Газова заварка

Газова заварка

Използва се за загряване на метала с високотемпературен пламък, който се образува в резултат на изгарянето на ацетиленовия газ в смес с кислород. В някои случаи, вместо ацетилен може да се използва Заместители: пропан, бутан, метан, бензин или керосин изпарения, IAF (метилацетилен-пропадиен газ). Наскоро обемът на използване като горивен газ от водород, получен чрез електролиза на вода, се е увеличил.

газова заварка

Фигура. Газова заварка, диаграма на процеса

Запалимият газ от цилиндър или специален газов генератор влиза в заваръчната горелка. От бутилката до горелката идва кислородът. В горелката те се смесват в определено съотношение и се запалват на изхода на дюзата. Пламъкът разтапя ръбовете на завареното изделие, притокът на пълнителя и изпълнява функцията за защита на стопения метал от атмосферата. Регулирането на дебита на кислорода и запалимия газ се извършва с подходящи клапани.

Структура на пламъка при заваряване с газ

В неговата част пламъкът се състои от три зони (вижте фигурата по-долу):

  • сърцевината на пламъка (А),
  • редуцираща зона (В),
  • горелката на пламъка (В).

Структура на пламъка при заваряване с газ

Фигура. Структурата на газовия пламък и разпределението на температурите през напречното му сечение

Максималната стойност на температурата на пламъка е след ядрото в редуциращата зона. Във връзка с това в тази зона трябва да се постави пълнежът и разтопените ръбове на метала. Когато се използват други горими газове вместо ацетилен, температурата на пламъка намалява. Температурата на пламъка зависи и от това, в което се смесват кислорода и горимият газ.

Технология за заваряване с газ

Основните параметри на режима на газова заварка са мощността на пламъка, ъгълът на горелката и диаметърът на пълнещия прът. Дебелината на пламъка зависи от дебелината на метала и неговите термофизични свойства. Колкото по-голяма е дебелината на метала и колкото е по-висока точката на топене и топлопроводимостта, толкова по-голяма е мощността на пламъка. Силата на пламъка се определя от потреблението на горими газове и кислород. При заваряване на стомана и чугун, консумацията на ацетилен Va е свързана с дебелината делта - следната връзка:

Va = (100-150) делта-1 ​​/ час

При заваряване на мед поради по-голямата топлопроводимост:

Va = (150-200) делта-1 ​​/ h

Ъгълът на наклон на мундщука на горелката спрямо плоскостта на продукта също зависи от дебелината и термофизичните свойства на метала. С промяна в дебелината на стоманата от 1 до 15 мм, ъгълът на наклона на мундщука се променя в рамките на 10-80 °.



Таблица. Промяна на ъгъла на наклона на мундщука по време на заваряване с газ, в зависимост от дебелината на стоманата

делта-, mmдо 11-33-55-77-1010-1212-15 15
алфа-, °1020304050607080

В началния момент на заваряване, за да се увеличи максимално нагряването на метала и бързото образуване на заваръчния басейн, ъгълът на наклон е настроен на най-високата (80-90 °). След това намалява.

Диаметърът на пълнежния прът се избира в зависимост от дебелината на метала, като се използва следната зависимост:

d = delta- / 2 ÷ делта- / 2 + 1 mm

В зависимост от техниката на заваряване, се разграничават десният и левият метод.

Методи за заваряване

Фигура. Право (A) и ляво (B) газови методи за заваряване

С правилния метод на заваряване с газ, пламъкът на заваръчната горелка е насочен към шева, а процесът на заваряване се извършва от ляво на дясно. Горелката се движи пред пълнечния прът.

С левия метод за заваряване с газ, пламъкът се насочва от заваряване, а процесът на заваряване се извършва от дясно на ляво. Горелката се движи зад пълнителя.

С правилния метод за заваряване с газ се осигурява по-добра защита на заваръчния басейн, по-ниска консумация на газ, по-ниска скорост на охлаждане на заваръчния шев. С левия метод е по-добре да се образува заварка, тъй като заварчицата вижда процеса на заваряване добре. При метална дебелина до 3 мм, левият метод е по-продуктивен, с по-голяма дебелина - десния.

Предимства на газова заварка

Основното предимство на газовото заваряване е неговата независимост от източниците на електрическа енергия. Това го прави удобно да се използва при строителни и инсталационни условия, където не винаги има електрическа мрежа. При заваряването с газ загряването на топлината в метала се променя лесно поради промяна в ъгъла на наклона на горелката и нейното разстояние до продукта, което предотвратява изгаряния дори при заваряване на тънък метал. Типичен пример е заваряването на водопроводни тръби с малък диаметър, когато няма достъп до задната част на шева, за да се поставят подложките или да се заваряват корени. Оборудването за заваряване с газ е достатъчно мобилно и транспортируемо.

Недостатъци на заваряването с газ

Недостатъците на заваряването с газ са неговата ниска производителност, голяма зона на термично влияние, високи изисквания за квалификация на заварчика. В това отношение в машиностроителните предприятия със стабилна производствена програма, заваряването с газ не може да се конкурира с дъгова заварка и практически не се прилага.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плазмено заваряванеПлазмено заваряване
АцетиленАцетилен
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Заваряване с аргонова дъгаЗаваряване с аргонова дъга
Битови газови горелки за отоплениеБитови газови горелки за отопление
ВодородВодород
Фракция на метилацетилен-ален на mafФракция на метилацетилен-ален на maf
Заваряване под водаЗаваряване под вода
Пропан-бутанПропан-бутан
Оборудване за заваряванеОборудване за заваряване
» » Газова заварка
© 2021 BggeHat.com