Боядисването на различни видове тапети е безцветно без развод

Тапетът без дял на преувеличение се смята за един от най-популярните декоративни материали. Купувайки ги, винаги можем да изберем - да дадем предимство на готови платна или да изберем материал, който може да се приложи върху боята. При втория тип довършителни работи предлагаме да разговаряме подробно.

Какво платно се поддава на рисуването?

В наше време пазарът изненадва с широка гама материали за декорация на стени. Рисунката и цветът на платното отдавна не се считат за определящ фактор, защото всеки купувач може да избере оригиналния модел, като просто добави избрания пигмент към боята. По този начин, боядисването на тапета се превръща в най-достъпният и прост метод за промяна на интериора със собствените си ръце.

Какво платно се поддава на рисуването?

Живопис тапет - достъпен начин да промените сами интериора

Въпреки това, това покритие има своите ограничения - не може да се нанася повече слоеве боя, отколкото е посочено от производителя. Представени са най-издръжливите и надеждни покрития за стъкло - възможно е да се прилагат оцветяващи композиции за тапети за боядисване повече от 15 пъти, а върху платна с изпъкнал релеф и голям шаблон - повече от 20 пъти.

Хартията за тапети може да бъде боядисана не повече от 3 пъти. Последващите приложения имат слаб ефект върху структурата на покритието, което води до образуването на дупки в него.

Често начинаещите се опитват да рисуват дебели тапети, изработени от винил, които са залепени за стената с помощта на PVA лепило. Но опитни майстори не се препоръчва да правят такива опити, освен че само за рисуване на детски рисунки на платното.

Тапетите, които могат да се нанасят върху оцветяващия състав, се различават по-благороден. Сред основните фактури са следните платна:

  • изглаждане;
  • с малки шарки;
  • с големи орнаменти;
  • тапети с различен релеф.

В зависимост от вида на фундамента и техническите му характеристики кърпите за стена са разделени на:

  • стъклени стени;
  • нетъкано руно;
  • винил;
  • хартия с импрегниране;
  • тапети lincrusta - релефът им се създава чрез специална композиция от креда, брашно, дървесна кора и восък.
Какво платно се поддава на рисуването? снимка

Правилно цветният тапет може да продължи много дълго

Ако правилно рисувате тапети за ролки, тези платна могат да продължат от 10 до 15 години. В същото време, първият тон трябва да бъде направен колкото е възможно по-светъл, така че след нанасянето на боята основата да не започне да изглежда полупрозрачна. Други слоеве боя трябва да са по-тъмни от основата.

За разлика от обикновените тапети, платките, покрити с боя, могат да се измият. Благодарение на защитния слой, те няма да се разпаднат от влагата. Това дава възможност да се използва такава декорация за декориране на детски стаи, където рискът от оцветяване на материала е особено голям.

Как да се изчисли правилното количество боя?

За да имате достатъчно боя, трябва да изчислите необходимото количество композиция. За да направите това, обмислете фактори като общата площ на залепената повърхност, консумацията на състава на багрилото на 1 m2 и абсорбиращите свойства на лентата.

Как да се изчисли правилното количество боя?

На банка за боя обикновено се посочва приблизителния поток на квадратен метър

Общата площ включва площта на всички стени и таван, ако планирате да го боядисвате. От тези цифри се изважда площта на прозорците и се добавят около 200-300 грама боя в резерв. В резултат на това получавате обща работна площ.

Приблизителната консумация на боя на квадратен метър е указана от производителя на банката със състава. Имайте предвид, че боята на всеки производител се различава в свойството на накисване и плътност, така че ще се изразходва по различни начини. "Стандартното" потребление е около 200 g / m2. Ако боята се нанася в 2 слоя, тази цифра ще се увеличи до 250 g / m2. Също така е важно да се разгледа собствеността на платното за абсорбиране на боята. Така че, тапетите от хартия и нетъкан текстил поглъщат много повече композиция от материалите от фибростъкло.

Купуване на боя - как да изберем подходящия състав за работа?

За качествено боядисване на тапета, при избора на боя, обръщайте внимание на фактори като тъканен материал и функцията на стаята в къщата. Всеки тип субстрат изисква използването на определен вид боя.

Можете да нарисувате тапета само с боя на водна основа. За нетъкани платове са подходящи състави на базата на водно-дисперсионни компоненти, а за стени от стъкло се използват латексни или акрилни бои. На тапета lincrusta, експертите съветват прилагането на акрилна, восъчна или течна паста на базата на масла.

