Сауна в апартамента правила и технологично споразумение

Собствени собственици на собствена сауна могат да притежават не само къщи, но и апартаменти. И да го направите сами по никакъв начин не е трудно. Основното нещо е да следвате определени технологии и правила, които можете да прочетете в тази статия.

Дизайн - ние определяме с размерите и други нюанси

Преди да започнете да проектирате, трябва да изберете място за бъдещата парна баня. Веднага ще забележим, че в помещенията е забранено да се направи това. Следователно има само баня, килер или балкон. Най-лесният начин е да направите баня в банята, тъй като всички необходими комуникации са донесени тук.

Проектиране на парна баня

Проектиране на парна баня

След това определете размера на конструкцията, като вземете предвид следните изисквания:

  • за всеки човек в сауната човек трябва да има поне 2 кубически метра пространство, т.е. Кабината за двама трябва да има обем най-малко 4 m3;
  • височината на тавана трябва да бъде най-малко два метра.

Количката е рамкова структура. Основните елементи на рамката са стелажите, които са свързани с лента отдолу и отгоре. В местата за монтаж на рафтовете рафтовете се укрепват с напречници. В допълнение, джъмперът се намира над вратата. Подът на кабината обикновено се изпълнява на трупи. В допълнение, рамката е направена на тавана, която позволява да бъде изолирана и облицована с облицовка.

На диаграмата да се посочат размерите на всички части в милиметри. Като имате такъв рисунък пред очите си, е по-лесно да работите. Освен това можете точно да изчислите необходимото количество материали. Ако вашият апартамент няма място за изграждане на пълноценна парна баня, препоръчваме да обърнете внимание на готовите мини сауни. Те са направени под формата на кедрови бъчви и са оборудвани с парогенератор. За тази баня ще ви е необходимо още по-малко пространство, отколкото за душ кабина.

Устройството за баня в апартамент не е забранено, но проектът трябва да бъде съгласуван. Трябва да кажа, че в различните страни и региони изискванията са различни, освен това има значение къде решихте да организирате сауна. Ако тя ще бъде в банята, без да пренастрои помещенията, е напълно възможно да не се налага разрешение изобщо. Като правило проектът трябва да бъде координиран в следните организации:

  • Жилищни и комунални услуги;
  • Държавна пожарна служба;
  • Офис на "Роспостребнадзор";
  • Инспекция на жилището.

Списъкът на услугите трябва да бъде посочен в мястото на пребиваване, така че банята в апартамента да не води до глоби.

Събираме "скелета" на бъдещите кабини - дъски, греди и винтове

За да изградим рамка, се нуждаем от дъски с размери 30х100 мм, шина от 50х50 мм, винтове и стоманени ъгли. Работата започва с маркирането на тавана - с помощта на лента и лента за боядисване, отблъскват контурите на кабината. Резултатът трябва да бъде правоъгълник или квадрат. Уверете се, че сте сигурни, че диагоналите на правоъгълника са еднакви; ъглите съответстват на 90 градуса. След това, с оребрена линия, преместете маркировките на пода.

Ние събираме скелета на бъдещата парна баня

Събираме рамката

На пода около периметъра на парната стая фиксирайте дъските 30x100 мм с дюбели. По същия начин, таванът е с тръбопровод, но дъските са монтирани на два слоя, както е показано на диаграмата по-горе. След това нарязайте дъските по височината на помещението, като вземете предвид пролуката от около 5 мм. Подгответе стелажите на долните и горните ремъци с ъгли и винтове. В ъглите на дъската, монтирайте на два слоя или използвайте греда от 60x100 мм. Разстоянието между всеки стълб трябва да бъде 600 mm.

След това фиксирайте хоризонталния скок между стълбовете със същите дъски. Инсталирайте ги в разредна последователност, което ще даде на конструкцията по-голяма твърдост. Закрепете и джъмпера над вратата. След това изрежете пръти с ширина или дължина 50х50 мм и ги фиксирайте на тавана с дюбели на стъпки от 600 мм.

Затопляме конструкцията - сауната трябва да бъде енергийно ефективна

За да изолирате и подрежете мини сауна, ще ви трябва следните материали:

  • базалтова вълна с дебелина 50 mm и плътност 25-35 kg / m3;
  • пенообразен бариерен парк;
  • самозалепваща се двустранна запечатваща лента.

