Как да поставите модерни мозаечни подове

Мозаечни подове

Днес за декорирането на интериора са използвани активно технологии, които се използват от векове наред. Понастоящем вторият им мозаечен под, опит за раждане. Те са създадени не само в помещения с голямо пешеходно натоварване и специална естетическа стойност (музеи, изложбени комплекси, концертни зали), но и в жилищни сгради, включително частни къщи.

Какво може да се направи от такива подове?

Има няколко суровини, от които се произвеждат мозаечни подове. Това са:

  • Smalt.
  • Грънчарство.
  • Стоун.
  • Metal.
  • Златно фолио.
  • Специална смес от мозайки.

Всяка версия има свои собствени характеристики. Следователно не е излишно да се запознаете с всеки материал, от който може да се направи мозайка на пода.

шмалта

Смлта е прекрасен изходен материал. Той използва плътно оцветеното стъкло на фината фракция като основни елементи, които минават през технологията за пресоване. По време на обработката, към стъклото се добавят оксиди, подобрявайки неговите физикохимични свойства.

Благодарение на тях емалът става по-устойчив на замръзване, постигайки добра устойчивост на удар, устойчивост на агресивни среди и абразивно износване. Много интересно и външния вид на емалото. Погледнете снимката - модерните производители са в състояние да създадат до 10 000 различни нюанса, които имат ясен специфичен цвят. Всеки фрагмент от пресованата стъкла изглежда свети отвътре, така че можете да създадете много интересни картини, които ви помагат да създадете изключителен интериор.

керамика

Керамичната подова мозайка е изработена от малки парчета керамични плочки. Тя може да бъде различна във форма и цвят. Предимствата на експлоатационните свойства на керамиката са добре известни. Той е доста силен, устойчив на абразия и не се страхува от влага.

На пазара този завършен материал е представен в богат асортимент, така че не е трудно да си изберете нещо за себе си. Основното предимство на керамичната мозайка е, че тя е най-достъпна. В допълнение, за събиране на керамика на пода е много проста и със собствените си ръце, като се откажат от помощта на професионални майстори.

Недостатъкът на описания вариант е една - ниска артистична стойност. Създаването на най-оригинални истории с помощта на конвенционална керамика е трудно. И с това тя е по-ниска от емалта.

камък

Каменната мозайка на пода се събира с помощта на различни естествени камъни. Често за тези цели се използват яспис, оникс, мрамор, туф и други подобни естествени материали. Те от своя страна имат особена стойност, а след по-нататъшно лечение (на пода може да се шлайфа, полиран или изкуствено възраст), за да получите интересни картини, забележителни истински любители на красотата.

Уникалността на покритието не изисква техническите му характеристики. Камък - най-трайният материал, способен да служи с грижа, не е десетилетие. Единственият недостатък на каменната мозайка е неоправдано висока цена.

метал

Декоративна мозайка от метал

Метален под в промишлени помещения

Металната мозайка на пода се използва само за декориране на камината или за създаване на оригинален панел. Тя е направена от метал, който има стоманен цвят или цвят на злато, мед, бронз. Елементите на мозайката могат да бъдат с напълно различни форми.



Много често декоратори успешно влизат в металната мозайка в панела, събрани от други материали. Удоволствието не е евтино, поради което се използва стриктно за целта.

Металните мозаечни подове защитават основата от жаравата на дървената камина, като по този начин се гарантира безопасността на използването й.

Златно фолио

Мозайката от златно фолио от 585 теста е специален вид декоративно изкуство. Тънък слой от метал се поставя между два слоя дебело стъкло. Произвеждайте отделни заготовки само ръчно. Следователно, резултатът е много скъпо покритие, което се използва за украса на интериора на двореца.

бетон

Сместа от мозайки е най-демократичният и достъпен тип настилка. Какво е мозаечен бетонен под? Това покритие, което се състои от свързващо вещество (цимент) и декоративен пълнител (мраморни чипове). Сместа се нанася върху готовата бетонна основа. Когато замръзва, той изпълнява както функцията за изравняване, така и функцията за довършване на покритието.

Устройството на мозаечна смес

Текстурирана мазилка за работа

Смес от мозайка

Днес много предпочитат да изпълняват конкретен мозаечен под - технологията на устройството му не е толкова сложна. За да получите очаквания резултат, трябва да извършите следните операции:

  1. Изпълнете циментово-пясъчна замазка. За да го напълните, трябва да подготвите решение, което да включва цимент, пясък и мраморни чипове в съотношение 1: 3: 3.
  2. След като дъската е напълно закалено (28 дни след изливането), повърхността на бетоновия субстрат трябва да се смила. За тази цел се използват специални машини, които "отлепват" горния слой преди да се появят филиите на пълнежа. Смилането на бетонни подове се извършва на няколко етапа - първо се извършва грубо "грубоване" и след това се извършва чисто шлайфане. Довършителна операция - полиране на плочата.

