Защо измервателят прави по-подробен анализ на основните причини

Смяната на старите механични уреди с електронните наематели на високи сгради и частни къщи започна да забелязва, че показанията на измервателните уреди се увеличават два или дори три пъти. С това, което е свързано, много руснаци все още не знаят. Доста предположения. Днес ще анализираме защо електромерът се върти и как да се справим с този проблем.

Механични и електронни измервателни уреди - разлики и характеристики на инструмента

За измерване на разходите за електроенергия се използват специални измервателни уреди. Тарифата и размерът на плащането за потреблението на електроенергия ще зависи пряко от взетите отчитания, затова правилното функциониране на устройството е изключително важно. Има два вида метра, които руснаците използват в домове и апартаменти.

Има два вида броячи - механични и електронни

Има два вида броячи - механични и електронни

Първата от тях е механична (индукция). Промяната в отчитането на измервателния уред се дължи на въртенето на плоския диск, което се случва, когато работят бобините за ток и напрежение. Скоростта на въртене на диска зависи от напрежението, магнитното поле се увеличава и намалява. В резултат на това колкото по-бързо се върти дискът, толкова повече пари ще трябва да платите за консумираната електроенергия. През последните години това устройство се наблюдава все повече в домовете поради редица причини:

  • чести отклонения от действителните показатели;
  • невъзможност за определяне на няколко тарифи за плащане на електроенергия;
  • липса на откриване на кражба на електричество.

Според Energosbyt няма регистрирани недостатъци в електронните гишета. Ето защо те започнаха да се инсталират в големи количества в домовете на гражданите. За измерване на тока и напрежението електромерите не се нуждаят от плосък диск. Измерванията на измервателния уред се извършват чрез преобразуване на входящите сигнали в импулс. Такова устройство има дисплей, който показва промените в текущите индикатори, текущата тарифа и други важни параметри. Цялата информация за потреблението на електроенергия от потребителя се съхранява в паметта на устройството. Съществуват обаче и недостатъци за това устройство - по-ниско ниво на безопасност и период на работа. Честите аварии причиняват неправилно функциониране на системата, отчитането на електроенергията става по-голямо.

Неизправност на брояча - четири често срещани причини

Повечето оплаквания за неправилна работа на измервателния уред идва от потребителите, след като замени стария механичен измервател с нов електронен. Защо се случва това? За разлика от индукцията, електромерът е в състояние да реагира дори на малки колебания в електроенергията, т.е. да чете показанията за мощност на устройствата до 1 А. Например вземете електрическа кана. Когато устройството е в режим на готовност, количеството консумирана ток е незначително, не надвишава 1 A.

Старият механичен брояч няма да включва такива показания, за разлика от електронен ултрачувствителен апарат. Ето защо експертите съветват да изключите електрическите уреди от мрежата, за да намалите консумираните киловатци, за които плащате, но не ги използвайте в действителност.

Понякога причината за неизправности в уреда може да е неправилна връзка

Понякога причината за неизправности в уреда може да е неправилна връзка

Качеството на измервателния уред се отразява и в индикаторите. Опитни потребители казват, че най-често се проявяват неуспехи от китайски създадени устройства. Детайлите, настройките на програмата и самото устройство са с лошо качество. Ето защо, ако имате избор, препоръчваме да давате предимство на местни производители или на европейски партньори.

Ниското качество на устройството често води до неизправност на програмата за измерване. Препрограмирането на устройството не е от полза тук. Необходимо е да смените устройството.

Неправилното свързване на електронното устройство е друга причина, поради която измервателните уреди могат да се повредят. В руските домове най-често инсталираните модели са Меркурий 203.1 и Energomere CE 6807. Тези устройства са дву елементни, изчисленията се основават на по-голям потенциал. Не всички електротехници знаят характеристиките на тези измервателни уреди и ги свързват неправилно. В резултат на това нулевото задвижване често се отклонява и с него също се нарушава правилната работа на цялата система. За да проверите дали това е така, трябва да погледнете вътре в устройството. Ако нулевото задвижване е прикрепено към изхода към общата шина, то трябва да се свърже отново към отделен изолатор.

