Как да ремонтирате паркета самостоятелно

Паркет настилка

Много потребители биха искали да видят паркет в къщата си. Това е не само красива подова настилка, но и здрав и естествен материал, способен да сервира без проблеми няколко десетилетия. Но имайте предвид, че дори такъв висококачествен под ще изисква постоянна грижа. Независимо дали искате или не, но след известно време паркетът ще започне да се покрива с драскотини и разводи, на някои места той ще се разпадне и пролуките между панелите ще се разширят. В допълнение, паркет scins, че не всеки обича. Ето защо въпросът за това как да се върне оригиналния външен вид на паркета след дълги години на работа е много подходящ. Така че ще разберем.

Има много дефекти, които придружават паркетно покритие по време на продължителната му работа. Но най-често се срещат само 4 вида недостатъци и те според експертите се смятат за най-трудни за елиминиране:

  • Пилинг на паркетни плочи.
  • Отокът им.
  • Скърцане на паркет.
  • Абразия отпред.

Отстраняване на паркетните плочи от гениталната основа

Този дефект обикновено се появява след дълъг експлоатационен живот. Преди това паркетът започва да крещи и натиска, ако стъпиш на определена зона, когато ходиш. И в един момент смъртта просто излита от гнездото си. За да го изтъкнем направо, външността вече съвсем не съвпада с думата "красива". Каква е причината за ексфолирането?

  1. Висока относителна влажност на закрито, където се полага паркет.
  2. Изсушете монтажното лепило.
  3. Грешката на капитана, който е направил по време на монтажа на паркет.

Причините са очевидни. Но нека да разгледаме как можете да се справите с това неудобство. На първо място, е необходимо да се определи на какво основание е поставен паркетен под. Тя може да бъде бетон или дървена обвивка. Веднага направете резервацията, че ремонтните технологии на различни основания са много различни един от друг.

Бетонова основа

Изходната плоча трябва да бъде почистена от старото лепило, тук можете да използвате разтворители, шкурка и други опции. Същото трябва да се направи и с гнездото. Почистете го от отломки и прах, отстранете лепилото с някакъв инструмент, като използвате разтворител - така процесът ще бъде по-бърз. Сега е необходимо да се залее откритата площ с грунд за бетон. Необходимо е гнездото да се изсуши. Сега обратната страна на паркетния панел се обработва с лепило и се поставя в местоназначението.

Ако лепилото на бетона е в нормално състояние и паркетът не е поставен толкова отдавна, не е необходимо да се отстранява. Можете да го затоплите със сешоар до вискозно състояние и да поставите чинията на място. И по отношение на самия панел - ако качеството му не ви удовлетворява по някаква причина, заместете го с нова.

Дървена основа

Стилизиране на рибената кост

Класически начин на стил

Каква е разликата между този процес на ремонт и предишния? Подготовка - почистване на гнездото - точно същото. Но използваното лепило е напълно различно - може да е вариант на казеин или дърводелци. В гнездото се полага лепило, вложката се поставя на място и се изтърква по цялата дължина с чук. Някои майстори използват 2 пирони за фиксиране на здравина. Ако решите да направите точно същото, отсечете бонетите си и не забравяйте да удавите самите нокти в паркета.

Ако се образуват малки пролуки между съседни плочи, те трябва да бъдат запечатани с помощта на разтвор от лепило за дограма, дървени стърготини, вода и портланд цимент. Необходимо е да издържите точната формулировка - 14 порции вода, 5 порции цимент, 5 дози стърготини и 2 части лепило. Между другото, местата на ковани нокти могат да бъдат запечатани с лепило, смесено с дървени стърготини. Всяко решение се прилага върху паркетни подове, като се използва гумена шпатула, а след изсъхване повърхността се покрива и се нанася с лак.

Подуване на умира

Подуването на всеки дървен продукт, включително паркета, е свързано с няколко причини:

Полагане ленти

В случай на повреда е възможно да се заменят отделни елементи

  1. Течността беше излята на пода.
  2. Висока относителна влажност в помещението.
  3. Високата влажност умира - т.е. материалът не е добре изсушен.
  4. Грешката на господаря, който постави материала на влажна основа без парна бариера, или имаше празнини между стените и пода.

