Как да се определи пукнатина на тавана

Таванът винаги е на лице, така че довършването му се обръща особено внимание, което се основава на подравняването му и промиването. Колкото по-добре е белият таван, толкова по-ясно се появяват всички видове дефекти, които се появяват, една от които е пукнатини.

Как да запечатаме пукнатина на тавана правилно, никой не се интересува, а просто го покрива, дори без да мисли защо може да се появи.

Причините за появата на дефектите може да са различни, начинът да ги премахнете, така че ще обърнем специално внимание на този въпрос.

Защо може да има пукнатини

Защо може да има пукнатини

Поради причините за дефекта, не зависи само техният брой, но и времето, което ще продължи за финала. Ако пренебрегнете причината за възникването, тогава цялата извършена работа ще бъде намалена до нула и силите ще бъдат направени напразно.

За да се определи причината за пукнатината, е необходимо да се разгледат следните точки:

  • в кое време сградата е в експлоатация;
  • където се намира дефектът;
  • припокриват;
  • размера на пукнатината "нейната широчина и дълбочина";
  • скоростта на разпространение.

Факт е, че след като обектът бъде доставен, фондацията все още е обект на свиване през цялата година. По време на този процес е възможно известно отместване на плочите, което може да причини пукнатини в ставите на стените. Ето защо се препоръчва да не се занимава с капиталово покритие за около 2 години, но е по-добре да се следи появата на пукнатини, за да се гарантира надеждността на сградата.

Довършителните работи, които се нанасят върху бетонния таван, също могат да се счупят, което е възможно поради следните причини:

· Температура;

· Вибрация;

· Износване на материали;

· Влажност в стаята.

Освен това самият бетон, от който се произвеждат плочите, може да бъде с дефекти, които не са идентифицирани по време на строителната фаза.

Ето защо преждевременното довършване без разкриване на причините за появата на пукнатини може само да скрие възможната опасност.

Тъй като много хора предпочитат да покрият пукнатина на тавана със собствените си ръце, този въпрос трябва да бъде разгледан внимателно и следователно този въпрос ще бъде разгледан по-подробно.

Свиване или изкривяване върху бетонна основа

Свиване или изкривяване върху бетонна основа

На таваните на бетон не е рядко явление на пукнатина под формата на паяжина. Тези пукнатини се появяват по време на втвърдяването на бетона, поради което се наричат ​​свиване. Причините за появата им са следните:

  • Възможно високо съдържание на цимент в разтвора или липсата му;
  • при втвърдяване не са изпълнени необходимите условия;
  • неправилно укрепване на материала.

Тези пукнатини не надвишават 0,1 mm ширина, поради което те често се наричат ​​космени фоликули.

Тези пукнатини обикновено не причиняват неудобства и опасности, но с течение на времето въздухът и влагата проникват през фитингите през тях. Поради тази стомана за подсилване може да се окислява, като се увеличава по размер. Тъй като тази реакция на котвата започва да натисне върху бетона и по-голяма сила се извършва в частта, където бетонния слой по-малък, което води до допълнително нарушаване на целостта на бетонната плоча. И тъй като армиращата мрежа е произведен под напрежение, промяната дори и на един сайт може да наруши равновесието, което не само води до унищожаването на част дефект, но и строителството като цяло.

Така че пукнатините на косата не водят до опасни последици, то е необходимо и внимателно затворено, така че влагата да не може да се свърже с арматурата. За тази цел припокриването се обработва със защитно покритие, което прониква в най-малките пукнатини и образува защитен слой върху плочата. За тази цел се използват акрилни смеси с водна основа. Те се използват за окончателно довършване, както и за боядисване.

Използвайте този метод, за да защитите арматурата, само ако пукнатините не достигнат подсилващата основа. В случаите, когато е налице нарушение на целостта на бетоновия слой и корозираната армировка остава без защитен слой, се изискват сериозни ремонтни дейности, размерът на които зависи от степента на повреда. За да се фиксират такива дефекти, използвайте специални смеси с циментова основа и добавяне на силициев диоксид, полимери и други. Слоят на тяхното нанасяне може да достигне до 30 мм. Или се използват циментови разтвори с ниско свиване. Нанесете ги върху слой до 50 мм.

Необходимото решение може да се използва с допълнителна армировка, която само ще увеличи здравината на обекта, който се ремонтира.

Инструкциите за употреба на разтворите винаги са подробно описани на опаковката и ако се наблюдават, космите на пукнатините няма да причинят тревога.

