Хидроизолация на пода какво и как се прави?

Защитата на пода от влага е важен етап в развитието на къщата. Колкото повече ще го изпълним, толкова по-трайно и удобно ще бъде нашето жилище. След това нека да поговорим за материалите, които се използват за хидрозащита на подовете днес.

Хидроизолационни материали - различни по състав и метод на нанасяне

За да се предпазите от влага, трябва без изключение да имате всички структурни елементи на жилищна сграда или апартамент в многоетажна сграда. Няма изключения от това правило и открито основание. В дъски и дървени трупи от дървени подове, висока постоянна влажност причинява гниене на дървесина и активно развитие на гъбички. Бетонните основи също се разрушават от действието на водата. Дори и в случаите, когато апартаментът не се намира на първия етаж на високи сгради, влагата прониква под подова настилка. Последният заради това много бързо губи външния си вид и след известно време дойде до пълното разочарование.

Избягвайте тези проблеми, които ви позволяват да защитите пода. Сега такава операция може да бъде направена от собствените си ръце, почти всеки занаятчия на къщи, поради наличието на голям брой различни материали, устойчиви на влага.

Хидроизолация на пода - какво и как се прави?

Модерни хидроизолационни работи по един принцип. Той образува водоотблъскващ и водонепропусклив слой върху повърхността на пода, който предпазва основата от влага. Всички хидроизолационни материали обикновено се разделят на битум-полимер, направен на базата на минерални вещества, битум, полимер. Това класиране взема под внимание кой компонент за защита от влага е ключът в даден състав. Също така хидроизолацията се подразделя съгласно варианта на нейното приложение върху подовата основа на:

  • мазилка;
  • obmazochnuyu;
  • търкаля;
  • прах;
  • седимент;
  • okleechnuyu;
  • филм;
  • картината.

След това ще говорим за тези материали, описващи подробностите за тяхното използване, положителни и отрицателни характеристики. Това ще ни позволи да изберем правилната хидроизолация и ефективно да предпазим пода от влага.

Мазилка и заспиване - прав и сигурен

Мазилката на пода е популярен метод за хидроизолация. Подходящ е за всякакви основи, независимо дали става дума за керамични плочки, дърво, естествен камък или стоманобетон. Такава защита от влага се извършва с помощта на специални сухи състави, състоящи се от цимент, полимер и свързващи компоненти. Строителен изолат се разрежда с вода. Полученото решение може да запълни всички пукнатини и неравности в основата. Може да се прилага в един или повече слоеве. Тук всичко зависи от състоянието на обработваната повърхност. Нанесете гипса с четка или шпатула. Процесът е прост и ясен, дори за начинаещи майстори.

Хидроизолация на пода - какво и как се прави?

Мазилният разтвор се втвърдява достатъчно дълго (12-14 дни). През този период третираният под трябва да бъде защитен от изсъхване. През първите няколко дни ще трябва да нанесем свежа порция мазилка на хидро-защитния слой на всеки 3-4 часа. Най-удобно е да направите това с пулверизатор. След това трябва да извършите тази операция два пъти седмично. Ако не навлажнете защитното покритие, от него няма да има никаква полза. На втвърдената изолация ще се появят пукнатини. Чрез тях влагата ще проникне в подовата настилка.

Различни хидрозащитни мазилки се считат за пълнещи състави. Не е необходимо да се засаждат. Такива смеси, състоящи се от гранулирани и пясъчни елементи, се изливат равномерно върху пода (в предварително изработения кофраж). След това полученият слой е добре потъпкан и обработен с мазилка. В резултат на това на пода се формира трайно и надеждно водоустойчиво покритие. Той освен това изпълнява функцията на отлична изолация. В такива случаи няма нужда да се харчат допълнително за подреждането на слоя топлоизолация. Недостатъците на техниката са необходимостта от създаване на кофражна структура, голяма височина (до 50 см) на запълване.

Вместо да се пълнят материали, прахообразните смеси често се използват напоследък. Те се състоят от цимент, свързващи и лепещи компоненти, специални. пластификатори. Хидроизолацията на прах се продава в суха форма. Ние го размножаваме (строго съгласно инструкциите на производителя) и обработваме получения разтвор с подова повърхност. По-малкото от тези съединения е с висока цена. Препоръчват се да бъдат използвани за създаване на водоустойчива замазка в частни сауни, басейни, други помещения с висока влажност.

Боя и смазочна изолация - ефективна, но краткотрайна

Боядисват се и покриват хидро-защитни покрития за пода, както и стандартни импрегнации, мазилки, бои. Има два метода за обработка на основата с такива състави - студени и горещи. Първият метод се използва за състави на базата на епоксидни смоли и каучук или полимери. Втория метод се препоръчва при използване на смеси от битум-полимер. Студеният състав се нанася върху пода с четка или ролка. Операцията се извършва при стайна температура. Очакваме композицията да се поеме в основата. След това поправете отново повърхността със същия състав или незабавно пристъпете към монтажа на покритието.

