Кислородно рязане

Кислородно рязане

е изгарянето на метала, който е нарязан в кислородна струя и отстраняването на образуваните окиси от този поток.

Технология за кислородно рязане

Процесът на кислородно рязане е показан на фигурата по-долу.

кислородно разрязване

Фигура. Кислородно рязане, диаграма на процеса



същество изрязаната метал се загрява предварително зареждане на факел, която се образува от изгарянето на запалим газ в смес с кислород. Когато температурата на запалване на метала в кислорода се достигне, на клапана се отваря клапан с кислород (99-99.8) и процесът на рязане започва. Чист кислород на централния канал на мундщука, предназначен за окисление и отстраняване на рязане метални оксиди, наречен рязане разлика подгряване кислород пламък, снабдена с горими смес газ от страна на канала за мундщука.

Струята на рязане кислород измества разреза, стопени оксиди, които, от своя страна, следващата слоя метал се нагрява, като допринася за неговата интензивно окисление и т. Н. В резултат на намаляване лист се подлага на окисляване през цялата дебелина и стопени оксиди се отстраняват от зоната на рязане под действието на струята на рязане кислород.

Технология за кислородно рязане

Повърхността на листа трябва да бъде почистена от мащаб, боя, масло, ръжда и мръсотия. Особено внимание се отделя на почистването на повърхността на листа от скалата, тъй като тя предотвратява достъпа на метала до пламъка и струята кислород за рязане. Това изисква леко загряване на стоманената повърхност за зареждане на факел, в който шлака от рикошети повърхността. Загряването трябва да се извърши чрез тесен ивица по линията на планирания рязан, като пламъкът се премества със скорост приблизително съответстваща на скоростта на рязане.

Преди кислородното рязане металът се загрява от повърхността в началната точка на рязането до температурата му на запалване в кислород. След пускане в експлоатация на струята за рязане на кислород и стартиране на процеса на окисляване на метала през дебелината на листа, фрезата се премества по линията на рязане.

Обикновено, линейни кислородно рязане стоманени листове до 50 mm се извършва първоначално с инсталацията на мундщука режещия накрайник във вертикално положение, а след това наклон в посока, обратна на посоката на рязане (обикновено 20-30ordm-). Наклонът на дюзата за рязане на мундщука към процеса на окисление метална ускорява и увеличава скоростта на рязане кислород и, следователно, неговата производителност. При по-дебела стоманена плоча режещият инструмент в началото на рязането се накланя 5ормм в посока, противоположна на движението на рязане.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кислородно рязанеКислородно рязане
Заваряване на титанЗаваряване на титан
Лазерно рязанеЛазерно рязане
Плазмено рязанеПлазмено рязане
КислородКислород
Плазмени горелки за рязанеПлазмени горелки за рязане
АцетиленАцетилен
Плазмено рязанеПлазмено рязане
ВодородВодород
Газова заваркаГазова заварка
» » Кислородно рязане
© 2021 BggeHat.com