Топлоизолация на банята отвътре със собствените си ръце, избор на материал и последователност от произведения

В модерна баня те обичат не само да се мият, но и да си почиват добре. Направете нашите стаи топъл и комфортен ще ни помогне.

Топлинна изолация на банята - това, което трябва да работите

Затоплянето на сауната отвътре със собствените си ръце ще спести пари по време на работа и отопление. В комфортна баня, излъчваща топлина и комфорт, не е срамно да поканите приятели. Подкрепа за уникален микроклимат може да бъде висококачествена топлоизолация, компетентно изработена от добри материали. Работата е отнемаща време, но всеки, който има необходимите знания и умели ръце, може да се справи с него.

Топлоизолацията на банята отвътре се различава от топлоизолацията в обикновени помещения при условията, при които се намират материалите. На първо място, това е влажност, особено в парната баня и миене, а в други стаи въздухът не е сух. Затова изолацията трябва или да не абсорбира влагата, или да бъде надеждно защитена от пара и влага. В парната баня температурата може да се повиши дори над 100 °. Материали като пяна от полистирол и експандиран полистирол се деформират при високи температури, отделят вредни вещества. По същата причина банята никога не използва пластмаса или линолеум. Част от топлината се губи като инфрачервено лъчение, така че слой от фолио трябва да отразява лъчите.

За топлината на банята се използва пенообразна топлоустойчива бариера срещу водни пари

За топлината на банята се използва пенообразна топлоустойчива бариера срещу водни пари

В допълнение към топлоизолатора, ще са необходими и други материали, по-специално щайга. За каменни тухлени вани е по-добре да използвате профил за гипсокартон. В случая обикновено има таван с профил за таван, водачът UD се използва за очертаване около периметъра. Окачването е фиксирано на средно 0.7 м, разстоянието между профилите е малко по-малко от ширината на изолацията. В дървена вана вместо гипсокартон профилът е препоръчително да се използват барове, те са по-евтини и ще служат колкото стените.

Тя ще вземе фолио топлоустойчива паропровода, например, penotherm. Той е в състояние да предпазва стените от влага, за да отрази инфрачервените лъчи, за да изолира допълнително помещението поради наличието на пяна. За дървени бани може да се използва като основен материал за изолация. Направете над изолационния слой фин завършек от лигавицата. Най-добрият материал е липа или трепет, те са издръжливи дори при такива трудни условия, освен че не горят.

Тогава да се затопли - прегледът на изкуствените и естествените материали

Изборът на материала за изолация трябва да се ръководи от качествени характеристики. Добрата изолация трябва да осигурява надеждна изпарения и хидроизолация, да бъде екологосъобразна, незапалима. Има много материали за изолация - изкуствени и традиционни от естествени суровини. Ако сте фен на абсолютната екология, тогава, разбира се, изберете естествен материал. Но трябва да знаете, че без предварителна обработка такъв материал е сериозно застрашен от плесени, гризачи, насекоми. Изкуствените материали притежават най-добрите качества, работата с тях е по-лесна.

Естествени материали за изолация, като мъх, лен, влакна, коноп са били използвани от древни времена. Те са евтини или напълно безплатни, изключително екологични, запълват банята със специален естествен аромат. Но те са краткотрайни, трябва непрекъснато да се актуализират, трудно е да се работи с тях от дълго време. От естествени материали, може би, един claydite е удобен за работа, издръжлив. Той е водоустойчив, тежи малко, силен. Благодарение на тези качества разширената глина се използва за изолиране на пода в баните.

Екструдираната пяна от полистирол, минерална и стъклена вата са подходящи за вътрешна изолация от синтетични материали. Всеки от материалите има уникални свойства:

  1. 1. Стиропор - надежден топлоизолатор с ниски разходи и ниско тегло. Тя е опасна за огъня, не издържа на високи температури, поради което се използва само в съблекалнята и в други подобни помещения, с изключение на пералнята и парната баня.
  2. 2. Минерална вата - устойчив, огнеупорен, нехигроскопичен материал. Предлага се под формата на листове или рогозки, с които е удобно да работите. Лесно е да се повредят, така че работата с минералната вата трябва да бъде внимателна.
  3. 3. Стъклена вата е изработена от преплетени изключително тънки стъклени влакна. Материалът съдържа много въздух, така че има топлина спестяващ ефект. Предлага се в ролки или чинии.
  4. 4. Базалтовите влакна са скъпи, но могат да се превърнат в идеален материал за къпане. Основата е направена от разтопени скали, така че изолацията не е осветена, не се страхува от механична деформация и влага, отлична запазва топлината. Удобно е да се работи с нея, като се нарязва на парчета с необходимия размер.

