Загряване на водата от собствените ръце

Статията разказва как да отоплявате водата със собствени ръце в къщата, в гаража и как да подово отоплявате. Изискванията за отоплителната система са описани и подробно описани как да се извърши инсталацията.

Как да направите отопление на вода със собствените си ръце


Вероятно всеки от нас в този живот мечтае за красива собствена къща. Напълно отговаряйте на вашата мечта може да бъде предоставена, само ако я изградите със собствените си ръце. С многото нюанси ще се сблъскате по време на строителството, но ще се съсредоточим върху една от основните теми - това е нагряването на вода със собствените си ръце. В края на краищата само топлата къща ни създава пълен комфорт и комфорт. Има 2 опции за свързване на водно отопление на частна къща със собствени ръце, това е или свързване с централна канализация и водоснабдяване, или създаване на собствена автономна водоснабдителна система. (Виж също: Схемата за инсталиране на радиатори за отопление със собствени ръце)

Загряване на водата от собствените ръце


Фигура 1: Отопление на водата от собствените ръце


Първият вариант е по-малко проблематичен, тъй като не е необходимо да "измисляте велосипед", просто трябва да издадете определен пакет от документи и след получаване на разрешение за свързване на водопроводната система към централизирана система. С втория вариант може да има много проблеми, но те също са разрешени. Създаването на водоснабдителна система от автономен тип предполага големи финансови инвестиции и огромен труд. В този случай можете да се обърнете към специалисти, но ако сте ограничени във финансовите си възможности, трябва да прочетете тази статия, която ще опише подробно инструкциите за създаване на собствена водоснабдителна система.

Бих искал да отбележа, че водното отопление на къщата със собствени ръце включва предварителна работа по инсталацията. Елементарен пример за система за затопляне на водата е принципът на естествената топлинна циркулация на носача. При този вид работа водата не се движи поради някаква система за задвижване (например водна помпа), а поради разликата във вътрешното налягане на горещи и охладени вътрешни водни маси. Вътрешното налягане на охлаждащата течност е в стелажите, които се охлаждат много повече от налягането на главния тръбопровод. Това води до охлаждане от отоплителните акумулатори, които при връщането си в котела изтласкват нагрятата вода, като по време на този процес се осигурява непрекъсната циркулация.

След това разгледайте етапите на проектиране на водоснабдителната система.

На първо място, трябва да изчислите колко вода ще бъде необходима, за да се осигури комфортен и качествен живот във вашия дом. След това, въз основа на получените данни, е необходимо да се определи силата на помпеното оборудване. Освен това, за предпочитане е да се определи оборудването и да се закупят всички необходими елементи (помпи, тръби и др.). (Виж също: Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце)

Изисквания към отоплителната система



  1. За да се осигури непрекъсната топлинна циркулация на носача, е необходимо да се изолира основната тръба, като се изхожда от факта, че температурната разлика между горещите и студените потоци ще бъде най-малко двадесет и пет градуса при постоянна циркулация на водата.

  2. Възможно е да се ускори процесът на терморегулация, затова е необходимо да се увеличи разстоянието между котела и инструментите във височина, като минималното отстраняване не може да бъде повече от 3 м. Системата за отопление на водата има свои собствени характеристики: препоръчва се котелът да бъде инсталиран в сутерена, където често се намира хранилището на гориво. При липса на сутерен, котелът трябва да бъде поставен на партерния етаж, на нивото на всички отоплителни уреди, разположени на първия етаж на къщата.

  3. Най-често срещаните системи за водоснабдяване работят на принципа на естествената циркулация на водата, това действие се осъществява приблизително на 20 метра. На това разстояние основно вътрешното налягане на водата пада, което се изразходва за вътрешно триене на системата. За да се избегнат тези ситуации в системата, е необходимо да се използват нагреватели с по-широк отвор и тръби с по-голям диаметър.
  4. (Виж също: Как да поставите топъл под паркет на ръцете)

Система за отопление на домашната вода


Фигура 2: Системата за отопление на къщата на базата на вода



Дву-тръбна отоплителна система


Такава система се използва главно за многоетажни къщи с мазе. Тя се нарича двутръбна система, защото предполага наличието на отделни тръби, които ще се използват за захранване с топла вода, както и наличието на отделни тръби за охладена вода. В днешния свят има много примери за отоплителни системи, които работят на базата на двутръбна циркулация.

