Как да изградим тухлена камина с печка у дома

Руската печка е неизменна характеристика на всяка къща. То е източник на топлина, служи като място за сън, лекувано за различни заболявания. В народните приказки изображението на руската печка е много боядисано. Смятало се, че зад него живеят добри духове, които защитават хижата и техните господари.

Днес често водещите дизайнери използват антики, модернизират своите функции. В този случай се получават съвсем оригинални състави. Не забравяйте за печката с диван, сега тя е представена от камина, плоча и, разбира се, се припокриват (печка). За модерна частна къща, този дизайн ще бъде идеален вариант, защото ще ви позволи да готвите храна, да създавате топлина и комфорт, да украсявате дома.

Масивна тухлена сграда
Масивна структура на червени тухли

Съвременна печка

В различните къщи, според богатството на семейството, пещите се различаваха един от друг. Но това беше само външна разлика. В допълнение към размера, разликата може да се види при екстериора. Поради липсата на скъпи материали, печката била изрязана външно с глина и варовик.

В епохата на информатизацията на обществото обектите на стария начин на живот са доста твърдо въведени. Модернизираната фурна беше камина с диван, а съвременната технология направи това устройство ефективно за всички цели.

Изграждането на камина, изработена от тухли, се свежда до факта, че се реализира схема на зидарска поръчка. Опитни камъни го знаят от сърце, а майстор на начинаещи трябва да го държи винаги под ръка. Намерете схемата няма да бъде проблем, включително в нашата статия. Тя разказва подробно как трябва да се направи печката, така че топлината от камината да загрява не само стаята, но и елементите на печката.

Разпределение на редове

Функционална печка с камина, чийто ред е показан на фигурата, образува стандартен модел, който е известен на много майстори. Но ако първоначалното изпълнение на пещта е необходимо, за да се пригоди към размерите на стаята, тогава ще е необходимо да се разработи индивидуална схема.

Преди да започнете изграждането на камината, трябва да поставите основата за бъдещия дизайн. Не забравяйте, че масата на такава пещ е хиляди килограми, така че дълбочината на основата трябва да бъде най-малко 50 см.

Разположение на всеки ред
Разпределение на редове

Внимателно проучете схемата. Цифрите показват номерата на сериите, които трябва да се извършват стриктно в последователен ред.

  • Първите два реда формират окопите. Това е тухлената основа на пещта, която се изпълнява с идеално излагане на хоризонта. На този етап основното не е да бързаме и качествено да очертаваме два реда.
  • Продължаваме до образуването на пепелния тигел. Това отделение, характерно за всяка тухла камина на дървото. Той натрупва пепел, която остава от изгаряне и се събужда през решетката и през нея влиза въздух в огнището. При инсталиране на пепелник в 3-ти ред ще трябва да използвате азбестов кабел, тъй като металът има свойството да разширява температурата.
  • 4 ред може да бъде безопасно дублиране, само е необходимо да се наблюдава обличане на тухли. Полагането на 4-ти ред пада върху горната равнина на вратата.
  • В петия ред е образуването на камината. Включва се вратата за почистване и се извършва облицовка, тъй като в тази зона често се поставя висока температура.
  • Над шести ред, който напълно дублира петата, с изключение на полагането на тъкана, ще бъде инсталирана решетка, тъй като изграждането на вратите вече е завършено.
  • Серия номер 7 изпълнява най-необичайното в камината - каналите се намират вертикално. Поради тях нашата бъдеща печка ще се затопли. Облицовката продължава да се оформя и вратата на камината е оборудвана. Полагане на 8 и 9 реда няма отличителни черти. Следователно, тя се извършва в един дъх, без да се забравя превръзката.
  • Десетият ред финализира горивната камера, но каналите трябва да бъдат леко повдигнати.
  • Обърнете внимание на 11-ия ред. Тук има някои тънкости. Започнете да създавате канали за засмукване. Едното свързва горивната камера към канала за вдигане и още два - слепите канали един към друг. Създава началото на димния канал - хило.
Разстилайте окопите
Зидария на окопите
  • Каналите Podsosnye са покрити с тухли 12 реда. Облицовката все още не е завършена, образува се димен канал.
  • Серия 13 е финалът за дивана. Той покрива както дивана, така и вертикалните канали и горивната камера. Но камерата за гориво също е покрита с облицовка отгоре.
  • Припокриващият се ред е дублиран. Той носи номер 14. Завършен етап, който е отличителен за печка с диван. Но работата все още не е приключила.
  • На периметъра на бъдещия диван се поставя някакъв ръб. Той изглежда естетически приятен и позволява пясък да се излее. Отопляемият пясък е чудесна помощ при лечението на болни стави. Беше 15-ти ред.
  • Както може да се види от фигурата, редове от 16 до 20 са абсолютно идентични. Той образува канал за дим и преграда, която има защитна функция. Тук трябва да наблюдавате обвиването на тухли.
  • Клапана, с който ще може да се блокира димния канал, се монтира в 21-и ред. Следващият, 22-и ред завършва, както и разделянето завършва. На тази печка може да се помисли за изграждане на камина с диван. Тогава следва повдигането на комина, чиято база вече е подготвена.

