Как да направите дървени подове в частен дом

Устройството на пода в дървената къща

Когато възникне въпросът, кой етаж е най-добре да изглежда в дървена къща, тогава дори не мисля за това. Разбира се, дървени. Освен това дървените подове осигуряват уют и уют вътре в къщата, затоплят се с тях и естественият произход създава определен дизайн. Плюс това, това е екологичен материал. И дори и сега, когато строителният пазар предлага огромен брой различни подови покрития, произведени чрез стръмни технологии, дървото все още остава в отлична цена и популярност. Ето защо, когато има въпрос за устройството на пода в дървена къща, никой няма идея да използва някакъв друг материал за подови настилки.

Този тип подови настилки е използван от незапомнени времена. Технологията на нейното полагане е изработена до най-малките детайли, но майсторите се опитват да направят някои промени, да подобрят процеса на инсталиране и по този начин да постигнат опростяване и намаляване на разходите, без да променят качеството на покритието. Ако разгледаме дървена къща като цяло, трябва да обърнем внимание на няколко вида припокриване, където може да се използва подови настилки от дъски. Това са:

  • Припокриване на сутерена.
  • Backboard.
  • Attic.
  • Attic.

Независимо от това, какви материали се използват за създаване на припокриване, е необходимо да се спазват определени изисквания за тяхното изграждане. А именно:

  • Максимална твърдост.
  • Минималната деформация.
  • Голяма товароносимост.
  • Простота на конструкцията и следователно на ерекцията.
  • Технологичен процес на инсталационния процес.
  • Индекс на висока устойчивост на вода.
  • Добра звукова и топлоизолация, пара и хидроизолация.
  • Съответствие с изискванията и нормите за пожарна безопасност.

Всеки тип припокриване има свои собствени норми на трайни натоварвания, които зависят от предназначението на пространството. Например, на подовата настилка може да действа натоварване, равно на 2100 N / m2, а на тавана е само 1500 N / m2. И още едно разделение на етажите, което зависи от материалите, използвани за тяхната ерекция. Основните две - бетон и греди.

Какво е сексът и как е поставен

Първо, нека дефинираме понятието за секс. Това е подовото покритие на къщата, тоест, горната й част. И ако разговорът е за такъв процес като устройството на пода в къщата (т.е. дървена), а след това за тези цели, има няколко възможности:

  1. Board.
  2. Паркет.
  3. Екраниран паркет.

дюшеме

Този вид дървени подови настилки е най-разпространеният, тъй като досега подовите дъски от всички дървени довършителни материали са не само най-достъпните, но и евтини. Как мога да инсталирам този тип покритие? Има няколко начина. Всеки от тях зависи от това как и от какви материали е създадено припокриването. Нека разгледаме всички възможности.

Нека започнем с припокриване на гредите. Какво е това? Това са няколко греди, които се разбиват в стените на дървена къща, ако разговорът е около покритие от пода до тавана или е инсталиран в сутерена на мазето. Гредите се произвеждат от трупи или от дървен материал. Тук е важно едно качество: надеждността на всеки елемент. И колкото по-дебели са гредите, толкова по-голямо е разстоянието между тях.

Метод на подовата настилка

Стелажни плоскости

Трябва да се отбележи, че лагерите на лагерите трябва да бъдат изложени в същата хоризонтална равнина. Разбира се, говорим за максимален резултат не е необходимо, но все пак трябва да се опита. И тук идва въпросът, който се отнася до силата на самия дървен под. Обикновено върху гредите подовете се инсталират на два слоя. Първата се нарича чернова. В този случай дъските са просто натъпкани върху гредите с помощта на ноктите. Не е необходимо да се използва висококачествена дървесина, така че дори и непрорязани дъски. Но имайте предвид, че пропуските между елементите трябва да са възможно най-малки. Най-добрият вариант, ако изобщо не са.

