Как да направите топъл под в баните

Сексът в банята

Бат е свято място за руски човек. Тук те се измиват, къпят се с метли, се третират, пият чай от билки с мед. Основната задача на тази стая е максималното запазване на топлината. Това може да се постигне само при отлична топлоизолация на стени, тавани и подове. Една от опциите - топъл под, който може да бъде подреден в почти всяка баня.

Опции за подово отопление

Подгрявайте подовете по няколко начина:

  1. С помощта на печка-нагревател.
  2. Системата "Подова настилка за вода".
  3. Електрическо подово отопление.

фурна

Отоплението с печка нагревател не включва използването на модерни отоплителни системи. Този метод едва ли може да се нарече нерационален по няколко причини.

Котелното помещение, в което влиза топлинната мощност, и системата от тръби, които общуват помежду си, трябва да бъде под нивото на пода на банята. За да изпълни това условие, трябва да изведете цялата структура от отопляемата стая, която, трябва да сте съгласни, е твърде трудна и ирационална.

Такава система за подово отопление отнема много топлина, която в идеалния случай трябва да отиде на парното отопление. Следователно, банята се охлажда, не е удобно да се измива в нея.

Ако се реши да не се използват модерни конструкции, възможно е да се подготви такава подово отопление, но е необходимо да се подава цялата система с циркулационна помпа, която да дестилира вода. Капацитетът на буфера също е задължителен. Тя служи за защита на врящата вода в котела, чийто обем не трябва да бъде по-малък от 100 и повече от 1000 литра.

Система за подово отопление

Подгряващият под вода работи според принципа на радиаторите. Вместо вода, тръбните системи използват антифриз, както и етиленгликол.

Безспорните предимства на такава система са малки разходи за отопление (спестяване на енергийни ресурси) и възможност за загряване на голяма площ, равномерно разпределение на топлината.

С оглед на нас приписва сложността на инсталацията, възможността за изтичане, което е трудно да се диагностицира, също е трудно да се контролира температурата на отопление на пода. Необходимо е да има циркулационна помпа.

Отопление на ток

Този метод за поставяне на топъл подови настилки в бани се препоръчва само в помещенията, където няма директен контакт на повърхността на подовата настилка с вода, т.е. в стаите за почивка, в съблекалнята. В парната баня и в пера, не използвайте електрическия под.

Майка с електрически кабел

Електрическа мат

Електрически топъл етаж има няколко разновидности:

  • отопление с конвекционен кабел;
  • електрически рогозки;
  • инфрачервен филм.

Кабели и постелки, се препоръчва да положи бетонен под, и инфрачервена Филмът е подходящ в случай, че променят коренно Подовите настилки в банята няма желание или капацитет. Тя може да се разстила на груб под, а отгоре да се оборудва с довършителна подова настилка.

 Полагане на различни видове подове с отопление

Всеки топъл етаж трябва да заема най-малко 70 части от цялата стая. Не се препоръчва поставянето на кабела, рогозките или филма под местата, където ще стоят мебелите.

Друга финес е термостатът. Оптималното място за поставянето му е чакалнята, не е толкова влажна, така че рискът от навлизане в нея е минимален.

Подгряван под вода под

Този тип подгряван под напълно се вписва в системата на къща, където студена вода във вана може да се сервира денонощно. Да се ​​даде тази опция не е много подходяща или изисква наличието на котел.

Устройството на водния под е направено по стандарт. Основата се почиства от прах и мръсотия, ако е необходимо, в съответствие с саморазливни смеси хидроизолация филм е облицована, на която изолационен слой се поставя.

Подово отопление

Полагане на основата

На хартия се отбелязва местоположението на тръбите, тази маркировка се прехвърля на пода. На нея са залепени специални скоби върху пода, към които ще бъде закрепен тръбопроводът. Стените са с вдлъбнатини 20-30 сантиметра. Ако банята е голяма, трябва да направите два контури на топъл под.

След монтажа всички тръби се изсипват с бетон. Дебелината му над тях трябва да бъде най-малко 2 сантиметра. След като разтворът се втвърди, остава да се избере покритието и да се постави.

Противопоказания на този дизайн - невъзможността веднага да се определи изтичането и местоположението му, както и разглобяването на замазката за по-късни ремонти.