За да премахнете този дефект, можете да използвате различни опции за текущи ремонти. Но, както при пилинг на паркетни плочи, основата за различен подход към ремонтните работи е материалът, от който е издигната основата.

Моля, обърнете внимание! Ако откриете грешка при монтажа, при която липсва празнината между стената и пода или явно е по-малка от 1 см, препоръчваме да режете ръбовете на паркета около целия периметър на стаята.

Метод номер 1 - леко подуване на отделните матрици

Това е най-лесният и лесен начин за ремонт. За да направите това, трябва да изсъхне мястото на подуване, например, можете да използвате сешоар или някакъв вид отоплително устройство. След това поставете тежък предмет с плоско дъно на мястото на подуване.

Метод номер 2 - подуване на голяма площ на пода

В случай, че броят на подутите пластини е повече от 10 броя, тогава използването на първата опция няма смисъл. Единственото нещо, което може да се предложи в този случай, е да се разглобят подутите паркетни панели на цялата дефектна площадка. След това подложката трябва да се изсуши добре, да се обработва с грунд или мастик и да се залепят нови панели. Старият паркет не трябва да се изхвърля, той може да бъде използван за дребни ремонти на пода, ако неговите елементи не са силно разгорещени.

Скърцане на паркет

Такъв етаж прилича на плочка

Уютен и изискан

Така че, паркетът ви изведнъж изскърца. Много хора могат да кажат, но какъв е неудобството? В края на краищата, скърцането на дървен под е вид уютен дом. Но скърцането на сценария е различно. И не всички хора могат да харесат този звук. Затова най-добре е веднага да се отървете от него.

Какви са причините за образуването на скърцащия под? Има няколко и почти всички от тях зависят от влажността:

  • Недобре изсушени елементи от паркет преди продажбата. В процеса на експлоатация плаките започват да изсъхват, намалявайки по размер.
  • Неправилно извърши инсталационния процес.
  • Фрикцията на панела е около нокътя, с който е прикрепен към основата.

Имайте предвид, че скърцането може да се появи на пода, което е инсталирано не толкова отдавна, да не говорим за старото покритие. Така че този проблем е един от най-често срещаните. Какво може да се направи? Преди всичко не можете да си купите паркет с висока влажност. Минималната му стойност е 7. Втората е да се контролира влагата на субстрата. Това можете да направите сами. Важно е да отделите необходимото време за сушене на пода, така че включете отоплението или инсталирайте отоплителни уреди, затворете прозорците и вратите, създайте вентилация. Това означава, че подгответе фондацията на най-високо ниво.

Но също така се случва, че паркетните подови настилки започват да крякат с напреднала възраст, така че помислете за технологията на ремонта от начало до край:

  1. Първо, намерете източника на скърцане.
  2. На второ място, чук в скърцане ноктите, укрепване на планината. Уверете се, че сте отоплили хардуера в тялото на паркета.
  3. Трето, запечатайте пролуките между подовите елементи, като използвате разтвор от лепило и дървени стърготини.
  4. Четвърто, третирайте подовата настилка със специален замазка за дърво.
  5. Пето, смилайте покритието и го покрийте с лак. Това е, направете пълен ремонт.
Опростен модел

Цветни квадратчета

Има по-опростен начин, който не изисква дълъг период от време. За тази цел се пробива дупка с диаметър от 20-25 милиметра в елемента за скърцане. Сега, с помощта на спринцовка, ударете циментов разтвор в дупката, можете да го замените с топъл битум. Тогава щепселът се вмъква в дупката, на която е поставен тежък обект. След изсушаване разтворът е боядисан в цвят на паркета и лакиран отгоре.

Ако паркетът е бил положен като шперплат за основата, след това плочата за надраскване може да се демонтира по следния начин. Демонтирайте елемента, поставете картона в гнездото, нарязайте на необходимия размер, поставете заровете и го прикрепете към основата с нокти. Вместо на ноктите, можете да използвате състава на лепилото, което promazyvaetsya и дъното на гнездото, и на гърба на плочата.