Уверете се, че имате предвид вида стая. Така че за миещи се повърхности в баня или кухня акрилната боя ще се приближи. Повърхността, която са боядисани, е много лесна за почистване, тъй като върху нея се образува защитно фолио. Платките, върху които се прилагат тези съединения, ще бъдат по-малко способни да преминат и да абсорбират въздуха, но не се страхуват от въздействието на пара.

В отворени, ярко осветени помещения се използват латексови формулировки. Те не избледняват под въздействието на ултравиолетовите лъчи, но трябва да ги третирате с изключителна предпазливост при почистване. Тапетите след оцветяване с латексови формулировки не могат да бъдат измити, само химическо чистене е позволено.

при избор на боя Също така е необходимо да се вземе предвид степента на отразяване на светлината на цветовия състав. В зависимост от това, експертите разграничават матова, сатен, лъскава и полуматочна боя.

Боите от сатен, които имат умерен блясък, са оптимални за баня или кухня. Те се отличават с високата си издръжливост и надеждност. Матовите състави идеално прикриват дефекти в стените и таваните. Те също са добри в справянето с твърде много светлина. Гланцирани цветове, напротив, визуално увеличават осветлението. Често професионалистите рисуват релефните тапети с матова боя, за да постигнат ефекта на жакард.

Експертите съветват новодошлите да рисуват тапети с боя на водна основа - това е лесна за употреба и най-издръжливата. Най-универсалните в употреба са акрилни съединения.

За да имате цветни тапети, изглежда точно както планирате, преди да започнете работа, тествайте интензитета на цвета на композицията върху контролната проба. Ако сянката е прекалено бледа, трябва да добавите пигмента. Уверете се, че количеството пигмент във всеки буркан е същото.

Купуване на боя - как да изберем подходящия състав за работа?

Че боята не е изсъхнала, бурканът трябва да бъде отворен непосредствено преди работа

Алгоритъмът за бъдещата работа е съвсем прост. Преди всичко трябва боядисвайте тавана, след това - отворени стени, подредени с тапети, а накрая - вторични стени зад шкафове и дивани. За да не развалят подовете и интериорните предмети, те трябва да бъдат покрити със стари вестници.

Композициите за боядисване в отворени буркани изсъхват достатъчно бързо. Ето защо трябва да отворите и разредете боята непосредствено преди да я приложите.

Избор на ролка и други необходими инструменти

Преди да нарисувате тапета, трябва да подготвите необходимите инструменти. На първо място ще ви е необходим валяк за боядисване - с него работата ще премине бързо и без проблеми. Магазините обаче имат богат избор от различни инструменти и не знаят кой е подходящ за боядисване на платното, начинаещите правят много грешки. Например, можете да намерите ролки на пазара:

  • с дълга купчина;
  • с къси вили;
  • велурен валяк;
  • кожен валяк;
  • инструмент, изработен от пяна гума.
Избор на ролка и други необходими инструменти

За да нарисувате тапета, ще ви трябва ролка

Всеки от инструментите е предназначен за конкретни случаи. Така че, ролката с къса дрямка може лесно да превърне релефно изображение, докато инструмент с дълга дрямка ще ви помогне да нанесете дълбоко цялата текстура. Инструментът, изработен от пяна гума, оставя небоядисани мехурчета, ако докоснете гладките стени. В продажба можете да намерите и инструменти с взаимозаменяеми прикачени файлове. Работейки с тях, експертите внимателно ги проверяват и изплакват и само след това покриват платното с боя.

За да нарисувате тапета за по-нататъшно боядисване без развод, експертите съветват закупуването на валяк с къса купчина. Той ще абсорбира точното количество боя и ще я разпредели равномерно на повърхността.

За боядисване ъглите и трудно достъпни места, купете чифт четки за боядисване. Потопете ролката в специална кювета. За да смесите състава с разтворителя, ще ви е необходима кофа.

Довършителните работи завършват в зависимост от вида им

Боядисването на нетъкан тапет е отлична възможност да получите оригинален дизайн. След работа, повърхността ще имитира по-скъпи ексклузивни материали за довършителни работи. Също така, такива картини изглеждат добре на стената и без боядисване, благодарение на релефната външност.

Ако кърпа от този материал често ще почистите, а след това за боядисване използвайте латексова боя, осигурявайки защитен слой. За да работите с такива материали, подходящи са валяк за косми и четка за труднодостъпни места. Боядисването на тези тапети се извършва най-малко на два слоя. При нанасяне не дръжте ролката дълго време на едно място, в противен случай тя ще доведе до пояси.