монтиране


След като определите местоположението на котела, стартирайте сами инсталирането на водата. Първо, трябва да нарисувате отопление. Ясно и внимателно обмислете всички нюанси - местоположението на тръби, решетки, радиаторни позиции. Последната точка е по-добре поставена директно под отворите на прозореца, което ще даде възможност за нагряване на стъклената рамка, като по този начин се предотврати замъгляването и преместването на точката на оросяване. Трябва да се отбележи, че когато полагате тръби, обръщайте внимание на броя на завоите, ако има много от тях, тогава ви се осигурява недостатъчна циркулация на охлаждащата течност.

Система за отопление на вода у дома




Фигура 3: Система за отопление на вода у дома


Въз основа на парите си, вие трябва да изберете материала, от който са произведени от отоплителна техника, а общата дължина на отоплението, защото голям брой секции на основните тръби в системата осигурява лесен и бърз движение на охладителната течност върху тях. В първите етапи на инсталация за магистрали, доставка на радиаторите, най-високата точка на отоплителната система се установява с присъствието на разширителен съд с преливна тръба, или без (играе важна роля дизайн резервоар). Експанзионните цистерни могат да бъдат затворени или отворени. (Виж също: Фурни за отопление и готвене със собствени ръце)

Съвет! Отвореният разширителен резервоар, за разлика от затворения, може да бъде монтиран на необходимата част от отоплителната система, но най-често той трябва да бъде монтиран в близост до отоплителния котел.

Следващият етап е инсталирането на тръбопровода преди, между и след радиаторите, както и инсталирането на самите радиатори. Тук всичко е много по-лесно: необходимо е да извадите тръбата до позицията на радиатора, да инсталирате радиатор, съответно да свържете кабелите и проводниците, след това да издърпате тръбата до позицията на другия радиатор, където всички операции се повтарят последователно. По време на работата на системата за отопление на водата ще е правилно, ако всеки радиатор е оборудван с кран, което позволява да се премахнат създадените въздушни запушалки в тази нагревателна секция. Последният етап ще бъде затварянето на отоплителната верига, откъдето е стартирана - в котела. В котела е монтиран филтър и, ако е необходимо, е инсталирана помпа с принудителна циркулация (филтърът е монтиран преди помпата).

Много често собственици на частни къщи имат гараж, прикрепен към къщата. В този случай ще бъде много удобно да направите отоплението на водата в гаража със собствените си ръце. Водата в радиаторите ще бъде загрята от котела, който ще бъде разположен в друга стая (в къщата или в лятната кухня). Това е много удобно и икономически изгодно. Монтирането на такава система в гаража не се различава от инсталирането на отопление с вода в къщата. (Виж също: Проста фурна със собствени ръце)

Важно! Необходимо е да се монтира монтажен възел във всяка точка на отоплителната система, тъй като при прекратяване на експлоатацията или в случай на ремонтни работи ще има нужда от източване на водата. Когато за пръв път стартирате собствено отопление на водата, желателно е да се обадите на специалист, който да наблюдава цялата ситуация.

Гаражна система за отопление на водата


Фигура 4: Гаражна система за отопление на водата


Доста популярно е подовото отопление, което може да се основава на електричество или вода. Водното подово отопление на собствените си ръце е от една страна просто, а от друга страна трудна задача. Необходимо е да се поставят полипропиленови или металопластични тръби, върху които ще отиде гореща вода под подови покрития. Лесно е да се регулира температурата със специален стаен термостат. Такъв подгряван под има предимства пред електрически аналог - ниска цена и ниска енергийна интензивност.

Подово отопление с водни подови настилки


Фигура 5: Подово отопление с водни подови настилки

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Отопление на частна къща със собствени ръцеОтопление на частна къща със собствени ръце
Монтаж на системи за самозатоплянеМонтаж на системи за самозатопляне
Монтиране на отопление от собствените си ръцеМонтиране на отопление от собствените си ръце
Отопление със собствени ръцеОтопление със собствени ръце
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Отопление на къщата със собствените си ръцеОтопление на къщата със собствените си ръце
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
» » Загряване на водата от собствените ръце
© 2021 BggeHat.com