Парно отопление от собствените ръце

Въпреки съществуващите ограничения за използването на парно отопление, той периодично се използва като автономна. Често причината за това е по-ниската цена за създаването му. Ако решите, че ви е удобно, трябва да помислите, че трябва да направите парното отопление сами.
парно отопление от собствените си ръце
Схемата за парно отопление

Проектът е на първо място

Когато решаваме за създаването на парно отопление, трябва да разберем, че в този случай топлоносителят ще бъде пара с всички свързани функции. Сред тях е необходимо да се отбележи най-важното - повишената температура на радиаторите, което води до значителна вероятност за изгаряне в случай на докосване. Но оставяйки настрана всички възможни аргументи за и против, просто вижте как можете да станете собственик на парно отопление, със собствените си ръце, които я харчите в частна къща.

схема на парно отопление
Проект за отопление за двуетажна вила

За котела

Както трябва да бъде във всеки сериозен въпрос, трябва да започнем с проекта. Първата стъпка е да се определи капацитета на котела. Това зависи от площта на къщата. Така че, с площ, не по-голяма от двеста квадратни метра, ще бъде достатъчно, за да захрани до двадесет и пет киловата, с площ до триста квадратни метра. м. Той вече изисква мощност до тридесет киловата. Въз основа на тези данни е избран парен котел. В допълнение към силата си, е необходимо да се вземат предвид такива фактори:

  • вид гориво, използвано за работа (въглища, дървесина, торф, газ, дизел и др.);
  • възможността за получаване на топла вода за битови нужди.

Избирането на котел ще бъде една от основните задачи, от успешното решение на което зависи отговорът на въпроса как да се прави нагряването на пара правилно.

парно отопление със собствени ръце видео
Стенни газови котли

как да нагрявате пара
Етаж котел за твърдо гориво

За схемата за отопление

То трябва да бъде определено и преди да започне работа. Схемата за парно отопление зависи от:

  • размера на отопляемата площ;
  • броя и разположението на отоплителните батерии, филтри, клапани и контролни клапани, устройства за наблюдение и т.н., всичко необходимо за нормалната работа на такава система;
  • възможности за разполагане на оборудване;
  • къде и как ще се намира отоплителният котел.

Въпросът за избора на конкретна опция за отопление е доста сложен, може би не излишен в тази ситуация ще бъде видео

Тръби за парно отопление

Както вече беше споменато, при парно отопление цялата система се характеризира с висока температура, така че използването на синтетични тръби е невъзможно, те не са проектирани да работят при такива стойности. Така че, като се определи как да се направи парно отопление, трябва да обърне специално внимание на избора на тръби, въпреки че е малък, но има.

  1. Стоманени тръби. За да ги използвате, се нуждаете от заваръчно оборудване. Предимството на тръбите е висока механична якост и способност да издържат на значителни ефекти, но те са склонни към корозия.
  2. Мед. За тяхното инсталиране се използва запояване, те се отличават с висока цена.
  3. Поцинковани и неръждаеми тръби. Комбинирайте предимствата на предишното, докинг се извършва с помощта на конец, са устойчиви на корозия, но имат повишена цена.


колко струва да се извършва парно отопление
Метални тръби

как правилно да се нагрява пара
Медни тръби

За да улесните по-нататъшната работа, трябва да определите къде да поставите радиаторите (или други устройства, ако ги предпочитате), дължината на тръбите, местоположението на адапторите, клоните, колекторите и т.н. Накратко, схемата за свързване на парно отопление трябва да бъде боядисана върху хартия с всички необходими детайли (оборудване, дължина на тръбите и т.н.).

За цената на подобна система

След като проектът приключи и яснотата е ясна, какво оборудване, което трябва да използвате, може да определи разходите Ви. Без да се обвързва със специфични условия, оборудване, тръби, обеми от монтажни работи, не е възможно да се каже точно колко струва да се извърши парно отопление.

Единственото, което може да се отбележи, е доказателството на експертите, че такава отоплителна система струва по-малко от обичайното, въпреки че не е позволено да се използва в жилищни помещения.

Инсталационни работи

След изготвянето на проекта и откриването на неговите функции (предполагаме, че вече знаете къде, какво и как ще бъде разположено и закрепено), можете да продължите с инсталирането на самата система. Ако е необходимо, подгответе повърхността на места, където са монтирани радиатори.

След това котелът е монтиран в съответствие с необходимите изисквания за свързване на водни и енергийни носители, радиатори са фиксирани, тръбопроводи са поставени, клапаните са разположени на правилните места, необходимите контролни устройства, регулиращи клапани и др. За да се подпомогне изпълнението на творбите, ще бъде полезно да се запознаете с видеоклипа:

Използването на пара за отопление на жилищни помещения не важи за широко разпространената версия на отоплението, особено след като настоящите разпоредби и правила го забраняват. Въпреки това, по икономически причини, като по-евтино, понякога се извършва самостоятелно. Това може да бъде оправдано решение за различни промишлени структури, гаражи и работилници, но не и жилищни помещения.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Колко правилно да се нагряваКолко правилно да се нагрява
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Отопление частна къщаОтопление частна къща
Избор и инсталиране на оборудване за нагряване на параИзбор и инсталиране на оборудване за нагряване на пара
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Парно отоплениеПарно отопление
Отопление на оранжерииОтопление на оранжерии
Централно отоплениеЦентрално отопление
Проекти на къщи с отопление на печкиПроекти на къщи с отопление на печки
» » Парно отопление от собствените ръце
© 2021 BggeHat.com