Започваме работа с уплътняване на парната баня - това е един от най-важните етапи на строителството, тъй като банята в апартамента трябва да е херметична. За да избегнете проникването на влага в изолацията през местата за фиксиране на парната бариера, лепете лентите с уплътнителна лента. След това извадете фолиевата пенеста бариера, нарязана на листа с необходимите размери и лепило към стълбовете. Уверете се, че припокривате ленти от сантиметри с 20 и лепете ставите с уплътнителна лента или двустранна лента. Освен това фиксирайте фолиото със стаплер, закрепете скобите на 150 mm стъпки.

Затопляме дизайна на сауната

Затопляме дизайна на сауната

Отвън до рамковото пространство поставете базалтовата памучна вата на два слоя. Уверете се, че нагревателят е плътно прилепнал към стълбовете и другите части на рамката, както и към други. Ако има пукнатини, не забравяйте да ги убиете с подстригване. След това парната бариера трябва да бъде направена от външната страна на стените, за да се предотврати проникването на влага в изолацията от страната на банята или друга стая. За тези цели можете да използвате както фолио, така и обикновен (полиетилен или полипропилен), което е малко по-евтино. Отвън филмът е прикрепен към стелажите, както и отвътре.

Сега трябва да изолирате тавана - поставете изолационните плочи в пространството между решетките. За да ги оправи, карам карамфилите в бара, но не чукайте шапките докрай. След това зигзаг затегнете найлоновата нишка между тях. След като поставите изолацията, фиксирайте изолацията на фолиото върху решетките, както и върху стелажите.

Ако ваната е направена на балкона, е необходимо да изолирате пода. Първо, покрийте основата с хидроизолационен филм и поставете трупите. Последните се подравняват, така че те се намират в една и съща хоризонтална равнина. След това в пространството закъснение положи нагревателя и горната част с друг слой от хидроизолация. След това щипките са покрити с дървена дъска. Ако решите да направите вана в банята, където са поставени керамични плочки на пода, не се изисква никаква манипулация с нея. Но линолеум и течни полимерни подове за парната баня не са подходящи. Ако подът е покрит с тези материали, трябва да поставите трупи и да извършите изолация.

Облицовки отвътре и отвън - подплата, блок къща или гипсокартон?



Задачата на вътрешната кожа е да направи сауната екологична и безопасна, защото температурата в парната баня дори в апартамента може да достигне 90-100 градуса и повече. Следователно е възможно да се използва само облицовка или блок къща. И дъските трябва да бъдат направени от твърда дървесина, като липа, аспен, африкански дъб (abash). Тези скали имат ниска топлопроводимост. В допълнение, практически не съдържат смоли в структурата, които при загряване се освобождават и могат да причинят изгаряне.

Вътрешно довършване на банята със собствените си ръце и парна баня

Вътрешно довършване на банята и парната баня

Работата започва с монтажа на щайгата, който е направен от 20x30 мм релси. Рейки трябва да бъдат фиксирани перпендикулярно на облицовката. Що се отнася до монтажа на самата облицовка, ние работим по стандартната схема. По подобен начин таванът също е покрит. Външната облицовка на стените може да бъде направена от облицовка или от гипсокартон, устойчив на влага. Последният Ви позволява да отрежете стените с плочки или, например, боя, за хармонично поставяне на дизайна във вътрешността на стаята.

Ние правим топла и екологична врата - без полимери!

За производството на врати подготвят такива материали:

  • греди 50x50 mm;
  • Липанови летви;
  • базалтова памучна вата;
  • парно бариерен филм;
  • дървени дръжки за вратата;
  • сенници.

От бара 50х50 мм правим правоъгълна рамка на вратата. Имайте предвид, че между пода и вратата трябва да има интервал от около 1 см широк, което е необходимо за притока на чист въздух. Рама укрепва скобите и металните ъгли. След това поставете мембрана за бариери срещу парата от едната страна на рамката на вратата. След това в рамковото пространство поставете нагревателя и поставете бариерата за пара на задната страна на вратата. След това шийте цялата подплата и фиксирайте дървените дръжки.