След като слоят от материала е напълно изсушен, отгоре се полага слой от замазка, след което се нанася финалния завършващ материал.

Пукнатини в слоя мазилка

Пукнатини могат да се появяват само на горния слой на мазилката, без да се засяга основата на тавана.

Те лесно могат да бъдат ремонтирани сами, без да се прибягват до специални ремонтни съединения и без големи парични разходи.

Преди да се влееш в тавана, е необходимо да ремонтираш всички съществуващи дефекти върху измазания слой. За тази цел се извършва подслушване със специален чук от измазания слой в близост до появата на пукнатини. Местата, където мазилката се е отдалечила от бетонния слой, е необходимо да се почисти до основата. След почистване проверете наличието на пукнатини с шпатула. Ако има такива, те трябва да бъдат изтрити.

Почистената повърхност е грундирана или със специален разтвор с латексова основа, или със самостоятелно приготвен воден разтвор.

За изравняване на повърхността е най-добре да се използват състави, които са сходни по отношение на съдържанието и плътността спрямо конкретното припокриване.

Разтворът, приготвен съгласно инструкциите, се нанася върху повърхността със шпатула, използвайки слоеве. Следващият слой се наслагва само след изсъхването на предишния слой. Ако нередностите в покритието са дълбоки, тогава можете да използвате подсилена мрежа, за да ги подредите с повърхността.

Преди да завършите облицовката с шпакловъчен материал, е необходимо да се уверите, че последният слой на сместа за изравняване е напълно сух ", това може да бъде определено от еднородността на цвета по целия периметър на работата."

Ако в резултат на подслушване се установи, че мазилката не се е отдалечила, тогава довършителните работи са необходими по-малко време и усилия. Изглежданият дефект трябва внимателно да се разшири и да се почисти напълно от прах и да се грундира. Разширяването на пукнатината трябва да бъде направено на не по-малко от 5 мм, в противен случай кухината му няма да бъде напълно напълнена и пукнатината ще се появи отново. След разширяването, пролуката е внимателно запълнена с пълнител по цялата дълбочина и ширина, преди по-нататъшното довършване на пода. За довършителни работи е най-добре да се използват гипсови смеси или смеси, както и цимент на безизходица. Замазка отгоре на тези слоеве ще изглежда по-добре, дори и при ниско качество.

Пукнатини в тавана между стоманобетонни плочи



Пукнатини в тавана между стоманобетонни плочи

След свиването на основата, могат да се появят пукнатини в ставите на подовете.

Това може да се дължи на температура или вибрации или други фактори. Фактът, че пукнатината ще се появява редовно зависи от качеството на работата на строителите.

Отговорът на въпроса как да се запечата празнина на тавана между плочите може да звучи заплашително, но е съвсем възможно да се направи сама.

За да се гарантира, че покритието на фугите е било възможно най-дълго, те се освобождават от старите строителни отпадъци с помощта на специални инструменти. След това прорезите се третират с поток от въздух и се навлажняват с пистолет. След това веднага ставите се запълват с монтажна пяна, по-голяма от половината от вдлъбнатината, докато тръбата на балона трябва да се вкара в слота, докато спре.

Използвайте за това е необходима само висококачествена пяна, така че след втвърдяване тя е силна и леко пореста.

След като пененето на пяната се извършва "отнема около един ден", то се отрязва с духовен нож. Необходимо е разрезът да се задълбочи в ставата до дълбочина 4 см. След това повърхността на ставата се грундира.

След това шевовете се изравняват с циментова смес. И само след 48 часа "понякога достатъчно 24" стави са изравнени с пълнител или по цялата повърхност на тавана, или в определена област на работа.

В края на работата таванът се подлага на шлайфане и по-нататъшно боядисване или замазване.

Пукнатини в ставите и таваните

Пукнатини в ставите и таваните

Такива пукнатини често не се виждат дори под тавана, но това не означава, че те трябва да бъдат пренебрегвани. Най-малко ги елиминирайте, така че в случай на таван, водата не се излива върху стените.

Запечатването на такива слотове не е трудно, като цяло е подобно на премахването на пукнатини между плочите. Това е, ставите се разширяват и се движат далеч от прах и остатъци от строителни смеси, след това се навлажнява и се пълни с пяна, на същия принцип както Teschin попълнено между плочите.

На колко разстояние трябва да се разширят ставите, зависи пряко от ширината на цокъла, която ще бъде използвана в бъдеще.

