направи отвор в бетона. Основата се задвижва от пластмасов дюбел, а затягането и фиксирането се извършват с дълъг винт.

Вторият вариант се основава на използването на двойни щифтове (малки дървени пръти с едно и също напречно сечение като самите изоставания). Първо прикрепете към основата на шефа, между тях поставете закъснението, което е изравнено и фиксирано към тези уши. Броят на шефовете се определя от дължината на изоставането, но има и оптимален размер - 40-50 сантиметра.

Третият вариант е регулируемото закъснение. В този случай всеки елемент е фиксиран не към бетонната основа, а към специални стойки, с които можете да намалявате или увеличавате всяко изоставане. Ето защо те се наричат ​​регулирани. До този момент това е най-простият вариант по отношение на дизайна. Но на цената е най-скъпа.

Когато цялата конструкция е напълно готова, е възможно да се положи или покрие изолационния материал. Ако използвате ролкови продукти, трябва да изрежете ивиците по ширина малко повече от разстоянието между закъсненията. Това е необходимо, за да може нагревателят да влезе в дизайна с намеса, без да оставя студени мостове. Във всичко това има един проблем, който се отнася до необходимостта от парна и топлоизолация. Разбира се, не можете да направите това, когато става дума за интериорни пространства. Но на изолирани балкони и лоджии без такава изолация не може да направи.

И последният етап преди инсталирането на дървения капак е хидроизолацията. Изпълнява същата функция като бариерата срещу пара - защитава нагревателя от вредните въздействия на влагата и водата.

Дървен под в частна къща

Подредба на пода

Дървен под на трупи

Производството на дървени подове в частна къща се извършва практически по същата технология. Но всичко ще зависи от това коя основа бе избрана по време на строителството. Не е факт, че всеки разработчик ще използва скъпи бетонни плочи. Съществуват бюджетни варианти, които позволяват скъпо да се пестят материали и методи за тяхното прилагане. Например, монтиране на същите закъснения. Но в този случай структурата на забавяне ще бъде основата.

Как протича инсталационният процес? Обикновено дървени елементи с техните ръбове почиват върху основата на конструкцията, ако има такива. По цялата дължина на конструкцията на подпорните стълбове, които могат да бъдат изработени от различни материали. Например, от тухли, бетонни блокове или камък. Можете да излеете стоманобетонни стълбове и в някои случаи да използвате дървени трупи, предварително изолирани с горещ битум. Ако мазето на фондацията липсва, тогава всички същите носачи са изградени по периметъра на помещението.

Ако това е начинът, по който дървеният под е подреден на приземния етаж без мазе, опорите трябва да бъдат издигнати на земята. В този случай е необходимо да уплътните основата, за да я укрепите. Обикновено, пясъкът или грубият пясък пада под опорите и ги сгъстява.

Когато полюсите са готови, можете да извършите инсталирането на дневника. Много е важно изолацията на дървото от подпорните стълбове. За да направите това, можете да използвате всеки хидроизолационен материал, но не търсете нещо специално - обикновен покривен материал ще се справи перфектно с поставените му задачи. Но сега може да се пристъпи към изравняване структура, която се прави чрез полагане под всеки елемент от дървени подпори с различна дебелина. Обикновено това не е проблем.

Изграждане на дървени подови настилки

Така че всичко е готово и можете да започнете да инсталирате дървена подова настилка. Но това не означава, че подът трябва задължително да бъде пешеходен туризъм. В края на краищата, едно дърво означава всеки продукт, например, един и същ шперплат. Така че, нека да разгледаме как можете да поставите шперплат и дъски.

Монтаж на шперплат

Дървена технология за подова настилка

Подредба на пода

Какво първо трябва да търся?

  • Първо, това е разстоянието между закъсненията. Разбира се, много ще зависи от височината на тези елементи. И тук има определено съотношение: височината на 40 мм - разстоянието между закъснения от 90 см, 50 мм - 110 см, 60 мм - 130 см.
  • На второ място, това е дебелината на самия шперплат - минималният размер е 12 милиметра.
  • Трето, полагането на всеки лист се извършва с промяна, т.е. случайно.
  • Четвърто, за да нанесете шперплат на дървените трупи, имате нужда от лепило и винтове - това е гаранция за надеждно фиксиране.

