Как да извършим изолацията на комина с полистиролова пяна на ръка?

Работата по изолацията на частна или крайградска къща е една от най-важните процедури, зависеща от комфорта на живеещите там, както и разходите за отопление, състоянието на самата конструкция или мазето.

Разположение на слоевете на основата

Разположение на слоевете на основата

Правилно направена изолация на комина с полистиролова пяна (или полиуретанова пяна), както и хидроизолацията са необходими, за да се намали плащането на комунални сметки. Също така е възможно да се подобри микроклимата в къщата: в нея ще бъде топло и сухо - така че е необходимо да се обърне специално внимание на такъв въпрос.

Значението на затоплянето

особено подово отопление е от значение за нашия климат, ако е необходимо да се осигури комфорт в продължителна или сурова зима с чести и тежки валежи. И не само покривът и стените се нуждаят от изолация - еднакво важен фактор е изолацията на основата, а също така изолация на фундаментни плочи и винтове. Необходимо е да направите това, ако не искате по-нататъшна работа върху изолацията с полиуретанова пяна да доведе до по-лош ефект.

Изолация на мазе частна къща или нужда, във всеки случай, без значение каква задача в помещението, което се намира на този етаж - това може да бъде наличието на мазе за съхранение на всичко, фитнес, сауна и хол (още повече, че). Често собствениците игнорира затопляне партерния етаж на сградите, а след това - изненадан, че къщата е студено, и на разходите за отопление - голям.

Между другото, поради значителни температурни промени, влагата ще кондензира, седейки по стените на мазето. В резултат на това мухълът с гъбичките няма да го чака, което е вредно за човешкото тяло и в същото време вътрешната декорация се влошава.

Освен това, ако отсъства изолацията на сутеренния под с полиуретанова пяна, подът в къщата ще бъде студен - като въздухът, загряван от батериите, се втурва нагоре. Ако температурата е ниска в сутерена, тогава на първия етаж подът няма да се загрее, без значение колко увеличавате капацитета на отоплителните уреди.

Каква полза е полистироловата пяна?

Сега хидроизолацията и изолацията на капачката отвън (и всъщност всяка друга част от конструкцията) може да се направи правилно с помощта на различни материали. Това покритие от минерална вата и penokleksom, полиуретанова пяна или полистиролова пяна. Подстригване и изолационна капа с ръце последната опция се откроява от останалите (-лоши характеристики за качество, с изключение на тази на полиуретановата пяна, която, обаче, е по-скъп) поради няколко причини:

Разширени полистиренови листове

Разширени полистиренови листове

  • изолация капачка на винт или основа колан полистирол е устойчив на влага (което е особено важно, когато основа изолация, която по-често в сравнение с други части от конструкцията, при контакт с влага);
  • нагревателят за комин има сериозни качествени характеристики (топлинната проводимост на материала е приблизително 0,04);
  • няма затруднения с инсталацията - ако желаете, основата може да бъде изолирана с експандирана пенополистирол, няма да се налага да прибягвате до платени специалисти;
  • покритието е устойчиво на ниски температури (материалът издържа до -40 градуса под нулата, без да губи свойствата си);
  • такъв завършек има ниско тегло (което улеснява транспортирането и директно инсталацията);
  • няма нужда да монтирате рамката.

Недостатъците на материала обаче също са на разположение:

  • необходимост от перфектно плоска основна повърхност;
  • е необходимо водоустойчива капачка с прилагане на допълнителна защита на топлоизолационен слой под нагревател за комин;
  • наличието на фуги между изолационните листове.

Трябва да се отбележи, че същото за всяка изолация са характерни недостатъци (освен, може би, пенополиуретанова пяна).

Какво да изолирате?

Що се отнася до топлоизолацията (няма значение какво точно - стените или основата на винтовете), преди всичко това се отнася до работата отвън. Изолацията отвътре е вторично решение и поотделно (без външна) е по-малко ефективно.

Поставени листове от експандиран полистирол

Поставени листове от експандиран полистирол

Първо - поради резкия спад на температурата (тъй като студът ще проникне вътре в помещението), влагата ще се кондензира по повърхността на стените, разваляйки покритието. Той също така насърчава появата на мухъл.

На второ място, влагата (и тя е обилна в заобикалящата се почва) ще засегне стените на капачката, ускорявайки тяхното разрушаване и водейки до появата на пукнатини.