Финност на подготовката на разтвора

Не всеки знае, че за зидани пещи се използва специално решение, не като този, с който да се очертае рамката на къщата. Всеки капитан разглежда личната си тайна за подготовката на решение. Тя трябва да бъде мека, добре фиксирана, след изсъхване не се пука, за да не се допуска дим.



Трябва да се отбележи, че в съвременните магазини за строителни материали винаги е възможно да се намерят готови смеси за зидани печки. Но е много по-приятно да готвите всичко сами.

Не всяка глина е подходяща за зидария. Необходимо е да се намери "мазна" скала, за да се осигури еластичност и да не се получат пукнатини. Глина глина може да бъде един от начините, който е, че е предварително напоена. След това се търка в решетка с клетка не по-голяма от 5 мм.

Смесена смес за тухлена зидария
Готов хоросан за зидани тухли

Необходимо е да се складират с три малки контейнера за извършване на пробни смеси. Вземете различно количество пясък и добавете вода, за да постигнете нормална консистенция. От получения разтвор разбийте няколко теста и оставете да изсъхнат за 2-3 дни. След това разгледайте получените проби за пукнатини и якост. Най-добрият вариант е рецептата за подготовка на решението.

Алтернативата на пясъка е шамотът. Използва се в случай, че зидарията включва шахматната тухла. Готовността и консистенцията на хоросана може да се оцени с мистрия.

Плъзнете го в хоризонталната равнина, като плъзнете част от масата къмстрани. Ако браздата от мистрия веднага изчезне, разтворът се превърна в течност. Не е необходимо да се разрежда, но трябва да се остави за известно време, за да се позволи на течността да се изпари. Не забравяйте да го смесвате. Кардинално противоположният вариант не е подходящ, когато следа от смяната е нарушена. Това показва, че има малко вода и трябва да се добави.

Странна структура с камина
Оригиналната конструкция с камина вътре

Финални работи

Вие сами сте построили отлична и многофункционална камина за къщата с диван. Приятно е не само да се възхищаваме, може да загрява стаята и да задържа топлината дълго време дори след изгарянето. Тези заслуги са изцяло на материала. Тухла има голяма топлинна мощност и е в състояние да съхранява топлината.

Самото присъствие на печката в къща изисква проектиране на стая с подходящо изпълнение. Приятна тухлена фурна без финишен изглед на фона на дървени или дървообработени конструкции. В този случай е необходимо да се спазват всички правила за противопожарна безопасност. Когато повдигате комина през тавана, ще трябва да инсталирате топлоизолационен колан. Това ще спести не само от евентуален пожар, но и от деформация на материала на тавана.

Съвременните стилове на довършване на стаята ще изискват същото и от камината. Тук можете да приложите различни материали на вкуса на собственика. Изключение са тези, които са нестабилни до повишена температура. Но ако една от основните функции на пещта се отоплява, което е най-вероятно, по-добре е да не се затвори тухла, а да се даде възможност да се достави топлина в помещението.

Премахването на остатъците от разтвора от повърхността на тухлите и обработката на шевовете, можете да постигнете отличен вид на зидарията, което още веднъж доказва важността на съответствието с превръзката по време на строителната фаза.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Печка с диванПечка с диван
Пещ камина за къщата, изберете подходящ вариант от предложенотоПещ камина за къщата, изберете подходящ вариант от предложеното
Пещ от тухли за лятната резиденцияПещ от тухли за лятната резиденция
Как е руската печка с камина, как да я построиш и къде да я поставишКак е руската печка с камина, как да я построиш и къде да я поставиш
Пещ камина с печка, помислете за тухла и чугун опцииПещ камина с печка, помислете за тухла и чугун опции
Какво е пещ с камина и как се съчетават две различни устройстваКакво е пещ с камина и как се съчетават две различни устройства
Камините за печки за къщи се избират по-често от потребителитеКамините за печки за къщи се избират по-често от потребителите
Пещ с нагревателПещ с нагревател
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Как да направите камина от печка, няколко прости начиниКак да направите камина от печка, няколко прости начини
» » Как да изградим тухлена камина с печка у дома
© 2021 BggeHat.com