Скрито измама - идентифицирайте източника на проблемите

Дори ако уредът ви работи правилно, той може да източи допълнителни киловатци, за които ще трябва да платите. Една от скритите причини е намаляването на напрежението в електрическата мрежа. Този проблем става глобален в периода на масово включване на електрически уреди, например климатици или нагреватели. Домакинските уреди намаляват ефективността и напрежението в мрежата под 220 V. Например, помислете за пералня. Средно, за измиване на 5 кг пране се консумира 0,19 кВт. Но това е само в паспорта. На практика потреблението на енергия надвишава 0,25 kW. И така практически с всички устройства. В резултат на това, различни показатели за потреблението на електроенергия на едно и също оборудване в определени периоди от време.

Като четене

Като четене

За да разберете за възможно понижаване на напрежението, се обадете на капитана на комуналните услуги и ги помолете да проверят показанията на общия електромер, инсталиран у дома. Паметта на електронното устройство съхранява информация за индикациите за продължителен период от време, така че не е трудно да се проследи и идентифицира проблема. Ако се окаже, след прегледа, напрежението все още бе пропуснат, имате право да напише жалба до Федералната служба и общество за правата на потребителите Защита, защото това е сериозно престъпление. В допълнение към изплащането на допълнителни киловатци електроенергия, жизненият цикъл на домакинските уреди намалява.

Не забравяйте за електромера. При някои модели потреблението на електроенергия може да достигне 4 W / h или 3 kW / месец. Мрежовите услуги се заплащат в чужбина за това, а в нашата страна ни се плаща.

Следователно, ако имате някакви съмнения, обадете се на службата за проверка на броячите, които трябва да проверят истинските показания на светлината и тези, които сте отписвали от устройството. Целият процес на проверка е под ваш контрол.

Намаляване на показанията - какви мошеници са измамници?

Не всички потребители на електроенергия се обърнат за неизправност на измервателните уреди към контролната служба и се опитат да решат проблема честно. Някои хора предпочитат да "крадат електричество" и ако не получат нещо, те се обръщат към професионалистите от своя бизнес - измамници - за помощ. Намирането на такива натрапници в необятността на социалните мрежи не е проблем. Освен това са създадени дори отделни форуми, където винаги сте готови да помогнете по този въпрос, оставяйки телефонни номера и друга информация за връзка.

Настройка на инструмента

Настройка на инструмента

Какво предлагат те? Най-простият вариант е диод мостове. Те струват средно на руския пазар около 1600-1800 рубли. На практика спестяванията от такива устройства са незначителни, така че загубата на средства не е оправдана. Вторият най-популярен метод е "тръстиковият превключвател". Преди да инсталирате измервателния уред, в конектора на напрежената спирала е поставен тръбен ключ с затворен контакт. За да може устройството да чете по-малко киловатци, магнитът се довежда до мястото с тръбния превключвател. След проверката броячът показва необходимите параметри и се затваря. За такъв трик, собствениците на индивидуални метра в апартамента курорт.

Но с общ брояч у дома измамите са по-трудни. И ако има кражба на електричество, размерът на загубата ще трябва да бъде разделен между всички наематели на къщата.

Как да проверим възможностите за работа на системата без специалисти - помислете за импулсите

Ако нямате доверие на специалистите и искате да проверите само себе си правилно, препоръчваме да проверите броя на обявените електронни импулси. Нека да разгледаме един пример за модела на "Енергомера", който често получава оплаквания. За целта открийте на устройството обозначение - "A = 3200 imp / (kW * h)". Вместо фигурата 3200 може да има друг индикатор. Това е броят импулси, от които се добавя 1 kW / h.

