Отопление със собствени ръце

Тази статия дава препоръки за тези, които искат да направят отопление от собствените си ръце. Той описва как правилно да избирате и инсталирате отоплителното оборудване, както и как да подредите отоплението на гаража.

Монтажът на отоплителната система е доста сложен процес. Обикновено тези работни места се използват за доверие на професионалисти. Въпреки това, ако искате да спестите заплатите на работниците, можете да се опитате да направите отопление сами, като сте проучили преди това някои от тънкостите на инсталацията. (Виж също: Фурни за отопление и готвене със собствени ръце)

Но преди да започнете работа, трябва да помислите внимателно за целия процес, да решите източника на топлина, отоплителното оборудване и да изберете оптималната отоплителна система за вашия дом.

Избор на охлаждаща течност


Водна отоплителна система


Фигура 1: Система за отопление на водата.


Има много начини да отоплявате стаята, например да инсталирате печка в центъра на къщата или да закачите електрически нагреватели във всяка стая. Но фурната е твърде обемиста и не е подходяща за всички помещения, а електроуредите са известни като много скъпи за работа поради високата цена на електроенергията.

Изходът от тази ситуация може да бъде включена за подгряване на вода, изграждане и монтаж разбира се, е доста сложен процес, но отоплението на къщата със собствените си ръце, направен по такъв начин - надеждно осигуряване на топло у дома в продължение на много години. Същността на тази система е постоянното движение на охлаждащата течност по затворена верига, която включва топлинен генератор, тръби и отоплителни уреди. По този начин, отоплението в котела и постепенното охлаждане на тръбите и батериите, охладителната течност дава топлина в стаята и загрява къщата. (Виж също: Свържете самия котел с отопление)

Топлоносителят може да бъде не само вода, но и всякакви други течни горива като газ, антифриз или дизелово гориво. Изборът зависи само от вас, но трябва да вземете предвид наличието на определено гориво, както и цената му.

"Това е важно!"

Водата има добър топлообмен и предава достатъчно бързо топлина през системата. И също така е екологосъобразно гориво, изтичането на което не представлява заплаха за здравето.

Ако решите да изберете за себе си такава отоплителна система, следващата стъпка за самоинсталация ще бъде изборът на котел, тръби и отоплителни уреди. (Виж също: Индукционен отоплителен котел със собствени ръце)

Избор на бойлер


Водогреен котел


Фигура 2: Водогреен котел




  • Обърнете внимание на властта. Тя трябва да бъде изградена от два компонента - енергията, необходима за отопление на помещенията и за загряване на топла вода. Необходимо е да се има предвид, че за осигуряване на топла вода обикновено се изразходва 20-50 енергия от тази, която се изразходва за отопление на частната къща.

  • Избираме материала и обема на топлообменника. Тя може да бъде изработена от няколко вида материали:

  • От чугун, такива топлообменници не ръждясат, но са чувствителни към внезапни температурни промени. Освен това котлите с тях са много тежки.

  • Стомана, тези модели са склонни да корозия, така че техните вътрешни повърхности са обработени със специално покритие. Те също така имат проблем с температурата на корозия.
  • (Виж също: Монтиране на отопление от собствените си ръце)
  • Мед, такива топлообменници са леки и много устойчиви на корозия. В някои случаи такива модели могат да бъдат извадени от котела, ако е необходимо, и да бъдат почистени.




"Това е важно!"

Използването на котел с лек топлообменник с малък обем ще бъде по-безопасно, тъй като ще реагира по-бързо на команди за автоматизация. И ако топлообменникът има малък капацитет, тогава топлоносителят, нагрят, ще се движи през системата с по-висока скорост, което ще предотврати образуването на скала върху стените на топлообменника.

Избор на тръби


Когато изграждате частна къща със собствени ръце, изборът на тръби играе важна роля. Има няколко вида тръби, които могат да се използват за отоплителна инсталация: (Виж също: Монтаж на газови отоплителни котли със собствени ръце)

  • Стоманените тръби не са много скъпи, но бързо ръждясат.

  • Медните тръби са много удобни, не са корозирали, но те са скъпи и трудоемки за монтаж.


