Ние правим себе си прост и красив портал за камина от различни материали

Камините в хола са инсталирани днес не само като източник на топлина. Те могат да се превърнат и в шик декоративен атрибут. В този случай е необходимо да се погрижите за създаването на оригиналния портал за отоплителното устройство.

Главният вход е най-важният елемент на камината

Каменният портал е известен още от древни времена. Тогава нашите прадеди го направиха под формата на проста структура от камъни, като ги поставиха около огнище. Порталът имаше чисто практична функция. Той защитава жилището от пожари. Жителите на древен Рим започнаха да създават по-интересен дизайн, който не само предупреждава за пожари, но и става част от интериора. С навлизането на централизираните отоплителни системи нуждата от камини отпадна. Тези дни те се използват в повечето случаи като декоративен елемент, осигуряващ уютна атмосфера в апартамент или къща.

Дизайнът на камината се избира според интериора на стаята

Дизайнът на камината се избира според интериора на стаята

Горивото за класическите камини винаги е било дърво. В нашата високотехнологична възраст те нямат смисъл. Много по-лесно е да закупите и инсталирате електрическа камина - модерно устройство, което може да отоплява стая без дим и огън. В същото време е необходимо да се грижим за красивия дизайн на входната група на огнището - порталът, който ни интересува. Можете да закупите готови структури. Но е много по-интересно да го направите сами. Тогава порталът за камината напълно отговаря на вашите нужди и се вписва перфектно в дизайна на стаята. И ще можете да се потопите в истинска приказка в зимната мразоустойчива сутрешна или есенна студена вечер, седнала във вашия дом. Да дефинираме стила на портала:

  • - те са монтирани за пожари на дърва за огрев;
  • модерен - подходящ за всички интериори;
  • hi-tech - съоръжения за любителите на всички модерни и необичайни;
  • класически - може би най-честият стил, характеризиращ се с лаконизъм, някаква тежест и монументалност.

Входни групи от различен тип са изградени от определени материали. Нека поговорим по-късно.

Материали за строителство - какво да изберем?

Порталът за електрическа или дървена камина е изграден от различни материали. Всичко зависи от вкусовете на потребителя и финансовия бюджет, отпуснат за строителство. Повечето от входните групи са оборудвани със:

  • гипсокартон и метален профил;
  • паркетни ламинирани плоскости;
  • шперплат и дървени греди;
  • плочи от дървесни частици (ПДЧ) и дървесни влакна (MDF);
  • естествено дърво.

Най-простият начин е да се направи портал от галванизирания профил и гипсокартонните плоскости (GKL), монтирани върху него. Тези материали лесно се изрязват до желания размер, огъват се на определени ъгли, имат ниска цена. С ръцете си можете да създадете от тях почти всяка входна група - дори и най-оригиналната.

Ако след ремонта имате неизползвани паркетни дъски или ламинат, те не трябва да бъдат изхвърляни. От тези продукти наистина се изгражда необичаен и благороден портал. Най-добре е да използвате такива материали за проектиране на електрически и фалшиви камини (чист декоративен дизайн, който не загрява стаята).

Портали от естествена дървесина изглеждат шик. Те придават на дома си солиден поглед. За съжаление цената на висококачествената дървесина е висока. И не всеки може правилно да го използва, за да уреди входа на огнището със собствените си ръце. В допълнение, дървото ще трябва постоянно да се грижи, тъй като губи оригиналните си характеристики и луксозен външен вид под влияние на висока влажност, прекомерна топлина, температурни промени.

Вместо естествено дърво за изграждането на портала можете да използвате дървени пръти и шперплат. В този случай разходите за изпълнение на планираните дейности ще бъдат значително по-ниски. Шперплат - икономичен и достоен за употреба материал. И ако допълнително ги украсите с красива керамична плочка или с евтин изкуствен камък, камината ще изглежда страхотно без преувеличение.

Ако бюджетът за портала за камината е минимален, дизайнът наистина може да бъде направен от ПДЧ или MDF. Такива конструкции се препоръчват за електрически фокуси.

Дървените плоскости трябва да бъдат подготвени за монтаж по специален начин - да се залепят ставите, да се шлайфа, да се обработва материала със защитен лак и антисептичен разтвор.



Ако желаете, порталът "бюджет" лесно се украсява с плочки. Лесно се фиксира върху повърхности от MDF и ПДЧ с течни нокти.

Ще добавим, че различни комбинации от всички изброени материали могат да се използват за подреждане на структурата, описана от нас. Комбинирайте дърво и шперплат, паркет и гипсокартон, създайте собствен декор. Всичко е решено от твоето въображение!

При създаването на портал за камината е необходимо да се изгради специален плот

При създаването на портал за камината е необходимо да се изгради специален плот

Обърнете внимание! Порталът за електрическата камина изисква изграждането на специален покрив (не е необходимо за обикновените дърва, изгарящи огнища). Тя е изработена от лакирана дървесина, дебели шперплатови листа, които след това са облицовани с MDF с пластмасово покритие.

