Защо LED крушки изгарят преждевременно?

Производителите на LED лампи твърдят, че тези източници на светлина са в състояние да работят без прекъсване от 30 000 до 100 000 часа, тогава защо изгарят LED крушки? Отговорът се крие в лошия и евтин дизайн на приспособленията. Какво трябва да обърна внимание при закупуването на LED крушки и как да тествам качеството на продукта у дома?

Изборът на LED лампи в къщата - два трика, които се провеждат от купувачи

Има две основни причини за популярността LED крушки. Първата е ниската консумация на енергия. Според производителите, тези лампи излъчват от 100 вата и консумира само 10-12 вата, което е 10 пъти по-малка от тази на стандартните крушки с нажежаема жичка и 3 пъти по-малко от енергоемки флуоресцентни лампи. Второ - експлоатационният живот на светодиодите за стандартни модели е 25 000-30 000 часа. Като се има предвид, че лампата ще работи средно 6-7 часа на ден, крушката трябва да трае 11-13 години. Сред другите предимства на тези крушки са липсата на живак, силата на материалите и възможността за създаване на осветление с различен цветови спектър.

LED крушки

LED крушки

И сега за недостатъците, които припокриват ползите. На първо място - висока цена. Обикновените крушки с консумация от 4-9 W ще струват в размер от 300 до 2000 рубли, а LED лампи - от 5500 рубли. Нека да се върнем към живота на светодиодите и да отговорим на въпроса: вярно ли е? Отговорът е "не". Многобройни оплаквания от страна на потребителите са пряко потвърждение за това. Обикновената аритметика показва, че светодиодната крушка трябва да работи за около 11 години, а производителят й дава гаранция от 3-5 години.

Още през първата година от експлоатацията отделни светлоизлъчващи диоди започват да изгарят и постепенно извличат за себе си всички други електрически крушки, свързани с обща верига. Също така трябва да имате предвид, че за да получите обичайното осветление, ще трябва да закупите повече крушки, тъй като светодиодните лампи имат насочен спектър на луминисценция. Ето защо, преди да закупите скъпи светодиодни крушки, внимателно помислете дали те могат да се възползват от услугата.

Трикове с текущ стабилизатор и захранване - тайни на производителите

Лошото качество на строителството, което е присъщо на повечето китайски продукти, е основната причина изгарянето на електрическите крушки. Такива лампи са привлекателни само външно, вътрешният пълнеж оставя много да се желае. Първото нещо, което често липсва в повечето китайски LED крушки, е настоящият стабилизатор. Инсталирането на този елемент поддържа постоянен токов изход дори при увеличаване на натоварването в мрежата, системата не прегрява, светодиодите работят стабилно. Какво правят безскрупулни производители? Те заменят сегашния стабилизатор с баластно захранване. Не е в състояние да устои на спада на напрежението в мрежата и номиналната стойност на температурата на нагряване е превишена, така че крушките бързо изгарят.

Баластното захранване има още една сложна функция - ефектът от яркото запалване. В магазина ще бъдат предложени точно такива LED крушки. При изпитването те ще излъчват ярък и мощен светлинен поток, благодарение на интегрирано захранване с баласт, при което изходното напрежение е малко по-високо от номиналния изход. Въпреки това, след края на резерва, яркостта на светлината намалява до 30, или крушки напълно изгаря.

Сред другите причини, поради които китайските електрически крушки често изгарят, може да се направи разлика между нискокачествено запояване, дефект на части от фабриката и неправилна схема на свързване.

Сред дребномащабните доставки на електрически крушки през Интернет често се срещат стоки с много ниско качество. Такива светодиодни лампи се продават най-често без имена, имат брака за производство (нестандартна стойка, ръчна модификация, лошо запояване, неправилно сглобена верига).

Качеството на компонентите - какво да търсите?



Като се върнете към темата за качеството на частите, които влияят на работата на светодиодните крушки в осветителните тела, обърнете внимание на пластмасовия корпус, алуминия и други елементи. Първото нещо, което се усеща, когато държите евтини крушки в ръцете ви, е лекото тегло. Ако масата на стандартната 12W LED лампа е около 50-60 грама, това показва, че тя е произведена с евтин термопластичен и тънък алуминиев радиатор. Такива материали са свободно залепени в местата за огъване, светодиодите се прегряват, контактите се окисляват и се провалят. Затова предпочитайте по-тежките електрически крушки с тегло 100-120 грама, при които вероятността за използване на качествени части е много по-висока. Обърнете специално внимание на външния радиатор. Тя трябва да бъде направена от здрав алуминий с оребрени ръбове, през който се извършва пренос на топлина. Дифузьорът, изработен от матова пластмаса, е добър топлинен проводник. За разлика от матовото стъкло, той бързо излъчва топлината в кутията и бавно я отвежда, което също води до прегряване на светодиодите.