Хидроизолация на пода - какво и как се прави?

Горещите смеси преди употреба да се нагорещят до зададената температура (вижте ръководството на производителя за използването на изолация). И след това се поставят на пода - отново, с четка, ролка или шпатула. Ако съставът е твърде дебел, използвайте шпатула за обработка на повърхността. След това трябва да изчакаме, докато покритието на битум-полимера напълно се втвърди и няма да получи високи водоустойчиви индикатори.



Полимерни, битумни, епоксидни и каучукови маски се полагат както на пода, така и на долната част на стените. В противен случай няма да има полза от тях.

Предимства на технологията за нанасяне на покрития и покритие:

  • лесна работа (лесно нанасяне, бързо изземване, не изисква използването на специални инструменти);
  • достъпни разходи за смеси;
  • малка дебелина (максимум 3 мм) от хидроизолационния слой (това е особено важно за стаи с ниски тавани);
  • смазочната хидроизолация не само е влагоустойчива, но и противогъбична и антикорозионна.

Основният недостатък на покритието и боядисването на изолатори за пода е чупливостта. Защитният слой не работи повече от 5 години. След това трябва да се актуализира.

Oakleychnye материали - подходящи за бетонни подове

Дъбовите продукти за хидрозащита на подови основи рядко се използват, въпреки ниската им цена. Технологията на тяхната инсталация е проста. Но ефективността на тези изолатори оставя много да се желае. Експертите казват, че те трябва да се използват само в екстремни случаи.

Хидроизолация на пода - какво и как се прави?

Oakklenye материалите са листови и ролкови водоустойчиви продукти. Те се полагат на предварително почистения и грундиран под. И се привързвайте към него по много начини:

  1. 1. Смазване на материала в ролки. За това трябва да има газов котлон. Това е в арсенала на не всички домакински занаятчии. А пожарната безопасност на тази техника оставя много да се желае.
  2. 2. С помощта на крепежни елементи (хардуер). Техниката се препоръчва за листови материали, монтирани върху груб дървен под или върху бетонна замазка.
  3. 3. Втвърдяване на хидроизолацията. Най-лесният и лесен за изпълнение скрепителни елементи. Залепването се извършва с помощта на специални мастила и лепила. Някои производители предлагат рулонни и листови материали, в които долният слой първоначално е намазан с лепило. С такива продукти е много лесно да се работи (не е необходимо да се избира и купува мастика).

Важна точка! Дъбовата хидроизолация се характеризира с повишена чувствителност към напрежения на опън и напрежение. По тази причина е желателно да се използват само за защита на бетон или тухла фундамент в апартамента. За частни дървени къщи е по-добре да изберете друг изолационен материал.

Други видове хидроизолация - нюанси на употреба

Под филм хидроизолацията се използват продукти от поливинилхлорид или полипропилен. Те се използват за защита от влага на бетонна подова основа, преди да се монтира пясъчник или суха замазка. Друг вид хидроизолационни материали - течни мастила. Те се прилагат на пода чрез импрегниране и леене на технологии. Първата включва пръскане на мастика на повърхността. В някои случаи, съставът се прилага с четка. Мастика прониква в основата на пода и образува водонепропусклива, безшевна мембрана с малка дебелина.

Хидроизолация на пода - какво и как се прави?

Технологията на отливане е обработката на пода с битумни или чисти полимерни състави. Когато се втвърдят, те създават силен и траен филм. Дебелината му е 10-15 см. Техниката на леене се прилага строго за хидроизолация на стандартната циментова замазка. Mastic се прилага винаги в 3-5 слоя. В този случай е необходимо допълнително усилване на защитния слой със стъклена кърпа или метална мрежа.

И последното. Популярните в днешно време системи за подгряване също изискват висококачествена защита срещу влага. В такива случаи експертите съветват да се работи с рулонна или течна изолация (описана по-горе). Обърнете внимание! Ако топлата подове са изолирани с ролкови изделия, трябва да смесим всички припокривания и шевове между отделните ивици на материала с битуминозен състав.

Избираме подходяща хидроизолация, ръководена от предоставения съвет, и създаваме надеждна подова основа, без да се страхуваме от влага!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолация на пода във ванатаХидроизолация на пода във ваната
Как да направите подове в дървена къщаКак да направите подове в дървена къща
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
Хидроизолация на дървен под в банятаХидроизолация на дървен под в банята
Как да направите или промените дървения под в апартамента със собствените си ръцеКак да направите или промените дървения под в апартамента със собствените си ръце
Изграждане на подаИзграждане на пода
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Избираме апартамент в нова сградаИзбираме апартамент в нова сграда
Дървени подове, припокриващи се подовеДървени подове, припокриващи се подове
Ремонт на дървени подове в старата къщаРемонт на дървени подове в старата къща
» » Хидроизолация на пода какво и как се прави?
© 2021 BggeHat.com