След това изолирайте избора на тръба от комина и материалната му инсталация

Преди да знаете какво да изолирате комина, трябва да изучите редица фактори, които ще отстранят причините за щетите и ще увеличат живота на комина. Нека да разгледаме всички тези нюанси и да разберете как да изолирате изпускателната тръба на комините на жилищна сграда.

Защо да изолираме комина - разбираме подробностите

Коминът се счита за един от най-важните елементи на отоплителната или печката на жилищната сграда. За да функционира правилно металната тръба, тя трябва да бъде изолирана. На пръв поглед това събитие може да изглежда много просто, но преди да инсталирате незапалим нагревател за комина, ви съветваме да се запознаете с определени препоръки и правила за безопасност на работното място. Първото нещо, което трябва да направите, е да проучите причините за инсталирането на защитата върху тръбата.

Тази част често е подложена на големи натоварвания: действието на натиск и горещ въздух. Масата на продуктите от изгарянето преминава редовно през комина. При определени условия последният влиза с въздух и влага в химични реакции. В резултат на това процесът на корозия е значително ускорен, а това отрицателно влияе върху работата на цялата изпускателна система у дома. Срокът на експлоатация може да бъде удължен само ако комина е гладен. Това ще намали риска от химическа и механична корозия на елемента. Всички разходи за покупката и инсталирането на защитни материали ще бъдат напълно изплатени, защото без тях трябва да смените тръбата и това ще струва много повече пъти.

Повреда на комините

Повреда на комините

Преди да изолираме комина, ви препоръчваме да се запознаете с основните причини за това. Специалистите идентифицират двата най-опасни фактора, като постепенно унищожават тръбата: химически компоненти и влага. Влагата по стените на тръбата не е нищо повече от конденз, образуван при студени и горещи въздушни потоци. Натрупвайки се в големи количества, влагата допринася за развитието на корозия. Катализаторът за този процес е високите температури.

Вторият опасен враг на тръбата е агресивните химични вещества, които се образуват в резултат на изгарянето на горивото. Те могат да образуват активни съединения на алкални, соли или киселини, които проникват в стените на тръбата и спомагат за появата на химическа корозия. Влиянието на разрушителните фактори върху комина зависи в по-голяма или по-малка степен от температурните разлики на стените на самата тръба и от въздушния поток, който се издига от пещта. Колкото по-ниска е температурата на първата, толкова по-бързо нейните стени са унищожени.

Какви са предимствата на защитен комин

Монтирането на защитата на коминните тръби със собствените си ръце дава няколко важни предимства наведнъж. Първо, той свежда до минимум ефекта на химичните съединения и влага. Основната задача на защитния материал е да се повиши нивото, при което се образува кондензата, до самия връх на тръбната рязана. Това може да се постигне чрез повишаване на температурата на повърхността на канала за отвеждане и намаляване на температурната разлика между тръбата и потока на парата.

Нагревател на комини

Нагревател на комини

Нагревателят за комините значително увеличава техния живот и експлоатационен живот. Освен това, по-малко време и пари ще бъдат изразходвани за ремонт на системата. Надеждното средство за защита прави възможно напълно да се отървете от кондензацията, тъй като те позволяват напълно да се премахнат опасни химически съединения от печката. В допълнение, защитата помага да се направи дизайнът по-устойчив на ветрове и валежи. Огнеупорният материал надеждно защитава горната част на комина в пожар, предотвратявайки запалването му. Купете необходимото количество защитно оборудване може да бъде във всеки хардуер магазин на ниска цена. Освен това, ако го инсталирате сами, можете да спестите прилична сума пари.

Изберете нагревател - базалт, стомана или дърво?

Преди да изолираме комина, ви препоръчваме да се запознаете с най-ефективните материали, които са най-подходящи за това събитие. На първо място, всяка от тях има повишена степен на топлоизолация. Всички материали, описани по-долу, предпазват комина от външни фактори. Производителите предлагат огромна гама от продукти, които помагат да се направи коминът напълно изолиран и защитен.

Отговор на въпроса: "За да изолирате комина тръба?", Много експерти незабавно препоръчва инсталиране на защита на база базалт. Този материал е изработен от влакна, получени от своя страна чрез топене на габро-базалт. Базовата изолация за комина се отличава с отлична топлоизолация и висока якост. Сред другите предимства на такава защита са:

  • възможност да се съхранява до 90 топлина в тръбата;
  • възможността за прескачане на влагата;
  • устойчивост на корозия от всички видове;
  • устойчивост на образуване на гъби и мухъл;
  • защита от вибрации;
  • защита от запалване;
  • екологична съвместимост;
  • устойчивост на UV лъчи.

Друг популярен метод е монтажа на корпус от неръждаема стомана. Този инструмент помага да се увеличи здравината на цялата структура и да се защити тръбата от въздействието на влага и химикали. Обвивката има диаметър малко по-голям от самия комин, така че монтажът му се извършва на външните стени на комина. Полученото пространство се запълва с бързо втвърдяващ агент. Например, това често се използва ламинатен уплътнител.

