Нагряване на водород

загряване на водород от собствените си ръце
Водородът е един от източниците на отопление на дома

През Средновековието известният учен Парацелз наблюдава по време на експериментите такъв процес като освобождаването на въздушни мехурчета по време на взаимодействието на желязо и сярна киселина. Обаче не беше въздух, а водород. Това е лек газ, който няма нито цвят, нито мирис. И ако се смесва с кислород, тогава газът е експлозивен. Днес загряването с водород от собствените ръце е често явление. В края на краищата, водородът може да бъде получен във всяко количество, където има вода и електричество.

Под действието на електролиза водните молекули се разделят на кислород и водород. Последният има маса от уникални свойства. В течно състояние при температура от -250 градуса по Целзий, тя е най-леката течност, а в твърдо състояние - най-леката съставка. Водородните атоми са най-малки. И когато се смесва с атмосферния въздух, водородът се превръща в смес, която може да експлодира дори от най-малката искра.

Използването на водород при нагряване

Във вековете на технологиите има много възможности за отопление на дома ви. Въпреки това, аматьорите могат самостоятелно да създават различни технически устройства, които могат да направят отоплението на дома с водород от собствените си ръце. Той е екологичен, в същото време много мощен източник на топлина, благодарение на който можете да нагрявате голяма стая.

загряване на дома с водород
Отоплителен котел с водород от италианско производство

Водородното отопление на къщата е проектирано от една от компаниите в Италия. Когато такава инсталация работи, тя не създава никакви вредни емисии. По този начин е екологично, ефективно, безшумно отопление на къщата.

Учените са разработили начин да изгорят водорода за отопление на къщата при температура, по-висока от 300 градуса по Целзий. Благодарение на това стана възможно да се произвеждат котли за отопление от традиционни материали. Такива видове котли не изискват специална система за отвеждане на продуктите от изгарянето в атмосферата, тъй като няма такива продукти. В този случай се отделя само пара, което не вреди на околната среда. А получаване на водород е достъпен процес. Всичко, което ще струва разходите, е само електричество. И ако използвате водороден генератор за отопление, използвайте повече и слънчеви панели, тогава разходите за електроенергия могат да бъдат сведени до минимум.

Най-често водороден котел се използва за подгряване на подове. И такива системи днес могат да бъдат намерени с много различни възможности. Те са монтирани от собствената си ръка.



Водородната инсталация за отопление на дома се състои от следните компоненти: котел и тръби с диаметър 25-32 мм (1-1.25 инча). Тръби от други размери се използват рядко. Тръбите могат да бъдат монтирани самостоятелно, но тук е необходимо да се изпълни едно условие - след всяко разклоняване диаметърът трябва да бъде по-малък. И редът на намаляване на диаметъра е следният - тръба D32, тръба D25. След разклоняване, тръба D20, последната тръба D16. Когато се спазва такова правило, водородната горелка за отопление ще работи ефективно и ефикасно.

Предимства на нагряването на водорода

Нагряването с водород има няколко важни предимства, които определят разпространението на системата:

  • Това е екологична система. И тук единственият страничен продукт, освободен в атмосферата по време на работа, е водата в състояние на пара. Тази пара не е вредна за околната среда.
  • Водородът в отоплителната система работи без използване на пламък. Топлината се създава в резултат на каталитичната реакция. Когато водородът се комбинира с кислород, се произвежда вода. В този случай се отделя много топлинна енергия. Температурата на топлинен поток от около 40 градуса отива към топлообменника. За топло подове е идеален температурен режим.
  • Много скоро, загряването с водород може да замести традиционните системи, като по този начин освободи обществото от извличането на различни горива - нефт, газ, въглища и дърва за огрев.
  • Ефективността, която произвежда отопление на частна къща с водород, може да достигне 96.

Друг вариант е използването на кафяв газ

Друг начин, който сега е доста спорен, е използването на газта на Браун за отопление. Кафявият газ за отопление на къщата е химическо съединение, състоящо се от два водородни атома и един кислороден атом. С изгарянето на такъв газ се произвежда почти 4 пъти повече енергия.

газово отопление
Инсталацията за производство на кафяв газ

За загряване на къщата се използва специален електролизатор. В края на краищата принципът на електролизата на водата е в основата на получаването на такъв газ. За да се използва тази технология за отопление, конвенционалният котел се преобразува. На нейната база ще има електролизатор - тук се напълва електролит, състоящ се от дестилирана вода и ускорител на реакцията. На плоча от метал или тръба се дава променлив ток с определена честота. Под неговото влияние се отделят молекулите на кислорода и водорода, след което се загрява кафявият газ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кислородно рязанеКислородно рязане
Заваряване на титанЗаваряване на титан
Електроди за заваряванеЕлектроди за заваряване
Плазмено рязанеПлазмено рязане
КислородКислород
Електрически бойлери за отоплениеЕлектрически бойлери за отопление
Въглероден диоксид въглероден диоксидВъглероден диоксид въглероден диоксид
АцетиленАцетилен
Пещ с бойлер за отоплениеПещ с бойлер за отопление
Плазмено рязанеПлазмено рязане
» » Нагряване на водород
© 2021 BggeHat.com