Изборът на материал засяга стените. Ако сауната е тухла, камък, бетон и подобни материали, е необходимо да се изолира. Това е необходимо, за да се запази топлината и да се удължи живота на сградата, тъй като стените от висока влажност и много големи температурни колебания ще започнат да се разпадат. Самата дървена баня е топла, но няма да е по-лошо от затоплящия слой. Препоръчително е да се изолира, ако дебелината на лъч на по-малко от 15 см, вход баня при дебелина на стената на по-малко от 20 см. При по-голяма дебелина на изолацията на лог стени не е необходимо за баня, или с помощта на хидроизолация слой, който се затваря подплата.

За да поддържате краката си студен - топъл, без да нагрявате

За да изолирате пода отвътре, ако тази операция е била пропусната по-рано. Основата на неизолирания под може да бъде бетон или дървен материал. За бетонен под, нагревателят е подходящ експандиран полистирол или експандирана глина. Разширеният полистирол е по-добре екструдиран - по-плътен от полистирола, способен да издържи на тежки товари. По отношение на заплахата за здравето, не се безпокойте - хидроизолацията и замазката се предпазват от вредни емисии.

Хидроизолацията се извършва с цилиндричен битумен материал, гъст полиетилен или мастик. Те трябва да хващат основата и стените с дебелина, равна на изолационния слой със замазката. Над хидроизолацията заспиваме глина или поставяме плочи ППС. Фиксирайте празнината между листовете, като използвате изрезки от експандиран полистирол, монтажна пяна и глина само на ниво. Другата мембрана е поставена, фугите са залепени с лепяща лента, създавайки торба, която не позволява проникването на влага.

Изолацията е поставена върху хидроизолацията

Изолацията е поставена върху хидроизолацията

По хидроизолацията запълнете подсилената замазка. Ако използваме експандирана глина, топлоизолацията на пода ще се подобри. На замразения под отгоре можете да поставите облицовката на финала.



Дървеният под е изолиран по подобен начин. Дървесината се обработва с антисептици, минерална вата или стъклена вата се използва като нагревател. Поставете хидроизолацията, тя закъснява, между тях гъсто изолиран. От горната страна покриваме с два слоя материал с импрегниране с битум. Водонепропускливата мембрана е залепена заедно с лепяща лента, отгоре полагаме дървения под. Като опция ние използваме шперплат, върху който правим замазка.

Ако студеният под на дъските може да бъде разглобен, по-добре да го изолирате от основата. Ще изберем земята, ще я извадим, ще оправим земята. Заспиваме с 10-15 сантиметров слой от пясък и отломки, компактираме и открадваме хидроизолационния материал. Мембраната е покрита с експандирана глина или с друг материал. Приготвяме циментова замазка и пясък 1: 1, запълваме черна замазка. След като се хване, правим чиста подсилена подова замазка.

Топла стени и таван - пълен комфорт за туристите

Започваме да затопляме стените на банята отвътре с подготовката на повърхността - ремонтираме, изолираме пукнатините, обработваме дървени повърхности с разтвори от плесен, гъбички, огън. Изолационният пай има следната структура:

  1. 1. Към стената се прикрепват профили за профили за гипсокартон;
  2. 2. Между тях поставяме топлоизолатора;
  3. 3. Налагаме слой бариера срещу водни пари;
  4. 4. Голяма дървена щайга;
  5. 5. Завършва довършителните работи.

Преди инсталирането на ламелите непременно трябва да се измери ширината на топлоизолационния материал. Посочените размери не винаги съответстват на действителните, освен това, по време на транспортиране, ръбовете могат да се деформират до известна степен. Сградата се монтира със стъпка малко по-малка от ширината на материала, така че да влиза между клетката с малко усилие. На места, където топлоизолаторът не се прилепва добре, където пукнатините остават, студът прониква и се образува кондензация. Височината на ламелите трябва да съответства на дебелината на топлоизолацията.

