Електрически бойлери за отопление

Има много начини да затоплите дома си с електричество. Обикновено това идва като опция, като котел, който работи на бойлер. Принципът на действие тук е, че вътрешната нихромна нишка има висока устойчивост, то се загрява и пренася топлината към пълнежа на тръбата, след това към металната обвивка и водата. Но защо да не направим този процес още по-лесен? В края на краищата, без посредник, можете да свържете проводници към тях и да свържете електрическото захранване с примитивни електроди от две бръсначи. Това е как електродните котли за отопление.
електрически бойлери за отопление
Електрически бойлери за отопление

Как стояха електродните котли

Такива устройства като електрически бойлери за отопление бяха създадени в средата на миналия век от предприятията на отбранителния комплекс за подводния флот на Съветския съюз. По-специално - тя е да се произвеждат отоплителни отделения на подводници, които имат дизелови двигатели. Такова устройство по това време отговаря напълно на всички условия за поръчване на подводна флота. В края на краищата устройствата бяха доста малки, в сравнение с конвенционалните котли. Те не се нуждаят от качулка, по време на работа такива устройства не правят шум. С всички предимства те ефективно загряваха топлоносителя, но заслужава да се отбележи, че за това е използвана морска вода. След 90-те години поръчките за отбранителния комплекс намаляват по обем, така че нуждите на флота в такива котли са престанали.

Първата така наречена цивилна версия на отоплителния котел за електроди е създадена от инженерите - А. П. Ilin and D.N. Kunkowa. На своето изобретение инженерите получиха патент през 1995 г.

По този начин виждаме, че електродните котли от модерен тип са устройства, които са усъвършенствани сравнително наскоро. В съвременните времена такива устройства са популярни в домашни условия, както показват ревютата им.

йонни отоплителни котли
Модерни електрически бойлери за отопление

Какъв е принципът на работа

Йоновите отоплителни котли работят на базата на директното взаимодействие на охлаждащата течност, която заема пространството между анода и катода, и електрическия ток. След като електрическият ток преминава през топлоносителя, положителните и отрицателните йони започват да се движат хаотично. Положителното придвижване към отрицателно заредения електрод и отрицателните към положително заредения електрод. Поради факта, че йоните постоянно се движат в тази среда и отговарят на съпротивлението, охлаждащата течност се нагрява бързо. Това се улеснява от факта, че електродите постоянно променят ролите си - всяка секунда тяхната полярност се променя 50 пъти: по този начин всеки електрод ще бъде 25 пъти анода и 25 - катодът за 1 секунда. Те са свързани с променлив ток от 50 Hz.

катодни отоплителни котли
Принцип на работа на котел с електрод

Отбелязваме факта, че поради честата промяна на заряда на електродите водата не се разлага на кислород и водород - за електролиза е необходим постоянен ток. С повишаването на температурата в котела налягането се повишава. Този процес причинява циркулация на топлоносителя по отоплителния кръг. По този начин, електродите в котела не участват пряко в отоплението на водата и не се загряват сами.

Обърнете внимание, че важно условие за правилната работа на котела е омичното съпротивление на водата на ниво, което не надвишава 3000 ома с температура от 15 градуса.



За да се направи това, топлоносителят трябва да има определен брой соли в състава, в края на краищата, не трябва да се забравя, че първоначално такива котли са използвали морска вода. Така че, ако излеете дестилирана вода там, то няма да се нагрее, защото просто няма да има електрическа верига между електродите.

Характеристики на отоплителните котли за електрод

Нагревателните котли с електрически електроди имат някои положителни свойства:

  • На първо място, това е висока ефективност, стремейки се към 100.
  • Доста малки размери при висока мощност, в сравнение с други видове котли.
  • Наличието на такъв елемент като комин не се изисква.
  • Самият котел може да повиши налягането в отоплителната система.
нагревателни котли за нагреватели за електрод
Електродният котел заема много малко място
  • Няма опасност от злополука, когато в котела няма достатъчно охлаждаща течност. Тя просто спира работата си, защото няма да има електрическа верига между електродите.
  • Благодарение на ниската инерция, е възможно ефективно да се контролират температурните условия, докато котелът работи с автоматизацията. В резултат на това работата на котела става по-евтина, тъй като стайната температура винаги ще бъде на нивото, зададено на контролера.
  • Различията в напрежението не са ужасни за йонния бойлер - неговата мощност просто ще се промени.
  • Също така са печеливши и практични - йонни отоплителни котли, техническите им характеристики позволяват да бъдат инсталирани като допълнителен източник на топлинна енергия и също така е възможно да се поставят няколко такива котли едновременно.
  • Такива бойлери са безопасни за околната среда.

Но заслужава да се подчертаят няколко недостатъка на електродните котли:

  • Електрохимичният отоплителен котел консумира само променлив ток и при постоянна електролиза на водата.
  • Необходимо е да се спазват високите изисквания за електролитни характеристики на топлоносителя. Ако се промени - качеството на котела, т.е. генерирането на топлина, ще бъде намалено.
  • Такъв котел изисква задължително заземяване, всъщност, като всеки котел с ТЕМ.
  • Температурата на нагряване на топлоносителя не трябва да бъде повече от 75 градуса, тъй като консумацията на енергия на котела значително ще се увеличи.
  • На електродите може да се появи варовик, в резултат на което изходът на котела може да се понижи.
електрически бойлер за отопление
Скуп води до унищожаването на ТЕМ
  • Необходимо е отоплителната система да се оборудва с циркулационна помпа.
  • Благодарение на AC електродите се износва, така че трябва да ги промените.
  • Ако отоплителният кръг е във въздуха, процесът на корозия ще се ускори.
  • Ако системата ви е с един кръг, загрятата вода не може да се използва за домашни цели.
  • Работата по инсталирането и пускането в експлоатация на такива котли изисква участието на специалисти.
  • Топлоносителят за котлите за нагряване с електрод ще има различна електрическа проводимост по време на работа, което ще трябва да бъде наблюдавано. Това изисква знания и оборудване.

Какво трябва да знаете

Когато създавате отоплителна система, която ще използва котлови отоплителни котли, трябва да обърнете внимание на няколко аспекта:

  • Потреблението на електрическа енергия от този котел ще бъде много по-голямо, ако инсталирате котела в предишна използвана система. Най-добре е да поставите котел с електрод в такава система, специално проектирана за него.
  • Ако използвате антифриз като охлаждащо средство, трябва да обърнете специално внимание на разглобяемите стави, тъй като антифризът има по-голяма течливост от водата.
  • Всички тръби в системата трябва да бъдат обвити с топлоизолационен слой - така, че анодните отоплителни котли ще работят по-ефективно.
  • Ако радиаторите са разположени на различни етажи в сградата, тогава опцията е да инсталирате независими котли за йони за всяка група.

За феновете на нетрадиционните системи, ние отбелязваме, че електродните отоплителни котли със собствени ръце или фабрични - няма да работят за системите Топъл под и Топла обшивка. Температурата в тези системи не трябва да бъде повече от 45 градуса - така че котелът няма да може да даде пълна възвращаемост.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрическо парно отоплениеЕлектрическо парно отопление
Котел електрически това, което трябва да знаете?Котел електрически това, което трябва да знаете?
Електрически котли за отопление на частна къщаЕлектрически котли за отопление на частна къща
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?
Електрически котли за отопление на вилиЕлектрически котли за отопление на вили
Отопление на къщата с електричествоОтопление на къщата с електричество
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Електродният котел е със собствени ръцеЕлектродният котел е със собствени ръце
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
» » Електрически бойлери за отопление
© 2021 BggeHat.com