Ако вашият инструмент е неправилен, тогава 1 kW / час ще изгори за 1600 импулса. По този начин, почасовата ставка е в рамките на половин час, а индикаторите за електричество се удвояват. Когато проверявате неизправността на устройството, обърнете внимание на крайния брой показания, които не четат киловат, но стотици (0,01 kW). След превъртането на всяка стотна от ритъма, броячът се превърта на един ритъм. Устройството с брака ще промени по-бързо производителността. За да проверите автентичността на цифрите - вземете таймер. Една светкавица на светодиода, която е до знака imp / (kW * h), съответства на един импулс. Брой колко такива импулси получавате след минута и умножете тази цифра с 60 минути. Когато общото натоварване на устройствата е равно на 1 kW / h, стойностите на импулсите трябва да съответстват на нормата, определена от производителя.

Още няколко начина за тестване на устройството - помнете уроците по физика

Проверете точността на измервателния уред по един прост начин. За да направите това, напълно изключете корпуса и запишете свидетелството. След това включете една лампа с нажежаема жичка от всякакво захранване, например 100 вата, оставете я за един час и отново запишете цифрите. Отчетете разликата между първото и второто показание. Ако устройството се повреди, те ще се отклоняват повече или по-малко. Едно добро устройство трябва да показва цифра, равна на 100 вата. Колебанията на системата в изключен режим не могат да бъдат. За да сте сигурни, че показанията са верни, препоръчваме ви да извършите процедурата няколко пъти едновременно.

Спонтанното въртене на индукционния диск или продължителното мигане на светодиода на електромера без товар също показват неизправност на устройството. Това явление се нарича самоходно. Уверете се, че наличието на проблема е проста, достатъчно е да изключите всички автомати за отпадъци в капака на корпуса, да оставите въвеждащата машина включена и да наблюдавате реакцията на устройството. При липса на самоходно превозно средство, пълното завъртане на диска (мигането на индикатора) не трябва да надвишава веднъж за 15 минути.

И накрая, друга опция за проверка на правилната работа на устройството е да се изчисли грешката на електромера. Общата формула за индукцията и електронния брояч е същата:

E = (P × T × A / 3600 - 1) × 100

E - грешка на електромера;

P - мощността на използваните лампи с нажежаема жичка, kW;

T - времето на пълно въртене на диска или интервала между импулсите на индикатора, s;

А е предавателното отношение, imp / (kW * h).

Първо считаме индукционния брояч. Вече знаем предавателното отношение, което е показано на устройството. Например вземете A = 600 imp / (kW * h). Обобщете силата на всички включени лампи с нажежаема жичка, например три крушки от 100 вата, 300 вата или 0,3 kW. Ние маркираме времето на пълната революция на диска, да вземем 20,5 секунди. След получаване на всички данни ние извършваме изчисления за грешки: E = (0,3 х 20,5 х 600/3600 - 1) х 100 = 2,5. Този индикатор означава, че устройството работи при спиране за 2,5.

Грешката на електронния брояч се изчислява по аналогия. Да предположим, че предавателното отношение е A = 3200 (imp / kW * h), подобно на електромера на Energomera. Общата мощност на крушките е една и съща. Интервалът между импулсите е 3.64 с. Ние изчисляваме грешката: E = (0.3 х 3.64 х 3200/3600 - 1) х 100 = -2.93. Резултатът от експеримента с отрицателен индикатор означава, че устройството работи предварително в 2.93. Съгласно правилата, ако грешката не надвишава 10, устройството се счита за услуга.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Многотарифен електромерМноготарифен електромер
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Кой трябва да смени електромера в апартамента?Кой трябва да смени електромера в апартамента?
Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъраКой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра
Независима подмяна на електромераНезависима подмяна на електромера
ЕлектромериЕлектромери
Еднофазен еднотарифен електромерЕднофазен еднотарифен електромер
Изгодно ли е да се инсталира двутарифен електромерИзгодно ли е да се инсталира двутарифен електромер
Какво представлява проверка на метъра?Какво представлява проверка на метъра?
Как да вземем показанията от измервателния уредКак да вземем показанията от измервателния уред
» » Защо измервателят прави по-подробен анализ на основните причини
© 2021 BggeHat.com