Освен това грубият под е затворен с хидроизолационен материал, който изпълнява функцията и бариерата срещу пара. Обикновено тук се използва валцов материал, чиито ивици се припокриват един спрямо друг и ръбовете се закрепват с лента или друг материал. Всичко е готово и сега е възможно да се инсталират дървени трупи, без които устройството за подове от дъски не е възможно. Дървени трупи с размери 50 × 50, 75 × 75 или 100 × 100 mm могат да се използват като трупи - всичко зависи от височината на тавана.

Как да зададете правилно отклоненията

Височината на дървения материал се контролира от нивото

лаг номинация

Важното е точно да зададете изоставането в една хоризонтална равнина. Има два варианта. Първият е на ръка. За да направите това, първо трябва да инсталирате двата крайни елемента. Изгражда се конструктивно ниво, здрава резба и дървени облицовки. След това, между тези две закъснения, струните са опънати (трябва да има поне пет от тях), а междинните елементи на структурата на лагерите са изложени на тях.

Вторият вариант е да използвате нивата на изравняване. Това е специално изработена бара, в конструкцията на която са монтирани болтови връзки. Ако някой поне веднъж инсталира хладилник или пералня, тогава той трябва да знае как се подреждат тези домакински уреди с помощта на въртящи се крака. Все пак със самонивелиращи се закъснения.

загряване

Така че, трупите са инсталирани, а сега е възможно да се извърши топлоизолация. За да направите това, всеки тип изолация. Важно е тук да поставите този материал плътно в междуличната област, така че краищата му да не излизат над ръбовете на изоставането. Ако се използва claydite, разпределете я равномерно. Ако се използва минерална вата или полистирол, направете ги малко по-големи от разстоянието между закъсненията, така че да навлязат в пространството с леко смущение. По този начин можете да се отървете от студените мостове.

Моля, обърнете внимание! Ако сте малко объркани при подбиването на изолацията и има пропуски в пода, не се безпокойте. Тези пролуки могат да бъдат запечатани с помощта на монтажна пяна.



И още нещо, което се отнася до топлоизолационните материали. Такива видове, като минерална вата, стъклена вата, полистирол и други хигроскопични аналози, непременно ще променят своите качествени характеристики в най-лошия случай, ако върху тях се влага влага. Ето защо, преди да поставите дъски върху трупи, е необходимо да поставите върху тях хидроизолационен валяк. Дори обикновен полиетиленов филм е подходящ тук. Но обърнете внимание на дебелината му не е по-малко от двеста микрона.

Как правилно да се полагат подове

Линолеум за полагане на основата

Линолеум - един от най-лесните за инсталиране настилка

Процесът трябва да започне в който и да е далечен ъгъл от входната врата. Не забравяйте да оставите малка разлика между стената и дъската. Това се прави, за да се гарантира, че промените влагата и температурата не засягат целостта на конструкцията. И вентилацията в този случай не боли. Такива пропуски в края ще бъдат покрити с первази. Много е важно да инсталирате правилно дъската - строго успоредна на стената. Закрепете го с винтове на ушите. Но сега внимавайте.

Ще ви трябва дървена багажник със същата дължина като дъските и няколко клинове. Направете ги от дървесни отпадъци. Сега от първата инсталирана подова настилка, измерете разстоянието с 5-6 см повече от ширината на дъската. И на този етап, инсталирайте и осигурете успоредно с нея железопътната линия, която сте подготвили. Сега поставете втората до първата дъска и поставете езичето в жлеба. Между втората дъска и поставения рейкойдж имаше малка реакция. Поставете в нея цялата дължина на клиновете и започнете да ги движите бавно. Не правете това вертикално, но хоризонтално под лек наклон, за да не разваляте хидро и топлоизолацията.

По този начин втората дъска се вписва плътно до първата. Едва сега тя може да бъде закрепена към изоставането. След това издърпайте клиновете, извадете релсата, поставете я отново на ново място и продължете процеса. Както можете да видите, инсталирането на пода в дървена къща е, да речем, ясно, не толкова просто. Но можете да го направите сами, ако следвате препоръките на специалистите.

Бих искал да привлека вниманието ви към още една точка. Собствениците на вили и малки къщи, които се използват само през лятото, няма нужда да се инсталират двойни етажи. Те могат да инсталират дървена настилка на един слой и това, както показва практиката, ще бъде повече от достатъчно.

