Как да направите топъл под

Традиционните отоплителни системи, използващи стени-монтирани радиатори, се различават по това, че въздухът се нагрява и се издига, оставяйки долната част на помещението охладител. Освен това батериите обикновено са близо до прозореца, покрити с пердета и мебели. Устройството "топъл" решава всички тези проблеми наведнъж - отопляемият въздух се отклонява от дъното и се разпределя равномерно в стаята.

Как да направите топъл под

Как да направите топъл под

Видео - Как да направим топъл под (вода)

вид

  1. Електрически топло подове (кабел, в основата или така наречените нагряващи рогозки и инфрачервени лъчи).
  2. Вода.

И двата типа могат да заменят основната отоплителна система или да я допълнят. Средният срок на експлоатация е 20 години. Нивото на сигурност и надеждност също е същото.

Електрически подове могат да се инсталират във всяка стая, дори и в апартаменти, където не се допуска водният под (относително стари сгради с централизирана отоплителна система и слаби плочи). Те ви позволяват бързо да затоплите стаята и лесно да я инсталирате. На свой ред водните подове са по-евтини за работа и не създават радиация.

Видео - Електрически отопляем под

Технология на полагане на електрическа подово отопление

Монтиране на термостата и оформяне на жлеб за монтажните краища на отоплителните секции. Важно е да се вземе предвид диаметърът на кабела на температурния датчик и размерите на кабелните канали за главния захранващ кабел. Термостатът трябва да бъде разположен на височина 30-50 см.

Монтиране на термостата и оформяне на жлеб за монтажните краища на отоплителните секции

Монтиране на термостата и оформяне на жлеб за монтажните краища на отоплителните секции

Подготовка на повърхността

Подът се почиства от строителни отпадъци, полага се слой хидроизолация, а в краищата се фиксира амортисьорна лента - няма да позволи допълнителна топлинна загуба близо до стените. Ние поставяме тези тавани с приближаването към стената на 10 см, така че те да са над готовия топъл под - излишъкът е спретнат добре в самия край на инсталацията.

За да не "дават" топлина на съседите от дъното или сутерена, ние правим топлоизолация. Традиционно е експандиран полистирен или екструдиран полистирол. За достатъчно топло помещения достатъчно слой пяна и 4 мм. Изолацията се полага в целия район без изключения.

Топлоизолация

Топлоизолация

Топлоизолация

Топлоизолация

маркиране

Местата, където ще има мебели, прегради, водопроводно и инженерно оборудване, са разделени с лента - тези зони не са подложени на отопление. След това се изготвя чертеж, базиран на технологията за полагане на определен тип топъл под (нагревателен кабел или рогозки).

Инсталация. репетиция

  • Поставете краищата на окабеляването на монтажната част към термостата. Закрепете началото на кабела и съединителя.
  • Започнете да полагате сечението, като избягвате кръстосване и контакт с кабел. Оптималното разстояние между завоите е от 8 см. Стъпката на полагане е строго наблюдавана по целия периметър. Завоите са направени гладки, без остри счупвания и скъсвания.
Завоите са гладки, без остри счупвания и напрежения

Завоите са гладки, без остри счупвания и напрежения

Съвет! Кабелните контури са удобно закрепени с издатини, разположени върху монтажната лента.

Кабелните контури са удобно закрепени с издатини, разположени върху монтажната лента

Кабелните контури са удобно закрепени с издатини, разположени върху монтажната лента

  • Инсталирайте температурния сензор.

Много важно: сензор предварително поставен в гофрирана тръба без дупки да не проникват в достъп разтвор styazhki- към сензора да бъде сведена до минимум (в случай на неуспех).

Краят на пластмасовата тръба, близо до която се намира сензорът, е покрит с щепсел, а вторият е свързан с терморегулатора и е вкаран в жлеба, оставен за него. Взети да се придържат в радиус на огъване на тръбата - 5 см, а разстоянието от стената до мястото на сензора -. Например 50-60 см апарат може правилно да се определи температурата и не е необходимо да отваряте пода в случай на счупване.

  • Закачете епруветката с разтвор. Имайте предвид, че намотките трябва да са разположени на равно разстояние от жлеба с тръбата.
  • свържете към сензора на термостата и секцията за монтаж, проверете връзките.
  • Здраве на тестовата система. За тази цел приложете напрежението за 1 минута. Ако всичко е правилно положено и свързано, сензорът ще светне върху регулатора и подът ще започне да се нагрява.
  • Изключете захранването.
  • Изчертайте схема на оформлението. Можете дори да направите снимка. Това е много полезно, ако трябва да поправите или инсталирате допълнителни инженерни комуникации. На диаграмата, моля, уточнете местоположението на всички втулки на съединителя и сензора.
  • Направете подова настилка или подложка. Решението, което задължително трябва да бъде пластификатор, е бутилирано до височина 3-5 см, а въздушните джобове не се допускат, тъй като те ще доведат до местно прегряване.

