Методи за нанасяне на декоративна мазилка

Отлична атмосфера и комфорт в къщата могат да бъдат създадени с помощта на обикновена декоративна мазилка, която е подходяща за всеки интериор. От древни времена хората, опитвайки се да украсяват и укрепват къщата си, използват смес от глина и варовик, добавяйки към нея различни раздробени минерали, пясък или стърготини от кората на дърветата. И в наше време подобно решение се използва за довършителни работи, въпреки че съставът му варира значително в зависимост от целта.

Има мазилки:

  • Конвенционални. Използва се за изравняване на стените за последващо боядисване или залепване на тапета.
  • Специален. Прилага се като изолатор "звук, топлина, вода".
  • Декоративни мазилки. Нанасят се като окончателно покритие върху предварително приготвените стени.

Има и няколко вида декоративна мазилка: венецианска, структурна и текстурирана. Те се различават, преди всичко, от техния състав, от който, от своя страна, зависи методът на прилагане на сместа.

Досега се използват много техники за нанасяне на декоративна мазилка, която ви позволява да създавате както прости, така и много сложни модели: кожата на влечугите, имитацията на мрамор, коприната. Повечето от тези техники не са трудни за овладяване, те са толкова прости, че дори едно дете може да се справи. В тази статия ще намерите много полезни съвети и начини да приложите декоративна мазилка сами.

Видове декоративни мазилки и методи на приложение

Видове декоративни мазилки и методи на приложение

Въпреки вида на довършителните мазилки, основните етапи на работа с нея остават непроменени.

Всеки етап е много важен и засяга всички последващи и в крайна сметка крайния резултат.

Ако искате да получите качествено завършване на стените във вашия дом, не пренебрегвайте значението на тези етапи.

Подготовка на повърхността. Този етап зависи от вида на мазилката. За фино-зърнести "венециански или течни тапети" трябва внимателно да подготвите повърхността и да я свалите от най-малките дупки и пукнатини, тъй като това може сериозно да повреди външния вид.

За среднозърнести структурни мазилки, малки стени по стените са напълно приемливи. За текстуриран "Версай" или грубо-зърнен структурен "бръмбар, травертин", можете да пропуснете напълно този етап.

Подобрена адхезия. Адхезията е способността на двете повърхности да се свързват заедно. Ако стената е направена от не-материал или, например, запечатани пукнатини с алабастър, след фин пясък, който се разпада естествено, ще попречи на добра адхезия на мазилката на повърхността, и може просто да се разпада. За да се подобри адхезията, обикновено се използва грунд. За нанасяне на декоративна мазилка се препоръчва използването на грунд с антимикотичен ефект. Това няма да позволи образуването на мухъл и гъби по стените по време, когато топката за довършване ще изсъхне и също така ще предотврати появата й в бъдеще.

Приложение на сместа. Зависи от вида на избраната мазилка. За фино-зърнестата венецианска мазилка може да се наложи от 2-4 слоя за видимия ефект, а за текстуриран релеф - един, в някои случаи два, е достатъчно.

Нанасяне на закрепващия слой. Този слой може да бъде лак, боя или специален восък. Необходимо е, за да не се загубят формата и цветът им по времето. Тъй като материалът, от който е направена мазилката, има свойството да се накисва, стените просто се нуждаят от защита. Като най-устойчив на влага слой е подходящо покритие от восък, в краен случай - лаково покритие. Въпреки че някои видове мазилки не са подходящи за мокри помещения, не можете да ги покриете в банята или банята. Ето защо, преди да изберете смес, трябва внимателно да прочетете кои стаи е подходящо. За вана и баня можете да използвате мазилка на основата на цимент, тъй като тя е по-малко устойчива на влага и температури от други.

Материали, които ще са необходими за работа

Преди да изберете инструменти, трябва да определите вида на мазилката. Както вече споменахме, те идват в различни видове. В някои от тях се добавя към минерален средината "кварц, оливин" пясък на различни фракции "груби, средни глоба" копринен конец, дървесни стружки, злато или сребро блясък и т.н.

Базата за гипсовите смеси е направена от гипс, варовик или глина, като се добавят специални компоненти за по-голяма адхезия на сместа към други повърхности. Консултантите на магазина ще ви помогнат да изберете мазилка в зависимост от желания резултат.