Един от най-простите методи е инсталирането на дървени щитове. Те са изработени от дървена рамка, върху която са монтирани дъските. Над тях е закрепена шисти или друг покривен материал. Важно е, че "черупката" на щита и покривния материал на къщата са еднакви. Пространството, което се образува между щита и комина, трябва да бъде изпълнено с азбест или филц. В шевовете дървена рамка е необходимо да се мазни с дебел слой водно стъкло.

Монтаж на защитен базалт

Монтаж на защитен базалт

Последното от най-популярните средства за защита са шлако-бетонните и стоманобетонните плочи. Тази изолация на комина отвън дава възможност да се постигне добър ефект при ниски финансови разходи. Когато инсталирате устройствата, не забравяйте, че пропуските между тях и комина трябва да са минимални. Свободното пространство се запълва с решетка или стоманена тел. В допълнение, пролуките са изпълнени с глина, пясък или гипс. В ставите между плочите се нанася циментова замазка, а върху плочите трябва да нанесем мазилка.

Монтаж на защита - как да се удължи експлоатационният срок

Комините в жилищните сгради на нашата страна се различават по дизайн и материал, от който са направени. Най-често срещаните тухлени зидове, комини под формата на желязна тръба и плоча от азбестов цимент. Изолацията на коминната тръба директно зависи от материала, от който е направена. Първо, нека да разгледаме как да инсталираме защитен материал върху тухлени комини. Има няколко възможности за това.

Защита на комина с гипс

Защита на комина с гипс

Първият метод е да се нанесе мазилка. За да направите това, фиксирайте стоманения комин от външната страна на комина. Отгоре ще трябва да нанесете слой мазилка с дебелина най-малко 3 см. След като първият слой е напълно изсъхнал, нанесете върху него смес от малко количество цимент, шлака и вар. За да бъде по-ефективна защитата, нанесете трети слой от същата смес. Веднага след като изсъхне, ще трябва да се избърсва, замазва и боядисва.

Вторият метод се основава на използването на минерална изолация. За това трябва да се поставят няколко тръби на базалт. Извън листовете са поставени азбесто-циментови плочи, а върху тях се полага мазилка. Въпреки че вторият метод се различава в своята сложност, той дава няколко предимства. Първо, топлинните загуби на отоплителната система се намаляват с коефициент 2. На второ място, вероятността за натрупване на кондензат по тръбата намалява. Трето, силата на комина се увеличава многократно.

Ако обмисляте как и как да изолирате азбесто-циментовия комин на улицата, тогава трябва да използвате този метод за това. Първо, направете метална обвивка. Вземете лист от поцинкована стомана и я обвийте около комина. Ако коминът е много висок, а след това около него, трябва да обвиете няколко листа, поставени под формата на цилиндър. Където всеки от горните плоскости трябва "навлиза" на долните 10 см. Разликата между корпуса и комина не трябва да бъде по-голяма от 6 см. Пространство се запълва с минерална вата, плътно трамбоване материал. Изсипете разтвор от цимент над минералната вата.

Метален корпус

Метален корпус

Комините от стомана могат да бъдат защитени с отделна желязна тръба с по-голям диаметър. Разликата в ширината между тръбите не трябва да надвишава 3 см. Пространството е изпълнено с базалтова памучна вата. Също както в предишния случай, внимателно компактирайте материала между тръбите.

Как да изолирате комин в тавана на къща

В допълнение към инсталирането на защита отвън сградата, комините често изискват допълнителни дейности на тавана. Това се дължи на факта, че в някои къщи няма отопление на тази част. За да предпазите таванската част от комина, препоръчваме да използвате дървени щитове. Те са оптимално подходящи за такива работи, тъй като валежите не стигат до тавана. Следователно, водата не пада върху дървената рамка. Първо, направете рамка. Вземете няколко дървени пръта, чиято дължина трябва да бъде не по-малка от височината на комина в тавана.

Комин преминаващ през тавана

Комин преминаващ през тавана

След това подгответе самите щитове от дъски, обработени с прозрачен защитен лак. Свържете греди към дъските, като направите висок кутия. Инсталирайте конструкцията около комина. Разстоянието между двата продукта не трябва да бъде по-голямо от 3 см. Напълнете пространството с филц и пясък, след което запълнете горната част с минерална вата. В крайна сметка щитът ще бъде грундиран и боята ще се нанесе върху него. Ако таванът не се използва за живеене, тогава можете да направите без декоративния дизайн на конструкцията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да увеличите течението в коминаКак да увеличите течението в комина
Как да проверите течението в коминаКак да проверите течението в комина
Как да почистите комина от саждиКак да почистите комина от сажди
Как да почистите коминаКак да почистите комина
Как да инсталираме комин от неръждаема стомана като сандвич тръба?Как да инсталираме комин от неръждаема стомана като сандвич тръба?
Как да подобрим течението в коминаКак да подобрим течението в комина
Кой комин да избере за коминаКой комин да избере за комина
Как да направите комин за собствени ръце burzhuykiКак да направите комин за собствени ръце burzhuyki
Устройството на тухлен комин за газов котелУстройството на тухлен комин за газов котел
Комини за печки със собствените си ръцеКомини за печки със собствените си ръце
» » След това изолирайте избора на тръба от комина и материалната му инсталация
© 2021 BggeHat.com