Как да изберем котел по площ

В процеса на планиране на отоплителна система за къща, дачи или производствена зала, възниква съвсем естествен въпрос: как да вземем пот около района? За да направите това правилно, трябва да имате предвид следното:



  • Ако къщата е с изолация в съответствие с всички норми и изисквания и е с таван до 3 метра, очакваната мощност на котела се определя от изчисляването на 1 кВт на район с площ 10 м², което се очаква да се загрява.
  • (Виж също: Модерно отопление на водата)
  • Ако къщата е слабо изолирана или отопляемите помещения са остъклени веранди, неотопляеми тавани и т.н., тогава капацитетът на котела трябва да бъде още по-голям.

  • Ако котелът се използва не само за отопление, но и за захранване с топла вода, необходимото захранване се увеличава с 20-50.


Лекарят може да определи само правилния капацитет на котела, тъй като в по-сложната формула (дебелина на стената, брой, тип и размер на прозорците и т.н.) са включени още няколко параметъра. Окончателното изчисление трябва да се извърши от професионалист, който е в състояние да избере подходящ котел по райони. (Виж също: Карта на сайта)

избор на котела по площ


Формулата за изчисляване на изхода на котела


Защо разговорът се отнася главно за капацитета на котела? Просто защото е практически основният параметър на неговата работа. И без значение какъв тип гориво се използва (дали е газов котел, течно гориво, твърдо гориво или електрически), тази власт се определя от това дали той е подходящ за отопление и битова гореща вода до Вашия дом. Всички помещения ще поддържат удобен температурен режим през зимния сезон или през пролетно-есенния хладен период. Ако захранването е прекалено високо, котелът няма да може да достигне оптималния режим на работа и просто ще трябва да плаща за излишък на гориво / енергия за него.

Помислете за формулата, която се използва при избора на котел по райони.

Параметрите, които определят топлинния изход, са:



  • площта на помещението за нагряване (S);

  • Специфичен капацитет на котела за 10 м² отопляемо пространство, вече приблизително определен за различни региони, като се отчитат климатичните условия на всеки от тях (Wud.). За Москва и Московска област Уд. = 1,5 kW. За райони на Северен Уд. = 1,5 до 2,0 kW. За районите на Южен Уд. = от 0,7 до 0,9 kW.


Формулата изглежда така: = Wkotla SWud / 10 например :. площ на вашия дом - 80 m ², живеете в покрайнините на града, това ни дава решение: Wkotla = 80 * 1,2 / 9,6 = 10 кВт (Виж също :. Най-добрите котли за отопление на газ)

Така че можете да разрешите проблема с това как да вкарате котела в района. Тази формула се счита за опростена версия, въпреки че по принцип тя показва правилните резултати. Основното й предимство е простотата. Но тя също има против. Може да не е подходящо за изчисляване на мощността в по-сложни случаи (например, както е споменато по-горе, ако се предполага, че се отоплява заедно с къща и нещо като голяма остъклена веранда).


Двукомпонентни котли до 200 м²


Газовите двутръбни котли са проектирани така, че да осигуряват отопление у дома и топла вода. В примера, даден за изчисляване на изхода на котела за къща от 80 квадратни метра, резултатът от 9,6 kW е само приблизителна цифра. Таблицата препоръчва закупуване на оборудване с капацитет от най-малко 25 kW за такава зона (например, като котлите Proterm Cheetard). В противен случай, през зимата, когато външни температури до минус 25 ° С и отоплителната система се зареди напълно, на близките си хора, няма да бъдат в състояние да вземете топъл душ, докато, например, мият чиниите.

котли Proterm Cheetah

Загрижени, че един котел от този капацитет ще консумира много газ не си заслужава. Количеството изгорели газове ще бъде точно толкова, колкото е необходимо, за да се осигурят удобни температури в помещенията и да се затопли водата в тръбопроводите за БГВ. (Виж също: Кой котел да избере?)