Освен това трябва незабавно да изберете фиксиращ слой: восъчно покритие или лак. Този избор ще зависи пряко от вида на мазилката.

Трябва също така да се грижите за инструменти. На първо място, струва си да се обърне внимание на избора на шпатула, това е вашето основно средство. Те са пластмасови и метални. За еднократна употреба пластмасата е подходяща, а за многократна употреба - метал, освен това е по-лесно да се работи. Следващата стъпка е да погледнете ролките. Трябва да изберете ролки със средно дрямка, пяна и текстурирани "според нуждите". Също така трябва да купите мистрия, средна четка "за нанасяне на закрепващия слой", шкурка с различна текстура и груба гъба ", за да даде на повърхността желания модел".

Тъй като всички мазилни смеси преминават без оцветяване и след изсушаване стават бели, също така си струва да се грижите за избора на боя, специални инструменти и инструменти за модели. За да създадете текстура, можете да използвате и материали, които създават интересна импресия. Например, такива материали могат да служат: джинси, полиетилен, гъба, въже и други подобни.

Текстура от шпагата

Текстура от шпагата

Един от най-лесните начини да създадете красив модел е да поставите гипсова мазилка върху горния слой. Смесите от гипс са сухи или готови за употреба. Най-добре е да купите готови миксове, защото така ви е гарантирано, че няма да срещнете проблем с бучките и ще харчите много по-малко от времето си. Гипс мазилка е доста достъпен материал, който ви позволява да създадете имитация на финиш камък, кожа или да създадете текстура на всякакви сложности.

За да запазите добре шпатла, първо поставете тънък слой от "2-3 мм" върху добре залепена стена и без да изчакате сушенето, продължете да поставите втория релефен слой. За разлика от първия, релефният слой трябва да е с дебелина 0,5 до 1 см.



За да й придадете текстура, можете да използвате всякакви импровизирани материали. Най-добрият вариант е парцал в пластмасова торба или филм. Създайте текстура с нея е много проста: просто я притиснете внимателно върху прясно нанесения слой шпакловка и превъртете, странично и нагоре от стената. По този начин се получават спираловидни завои, които в общи линии създават впечатлението за шикозен флорален модел. За такъв модел важен елемент е случайното позициониране на завоите, както и покриването на цялата повърхност.

За да може текстурата да изглежда по-добре, струва си да почистите стената с помощта на боята. Процедурата е много проста: боядисваме с валяк, изчакаме няколко часа, след това го избърсваме с гъба, премахвайки слоя боя от изпъкналите части. По този начин всички кухини ще бъдат напълнени с боя, а всички непрозрачности ще останат бели, което ще създаде ефекта на цветя върху стената.

Времето за пълно втвърдяване на замазката и структурата като цяло е около 24 часа. Обаче, не очаквайте незабавно цялостно втвърдяване, ще настъпи поне една седмица.

В допълнение към парцала в пластмасова торбичка можете да използвате и шнур, шпатула или гъба.

За да използвате кабела като инструмент за създаване на релефна текстура, достатъчно е да го обвиете на шпатула наклонено. По този начин. Ще получите модел, който прилича на стъбла. Гъбата може да създаде модел, който прилича на кожата на влечугите, и да използва шпатула, за да остави фигури, които изглеждат толкова красиви по стените, колкото и други модели.

Декоративна мазилка във Версай

Декоративна мазилка във Версай

Винаги сте мечтали да създадете интериор на апартамент във Версай у дома? Това изобщо не е трудно.

Ще се нуждаете само от пластмасов пълнител, завършваща мазилка, вода, акрилна боя и лак.

За да се получи смес за приложение е достатъчно да се смесват изходния замазка и мазилка довършителни покритие мазилката в съотношение 1: 1 и се разрежда с вода в пропорции, посочени в инструкциите. Този тип смесване ще създаде лесна текстура с незначителни средно-зърнести включвания.

След като сместа се приготви, върху стената се полага специален грунд, можем да започнем да прилагаме нашата смес. За да направите това, хаотични намазки, приложете полученото решение върху стената, внимателно я разпръснете по цялата повърхност. Не подравнявайте слоя, напротив, той трябва да бъде релефен. Започнете прилагането по-добре отдолу, от ъглите и ставите на стените, като постепенно се насочвате към центъра. След това, с шпатула или мистрия, създайте релефен модел върху новоприложения слой.

