Отворете тава

При организирането на мерки за отклоняване на отпадъчните води от територията, дренажните тави, изработени от различни материали, са важен елемент на мелиоративната система. От компетентното им разположение зависи ефективността на събирането на вода дори при силни дъждове и интензивно топене на обилна снежна покривка.

Видове дренажни тави

По своя дизайн дренажните улеи представляват особени U-образни канали, изработени от издръжлив материал. Горната им равнина е покрита с решетка, която позволява задържането на големи отломки. В съответствие с разпоредбите на европейската класификация се разграничават четири вида тави:

  • Отпадъци под формата на праволинейна корито, събиране на влага навсякъде;
  • кутиеобразни видове, снабдени с подвижни решетки;
  • Слоевите сортове представляват квадратни устройства с вътрешна проходна кухина, където влагата пада през слот - непрекъснат или прекъсващ се на горната повърхност;
  • бордюрите имат специална издатина, която позволява да се покрие отвора за приемане на вода в тялото.

Характеристики и принцип на работа

Тъй като основната цел на дренажните дренажни улеи е да се отстрани събраната влага от определена област, при поставянето им се осигурява стръмен наклон, за да се осигури потока на течността. Попада в специални контейнери, където се почиства.

Съдовете за изтичане се избират според размера, в зависимост от прогнозираната производителност. Друг важен критерий е материалът, от който са направени. Има железобетонни, полимербетонни, бетонни, метални и пластмасови тави.

С правилни изчисления и изготвяне на схема, поставянето на дренажни елементи е лесно, тъй като всички операции се извършват с помощта на конвенционални устройства и инструменти. Но трябва да се има предвид, че теглото на тавите става ключов критерий за независимо изпълнение.

Във форма, както бетонните, така и популярните пластмасови тарелки са квадратни или кръгли, докато последната модификация осигурява по-малко натрупване на малки отломки поради отсъствието на ъгли.

Всичко за отводняване на дворни територии, използвайки пластмасова дренажна тава (бетонови изделия в такива условия се прилагат неподходящи) имат обикновено по периметъра на сградата и земята, на места, където това е необходимо да се събират отпадъчните води. Тя изисква подобряване на тави с решетка в различни обществени места - в гаражи, паркоместа. Те се намират по протежение на пътищата, предпазвайки ги от вредното въздействие на прекомерната влага.

материал

дренажни тави тип



Широката гама от материали за дренажните тави позволява да се избере достоен вариант за всеки конкретен случай.

  1. Сред предимствата на иновативните пластмасови дренажни дюзи, на първо място, се отбелязва тяхното леко тегло, висока устойчивост на агресивна среда, здравина, непридържане към корозия и гниене. Те се използват широко в области, където не се очакват прекомерни товари.
  2. Традиционните бетонни тави се характеризират, заедно с ниска цена, добра устойчивост на замръзване, ниска абсорбция на влага и здравина. Но те имат голямо тегло, което прави инсталационната работа по-трудна.
  3. Полимерните бетонни сортове с експлоатационен живот повече от 50 години, за разлика от бетона, имат ниско тегло, гладки повърхности, които осигуряват висока скорост на водата. Те са ориентирани към максималното натоварване (клас C-250), което е от 1,5 до 25 тона.
  4. Стоманобетонните тави с повишена устойчивост на унищожаване се характеризират с дългосрочна експлоатация.
  5. Металните аналози се използват много рядко поради по-високите разходи в сравнение с други подобни продукти.

Независимо от какъв материал е изработена дренажната тава, най-често се използва галванизирана стомана, чугун или мед с антикорозионно покритие за решетки. По-малко разпространена пластмаса

 Инсталиране на канала за източване

При инсталирането на канали за отводняване е необходимо да се има предвид, че конкретните сортове са по-трудни за инсталиране от пластмасовите, така че специалистите ще се нуждаят от помощ, въпреки че алгоритъмът на действията е идентичен и в двата случая. За да изберете правилно размера, трябва да се съсредоточите върху средните валежи в дадена област, като ги увеличите с 25.

монтаж на дренажни тарелки

  1. В съответствие с маркировките, направени на площадката по предварително проектирана схема, изкопа с необходимия градиент (минимум 10 мм / 1 м), водещ до оттичането на канализацията, се копае. Неговата дълбочина съответства на височината на таблата, която трябва да бъде 5 мм под повърхността на земята след инсталацията. В този случай се отчита и бетонната възглавница, която ще бъде оборудвана отдолу. Широчината на канала трябва да надвишава тава с около 25 см.
  2. Изсипва се възглавница от бетон, чиято дебелина е в диапазона от 10 до 12 см. Такова замазка ще позволи на конструкцията да не се деформира и да не се огъва, докато канализацията е пълна. За да продължите към следващия етап, трябва да издържите времето (минимум два часа), необходимо за втвърдяване на слоя от бетон. При леки версии е позволено да се използва пясък и чакъл възглавница в частни ферми, което също така позволява да се увеличи експлоатационният живот на инсталираната структура.
  3. Таблата се поставят в подготвената канавка по централната линия, така че горните им резени да са под повърхността на земята с около 5 мм. Освен това, фугите могат да бъдат покрити с уплътняващо вещество. Отстрани, оставащите интервали са изпълнени с бетон или просто покрити с почва и внимателно уплътнени.
  4. Препоръчва се дренажната система да се оборудва с уловители на пясък, които повишават ефективността на нейната работа.
  5. На последния етап те се фиксират посредством специални брави.

Средната цена зависи от материала и размерите на избрания продукт. Например, бетонна път SD-20 тава, с размери 19,5x16,5x100 см, струва 3800 рубли.

Пластмасовата табла, оборудвана с поцинкована щампована решетка (7,9x11,8x100 см), може да бъде закупена за 550 рубли. Ако имате нужда от по-големи размери, има възможност да закупите пластмасова тава с клетъчна решетка, изработена от поцинкована стомана (18.5х24.6х100 см) за 3020 рубли. Polimerbetonny тава (13x14x100 cm) ще струва около 1590 рубли.

Размерите на производителите се предлагат различни, така че е лесно да изберете най-добрия вариант.

Инсталираната дренажна повърхност не пречи на движението и изглежда естетически приятна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дренажна канализацияДренажна канализация
Резервоар за отводняванеРезервоар за отводняване
Монтаж на дренажна система на обектаМонтаж на дренажна система на обекта
Отводняването в крайградската зона е най-простият начинОтводняването в крайградската зона е най-простият начин
Решетъчни решеткиРешетъчни решетки
Отводнителни тръбиОтводнителни тръби
Дренажни работиДренажни работи
Буря вода отвориБуря вода отвори
Буря канализацияБуря канализация
Дренаж добреДренаж добре
» » Отворете тава
© 2021 BggeHat.com