    Направете подова настилка или подложка

    Направете подова настилка или подложка

След около месец покритието ще изсъхне напълно и ще бъде възможно да се направи декоративно покритие върху него. По-добре е да се използват материали с висока топлопроводимост - плочки, гранитогрес и т.н. Основното е, че ефективността на отоплителната система не се губи поради горната палуба.

Отдолу от стените
  • Не по-малко от 5 см
Отделяне от други нагревателни елементи
  • От 10 см
Параметри на жлеба за монтиран температурен датчик
  • Ширина - 20 мм
  • Дълбочина - 20 мм
  • Дължина - 50-60 см на пода + 30-50 см на стената
Формула за изчисляване на етапа на подреждане
  • Стъпка (в см) = (100S) / L, където
  • S - площ на помещението (кв.м.),
  • L - дължина на секцията (m)
Максимално отклонение от изчислената стъпка за подреждане
  • 10 mm

Важни точки!

  1. В процеса на инсталиране е по-добре да не стъпвате на кабела въобще. Само в случай, използвайте обувки с меки подметки. За да се движите в помещението, без да навредите на бъдещето на топъл под, можете да се припокриете с плочки с шперплат.
  2. Точната работа с конструктивен инструмент е задължителна. Всяко механично увреждане на кабела прави отоплителната система неподходяща или несигурна.
  3. В никакъв случай не трябва да включвате системата, докато разтворът е все още мокър (времето за съхнене е 28-30 дни)!

Кабел за армировъчна мрежа: отличителни монтажни характеристики

Кабел за армираща мрежа

Кабел за армираща мрежа

За висококачествено полагане на отоплителни рогозки и филм с инфрачервен нагревателен елемент, повърхността трябва да бъде внимателно изравнена, внимателно почистена с четка и грундирана. Както при кабела, маркирането на терена е полезно, така че тежките мебели, домакински уреди или преградки да не се появяват на топъл под.

За да се поставят роговете по размер на стаята, мрежата се нарязва, оставяйки кабела незасегнат. Не се допуска пресичане или припокриване на фрагменти.

Не се допуска пресичане или припокриване на фрагменти

Не се допуска пресичане или припокриване на фрагменти

В различните видове помещения се използват отделни постелки. Над лепливо решение можете незабавно да поставите плочката, като се уверите, че въздушните джобове не се появяват и кабелът не е повреден. Дебелината на лепилната смес е 8-10 мм.

Съвет! Не позволявайте течения в стаята по време на работа.

Инфрачервен топъл под: няколко нюанса

Инфрачервен топъл под

Инфрачервен топъл под

На филм с инфрачервен нагревател директно депозирани режещи линии, и като субстрат при термично отразяващ слой има достатъчно материал фиксирана двустранно залепваща лента или щапелни пистолет (sostykovok крие място с лента).

Как да отрежете филм

Как да отрежете филм

Алгоритъм на инсталацията

1. Местата на участъка на медната шина са изолирани, а от друга страна, са свързани контактни скоби, една част от контакта трябва да е във филма.

Междинните шини са изолирани и от друга страна, клемните клеми са свързани към него

Междинните шини са изолирани и от друга страна, клемните клеми са свързани към него

2. Използвайки лепяща лента, лентите се свързват заедно.

С помощта на лепяща лента лентата са свързани помежду си

С помощта на лепяща лента лентата са свързани помежду си

3. Проводниците се поставят в клемите и се фиксират там с клещи.



4. Контактните скоби са залепени от двете страни със специални части за изолация (обикновено с термичен филм).

Контактните скоби са залепени от двете страни със специални части за изолация

Контактните скоби са залепени от двете страни със специални части за изолация

Съвет! С изолацията е важно сегментът напълно да покрива сребърните срезове по краищата на медната шина.

5. Температурният сензор е прикрепен към черна лента на филма. Малък разрез за потапяне на сензора се прави в топлоотразяващия материал. По същия начин местата с контактни скоби и жици са скрити.

Температурният сензор е прикрепен към черна лента на филма

Температурният сензор е прикрепен към черна лента на филма

6. Поставете термостата, към който се извеждат свързващите проводници.

Термостатът е инсталиран, към който са изведени свързващите проводници

Термостатът е инсталиран, към който са изведени свързващите проводници

7. Системата се включва от отделна машина и се проверява всяко отоплително тяло.

Системата се включва от отделна машина и всеки отоплителен блок

Системата се включва от отделна машина и всеки отоплителен блок

8. Отгоре се поставя специален ламиниран субстрат или обикновен филм, след което можете веднага да монтирате подовата настилка.