На следващата стъпка ще бъде възможно да продължите след два дни, като остави стената да изсъхне малко.

За да изглежда образецът по-качествен, е необходимо да се постигне резултатът.

Това лесно може да се направи с метална шпатула или шкурка.

Нанесете шпатула с плоска повърхност върху стената и ги натискайте, като ги изтегляте по цялата повърхност, като симулирате движенията на триене. За полиране със шкурка е достатъчно да се използва сребърен хартия, просто го разтривайте със стена.

Следващата стъпка е да се приложи акрилна боя. За да се захване боята първо, стената трябва да се грундира със специален субстрат за боята. Трябва да се отбележи, че акрилите имат интересни свойства. Когато все още е в саксията, може да се разреди с вода до желаната консистенция, но след изсушаване. Повърхността става устойчива на вода. След като боята бъде нанесена и изсушена, разредете златния или сребърен прах с акрилен лак или грунд и нанесете на стената пяна. Не нанасяйте прекалено дебел слой, защото позлатяването трябва да бъде покрито само с вдлъбнатини или включвания за най-добър ефект.

Методи за нанасяне на декоративна мазилка

Един от най-често срещаните видове мазилка е структурна мазилка - това е такъв мазилка, която има в своя състав, включващ различни фракции от фини - до груби. Методи за прилагане на декоративна мазилка, както и материал консумация на тези видове мазилка се различават, в зависимост от фракция.

За да нанесете фино-зърнеста декоративна структурна мазилка, внимателно подгответе повърхността: подравнете, поставете грунд и започнете да нанасяте самата мазилка. Този тип се прилага по-добре в 2-3 слоя. След това трябва да се изсуши. За да подобрите ефекта, най-добре е резултатът да се полира със шпатула или шкурка и да оцвети повърхността. Прилагането на едрозърнести смеси не изисква задълбочена предварителна подготовка на повърхността. Сместа се нанася със шпатула с кръгови движения, покриващи цялата повърхност. Един слой от груба структурна мазилка се нанася веднъж. Консумацията на материал може да варира от 0,2 до 1,5 кг на 1 квадратен метър от площта, в зависимост от фракцията.

С цел да се даде по-добра гледка към структурна мазилка, достатъчно, за да ходи на мократа повърхност на мокрия груби гъбата, като по този начин премахване на прекалено груби ръбове и създава допълнителен модел на стената. След това сместа трябва да се изсуши. След пълно изсъхване, нанесете боя върху горната част на покритието и дори покритие от горно покритие или восъчно покритие. За структурните декоративни мазилки матовата боя за стени, нанесена с монофоничен слой, е перфектна.

За по-подробно стъпка по стъпка описание, вижте как да нанесете декоративна мазилка със собствен видеоклип.

Ти си бил убеден, че за да се създаде финишно покритие на мазилка с ръцете си е лесно, просто и не изисква значителни инвестиции. Релефна модели ще направят вашия дом едно докосване на новост и необичайни модели, създадени от текстурирана мазилка, ще допълнят всеки интериор. В допълнение, използването на такива прости материали, като фина шпакловка и замазка, можете да симулират отлична венецианска или Версай покритие по стените на къщата си.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разходите за замазка от цвекло на 1 m2 на това, което зависи и как да се изчислиРазходите за замазка от цвекло на 1 m2 на това, което зависи и как да се изчисли
Приложение на венецианска мазилкаПриложение на венецианска мазилка
Венецианска мазилкаВенецианска мазилка
Мазилка на стени по машинаМазилка на стени по машина
Мазилка Трябва ли да плащам повече?Мазилка Трябва ли да плащам повече?
Какво е течен тапетКакво е течен тапет
Методи за нанасяне на декоративна мазилкаМетоди за нанасяне на декоративна мазилка
Характеристики на венецианска мазилкаХарактеристики на венецианска мазилка
Работи по зидарияРаботи по зидария
Декоративна мазилкаДекоративна мазилка
» » Методи за нанасяне на декоративна мазилка
© 2021 BggeHat.com