При запечатване на фуги между тавана и стената не е необходимо да се използва монтажна пяна, за тази цел е подходящ гумен или силиконов уплътнител. Но преди да ремонтирате пукнатините, повърхността трябва да бъде грундирана.

Не е забранено използването на приготвения PVA и циментовия мастик. Съставът трябва да е подобен на пастата и не трябва да изтича извън пролуката. Необходимо е също така да се грундира повърхността преди вграждането. Този мастик е отличен херметик.

Повърхността на фугата след изсъхване на пяната или уплътнителя се изравнява и покрива с разтвор на латекс в пропорции с вода 1 до 1.

Пукнатини между плочите

Пукнатини между плочите

Понякога при отстраняване на стария слой мазилка се откриват пукнатини в ставите на таванните плочи. Понякога това означава, че е необходим по-сериозен подход за елиминирането им, отколкото просто козметично покритие.

Такива пукнатини са сигнал, че на това място има намаляване на напрежението поради външни и вътрешни ефекти върху плочите.

SNiP 2.03.01-84 предвижда и разрешава ситуация, при която едни и същи пукнатини могат да се появят само при един от видовете стоманобетонна конструкция.

За да разберете дали е възможно да затворите пукнатини със собствените си ръце, трябва да анализирате ситуацията.

За начало трябва да отговорите, че освен космите има и други видове пукнатини:

  • възникнало поради технически причини "температура или малки вълни на вибрации по време на образуването на бъдещи дъски, или в нарушение на напрежение усилване, което води до допълнително нарушение на целостта на структурата," - технология;
  • получения транспорт или инсталация, както и по време на експлоатация - деформация.

В редки случаи се отбелязва появата на една от горните пукнатини в монолитни стоманобетонни конструкции "с изключение на свиването". Но ако се появиха и тяхната ширина в същото време не надвишава 2 мм, тогава просто е достатъчно циментиране със строителна спринцовка. Това трябва да се извърши така, че да не се повреди армировката от влажност.

Когато разширявате такава пукнатина, не трябва да използвате електрически инструменти, могат да се използват само ръчни инструменти.

На плочите на напълно или частично кухи пукнатини се появяват много по-често и преди да се впуснат в тяхното вграждане, е необходимо да ги изучавате.

Надлъжните плитки пукнатини са напълно допустими и могат да бъдат запечатани с разтвор.

Напречните слотове трябва внимателно да бъдат разгледани и най-добре да се привлекат специалисти за това, защото в тази ситуация може да се наложи напълно да се замени бетонния блок, който не може да бъде изпълнен самостоятелно.

За да проследите как се развива пукнатината, се използват контролни маяци. Те са направени от хартия или от гипс. Датата на инсталиране е посочена на маяка или до него.

След като затвори всички малки пукнатини, таванът трябва да бъде грундиран, след като е бил поставен и боядисан.

Често малки пукнатини лесно се елиминират сами. Но, ако пукнатините причиняват страхове, най-добре е да се обърнете към специалисти за разглеждане и по-нататъшно решаване на проблема. Пренебрегването или козметичното запечатване на пукнатината може само да изостри ситуацията и да доведе до непоправими последствия. В този случай, не е необходимо да дръпнете на тавана или да направите други покрития, защото това ще бъде невъзможно да се проследи състоянието на съществуващите пукнатини.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тънък ремонт, отколкото покриване на пукнатините в дървения подТънък ремонт, отколкото покриване на пукнатините в дървения под
Налейте в банята на тавана - отървете се от себе сиНалейте в банята на тавана - отървете се от себе си
Как и какво да покрие пукнатината, ако нагревателната батерия тече?Как и какво да покрие пукнатината, ако нагревателната батерия тече?
Как да поправите пукнатината на методите за ремонт на таванаКак да поправите пукнатината на методите за ремонт на тавана
Оформете на тавана какво да правите, как да се отърветеОформете на тавана какво да правите, как да се отървете
Ремонт на тавана след наводняване елиминира последствиятаРемонт на тавана след наводняване елиминира последствията
Как да се определи дупка в таванаКак да се определи дупка в тавана
Как да премахнете пукнатини по таванаКак да премахнете пукнатини по тавана
Защо стрелката на тавана висеше надолу, за да реши проблемаЗащо стрелката на тавана висеше надолу, за да реши проблема
Ремонт на тавани от гипсокартон - методиРемонт на тавани от гипсокартон - методи
» » Как да се определи пукнатина на тавана
© 2021 BggeHat.com