Как да си направите тухли?

Разходите за частно строителство могат да бъдат намалени няколко пъти, ако всички процеси се извършват самостоятелно и се произвеждат строителни материали у дома. Разбира се, за изграждането на жилищна къща тази опция не е подходяща, но за изграждането на баня, хамбар или гараж, това решение е оптимално. За да се сдобиете със самостоятелно изработени тухли, не е нужно да имате специални умения или да имате скъпо оборудване. Този процес има проста технология, всеки може да се справи с него.

Типове строителни тухли

Тухла е един от най-добрите строителни материали в продължение на много години. Днес има много видове и форми.

Как да изберем глина?

Основният компонент на тухла е глина, така че трябва да бъде избран много внимателно. В зависимост от състава, глината може да бъде слаба, мазна или нормална. Слабото глина има най-малко сила, а мазната е склонна към напукване. Визуално определяне на качеството на глината е много трудно, така че е препоръчително да се използва един от най-популярните методи: малко количество от глина, се смесва с вода и образуват здраво топка с диаметър 5 см, след което се оставя да изсъхне на сянка в продължение на 2 дни.

Глина за производство на тухли

Основният компонент за производството на тухли е глина.

Ако глината е мазна, повърхността на топката ще се счупи. Закупуването на чиста глина не се пропуква, но се разрушава лесно, когато падне от височина 1 м. Една топка от нормална глина няма да се счупи и няма да се счупи.

При смесване на работната маса се прибавя мазен пясък към мастната глина, а мазнината се отглежда с мастни глини. За да не грешите в пропорции, първо трябва да приготвите малко количество от сместа и да я проверите по описания по-горе начин. Ако детайлът не се счупи и не се счупи при падане, можете безопасно да продължите с производството на тухли, но първо трябва да направите това за този формуляр.

Как да си направим плесени?

Формовка за щамповане на тухли е лесно да се събере със собствените си ръце. В процеса на работа ще се нуждаете от:

  • шперплат;
  • дебелина на дъската от 25 мм;
  • нокти от 60 мм;
  • рулетка;
  • молив;
  • ножовка;
  • мистрия.
Схема на формуляра за щамповане на тухли

Фигура 1. Диаграма на формуляра за щамповане на тухли.

Стандартната тухла има дължина 250 мм, широчина 120 мм и дебелина 65 мм, но при сглобяване на матрицата трябва да се вземе предвид свиването на работната маса, което е приблизително 6-8. След направените изчисления можете да получите следните параметри: ширина - 130 мм, дължина - 270 мм и дълбочина на формата - около 70 мм. Обикновено такава конструкция се събира незабавно на 2 или 4 тухли, за да се ускори производството на строителни материали.

Стените са направени от дъски, а дъното и капакът са листове от шперплат, на които се препоръчва да се правят малки конични издатини. При затварянето на матрицата те изтласкват кухини в тухлата, които впоследствие се пълнят с хоросан и спомагат за закаляване на зидарията. Като проекция можете да използвате дървени пръти с дебелина 15x1,5 cm и 25 mm. Те са заковани точно в центъра на капака на шперплата, както е показано на фиг. 1.

Процес на образуване и сушене на тухли



Така че, в ред направете тухла собствените си ръце, имате нужда от работна смес и форма. Глината за смесване трябва задължително да е чиста: наличието на отломки, корени, малки камъни или вар е неприемливо. Всичко това намалява качеството на готовите продукти и затруднява формирането им. Смесете глината много внимателно, за да не останат бучки. Когато сместа има желаната консистенция, формата се намокри с вода и се напълва, като се обръща специално внимание на ъглите.

Схема на пещ с много пещи и свиване на сурови тухли за изгаряне на въглища

Схема на пещ с много пещи и свиване на сурови тухли за изгаряне на въглища.

За да се улесни разделянето на тухлите, се препоръчва да се вземе голяма глинеста струйка, да се навива в чист пясък и да се напълни плътно. Можете просто да намокрите стените и дъното с вода и след това да ги поръсите със сух цимент или пясък. След пълнене, матрицата трябва да се разклати добре, излишната смес трябва да се отстрани с мистрия и капакът се затвори.

След 1-1.5 часа формулата се обръща внимателно и суровите препарати се изваждат. Изсушете ги на добре проветриво сенчесто място. Най-добрата стойка за тези цели е твърда дървена или метална стойка. Тя е инсталирана така, че цялата структура да е добре раздута от вятъра, а отгоре е закачен плътен покрив. Изсушаването на къщи от тухли изисква най-малко 6 дни, а ако времето е достатъчно хладно, времето за изсъхване може да продължи до 15 дни. Суровата тухла лесно абсорбира влагата и се срутва, така че навесът трябва надеждно да предпазва багажника от детайлите по време на дъжд.

Необходимо е също така правилно да се съхранява този строителен материал. От Adobe има ниска устойчивост на влага, открит склад допринася за бързото му влошаване. Ако материалът ще бъде използван за строителство през следващата година, върху хълм парцел суха разпространение платформата на дървени дъски или греди, които прилежно подредени тухли, а отгоре се монтира навес. Ширината на надвисналата трябва да покрива платформата с най-малко 0.5 m по периметъра, или дъжд и сняг ще карам всички усилия до нула.

Колко правилно да изгаряте тухли?

За да направи тухлата възможно най-трайна, тя трябва да бъде изгорена. В производствения процес този процес не причинява никакви трудности, но у дома е много по-трудно да се направи. Въпреки това, има добър начин, който изисква:

  • голям метален цев;
  • българският;
  • железен щит;
  • дърва за огрев.

Изкопайте дупка, чийто диаметър е малко по-голяма от раздела за барел, а дълбочината не е по-малко от 50 см. В долната част на цевта е отрязана, поставете го в една дупка на метални крака или стара тухла и пълни полуфабрикатите.

Винаги трябва да има място между заготовките, така че горещият въздух да прониква свободно до самия връх и равномерно да загрява тухлите.

Горната част е затворена с метален щит и се запалва под огъня на цевта, която трябва да се поддържа най-малко 20 часа. В края на това време огънят постепенно се намалява, така че охлаждането да не е рязко. Когато контейнерът е напълно охладен, щитът се отстранява и домашната тухла се изпитва за якост. Ако в нея има еднаква текстура и цвят, а след навлажняване във вода тя не набъбва и не се разпада, това означава, че качеството на продукта е доста високо.

Тези, които не знаят как да го направят тухла у дома, това ръководство стъпка по стъпка ще ви помогне да избегнете често срещаните грешки и да спестите много време. Ако стриктно спазвате технологията, строителните материали ще отговарят на всички необходими стандарти, а сградите от нея ще продължат повече от десетилетие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове и избор на тухли от строителни материалиВидове и избор на тухли от строителни материали
Изграждане на история за развитие на тухли и ключови типовеИзграждане на история за развитие на тухли и ключови типове
Бетонов бетон или керамика за строителството?Бетонов бетон или керамика за строителството?
Керемиден бетон и неговите основни свойстваКеремиден бетон и неговите основни свойства
Как да изградим основа върху глината?Как да изградим основа върху глината?
Съвети за избор на материали за зидарияСъвети за избор на материали за зидария
Огнеупорни тухлиОгнеупорни тухли
Предимства на тухла като популярен строителен материалПредимства на тухла като популярен строителен материал
Как да изберем облицовъчна тухлаКак да изберем облицовъчна тухла
Как да изберем тухла за изграждане на печка или каминаКак да изберем тухла за изграждане на печка или камина
» » Как да си направите тухли?
© 2021 BggeHat.com