Ето защо, ако от вашите изчисления трябва да закупите бойлер, например, 14kW мощност, а в магазините и на пазара можете да котли, в които фигурата започва с 18, да предприемат по-мощен (от порядъка вече не е необходимо), и дори не се колебайте , Автоматиката (всъщност тя е оборудвана с почти всички марки съвременни котли) самата тя ще бъде съобразена с нуждите на помещенията. Не забравяйте само, че резервът на мощността не трябва да надвишава 25.



Предназначен за използване в частни домове, апартаменти и вили, котли Proterm Cheetah е много лесно да се поддържа, той е оборудван с дисплей, който отразява цялата информация за работата на котела в момента. Някои модели могат да бъдат инсталирани в помещения, където няма абсолютно никакъв комин. Всичко това ни позволява да ги насочим към категорията отоплителна техника с висок комфорт.


Двуконтактни котли до 300 m²


Един от най-популярните производители на котелно оборудване е фирмата от Корея Kyung Dong NAVIEN. Техните продукти са напълно приспособени към руския климат и отговарят на изискванията на потребителя. Ето защо, често за къщи до 300 квадратни метра, прикрепеният бойлер е Navyan. (Виж също: Кои газови котли са по-добри за избор)

Тя напълно устоява не само на спада на температурата на улицата, но и на скока на напрежението, което също е типично за Русия. Внезапното спадане на налягането на вода или газ към него също не е ужасно. Такъв котел работи без разрушения и повреди за много дълго време поради високото качество на всички компоненти. В допълнение, тя е много приятна цена, така че панти котел Navien е един от най-добрите варианти за вили.


Отоплителни котли за помещения до 1 000 м²


За отопление на големи площи често се използват котли на твърдо гориво с механични пещи и шкаф за управление. Много бързо отопляват помещението, което е важно. Ако внезапно се получи прекъсване на електрозахранването или температурата на водата и налягането му се отклоняват от допустимите норми, автоматичната безопасност, която е част от горивните модули, се задейства и захранването с гориво спира. Това оборудване принадлежи на котела Bratsk M. Той работи върху разнообразни кафяви въглища и въглища. Размерите на парчетата не трябва да надвишават 100 мм. В основата на тухли трябва да се монтират чугунени секции на котела. Едно от абсолютните предимства в удобството на поддръжката му е, че при евентуални аварийни ситуации след спирането на горивото алармата автоматично се включва. Всичко това прави котела Bratsk M удобен и безопасен за работа.

котел Bratsk M


Ефективност на отоплителните котли


Каква е ефективността на котела? Това е разликата между количеството топлина в горивото и количеството топлина, което е прехвърлено във водата (топлоносител). Формулата, с която може да се изчисли ефективността на котела, е следната: Ефективност = 100 - q2 - q3 - q4 - q5 - q6 (стойностите на q са топлинните загуби).

Преди да се изчисли ефективността, е необходимо да се измери температурата на изходящия газ със специален термометър върху комина. Разделете получената стойност с 15, добавете 2, добавете 3, добавете 2. Всички тези цифри са приблизителни и означават същите топлинни загуби.

Пример: температурата на газовете на изхода е 330 ° C

330/15 + 2 + 3 + 2 = 29

100 - 29 = 71

Общо: ефективността на котела е 71

Разбира се, за да се определи ефективността на нагревателя, първо се прави изчисление на ефективността на котела. Но този коефициент не се счита за определящ при оценката на ефективността на цялата система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Изчисляването на изхода на котела осигурява максимална ефективност на оползотворяването на топлинатаИзчисляването на изхода на котела осигурява максимална ефективност на оползотворяването на топлината
Кой подов газов котел е по-добърКой подов газов котел е по-добър
Котли за твърди гориваКотли за твърди горива
Избор на отоплителен котел за вашия домИзбор на отоплителен котел за вашия дом
Дизелово отопление на селска къщаДизелово отопление на селска къща
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Дизелови котли за отоплениеДизелови котли за отопление
Как да изберем отоплителни котли прости препоръкиКак да изберем отоплителни котли прости препоръки
Изчисляване на изхода на котелаИзчисляване на изхода на котела
» » Как да изберем котел по площ
© 2021 BggeHat.com