Етаж на подпорите

Монтаж на дървени стълбове

Устройството на пода върху греди на основни полюси

Такива подове в къщата се полагат, ако не е възможно да се инсталират поддържащите греди. Обикновено това се случва на първите етажи, когато се изграждат коридори. За тази цел са монтирани подпорни подпори под структурата на изоставането. За тях можете да използвате тухли, камък, бетонни блокове, трупи, излейте колоните от бетон и така нататък. Важно е, че използваният материал е силен и надежден, тъй като той трябва да издържа на всички натоварвания на основата.

Изглежда, че този метод за изграждане на дървени подове е много прост. Но в този случай има една важна точка относно самите подпорни стълбове. Такива опори обикновено се монтират на земята, което ще повлияе неблагоприятно върху използвания материал. Ето защо основата под колоните ще трябва леко да се промени. Какво точно се прави в този случай?

Първо, почвата е уплътнена. На второ място, тя се напълва слой по слой с такива материали като пясък и натрошен камък. Всеки слой трябва да бъде потъмнен. На трето място, под всеки стълб, хидроизолация е положен горещ битум или покривен материал в няколко слоя.

Моля, обърнете внимание! Горните краища на всички опорни точки трябва да бъдат разположени на едно и също ниво. На първо място, стълбовете се поставят по периметъра на стаята, а след това вътре. Разстоянието между опорните елементи, на които ще бъде разположено закъснението, е 70-90 сантиметра. Между редовете това разстояние трябва да бъде 100-120 сантиметра.

При инсталиране на структурата на забавяне е необходимо да се вземат под внимание някои от нюансите:

  • За всяка колона на два слоя покривен материал се полага като хидроизолация.
  • Над изолацията е монтирана дървена облицовка с дебелина най-малко три милиметра.
  • Ако дължината на дървото не е достатъчна за покриване на ширината на помещението, те се съединяват, но само върху носещия елемент.

Монтаж на дървен под на бетонна основа

Естествено дърво на пода

На този етаж искате да ходите боси

В този случай в конструкцията на дървения под няма технологични особености. Почти едно и също. Има само някои моменти, които са отличителни, но те са незначителни. И въпреки това обръщаме внимание на тях.

Преди всичко, бетонната плоча трябва да бъде доведена до определено ниво на плоскост. Обичайната подова замазка ще изпълни перфектно тази задача. След това трябва да покриете пода с материал за бариери срещу пара. Не търсете нещо специфично, дори от полиетиленово фолио - отличен материал. След това трябва да инсталирате изоставена конструкция. Този етап е точно същият като този, описан в раздела "Изграждане на гредите". Така че, влезте в служба.

Сега основата се затопля, както беше споменато по-горе. След това се полага дървеният под. В такова устройство има една точка, която опростява работата и намалява количеството използвани материали. Ако като нагревател да се получи разширена глина, тогава няма нужда от хидро и пароизолация. Спестяванията са малки, но все още са налице.

Заключение по темата

След като разгледа всички възможности за издигане на етажи в дървени къщи, може да се направи една забележка - сложността на технологията ще зависи от дизайна на самата къща. Например, ако е инсталирана широка основа, няма нужда да се запълват подпорите около периметъра, тъй като те могат да бъдат заменени от сутеренната част на мазето.

И има много такива моменти. Всичко това намалява разходите, намалява сложността на текущите процеси, намалява времето за издигане на къщата като цяло. Ето защо, преди да започнете да строите, трябва да поръчате добър проект. И не спестявайте това.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Предимства и недостатъци на подове от коркПредимства и недостатъци на подове от корк
По-добре ли е подът или бетонът?По-добре ли е подът или бетонът?
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Основните предимства на дървени прозорциОсновните предимства на дървени прозорци
ПодовеПодове
Масивна настилка от дървоМасивна настилка от дърво
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Таван в дървена къщаТаван в дървена къща
» » Как да направите дървени подове в частен дом
© 2021 BggeHat.com