Единственият недостатък на шперплат е, че не може да бъде покритие. Тази основа се счита за междинна и трябва задължително да бъде завършена с материали за довършителни работи. С борда на пода в този план, всичко е много по-лесно, защото това е покритието. Разбира се, боядисайте го или го покрийте с лак, но това е незначителни разходи в сравнение с ламинат или паркет.

Монтажните дъски на трупите са по-трудни, защото са свързани с монтажа на всеки елемент. Но ако знаете технологията на полагане и някои трикове, дори и един обикновен човек може да се справи с този процес.

Монтиране на подови дъски

Етаж с дъски в къщата

Монтаж на дървени подове

Незабавно направете резервация, че за такъв под е най-добре да използвате плочки, които се вписват плътно един в друг и не оставят никакви празнини между тях. Технологията на полагане е съвсем проста:

  1. Монтирайте противоположната на входната врата на стената първата дъска, приведете я паралелно на стената и я фиксирайте към дървените трупи с винтове. Опитайте се да монтирате монтажа в жлеба.
  2. Тогава, на разстояние, което се определя от ширината на дъската плюс 5-6 сантиметра, се поставя и фиксира правоъгълна рейка.
  3. Втората дъска се монтира, която се вкарва в първата дъска с трън.
  4. Сега между втората дъска и рейката се поставят малки дървени клинове, които трябва да бъдат предварително приготвени. Чрез захващане на клиновете в опората натискате втората дъска на първата.
  5. Сега можете да задържите втория плот за плочи с винтове отново в жлеба.
  6. Извадете багажника и я преместете на същото разстояние, както и за първи път. И този процес продължава до края, докато повърхността не бъде напълно запълнена с дъски.

Разбира се, не можем да допуснем, че това завършва цялата процедура за създаване на пода. Той все още трябва да бъде приведен в правилната форма, като го дава възможност за представяне. Дървените подове обикновено са боядисани или лакирани. Какво да изберете е да решите сами. Но не забравяйте, че съвременният пазар на бои и лакове предлага огромен избор от материали, които понякога са много трудни за разбиране. Много ще зависи от стаята, в която дървеният под е направен от дъски. Тъй като в различни помещения проходимостта е различна, което означава, че различното натоварване на етажите. При избора можете да помогнете на мениджърите в магазина, където сте кандидатствали за покупка.

Заключение по темата

Както можете да видите, за да изградите дървени подове във вашата собствена къща или апартамент, ще ви е необходима доста подробна информация. Но този процес не е толкова сложен, както може да изглежда на пръв поглед, въпреки че трябва да знаете някои нюанси. Ако решите да прекарате целия процес със собствените си ръце, не бива да го отлагате. Не се страхувайте, вземете предвид всичко, което беше обсъдено в статията, вижте снимките и видеоклиповете, които специално публикувахме на тази страница на сайта и действайте. На вас задължително всичко ще се окаже.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инструкция стъпка по стъпка за това как да направите дървен подИнструкция стъпка по стъпка за това как да направите дървен под
Ремонт на къщата като подРемонт на къщата като под
Как да изберем и правим подове в апартамента правилноКак да изберем и правим подове в апартамента правилно
Как правилно да направите пода на балкона със собствените си ръцеКак правилно да направите пода на балкона със собствените си ръце
Дървена подова рамкаДървена подова рамка
Как да поставите дървен подКак да поставите дървен под
Каква е подготовката на пода за балатумКаква е подготовката на пода за балатум
Как да направите пода на дъските в гаража нюанси на процеса на изгражданеКак да направите пода на дъските в гаража нюанси на процеса на изграждане
Как да направите дървен под на дървени трупиКак да направите дървен под на дървени трупи
Устройството на пода върху дървени трупиУстройството на пода върху дървени трупи
» » Устройството на дървени подови нюанси на технологичния процес
© 2021 BggeHat.com