Разбира се, частичният резултат ще бъде забележим. Температурата в стаята ще се повиши, но в крайна сметка, скоро да направите ремонт (или поне - да се отървете от матрицата вътре). Но изолацията от външната страна - много по-ефективен: в този случай, влага и студ просто няма да проникнат вътре, хидроизолация подобрява. Разбира се, процедурата не е лесна, а по отношение на качеството - единствената реална възможност.

Трябва да се отбележи, че изискванията за точността на производителността, а сериозно: най-малката грешка (като спукан шев между чаршафите в основата на една дървена къща затопляне) могат да развалят цялата положителен ефект.

По въпроса как да изолирате приземния етаж, най-ефективният и ефективен отговор е двустранната изолация и хидроизолацията - когато изолацията се извършва както отвън, така и отвътре. Тази опция, макар и трудоемка и скъпа - но е най-важна в случаите, когато се изисква да се постигне възможно най-високото качество на резултата (например, когато мазето се използва като жилищен).

Етапи на работа

Хидроизолацията и процесът на изолация на основата на винтовете от екструдиран полистиролен пясък от собствените им ръце са частично различни от извършените работи за изолация на стени, подове или тавани. Задачата се усложнява от факта, че част от структурата е разположена под земята. Как да изолираме основата на къщата в този случай - ще анализираме по-долу.

Преди да започнете да работите - трябва да определите дебелината на слоя, което ще изисква хидроизолация. Разбира се, че нагревателят за комина ще бъде повече - толкова по-ефективна ще бъде изолацията на основата.

Да се ​​ръководим, когато решаването на проблема следва собствените си изисквания и особеностите на климата: колкото по-студен е регионът - толкова по-дебел трябва да бъде материалният лист. Същото важи и с изискванията: колкото по-топла е помещението, толкова по-дебело трябва да се използва нагревателят.

За да се постигне осезаем резултат, е достатъчно да се изолира повърхността на основата с експандиран полистирол Дебелина 10 см - в този случай конструкцията ще бъде защитена от влага и от студ. Ако е необходимо по-ефективно да изолирате основата, препоръчваме да използвате изолационен слой от 15-20 см (ако желаете, може да бъде повече: за мазето това ще бъде по-добре).



Процесът на затопляне на цокъла

Процесът на затопляне на цокъла

В този случай можете да използвате 1 слой изолация и 2 слоя (листове 5-10 см). Двупластовият метод ще отнеме повече време, но е по-ефективен: в този случай, вторият слой изолация, подобно на хидроизолацията, ще блокира ставите между листовете на първия слой.

Определете какво да изолирате основата, а също и дали е необходимо необходимото количество материал, е лесно, за което ще трябва да изчислите площта на комина, която възнамерявате да изолирате. Само в случай, нека си припомним - това изисква умножаване на височината по ширината на основата. Към резултантния номер добавете поне още 10, които ще бъдат премахнати и подрязани, за да се поберат.

Ние непрекъснато ще разгледаме и двата варианта - затопляне както отвън, така и отвътре.

Затопляне навън

Както вече споменахме по-горе - външната изолация на основата (всеки от купчината на лента) е най-ефективното решение и най-често се използва. Необходимо е да се провежда в сухо и топло време и винаги да се гледа на прогнозата - е изключително нежелателно за времето на работа да вали.

За да направите сами работата, ще ви трябва:

  1. Стиропор от избраната дебелина.
  2. Лепило (специална смес, продавана във всеки строителен магазин).
  3. Дюбели.
  4. Грунд.
  5. Мазилка (устойчива на влага).
  6. Нивото.
  7. Лопатка.
  8. Четка.
  9. Подсилване на мазилка за мазилка.

Изолиран ъгъл на плинт

Изолиран ъгъл на плинт

Работа със собствените си ръце започва с най-труден етап - около купчината (или каквото и да е друго - няма значение), изкопа от фундамента. И ширината му трябва да бъде такава, че да може да работи нормално. Не разпространявайте почвата - ще трябва да заспите отново след приключване на работата.

След повърхността, която е необходима, за да се изолират полистирол, ще бъдат в пълен изглед - той е длъжен да почисти от полепналите замърсявания земята, изпъкнали части (например - строителните фуги между втвърдената пяна бетон увисването и така нататък).

