Шлифовъчна машина за паркет 5 вида за домашна употреба

За да се гарантира, че паркетът има наистина безупречен външен вид, той трябва да се шлайфа. Тази операция се извършва с помощта на специални агрегати. В съвременния пазар те са представени от различни типове, от които ще говорим.

Shlifmashinki - толкова различни по вид и начин на действие

Дървеният паркет, въпреки трудолюбието и сложността на инсталацията, е един от най-популярните видове подови настилки за жилищни помещения. Характеризира се с представяне и отлични експлоатационни качества. С помощта на паркет, можете да създадете елегантен интериор, който удовлетворява както очите, така и душата. В този случай това декоративно покритие изисква компетентна грижа. Основната операция за нейното поддържане е смилане. Необходимо е да се възстанови външния вид на старото покритие и за качествено завършване на новото.

Шлайфане на паркет се прави с помощта на специално оборудване. Тя се различава една от друга в начина на действие, конструктивните характеристики, тези. характеристики. Шлифовъчни машини за подови настилки, по-специално за паркет, са от следните типове:

  1. 1. Барабан;
  2. 2. Дискът;
  3. 3. лента;
  4. 4. вибрация;
  5. 5. Ексцентрични.

Ще опишем настройките на всички тези типове, така че да можете правилно да изберете този, който е оптимален за подова обработка във вашия дом.

Шлифовъчна машина за подови настилки

Шлифовъчна машина за подови настилки

Уредът с барабан - за грубо шлайфане

Барабанната шлифовъчна машина за паркет се използва за грубо (всъщност основно) обработка на подови настилки. Може да се използва и за премахване на стари бои от пода. Устройството с барабана изпълнява задачите си чрез завъртане на специален цилиндричен вал, върху който е монтирана абразивна лента за артикули. Устройството функционира от електрически мотор. Лентата забива барабана плътно към пода и премахва определен слой от него. Дебелината на отстраненото покритие зависи от размера на зърното на абразивния материал, който е бил инсталиран на мелницата. В повечето случаи, с едно преминаване, устройството премахва слой с дебелина до 1,5 мм.

Барабанните машини имат големи геометрични размери и доста висока мощност. Тяхната работа е придружена от появата на значително количество малки стърготини и прах, които се събират в специална торба. Без такъв прахов колектор е нежелателно да използвате уреда. Почти всички барабани имат. Изключение са само евтините коли (предимно китайски). Специалистите не препоръчват прилагането им при третиране на паркет, тъй като малки частици се разпръскват около стаята, влизат в дихателната система и в очите на човек, който е изпълнен със здравословни проблеми.

Барабанна машина за паркет

Барабанна машина за паркет

При избора на барабанно оборудване обърнете внимание на следните характеристики:

  1. 1. Производителност. Тя трябва да бъде по-голяма, ако се планира обработка на големи подови повърхности. За битови нужди могат да се използват машини с малък капацитет.
  2. 2. Захранване. Не отивайте след твърде много. За обработка на подове в къщата или апартамента има достатъчно шлайфмашини с мощност от 2,2 kW. Nuance. Нискоенергийните централи не са предназначени за дълги и широки абразивни ленти. Техният барабан, като правило, има повече или по-малко компактни размери.
  3. 3. Тегло. Масата на въпросните устройства варира в доста широки граници. Тя може да бъде равна на 70 kg и 120. За домашна употреба се препоръчват инсталации с минимално тегло. По-удобно е да работите с тях. И да се съхранява такава машина няма да изисква твърде много място.

Барабанните машини са оборудвани с абразивни ленти P24-P40. Тази маркировка означава, че след използването им подовете трябва да бъдат завършени с вибриращо или дисково оборудване.

Дискови устройства - за обработка на труднодостъпни места

Основната подробност на този тип агрегати е, както е лесно разбираемо, въртящ се диск (един или няколко). На него се монтира материалът за абразивна обработка на паркет. Дисковете са плоски. Те са подходящи за довършителни работи с дървени облицовки. Дисковите машини са разделени на два вида:

  1. 1. повърхностно смилане;
  2. 2. Ъглова.

Машините за повърхностно шлайфане обикновено се доставят с 2-3 диска, които се въртят около централната и едновременно около собствените си оси. По тази причина тези машини осигуряват най-висококачествена обработка и позволяват еднократна обработка на големи участъци. Въпреки това, в трудни места (зони в близост до стените, под отоплителните акумулатори, ъглите на помещението), не може да се извърши шлайфане с помощта им.

Машини за повърхностно смилане на паркет

Машини за повърхностно смилане на паркет

Обърнете внимание, че оборудването за повърхностно смилане е с големи размери. Не винаги е разумно да го използвате в апартамент. Много по-рационално е да се извършва домашно шлайфане на подове с помощта на USM-ъглови машини, известни на българските майстори на къщи. Такива компактни устройства са идеални за обработка на труднодостъпни места. Те са оборудвани с един диск.

Грубото шлайфане, освен това, може да бъде произведено чрез кръгове на венчелистчетата. Последните имат солидна основа. На него в кръг се монтира nazhdachka под формата на отделни ленти. На Съвета. Ако се планира фино смилане, желателно е да се монтира специална дюза, изработена от гума на колелото на UWM (закрепена с велкро). В този случай паркетът ще бъде обработен възможно най-справедливо и безопасно.

Машини за лента - мини трактор за шлайфане

Пръстеновидни шлифовъчни машини се използват за различни цели. Те правят възможно да се извършват стрипинг, първично шлифоване, колоездене, изравняване на подовата повърхност. Визуално такива единици са подобни на мини трактори, оборудвани с гъсеници. Апаратът с ленти има двойка ролки. Между тях се движи абразивният материал - една и съща лента, чиято ширина варира от 6.2 до 11 см.



