Как да си направим гаражно отопление сами?

Свикнали сме, че гаражът е удобно място, където се поставя кола. И, разбира се, много хора са просто озадачени - защо в това да се оборудват гараж отопление със собствените си ръце. Всъщност има много причини за това. На първо място - в студения сезон е много по-удобно да стартирате кола, която стои в топла стая. Съгласете се, че е много по-приятно да седите в по-топла кола, отколкото тази, чиято температура е равна на температурата на въздуха на улицата.
гаражно отопление със собствени ръце
Пример за отопляем гараж

Една сериозна причина да инсталирате отопление в гараж със собствените си ръце е наличието на работилница в него. В края на краищата, работата в стая, където температурата на въздуха е дори -5 градуса, не е напълно комфортна.

Коя отоплителна система да изберем?

Разбира се, всеки определя самостоятелно каква система за отопление да инсталира в гаража. На снимката по-долу можете да видите различни видове гаражни отоплителни системи. Критериите, които влияят върху спада в посоката на конкретен резултат, са разходите за самата отоплителна система, нейната инсталация, количеството и вида на използваното гориво.

Много хора искат отоплителната система на гаража да отговаря на техните собствени изисквания: е достъпна, ефикасна и лесна за експлоатация и поддръжка.

Трябва да се отбележи, че е много важно къде се намира гаражът. Така че, ако в непосредствена близост до къщата (или е част от нея) най-рационално е използването за отопление на автономното отопление на гаража със собствените си ръце от къщата. От една страна, това е много удобно - няма нужда да купувате допълнителен котел за отопление на охлаждащата течност. Достатъчно е просто да поставите допълнителни тръби и да инсталирате радиатори.

как да направите отопление в гараж
Гаражът е свързан с централната отоплителна система

Ако обаче къщата е построена с гараж, най-вероятно по време на инсталирането на автономна отоплителна система, схемата веднага включва тази стая. Ако обаче сте построили гараж поотделно и планирате да го свържете с отоплителната система у дома, това може да повлияе неблагоприятно на произведената топлина - тя ще бъде изразходвана за още една стая. По този начин температурата в хола по време на отоплителния сезон ще бъде малко по-ниска.

Ако гаражът се намира на голямо разстояние от къщата, необходимо е да се изгради автономно отопление с гараж със собствени ръце.

При планирането е необходимо да се вземе предвид площта на стаята, броят на автомобилите в нея и дали гаражът ще бъде използван за други цели (хората ще останат там дълго време). Алтернативно, алтернативно, можете да използвате въздушното отопление на гаража със собствените си ръце.

Отопление на водата

Използването на този тип система е рационално само ако гаражът е разположен в непосредствена близост до къщата, в която е инсталирана отоплението. В този случай допълнителен пръстен от тръби и радиатори, намиращи се в гаража, просто се врязва в затворената отоплителна система.

Често водоотопляването на гаража със собствените си ръце се използва за загряване на големи гаражни масиви. Въпреки това, той може да бъде планиран и инсталиран само ако е възможно да се свърже източникът на вода към системата. Основен недостатък на този тип отопление е необходимостта от постоянен мониторинг. От друга страна, такава система може да работи денонощно.

водно отопление на гаража със собствени ръце
Отопление на гаража

Трябва да се има предвид, че най-рационално е използването на отоплителна система за вода в сгради от тухли, бетон, черупчести. Важно е стените да са предварително изолирани (полистирол, минерална вата) - това ще предпази охлаждащата течност от бързо охлаждане и замръзване.

В случай, че се страхувате, че водата в тръбите може да замръзне (и това води до разваляне на някои части от системата), можете да използвате антифриз като охладител. Тази течност обаче е много скъпа.

Електрически отоплителни системи

Много достъпна и проста гаражна отоплителна система е електрическото отопление на гаража със собствени ръце, което лесно може да се създаде самостоятелно. Неговите предимства са и ниската цена на радиаторите, тяхната компактност, постоянната наличност на голям брой видове в продажба.

Все пак трябва да се отбележи, че различни отоплителни устройства могат да се използват за създаване на отоплителна система, работеща на електрическата мрежа.

Преди да направите отопление в гаража от електрическата мрежа, трябва да проучите тези устройства:

  • Elekropushka. Сравнително удобно устройство, което ще ви помогне да загреете достатъчно бързо стаята и да поддържате необходимата температура в нея. Пистолетът има доста мощен нагревателен елемент и вентилатор, който бързо премества нагрятия въздух. Предимството на оръдието е, че може да се премести на всяко място в гаража, ако е необходимо. Е, неговият недостатък (който прави използването на пистолета невъзможно в някои гаражи) е задължителното присъствие на трифазна мрежа. Алтернативно, окабеляването трябва да бъде направено от кабел с достатъчно голямо напречно сечение.
автономно отопление на гаража от собствените си ръце
Топчица
  • Инфрачервени нагреватели. Наскоро това домашно отопление в гаража стана широко разпространено като компактен и в същото време доста мощен нагревател. Въпреки това, не винаги е удобно да се използва нагревател от този тип в гаража - те няма да помогнат да се затопли голямата стая и цената им е доста висока. Освен това те консумират доста електричество - затова използването на това устройство и спестяването са несъвместими неща.
газово отопление на гаража от собствените си ръце
Инфрачервен нагревател за газ
  • Нагреватели. Този тип нагревателни устройства може да се нарече доста ефективна. Ако обаче сте избрали модел, който е монтиран на стена - така лишен от малка площ от полезно пространство, което би могло да се използва за други цели. По принцип електрическите конвектори са доста добър избор за решаване на проблема как да се отоплява в гараж. Тяхното предимство е доста достъпно.
гараж отопление от собствените си ръце
Конвектор на стена

Системи за отопление на твърдо гориво

Устройството е подобно на отоплителната система - единственият изход в случаите, когато това е необходимо за нагряване на гаража, както и способността да се инсталира друг тип система просто не съществува (не може да донесе вода или отопление на газ, за ​​да гаража с ръцете си, снабдяването с електрическа енергия, е неправилно). В този случай най-популярната е конвенционалната фурна тип "burzhuyka". Въпреки това, трябва да се разбира, че отопление на такова устройство, като burzhuyka - не е идеален. В края на краищата, благодарение на неговата невъзможна напълно затопляне на помещението, най-топло ще бъде в непосредствена близост до пещта. В допълнение, това изисква редовно попълване на горивото - и възможността за поставяне на дърва за огрев в него може би не винаги е така.