Този етап е изключително важен, тъй като листът от гъст експандиран полистирол просто не лежи правилно, ако повърхността е неравномерна. Резултатът контролира нивото - разликата в идеалното не трябва да бъде и ако го направи, трябва да бъде минимална (до максимум 1-2 см).

Повърхността трябва да се обработва с грунд за проникване в дълбочина - това ще увеличи устойчивостта на конструкцията към влагата. Стената трябва да се изглади няколко пъти, чакайки пълно изсъхване на предишния слой.

Когато последният грундиран слой изсъхне - повърхността може да се обработва с мазилка. Първо, това ще изглади нередностите. На второ място - ще ремонт пукнатини, чипове, пукнатини, шевове, които могат да станат "мостове" на студ. Трето, това ще подобри влагата и термичната защита на конструкцията. Пълното изсушаване на грунда и пластичните слоеве ще отнеме няколко дни.

След като мазилката се втвърди - се изисква да се извърши контролно измерване на гладкостта на повърхността. Ако в това отношение няма проблеми - можете да продължите директно към монтажа на изолацията.

Материалът се препоръчва за рязане - обикновено се изработва екструдирана полистиролова пяна в опаковки, големи листове. Сегментите трябва да бъдат направени с такъв размер, че би било удобно да се работи с тях (приблизително 0,5-0,75 x 1-1,25 м). Твърде малко, за да намали листа не трябва да бъде - защото в този случай, и работата няма да бъде толкова удобно, и броят на ставите ще се увеличи.

Залепване на листа от експандиран полистирол

Залепване на листа от експандиран полистирол

След това трябва да подготвите залепващо решение и да започнете да залепите листата на повърхността. Започва се от долния ъгъл, като се движи странично и плътно се монтира всеки лист към съседните. Разтворът трябва да се нанася равномерно върху цялата повърхност на сегмента, а залепената част за надеждност трябва да бъде фиксирана и с дюбели. Отворите за тях трябва да бъдат пробити, за да се избегне евентуално разкъсване и деформация на сегмента.

Следващият ред трябва да бъде изместен спрямо предходния и да бъде залепен по същия начин.

След завършване на работата, когато цялата повърхност се обработва отвън и лепилото се изсушава - можете да запечатате ставите и да нанесете слой мазилка, която ще предпази материала от директен контакт с влага. За подсилване на слоя е необходима подсилваща мрежа.

Когато мазилката изсъхне - можете да заспите окопа. Като опция - надвисналата част на земята Салка може да бъде завършена с сайдинг, плочки или камък - ако желаете.

Затопляне навън (видео)

Изолация отвътре

По-лесно е да направите изолация отвътре със собствените си ръце на моменти - за това не е нужно да копаете изкоп и можете да работите по всяко време на годината. В детайли няма да се занимаваме с всяка от тях - основните принципи вече са споменати по-горе. Нека разгледаме само ключовите моменти и етапи:

  1. Повърхността е почистена от мръсотия, прах, старинни покрития, ако е необходимо - подравнени.
  2. Везни, стави, пукнатини - са затворени с мазилка.
  3. Стиропорът е залепен.
  4. Листовете са допълнително фиксирани с дюбели.
  5. Нанася се мазилка.

Ако желаете, можете да извършите завършване отгоре. В същото време, помислете, че отвътре трябва да завършите не само стените, но и пода. Стиропор за тази процедура не е подходяща - има нужда от разширени глина и пясък (най-евтиният вариант), който заспива на пода и върху тях - извършва се замазка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топлоизолация на тавана с полистиролТоплоизолация на тавана с полистирол
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби
Как да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къщаКак да изолирате покрив, таван, таван, фронтон в дървена къща
Затопляме къщата от облицовки от пяна навън с експандиран полистиролЗатопляме къщата от облицовки от пяна навън с експандиран полистирол
Всички видове вътрешна изолация в дървена къщаВсички видове вътрешна изолация в дървена къща
Топлоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация на отоплителни тръби
Стандартен размер на пенопластСтандартен размер на пенопласт
Затопляне на мазето и мазето с екструдирана полистиролова пянаЗатопляне на мазето и мазето с екструдирана полистиролова пяна
Затопляме селска къщаЗатопляме селска къща
» » Как да извършим изолацията на комина с полистиролова пяна на ръка?
© 2021 BggeHat.com