Изгори лампата

Изгори лампата

Най-често срещаният проблем, поради който изгарят крушките бързо, като мачове, - частично нанасяне на термична паста върху алуминиев субстрат. За съжаление това се наблюдава при 90 крушки. В резултат на неравномерното разпределение на състава LED се прегряват и кристалите се унищожават. Първите извънредни светодиоди, които се намират на мястото, където термичната паста липсва. Не забравяйте, че само с равномерно разпределение на термична паста по цялата повърхност на плочата топлината ще бъде ефективно прехвърлена към охладителния радиатор. Ако такъв проблем е налице и вашите LED крушки имат демонтируем дифузьор, препоръчваме сами да използвате термо пастата равномерно.

Стари инсталации - планирана проверка

Ако електрическите крушки изгорят в полилея локално, например, само в една стая, струва си да проверите окабеляването. Проверявайте проводниците в съединителната кутия, които преминават от превключвателя към полилея, диаграмата на връзката на тавана светлина. При диагностициране не трябва да има изкривени и голи жици. За надеждна и лесна връзка препоръчваме да използвате терминални блокове WAGO. Те са от два вида - за еднократна употреба и за многократна употреба. Използвайте втория вариант. Благодарение на специален лост контактите могат лесно да бъдат изключени и веригата тествана за откриване на неизправности.

Проверка на електрическата инсталация

Проверка на електрическата инсталация

Ако окабеляването е наред, проверете гнездото. Ако се установят повреди, изгорени кабели и части - смените старата касета с нова или почистваме контактите и огъваме проводниците. Смяната на касетата ще помогне да се избегне проблемът с изгарянето на светодиода. Неподвижното прилягане на касетата и LED лампата често води до неизправност на осветителното тяло. Проверете фиксиращия винт и ако се разхлаби, здраво го закрепете. Устойчивостта на връзката между крушката и касетата ще помогне да се стабилизира токът и съпротивлението в системата, като се предотврати риска от прегряване.

Монтаж на светодиоди в апартамента и колата - какво да се страхувате?

Евтините LED крушки са чувствителни към прегряване. Поради това е важно да се инсталират такива източници на светлина далеч от отоплителните елементи, като се избягва помещение с висока температура, като например кухня. Когато се използва газова или електрическа печка, стайната температура може да достигне 30 ° C, причинявайки разрушаване на кристалите.

При закупуване на LED ленти от тип SMD 5050 за декор, е важно да се осигури монтирането на фиксиращи елементи върху силен алуминиев профил, което ще улесни отстраняването на топлината. Ако пренебрегнем това правило, светодиодите ще започнат да се изгарят един по един и цялата система ще стане неизползваема.

Когато инсталирате LED крушки в автомобила, уверете се, че те имат текущ стабилизатор, а не обикновен резистор. В противен случай увеличаването на мощността на бордовата мрежа от 12 до 14 вата оказва неблагоприятно въздействие върху работата на светодиодите. Ето защо, когато средствата за масова подмяна на халогенни крушки с LED първия тест доверени производители - Feron, Jazzway, CAMELION, Навигатор, Гаус и изберете подходяща опция.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо LED крушки изгарят след изключване, ние предприемаме меркиЗащо LED крушки изгарят след изключване, ние предприемаме мерки
Електрически крушки за опъвам таван какъв тип да избереЕлектрически крушки за опъвам таван какъв тип да избере
Лампи за окачени таваниЛампи за окачени тавани
Свързване на LED лампата вместо флуоресцентна светлина и надеждностСвързване на LED лампата вместо флуоресцентна светлина и надеждност
Как да проверите дали флуоресцентната лампа е вярна или не?Как да проверите дали флуоресцентната лампа е вярна или не?
Избираме лампа за къщата! 5 най-често срещани въпросиИзбираме лампа за къщата! 5 най-често срещани въпроси
Лампи за таван от гипскартонЛампи за таван от гипскартон
Вградени електрически крушки в таблото инсталиране функцииВградени електрически крушки в таблото инсталиране функции
Защо крушки избухват в полилея при включване на анализа на основните причиниЗащо крушки избухват в полилея при включване на анализа на основните причини
Как да изберем лампи за опънати таваниКак да изберем лампи за опънати тавани
» » Защо LED крушки изгарят преждевременно?
© 2021 BggeHat.com