Единствената част от описаната мелница е подметката. Извършва функция за подпиране и затягане на абразиви. Подметката е изработена от метална плоча. Освен това е монтиран върху подложка от мек материал. Основното предимство на такива инсталации е липсата на връзки върху лентата, така че паркетът след обезкостяването да няма видими дефекти, по-специално малки драскотини.

Шлифовъчни машини тип колан

Шлифовъчни машини тип колан

Подметката на битовите единици е с ширина не повече от 7,5 см, професионално - 10 см. Съществуват и машини с тесни кърпи (около 6 см). Те са необходими за обработката на трудно достъпни площи на подови основи. Лентата се върти със скорост от 150 до 500 оборота в минута. Ефективността на конкретното устройство зависи пряко от този индикатор. Домакинските занаятчии се съветват да закупят устройства с честота на въртене 250-300 оборота. Този индикатор е достатъчен за висококачествено смилане на всяка дървена повърхност. Оптималната мощност за битови инсталации е 0,65-0,7 kW.

Вибриращи машини - универсални при употреба

Грубото и фино паркетно обработване може да се извършва чрез вибриращи машини. Те са компактни устройства с ниска мощност (до 300 W), с подметка на правоъгълна (по-рядко квадратна) форма, върху която е прикрепена решетка-абразивна или nazhdachka. Закрепването на тези елементи се извършва чрез странични скоби, изработени от метал или велкро.

На Съвета. Изберете шлифовъчни машини със скоби - подобни устройства позволяват използването на абразивни решетки и шкурка на всеки модерен производител.

Стандартни вибрационни единици за паркет едноличен 10x20 см. При желание и възможност да закупят специална машина с тесен работен база (това често се нарича платформа). Тази машина ще бъде необходима за шлайфане на ъгли, ниши, стени. За същите цели се използват и устройства с триъгълна платформа. Подобни устройства се предлагат с подвижна и въртяща се подметка.

Машината е вибрационна плоска машина

Машината е вибрационна плоска машина

Работната основа на описаните шлифовъчни машини може да бъде пластмаса (евтини модели) или стомана. По-добре е да купувате по-скъпи проекти с метална платформа. Те работят наистина ефективно, а гарантираният период на тяхната работа е значително по-висок, отколкото при устройствата с пластмасови ходила. Специалистите използват мелници с основи, изработени от магнезий и алуминиеви сплави. Цената на оборудването от този клас е висока.

Специални монтажи се монтират допълнително на подметките на вибрационните единици. За тяхното производство се използват различни материали, най-често полимери с малки пори или гума. По-надеждни са полимерните тампони. Въпреки това, ако машината за шлифоване се използва често, можете безопасно да закупите инсталации с гумена облицовка.

Nuance. Голямата амплитуда на вибриращите мелници (на ниво от 5-6 мм) не е толкова важна, както вярват много майстори, които се самоуправляват. Въпросът тук е следният. При амплитуда от 5-6 мм машината много бързо обработва паркета и други дървени материали. Но качеството на шлифоване ще бъде грубо. Оборудването с амплитуда 2-3 mm обработва етажи по-дълго време, но много по-добре. Запомнете тази функция, като изберете тънка секция с вибрации. инсталация.

Скоростта също е важна характеристика на разглежданите устройства. С този параметър не всичко е лесно. Устройствата с висока скорост на работа отстраняват с едно преминаване дебел слой от подовата повърхност, като всъщност извършват грубо шлайфане. Но за тънка обработка на паркет, трябва да използвате по-бързи устройства. Оптимално е да получите вибрираща мелница с регулируема скорост. След това можете лесно да извършвате както фино, така и грубо шлайфане, с разнообразие от дървесни материали.

Ротацията плюс вибрациите е полезна характеристика на ексцентричните машини

Ексцентричните инсталации (ESM), често наричани орбитални, също се класифицират като група универсални инсталации. Те функционират едновременно поради ротация и вибрации. Това гарантира уникално висока производителност и качество на шлифоване, извършено с тяхна помощ.

Метално колело за шлайфане

Метално колело за шлайфане

Основният елемент на ексцентричното оборудване е табела. Това е диск с кръгла форма. В движение той се задвижва от електродвигател с мощност от 0,2-0,9 kW. Напречното сечение на табелата варира.

За битови нужди най-добре се използват шлифовъчни машини с дискове от 15, 12,5 и 11,5 см. Малките пластини са подходящи за наклоняване на малки паркетни подове. Дискове с голям диаметър се използват за грубо бързо смилане на големи предмети. Когато купувате ексцентрично устройство, обърнете внимание на наличието в него на функцията за избор на скорост на работа. Ако мелницата няма такъв регулатор, няма да е много удобно да я управлявате.

Сега можете лесно да изберете правилния тип шлифовъчна машина и да върнете целия си блясък и блясък на паркета си!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Паркет и описаниеПаркет и описание
Паркет за къщатаПаркет за къщата
Колоездене паркет собствени ръцеКолоездене паркет собствени ръце
Най-добрата декорация на къщата ви е изкуството паркетНай-добрата декорация на къщата ви е изкуството паркет
ПаркетПаркет
Подготвителни работи преди полагане на мозаечен паркетПодготвителни работи преди полагане на мозаечен паркет
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
» » Шлифовъчна машина за паркет 5 вида за домашна употреба
© 2021 BggeHat.com