Обърнете внимание! За да получите добра картина, трябва да определите дълбочината на смилане. Трябва да е 1/3 от размера на пълнежа. Ако се използва кварцов пясък, не полирайте изображението изобщо. Той е покрит със специален полимерен състав отгоре, който "запечатва" пясъка и предотвратява "потапянето" на замазката.

Защо трябва да добавите пълнители към бетон? Те подобряват физическите и механичните си свойства. Това се случва:

  • Намаляване на свиването до 70.
  • Увеличаване на якостта с 5.
  • Повишена устойчивост на абразия.

С пълнителите минималната дебелина на бетонната замазка може да бъде само 4 см поради по-голямата якост и плътност на бетона. Повърхността му може да бъде полирана, като подовото покритие е с декоративен външен вид.

Производствени характеристики

Вътрешна декорация

Подови материали за подове

Модерните технологии помагат да се направят мозаечни подове под формата на ритмично повтарящи се модели или под формата на ориенталски килим със сложно преплитане, игра на светлина и сянка. Мозаечните килими изглеждат страхотно. Те са перфектно съчетани с естествен камък или дървен паркет.

В момента в завода се произвеждат много елементи с високо прецизно оборудване. Клиентът получава готови модули, чиято конфигурация може да бъде представена в три версии:

  • Първата група представлява устройство от мозаечни подове, в което отделните елементи са залепени към основата на окото. В тази форма те веднага могат да бъдат поставени върху адхезивния състав, приложен към основата на пода. Да се ​​събере картина от тези пъзели не е трудно, тъй като разстоянието между плочките е лесно регулируемо.
  • Втората група представлява устройството на отделни елементи, лицевата страна, поставена на специална хартия. Те лесно се побират на подготвената повърхност. И след сглобяването на картината, хартиеният слой се отстранява.
  • Третата група са отделни елементи, които не са залепени към някаква основа. Днес е много рядко. Като правило, тя се използва от отделни професионалисти, които изпълняват ексклузивни мозаечни подове.

Оригиналният начин да създадете изключителен секс

Мозаечен състав в залата

Мозайка в интериора

Сглобяването на описаните подове трябва да бъде поверено на професионалисти, защото това е труден и отнема много време процес. Но в света няма нищо невъзможно, ако има желание да се овладее тази технология самостоятелно. Ето някои полезни съвети:

  1. Първо трябва да решите модела, който искате да приложите.
  2. След това трябва да дигитализирате снимката и да я обработвате на специална компютърна програма. То помага да се разруши цветната палитра в отделни елементи, от които по-късно ще се добавят подовете.
  3. Следващата стъпка е прехвърлянето на изображението от компютъра към композитните елементи. Тази работа се извършва на принтер, който има необходимата програма.
  4. Готовите елементи са разположени върху слой лепило за плочки, нанесено върху подовата повърхност. Съвместното пространство е изпълнено с фуги. Ако мозайката се събира във влажна стая, материалите с висок коефициент на устойчивост на влага се използват като фуги.

Обобщение по темата

Понастоящем подовете на мозайка са много популярни. С помощта на тях можете да създадете доста практични подови настилки, които имат отлични декоративни свойства. Има много материали за тяхното производство, така че всеки може да избере най-достъпния вариант във финансовия план. Поставянето на мозайката е най-добре доверените майстори, които имат артистичен усет. Но вие можете да експериментирате сами в тази посока. В продажба има елементи, направени в завода. Събират се много просто.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерно приложение на 3-ри етаж и характеристики на избора на чертежМодерно приложение на 3-ри етаж и характеристики на избора на чертеж
Лепило за мозайка върху типове мрежи, технология за съхранениеЛепило за мозайка върху типове мрежи, технология за съхранение
Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхватаКакво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
Какви са магнезиевите подове?Какви са магнезиевите подове?
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Как да поставите мозайка на подаКак да поставите мозайка на пода
Технологията за създаване на течни 3d етажиТехнологията за създаване на течни 3d етажи
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Характеристики на модерната мозайкаХарактеристики на модерната мозайка
Основните предимства на полимерните и самонивелиращи се подовеОсновните предимства на полимерните и самонивелиращи се подове
» » Как да поставите модерни мозаечни подове
© 2021 BggeHat.com