Ако причината за скърцането е триенето на съседни елементи от паркет, тогава можете да се отървете от него по различен начин. За да направите това, между смачканите подови дъски е направена дупка под ъгъл от 45 градуса, където дървеният щифт е изкован. По-добре ще бъде, ако щифтът се запуши с горещо лепило, преди да го блокира. Този закрепващ елемент ще създаде налягане, при което елементите ще се разпръснат и няма да се докоснат.

Но има и по-сериозни причини за образуването на цигулка паркет. Това е неравна бетонна основа, както и свободно прилепване на шперплата към бетон или изоставане. Всички тези методи, описани по-горе, няма да разрешат този проблем. Тук е необходимо напълно да се демонтира паркета, да се изравни основата, да се укрепи и отново да се поставят плочите. Направете истински ремонт на пода.

Износване на декоративния слой

Спалня интериор

Паркет дъска Magnum boen tarkett

Подът на паркета е много капризен. Дори и най-скромният собственик, който го третира внимателно след известно време, ще се сблъска с такъв проблем като износване на повърхността или появата на малки дефекти под формата на драскотини и плешиви петна. Всеки знае как да се справи с подобни проблеми - подът трябва да бъде обвит и лакиран. Вярно е, че има допълнителни операции:

  • Необходимо е да се избият елементите на паркетните подове - трябва да ги сортирате в онези, които можете да напуснете, и тези, които са по-добре заменени с нови.
  • Необходимо е да се извършват малки ремонти, т.е. да се отървете от писъци и дефектни зарове.
  • Уплътнете всички празнини и пукнатини, така че подът да изглежда монолитен.

След затварянето на замазката можете да продължите с колоездене. Най-добре е да го направите със специална машина, тя ще бъде по-бърза и по-добра от ръчно. Въпреки това, ако такова устройство не е евтино, и за еднократна употреба закупуване то няма смисъл, затова е препоръчително да го извади или да покани помощник, който ще направи всички свои ръце.

Смилането се извършва в 4 етапа:

Гладка повърхност

Подово отопление

  1. Грубо шлайфане, при което се използват груби дискове. На този етап покритието се изравнява и лакътът се отстранява.
  2. Запушване. Има голяма вероятност, че в първия етап някои материали за замазка ще летят между някои панели. Такива пропуски трябва да бъдат запълнени отново.
  3. Фино смилане. Тук също се използва шевна машина, върху работния орган се монтират само фино дискови дискове.
  4. Лакираща повърхност. На този етап обърнете специално внимание. На първо място, подът е грундиран, за който можете да използвате обикновен нитро-лак. Грундът се извършва в 3-4 слоя, всеки от които се шлайфа на ръка с фин шкурка, след като нанесеният материал се изсуши. Нитролакът изсъхва най-малко половин час.

Окончателното лакиране се извършва и на няколко слоя. Всичко е точно същото като в случая на нитролак. Тоест, поставяме материала, чакаме да изсъхне и да се работи с шкурка. Защо трябва да шкурка? Следващият слой беше закачен на изсъхналия предишен. Между другото, лак по-добър валяк за боя с палто от микрофибър или гума от пенопласт. Силно натискане върху ролката по време на прилагането на лак не се препоръчва.

Моля, обърнете внимание! Разходката по лакираните подове може да бъде 5 дни след нанасянето на последния слой.

Заключение по темата

Ремонтът на паркета със собствените си ръце не е много труден, както вие сами можете да видите. От всички предложени варианти, ще бъде най-трудно да се фиксира износеното покритие, където ще е необходимо да се смила и лакира повърхността. Но дори и тези процедури не са толкова сложни. Това просто отнема много време за това, това е целият проблем.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Детайлно разглобяваме ремонта на паркетни методи и технологииДетайлно разглобяваме ремонта на паркетни методи и технологии
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Тониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стаяТониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стая
Избелването е нов начин за възстановяване на паркетаИзбелването е нов начин за възстановяване на паркета
Паркет и описаниеПаркет и описание
Как да ремонтирате паркета самостоятелноКак да ремонтирате паркета самостоятелно
Паркет за къщатаПаркет за къщата
ПаркетПаркет
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
Ремонт на паркетРемонт на паркет
» » Как да ремонтирате паркета самостоятелно
© 2021 BggeHat.com