Метало-пластмасови тръби


Фигура 3: Металопластични тръби.




  • Пластмасовите тръби са най-рентабилните, леки и гъвкави, а също така имат антикорозионни свойства.




Тръби от полипропилен


Фигура 4: Тръби от полипропилен.


"Съвет!"

При използване на стоманени и медни тръби е необходимо да се извърши цялостна топлоизолация, за да се избегнат топлинни загуби при пренос от котела към отоплителни уреди.

Също така при закупуване на тръби е необходимо да се вземе предвид разпределението на тръбите към радиатора. Има два начина за насочване на тръбите:

  • Единично тръбопроводно окабеляване, в което охладителната течност преминава от радиатора към радиатора последователно, като постепенно охлажда във всяка от тях. Такава система е по-икономична, но не позволява пълно поддържане на необходимата температура във всички помещения.

  • Двупроводното окабеляване се осъществява от паралелни входящи и изходящи тръби към радиатора, което осигурява оптимално разпределение на топлината и ви позволява да контролирате напълно процеса на отопление.


Избор на отоплителни уреди


Отоплителни радиатори


Фигура 5: Отоплителни радиатори


Когато организирате отоплението на селска къща със собствените си ръце, трябва да обърнете внимание и на избора на радиатори. Всички те са с различен капацитет и са предназначени за отопление на различни площи. За по-удобно отопление на дома е по-добре да изберете радиатори малко по-мощни от необходимото. И в големите стаи можете да използвате вместо един радиатор - няколко, въз основа на общия капацитет.

Монтажна процедура


Необходимо е да започнете монтажа от инсталирането на отоплителни уреди. Те са закрепени към стената с помощта на скоби. Техният брой трябва да бъде най-малко три броя на радиатора. Те се вмъкват в специално изработен отвор на дълбочина не по-малка от 12 см и се циментират с циментова замазка.

След това се монтират ремъци и тръбите се поставят към инструментите. Щандовете трябва да бъдат поставени строго вертикално. В двутръбната система е необходимо да има захващащо устройство отдясно, а задната част отляво. Също така между осите на щрангове и стената е необходимо да се остави празнина от 35 до 50 мм, в зависимост от диаметъра, а разстоянието между осите на вертикална тръба за доставка и връщане трябва да бъде 80 мм. По стените рейките се фиксират със скоби на височина 1,5-1,8 м от пода.

Отворените тръбопроводи могат да бъдат свързани посредством съединители, фланци или чрез заваряване, но скритите тръбопроводи се монтират само чрез заваряване. За отоплителна инсталация е възможно да се използват както газови, така и електрически заварки.

Много често по време на инсталацията е необходимо да се прибягва до огъване на тръби, както и необходимостта от нарязване на тръбата. Ограничението може да се извърши със специално оборудване. Но рязането на тръби се извършва с помощта на българин. За да се постигне желаната форма, размери и също така да се осигури чистота, повърхностите се третират с файл.

Отопляваме в гаража


Гаражна отоплителна система


Фигура 6: Гаражна отоплителна система.


Живот в частна къща, в допълнение към отоплението на жилищните помещения, често трябва да мислите за отоплението на гаража. Ако гаражът е в непосредствена близост до къщата, той може да бъде включен в общата отоплителна система. Ако е построена отделно, възможно е отоплението на гаража да се извърши със собствени ръце на базата на една и съща система за отопление на водата.

За тази цел в гаража е инсталиран бойлер, работещ с течно гориво, с организирането на отоплителната система. Или нагревателите се завинтват в радиаторни батерии, отопляеми охладители. Вместо батерии могат да се използват тръби с голям диаметър.

"Това е важно!"

Използването на вода като охладител в този случай е допустимо само при постоянно нагряване, а при случайно използване е по-добре да изберете антифриз или масло като гориво.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Колко правилно да се нагряваКолко правилно да се нагрява
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Загряване на водата от собствените ръцеЗагряване на водата от собствените ръце
Монтиране на отопление от собствените си ръцеМонтиране на отопление от собствените си ръце
Автономно отопление в апартаментаАвтономно отопление в апартамента
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Проектът за отопление на частна къщаПроектът за отопление на частна къща
» » Отопление със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com