Довършителните работи завършват в зависимост от вида им

Тапетите Flizeline трябва да бъдат боядисани най-малко на два слоя

Под оцветяването на хартия тапет трябва да се подготви правилно. За да направите това, платното е покрито със специална импрегнация, която не позволява на боята да тече по гладка повърхност. Ще бъде оптимално да приложите един слой. Все пак, ако направите грешка, когато я приложите, тогава платното може да бъде покрито с още един слой. Преди боядисване се уверете, че няма следи от лепило върху шевовете на покритието, в противен случай това значително ще усложни работата.

Най-трайният материал за боядисване е стъклена мозайка. Те са изработени от фибростъкло. Най-популярните фактури между купувачите се считат за "път", "рибена кост" и "паяжина". Те са идеални за многократно нанасяне на боя, която прониква дълбоко между влакната на тъканта. Преди боядисването, стъклената мозайка трябва да бъде грундирана. След това материалът се нанася с латекс или акрилен състав. Оцветяването на тези тапети се извършва на два слоя.

Винилови листове на хартиена основа дават многопластова текстура на хартия. Преди боядисване Кърпа от този материал също трябва да бъде грундирана. След като праймерът е изсъхнал, трябва да се приложи оцветяващият състав. За това се използва ролка с дълга дрямка и четка. Веднага след като боята изсъхне малко, приложете я за втори път. Накрая, декоративният слой се нанася, но ако кърпата не е релефна, можете да го направите без него.

Боядисване и дообработка на плата

След нанасянето и изсушаването на основния слой, направете директно боядисване на платното. За да направите това, изсипете третата част от боята в кофата и добавете разтворителя. Разбъркайте добре съставките и изсипете сместа в кювета. овлажнявам ролка и започнете да рисувате. Живопис на стени е най-добре от върха и постепенно се спуска.

Уверете се, че след приложението няма ивици или свободни места.

Боядисване и дообработка на плата

Боята се смесва с разтворителя в кюветата

След като първият слой е напълно изсушен, продължете да поставите втория слой. След боядисване на големи площи, започнете да нанасяте композицията на труднодостъпни места. За да направите това, спуснете четката в канавката с боя и започнете да рисувате в горния ъгъл на стаята. По време на боядисването се уверете, че върху стената няма останали вили след четката.

След като вторият слой е напълно сух, можете да започнете да украсявате платното с декоративен слой. Преди това препоръчваме да направите приблизителна рисунка на моделите си и да ги следвате. Опитайте се да поставите колкото е възможно повече въображение и творчество във Вашия образ, за ​​да направите оригинала на стаята ви.

След изсушаването на третия слой можете да покриете и покритието с безцветен лак. Това ще бъде особено важно при проектирането на детските стаи, където е малко вероятно да се избегне механична повреда на покритието.

Тайните на правилното живопис - какви експерти препоръчват

За да избегнете проблеми при боядисването на платното, ви препоръчваме да се запознаете със съветите на експертите, които значително ще улеснят работата на начинаещите поправки. При подготовката на стая за боядисване на платна, експертите ви съветват да се скриете от боята не само на пода и мебелите, но и на прозорците, розетите и плотовете. След подготовката, навийте ролката в кювета за боядисване. След това не забравяйте да го преобърнете на стар вестник, така че кога боядисване на стени нямаше ивици.

Цветът на тапета за рисуване също играе огромна роля. Най-добре е да изберете бели или светли нюанси. За правилното прилагане на състава, експертите съветват използването на аерограф вместо ролка.

Ако не можете да се отървете от парчетата стари тапети, можете да скриете следите им и грешките на стените, като нанесете матирана боя върху новото покритие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тапет на тавана за боядисване - това е лесноТапет на тавана за боядисване - това е лесно
Как да лепене тапет за рисуванеКак да лепене тапет за рисуване
Как да нарисувате тапет на тавана - опцииКак да нарисувате тапет на тавана - опции
Какво е нетъкан тапет за боядисванеКакво е нетъкан тапет за боядисване
Как да изберем тапет за тавана за боядисванеКак да изберем тапет за тавана за боядисване
Какво е по-добре да се използва при декорация стени в апартаментКакво е по-добре да се използва при декорация стени в апартамент
Тапетиране на собствените си ръцеТапетиране на собствените си ръце
Малка стая, която да изберем тапет?Малка стая, която да изберем тапет?
Избор на боя за стениИзбор на боя за стени
Закупуване на тапети за стени, какво трябва да знаетеЗакупуване на тапети за стени, какво трябва да знаете
» » Боядисването на различни видове тапети е безцветно без развод
© 2021 BggeHat.com