Към стената са прикрепени пръти, между които се полага топлоизолаторът

Към стената са прикрепени пръти, между които се полага топлоизолаторът

Между стръмните прътове, не позволяващи пролуки, поставяме нагревателя. Ако разстоянието е избрано правилно, топлоизолаторът се държи на стената без допълнително закрепване, но за безопасност е възможно да се използват неръждаеми или горещо поцинковани винтове с шайби. Поставяме пенопластичния топлоизолатор на местата на свързване с алуминиева лента за стягане. Също така запечатваме местата за контакт на нагревателя с кашона, като не издържаме по-малко от 5 см изолация и дървен материал. Запечатването на фуги е много важно, прониквайки в изолационния слой на влага, значително увеличава неговата топлопроводимост.

Изолацията на банята отвътре не се ограничава до топлоизолационния слой. Защитете го от влага - в парната баня и в отделението за миене е по-добре преградна бариера срещу пара, който също ще отрази топлината. Стаята ще се загрее по-бързо, разходите за отопление ще намалеят, пещта ще продължи по-дълго. За останалите стаи можете да използвате друг материал. Поставени са ленти, припокриващи се един с друг с 5 см, закрепени със скоби с помощта на телбод. Свръзките и местата за запушване на скобите са покрити с лента от фолио. Не оставяме празнина между нагревателя и слоя бариера срещу пара.

На бара се закрепва летва от дървени летви с дебелина 20 мм за монтаж на облицовка. Дебелината е избрана така, че да осигури свобода между рамката и парите. Фиксираме корпуса вертикално, така че кондензатът може да се отцеди между слоя бариера срещу пара и облицовката, след което той ще продължи по-дълго.

За да се осигури купчина кондензат, щайгата на стените е фиксирана хоризонтално, под облицовката - вертикално, довършителният слой ще бъде хоризонтален.

Изолацията на тавана не се различава от затоплянето на стените, с изключение на това, че започваме да работим с тавана по-рано, отколкото със стените. Трябва да се има предвид някои характеристики на изолация на тавана. Тъй като по-голямата част от топлината се събира отгоре, слоят топлоизолация е по-дебел, отколкото по стените. Ние осигуряваме малка припокриване на изолационните слоеве по стените. Когато стените са изолирани, ние ги оставяме на стената, лепираме ставите с лента от фолио.

Не забравяйте прозорците и вратите?

Чрез пропукваните прозорци и врати се отделя значително количество топлина. Врата за парна баня направи малък, с минимален допустим размер. Прагът се повдига над нивото на пода с 25 см, за да блокира пътя към студения въздух от следващата стая. Корпусът на вратите е изработен от дърво, дъските са плътно приспособени. В допълнение, вратите могат да бъдат изолирани, като стени. Кутията на вратата и облицовката са запечатани така, че да няма пукнатини.

Ние не правим големи прозорци в сауната, освен в стаята за почивка. Рамките са задължителни с двойно остъкляване, така че въздухът вътре служи като топлоизолатор. Стъклото е монтирано върху уплътнителя, което се оказва непромокаемо за стъкло със студен въздух. Слотовете между отвора и рамката са добре запечатани с минерална вата, отгоре налагаме слой хидроизолация.

Надяваме се, че статията разсейва погрешното мнение, че топлоизолацията на банята е просто въпрос. Оказва се, че има свои специфики, преди всичко това се отнася до избора на материали и монтаж. Още веднъж обръщаме внимание на надеждното запечатване на всички слоеве. Ако вършите работата внимателно, следвайки съветите, ваната ще донесе истинско удоволствие от това, че е в нея.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изолация на тавана в банятаИзолация на тавана в банята
Как да изолирам банята отвътре правилно?Как да изолирам банята отвътре правилно?
Затопляне на парната баня от вътрешната стъпка по стъпкаЗатопляне на парната баня от вътрешната стъпка по стъпка
Как да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътреКак да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътре
Варианти на оформлението на вани 3х3, 3х4 и 3х5Варианти на оформлението на вани 3х3, 3х4 и 3х5
Отопление в печкатаОтопление в печката
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Изолацията на тавана в термата е лесна и необходимаИзолацията на тавана в термата е лесна и необходима
Как да оформят облицовката в различни помещенияКак да оформят облицовката в различни помещения
» » Топлоизолация на банята отвътре със собствените си ръце, избор на материал и последователност от произведения
© 2021 BggeHat.com