Характеристики на дизайна и дизайна на вратите за баня

Характеристики на дизайна и дизайна на вратите за баня

Сега, когато вратата е готова, трябва да бъде инсталирана. За да направите това, първо прилагайте оформлението на навесите към стелажа и самата врата. Ако седалките са сгъваеми, фиксирайте половините на решетката и крилото на вратата, след това поставете вратата в работно положение и свържете сенките. Ако пантите не са чисти, закрепете ги към вратата. След това поставете конструкцията в работно положение, подравнете бримките по маркировките и ги фиксирайте към стойката с винтове.

Моля, обърнете внимание, че от съображения за сигурност вратата трябва да се отвори навън и без да се прилепва към отвора, така че след загряване да не се задръсти. Малките пукнатини не са ужасни, тъй като те ще осигурят притока на чист въздух. Не се опитвайте да покривате вратата с полимерни уплътнения. В резултат на нагряването те могат да отделят токсини.

Ние произвеждаме рафтове - за удобна почивка

Сега, когато сауната в апартамента е построена и завършена, трябва да построите рафтове, след вече извършената от вас работа, това не е голяма работа за вас. Тъй като кабината има скромни размери, рафтовете се изпълняват на едно ниво, т.е. всъщност това е обикновен магазин. Неговата ширина трябва да бъде най-малко 30 см. Ако размерите на кабината позволяват, можете да направите шезлонг, в този случай ширината на продукта трябва да бъде най-малко 60-70 см, а дължината - най-малко един и половина метра. Ако искате да се отпуснете удобно на шезлонга, без да огъвате коленете, дължината трябва да се увеличи до два метра.

За производството на такива материали:

  • греди 50x50 mm;
  • ламели 30x50 мм.

Първоначално стелажите се изработват от шина 50х50 мм. Тяхната височина е 350 мм. Тогава колоните трябва да бъдат закрепени с напречници, чиято широчина трябва да съответства на ширината на рафтовете. В резултат на това получаваме U-образните части - основата на дизайна. Тогава всички U-образни части са свързани с две напречни греди. Разстоянието между стълбовете не трябва да надвишава 50-60 мм. Полученият скелет е пришит с летви 30x50 мм на стъпки от около 5 мм. Можете да закрепите облицовката или с дъбови дюбели или с винтове, като ги завиете от задната страна. Завършете внимателно готовия продукт, така че повърхността да е идеално гладка.

Няколко думи за оборудването и безопасността

Сауната в апартамента е елемент на повишена опасност от пожар. Ето защо, първо обърнете внимание на окабеляването. Тъй като първоначално кабелът на апартамента не е проектиран за голямо натоварване, той трябва да бъде заменен. По-добре е да поверите тази работа на опитен електротехник. В самата баня и самата сауна използвайте меден топлоустойчив кабел. Това елиминира възможността за запалване на плитката.

Фурната във ваната

Фурната във ваната

Основният елемент на сауната е електрически печки-нагревател. Това задължително трябва да се извършва във фабриката. Не купувайте домашна фурна и не се опитвайте да я спасите, като я направите сами. Друго изискване за пещта е наличието на автоматизация, която я изключва при нагряване до температура над 130 градуса, а също и в случай на продължителна работа за 8 часа. Контролният панел на фурната трябва да се намира извън сауната.

Можете да направите вана с помощта на инфрачервени нагреватели, в който случай дори не трябва да променяте окабеляването в апартамента, тъй като мощността на нагревателите е относително ниска. Инфрачервеното лъчение засяга човек, а въздухът в сауната не се нагрява. Съответно, повишена пожарна безопасност.

Компетентният подход изисква избор на осветителни тела. Те задължително трябва да бъдат водоустойчиви. Освен това, за да изключите възможността за изгаряне, ги затворете с дървени екрани, които могат да бъдат направени от стелажи. И най-накрая - не забравяйте да свържете кабината към вентилационната система. Ако спазвате всички тези изисквания, домашната сауна ще бъде абсолютно безопасна и няма да повлияе на микроклимата в апартамента.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проектиране и оформление на саунатаПроектиране и оформление на сауната
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Баня 4х4 метра добър компромисБаня 4х4 метра добър компромис
Хамам в апартамента създаваме турска парна баня у домаХамам в апартамента създаваме турска парна баня у дома
Оптималният размер на парната стаяОптималният размер на парната стая
Височина на тавана в основните правила и разпоредби на банитеВисочина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Направи си сам изграждане на саунаНаправи си сам изграждане на сауна
» » Сауна в апартамента правила и технологично споразумение
© 2021 BggeHat.com