Структурата на гипсокартон - практична и елегантна

За начинаещи, които са решили да кандидатстват вход от камина, препоръчваме използването на GCR и метални профили за тази цел. Това е най-лесният начин за създаване на портал за електрическо огнище. Процедурата ще бъде както следва. Намерете готови чертежи за входните групи или самостоятелно създайте схема за проектиране на необходимите от вас размери. Определете мястото на монтиране на камината в стаята. Електрическо устройство може да се инсталира почти навсякъде в помещението, тъй като в него няма открит огън.

Първото нещо е да се построи рамка, която след това е прикрепена към стената

Първото нещо е да се построи рамка, която след това е прикрепена към стената

Купете необходимите материали (GKL, профил, крепежни елементи - винтове, винтове за метал, шпакловки). Подгответе инструменти - маркер, отвертка, измервателен уред и ниво, ножици за рязане на метал или мелница, шпатула, мрежа за шевове. Изрежете профила и гипсокартон според необходимите геометрични параметри. Продължете да сглобите рамката на комина. Първо направете долната част. След това прикрепете към него вертикалните стелажи, които трябва да свържете в горната част.

Прикрепете готовата рамка към повърхността на стената, като използвате ъглите на метала. Фиксирайте структурата възможно най-здраво. Тогава лесно ще издържи теглото на гипсокартон, крепежни елементи и довършителни покрития. След това продължете с инсталирането на GCR. Те са закрепени към рамката с винтове или винтове. Следващата стъпка е да инсталирате плота. Свържете го към портала и го покрийте с полиетилен или плътна хартия. Тази предпазна мярка ще предпази плотовете от замърсяване при по-нататъшна регистрация на входната група.

Сега трябва внимателно да прегледате портала за наличие на пропуски и шевове (те ще бъдат необходими). Всички дефекти трябва да бъдат запечатани с шпакловка. Много е важно да не пропускате нито една пукнатина. Повърхността на конструкцията трябва да бъде идеално гладка. Тогава порталът ще ви служи дълго време. Желателно е замазката да се нанесе върху специална мрежа за шевове с помощта на шпатула. Въпреки това, можете да го направите без него, ако имате опит в извършването на мазилки.

След това направете портала. По правило, изкуствени камъни, мозайки, плочки се монтират върху структурата на гипсокартона. Тези материали са най-издръжливите. Можете да направите дизайни с акрилна боя, специални декоративни филми, шпакловане на основата на полиуретан, фурнир, ламинат. Преди боядисване е необходимо да се грундира повърхността, да се обработва с шпакловка, да изчака до изсъхване на последната. След това нанесете боята. Плочките и мозайките са залепени за специални съединения. В строителния пазар те се предлагат в широк диапазон.

Полезни съвети за професионалисти - обърнете внимание!

Независимо дали ще изградите портал за камина, както виждате, това е доста просто. Този процес ще бъде дори по-бърз и по-лесен, ако слушате препоръките на специалистите, изброени по-долу:

  1. 1. Ако възнамерявате сами да създадете схема на портала, ще бъде излишно да разгледате моделите на готови групи за въвеждане на фабрики в специализирани каталози. Запознаването с тях ще ви помогне да развиете качествено и в същото време напълно индивидуален дизайн.
  2. 2. При подготовката на чертежа и изчисляването на необходимите материали, проверете отново точността на взетите измервания.
  3. 3. Изберете материала за портала, като вземете предвид дизайна на огнището и стаята, в която ще бъде инсталирана. Тогава ще ви гарантираме хармоничен интериор.

И последното. Препоръчително е да купите електрическа камина предварително - преди да инсталирате входната структура. След това можете бързо да направите промени в портала, ако се объркате с изчисленията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фалшива камина декоративна имитация за поставяне в интериораФалшива камина декоративна имитация за поставяне в интериора
Каменна каминаКаменна камина
Електрически камини за домаЕлектрически камини за дома
Камини във вътрешността на селска къщаКамини във вътрешността на селска къща
Как да изберем електрическа камина, за да създадем удобна и топла среда в дома?Как да изберем електрическа камина, за да създадем удобна и топла среда в дома?
Как да изберем камина с дърва за изгаряне на дърваКак да изберем камина с дърва за изгаряне на дърва
Как да изберем портал за каминаКак да изберем портал за камина
Интериорът на къщата с камина, ние избираме един за другИнтериорът на къщата с камина, ние избираме един за друг
Практиката на използване на електрически пожар в интериора на различните стаиПрактиката на използване на електрически пожар в интериора на различните стаи
Как правилно да поставите огледало над камината и да го поставите във вътрешността на стаятаКак правилно да поставите огледало над камината и да го поставите във вътрешността на стаята
» » Ние правим себе си прост и красив портал за камина от различни материали
© 2021 BggeHat.com