На върха се поставя специален субстрат

На върха се поставя специален субстрат

Съвет! Ако върху инфрачервения под е поставен килим или ламинат, по-добре е да покриете термичния филм с шперплат.

Интересно е, че системите с инфрачервени нагреватели спестяват до 60 електрически ток и поради "сухата инсталация" ролката може да се развива диагонално или дори вертикално (т.е. също така да се изолират стените).

Подайте топла вода на пода със собствените си ръце

Подайте топла вода на пода със собствените си ръце

Подайте топла вода на пода със собствените си ръце

Етапът на подготовка включва изравняване на повърхността. Понякога е достатъчно само да се отстрани прахта с мощна прахосмукачка и да се запечатат пукнатините, но за да се определят сериозните грапавини е по-добре първо да се затегне. Хидроизолацията трябва да продължи.

Топлоизолация. Оптимални параметри: плътност - 35 кг / м3 - дебелина - от 30 мм. Обикновено се използва полистирол или penopollex. Материалът се доставя на ролки или под формата на рогозки със специално релефно покритие. Плочите са фиксирани в канали, а горната част служи като основа за полагане на тръби.

По периметъра по стените се разпространява амортизационна лента, разделяща преградите от слоя топлоизолация и замазка. Част от лентата, която е над пода, е отрязана в края на произведението.

Защита. Под арматурата за тръби се поставя филм или многофолга.

VALTEC многослойна 3 мм ролка за топъл под

VALTEC многослойна 3 мм ролка за топъл под

Монтиране на колекторна кутия, където има място за помпено-смесително устройство, комбинирано с колекторна единица. Освен това дизайнът е свързан с високотемпературната верига.

Инсталиране на корпуса на колектора

Инсталиране на корпуса на колектора

Полагане на метални полимерни тръби. Основните опции са: "змия" или "охлюв" (спирала).

Полагане на метални полимерни тръби

Полагане на метални полимерни тръби

изисквания:

  • дължината на целия контур не е по-голяма от 90 метра;
  • за всеки 1 м2 трябва да има 5 м тръба;
  • стъпката на полагане е около 20 см;
  • за стаи с голяма площ могат да бъдат покрити няколко отделни контура на термичния контур.

Свързване на тръби към разпределителни колектори. За да направите това, откъм тръбата се изваждат щифтове, на нея се поставя кримплен съединител, а когато се свързва, евроконсетата се затяга с гаечен ключ. Отгоре са поставени серво задвижвания, благодарение на които по време на работа ще бъде възможно да се регулира температурата от термостата.

Свързване на тръби към разпределителни колектори

Свързване на тръби към разпределителни колектори

Свързване на сервомоторите и стайните термостати към комуникатора.

Проверете системата за якост и плътност. Водата се подава към тръбите, чието налягане трябва да е малко по-високо от работната стойност (приблизително 1,5 пъти или 0,6 МРа). Налягането на системата се извършва през деня чрез въздушен компресор или хидравлична преса. Това ви позволява да идентифицирате проблемите и да ги отстраните, преди тръбите да изчезнат в циментовата каша.

Бетонова замазка. Разтворът се излива върху топлите тръби, така че когато се разширяват по време на работа, те не се разрушават. Въпреки това, за да се позволи на водата през тръбите преди бетонът да е напълно сух, това по никакъв начин не е възможно.

Бетонова замазка

Бетонова замазка

Основни изисквания

Марка циментНе по-малко от М 300-
Количество на пластификатора в разтвора0.6-1 l / m2.
Дебелина над тръбатаНе по-малко от 3 см

Алтернативна подова замазка: полистиренови плочи, дървена модулна система или стелажна система.

Като покритие на топъл под, можете да вземете керамична плочка - има отлично разсейване на топлината, устойчива на износване и дизайнът лесно се избира за всеки тип интериор. Често подовата отоплителна система е ламинирана, линолеум или килим. Паркет в това отношение е много причудлив - той бързо губи своите свойства поради температурни промени.

Що се отнася до захранването, средната стойност е 150 W / m2. Линолеумът различава повишения топлообмен, така че за него достатъчно и 120 W / m2.

Инсталирайте електрически или водно отопляем под, а краката ви да са топло!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Електрическо отоплениеЕлектрическо отопление
Електрически или подово отопляем подЕлектрически или подово отопляем под
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръцеКак да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Това, което е забележително, е топлата етажТова, което е забележително, е топлата етаж
Комфорт на вашия дом с топъл национален комфортКомфорт на вашия дом с топъл национален комфорт
Топъл цокълТопъл цокъл
» » Как да направите топъл под
© 2021 BggeHat.com