Конвекционен кабел

Може да се полага на бетон или на дървена основа. Последователността на действията е, както следва:

  • Първо, основата се почиства и се полага слой хидроизолация;
  • след това монтирана изолация с ниска топлопроводимост и че топлината не влиза в земята под нагревателя, поставям фолиото отразяващо повърхността вътре в банята;
  • нагревателният кабел е поставен.
Процесът на полагане на кабела

окабеляване

Ако полагането се извършва върху бетонна основа, първо проверете работата на кабела. Последният етап в този случай ще бъде оборудването на цименто-пясъчна замазка. В рамките на един месец той ще достигне своята работна сила. След това можете да започнете да завършите (плочки, гранит или друг завършен материал).

Разбира се, ако внимателно изучавате инструкциите, намерите информация в интернет и видите няколко десетина видеоклипа, можете сами да поставите кабела. Най-добре обаче е да го поверите на професионалисти, които ще осигурят гаранция за тяхната работа и ще ремонтират в случай на непредвидени аварии.

Електрически подови подложки

Продават се на ролки. На място те се разточват и нарязват според размера на отопляемата стая. Вземете работата на професионалисти, защото полагането на каквото и да е електрическо оборудване трябва да бъде съобразено стриктно с разпоредбите на тези работи.

Без специално образование рискувате да приемете по време на инсталационната грешка, която в бъдеще ще предизвика много проблеми.

След поставяне на подложки е необходимо да се направи циментово-пясъчна (бетонна) замазка. Този вид работа е достъпна за самоизпълнение. След пълното втвърдяване на разтвора, можете да се справите с финала на пода в банята. Те могат да бъдат като порцеланови каменинови изделия с матова, противоплъзгаща се повърхност и плочки за пода. Бетонът е подходящ за всякакъв тип подови настилки, независимо от вида подово отопление.

Инфрачервен филм

Инфрачервен филм

XICA RexVa

Най-модерният начин за подгряване на пода е не само във ваната, но и в апартамента или в къщата.

Плюсове на материала:

  • простота на монтаж, няма нужда да се прави циментова замазка, идеална за козметични ремонти;
  • Отлична съвместимост с всички видове подови настилки (от килим до ламинат);
  • Незначителната дебелина на филма прави невидима употребата на инфрачервената топла подова система;
  • еднородност на отоплението в помещенията;
  • висока устойчивост на механично натоварване, издържа на големи вертикални натоварвания (изключение - тежки мебели!);
  • спестяването на електричество при използването на филма ще бъде около 30;
  • възможност за демонтиране и повторно поставяне.

монтиране

Дизайн на банята

Вид на банята

Полагането на инфрачервения филм е най-добре възложено на професионалисти, но част от работата може да бъде направена сама.

  1. Първо, трябва да изберете място за термостата и да го инсталирате.
  2. След това почистете основата, която ще бъде поставена.
  3. Следващата точка е хидроизолацията. Може да се направи с помощта на полиетиленово фолио с дебелина 50 микрона.
  4. Не забравяйте за топлоизолационния слой. Оптимална опция - филм, базиран на полипропилен или метализиран лаван. Използването на изолация от фолио е забранено!
  5. Следват оформлението на помещението в съответствие с размера на филма. Дължината на едно парче не може да бъде по-късо от 25 сантиметра и повече от 10 метра!
  6. Сега нарязайте инфрачервения филм на парчета, които ви трябва за дължина (използвайте маркировките върху самия филм) и го поставете на пода. От стените отстъпваме около 20 сантиметра. Медните шини трябва да бъдат обърнати надолу, лентата от филма е закрепена с лепяща лента. Не можете да ги налагате един върху друг!

Забранява се ходенето по материала, поставянето на инструменти върху него, поставянето на изпражненията.

По-нататъшна работа е по-добре да поверите електротехник. След края на електрическата работа завършеното покритие се тества за работа. Не трябва да има искри и пукнатини.

заключение

Топлата подова настилка във ваната е гаранция за удобно приемане на процедурите за баня. Възможно е да се произвеждат произведения със собствените ти ръце, но е по-добре да наемат професионалисти. Те ще осигурят правилното свързване на системите с електричество (електрически сортове топло подови настилки), ще направят правилно маркиране на водните подове, ще дадат гаранция за извършената работа. Ще трябва да направите само покритието.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Топла технология на подаТопла технология на пода
Подгряване на настилкатаПодгряване на настилката
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Изграждане на подаИзграждане на пода
Топъл под в банятаТопъл под в банята
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
» » Как да направите топъл под в баните
© 2021 BggeHat.com