отопление на гаража със собствена снимка
Пещ "burzhuyka" е много популярен начин за отопление на гараж


Ето защо, вместо "печка", са все по-често използване на подобрен вид пещ "buleryan", който е по-проста и надеждна. Обаче, подобно на всяка друга фурна за твърдо гориво, тя изисква спазване на определени правила. По-специално:

  • правилата за инсталиране са описани в инструкциите и в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани;
  • коминната тръба трябва задължително да има подходяща топлоизолация - в противен случай (твърде гореща) може да предизвика пожар;
  • За да се запали огън в пещ от този тип, е необходимо да се използва хартия;
  • В тази пещ в никакъв случай не може да се използва течно гориво като запалим материал.
гаражно отопление
Тип на пещта "бъглер"

Газово отопление

Много практична система, която ви позволява бързо да затоплите гаража и за известно време ще ви позволи да поддържате необходимата температура. Като система могат да се използват модерни генератори на топлинна енергия. Те работят както върху течна смес от пропан и бутан, така и върху метан.

Единственото нещо, което е изключително важно да се има предвид - домашна нагревателна батерия в гараж от този тип изисква определени условия.

По-специално кабинетът, в който е поставен, в случай на силен спад на температурата, със сигурност трябва да бъде изолиран. В противен случай такава система просто не може. Друг недостатък на системата може да се нарече не най-компактен от нейните размери - това затруднява инсталирането му в малък гараж.

домашна нагревателна батерия в гаража
Отопление на гаража с пистолет за газова горелка

Предимството на газовата отоплителна система за гараж е в наличност. И самата инсталация и гориво за нея имат доста ниска цена. Освен това можете да поставите инсталацията на всяко най-удобно място в гаража.

Отоплителна система за отпадни масла

Отоплението на гаража със самостоятелно развитие е много често срещано по две причини. Преди всичко, самата пещ е доста лесно да се събере сама - добро, има достатъчно информация. В допълнение, работещи на разстояние - един много евтин продукт, който може да бъде закупен при всякакви SRT в големи количества.

От друга страна - тази система не е най-надеждната и често не функционира. Ето защо, ако искате гаражът да се отоплява постоянно - отоплителната система на работната площадка не е опция, която да удовлетвори всички ваши изисквания.

Несъмнено съвременните майстори са в състояние да създават практически всяка отоплителна система със свои собствени ръце. Преди да започнете работа, обаче, е изключително важно да се уверите, че е безопасно. В противен случай внезапният пожар може да увреди не само собствеността, но и да причини значителна вреда на вашето здраве.

Пожарна безопасност на самостоятелно отоплителни системи

Спазването на правилата за противопожарна безопасност е важно изискване при използването на самостоятелни отоплителни системи. Факт е, че използването на всяка система с открит огън е пряка заплаха от пожар. Ето защо е изключително важно да се спазват определени правила за инсталиране и функциониране на такава система.

Преди всичко, дължината на стената или покрива, през която преминава тръбата на комина, трябва да бъде подходящо защитена.

Коминът в стената трябва да бъде защитен от контакт с материали със специална стоманена втулка и облицовка от минерална вата. Ако сте използвали пяна или дърво на сайта, трябва да ги премахнете. Всяка разлика може да бъде компенсирана с помощта на азбестов кабел.

въздушно отопление на гаража със собствените си ръце
Изолация на комина с минерална вата

Друг важен детайл - оградата от прекомерно нагряване на стената, близо до която се намира пещта. В такъв случай междинен слой от минерална вата или защитен екран, изработен от галванично желязо, е отлично средство за защита.

Още няколко съвета:

  • с всички средства да пази в гаража средства за пожарна безопасност. Нека винаги има пожарогасител в стаята в границите на достъпността.
  • Не обръщайте гаража в излишно количество неща. Ако имате нужда от запазване на запалими материали в гаража - внимавайте да са възможно най-далече от пещта.
  • При използване на пластмасова пещ, амортисьорът може да бъде затворен само когато процесът на изгаряне е напълно завършен.

Видео за подреждането на различните видове отоплителни системи за гаража със собствените им ръце можете да намерите по-долу.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на гаражаОтопление на гаража
Топлата подова настилка в гаража със собствените ни ръце създава комфорт за себе си и колата ниТоплата подова настилка в гаража със собствените ни ръце създава комфорт за себе си и колата ни
Отопление в гаражаОтопление в гаража
Въздушно отопление на селска къща и гаражВъздушно отопление на селска къща и гараж
ТЕМ за отопление на гаражаТЕМ за отопление на гаража
Икономично отоплениеИкономично отопление
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Икономично отопление за гаражИкономично отопление за гараж
Как да започнем изграждането на гаражКак да започнем изграждането на гараж
Как и от какво да построим гараж?Как и от какво да построим гараж?
» » Как да си направим гаражно отопление сами?
© 2021 BggeHat.com