Как да попълните пода

Почтеният ремонт често започва от пода. Полагане на ламинат, линолеум, паркет и други подови настилки изисква равномерна повърхност, която в домовете ни е рядкост. Разликата в височината може да достигне 10 см. Освен това, в съответствие със съществуващите технологии, плочите се полагат гладко към тавана и неравномерно - към пода. Поради това е необходимо подравняването му чрез изливане или замазка.

Как да попълните пода

Как да попълните пода

Замазката се използва и за затопляне, за полагане на "топъл под", а понякога и за ремонт на износена бетонна основа. От завършеното изливане ще зависи от всички бъдещи ремонти, тъй като много хора се притесняват от въпроса как да го направим правилно.

Резултатът от работата се определя от качеството на избраните материали, както и от спазването и правилността на изпълнението на всички етапи.

Етап 1. Подготовка на пространството

Подготовка на пространството

Подготовка на пространството

Повърхността трябва да бъде почистена от отломки, прах, боклук, грес и старо покритие. Можете да използвате специална конструкторска прахосмукачка, но ако тя не е там, тогава ще се направи обичайното, което не е твърде жалостиво. Само това трябва да се освобождава по-често от боклука! Между другото, няма да има прекалено много и влажно почистване.

Това е много важен етап, защото частиците замърсявания предотвратяват прилепването на подовата повърхност към пълнежа. Тя се изпразва, от която впоследствие ще настъпят пукнатини и в резултат на това неподходящата замазка ще се срути и ще доведе до увреждане на избраното покритие.

Етап 2. Хидроизолация

хидроизолация

хидроизолация

Целта на този етап е да изолира пода от възможни течове. В жилищните помещения се извършва хидроизолация, където стените са в непосредствена близост до плочата, както и в местата на вода, канализация и отоплителни тръби. Методи на масата - от най-евтините, състоящи се в обработка на битум, преди да купуват специални уплътнители или ролкови изолатори под формата на филм или специален мембранен материал.

Такива изолатори са поставени с припокриване от най-малко 10 см - по стените и най-малко 15 см - в кръстовищата, създавайки така наречения джоб. Смесите са допълнително залепени със специален мастик. След като изливането е приключило, парчетата, които се слепват по стените, трябва да бъдат внимателно отсечени.

Етап 3. Намиране на хоризонтално ниво

Намиране на хоризонтално ниво

Намиране на хоризонтално ниво

За да направите това, имате нужда от ниво, за предпочитане лазер. Първо трябва да зададете най-високата точка на повърхността. Това е основната референтна точка. След това трябва да разберете минималната дебелина на слоя за пълнене. Информацията може да бъде изяснена на опаковката на сместа, а ако имате опит с бетон и цимент и планирате да използвате домашно решение, тогава можете да отблъснете дебелината от 2 см.

Най-високата точка плюс два сантиметра е нивото на замазката. И при изливането на всички етажи в апартамента е желателно да се установи единно ниво във всяка стая, с изключение на банята и тоалетната - там подовете трябва да са малко по-ниски, така че в наводнението водата да не се разпространява в цялата стая.

Нивото на бъдещата замазка трябва да се проектира върху ъглите на стаята и да се правят белези по стената, които след това се свързват с хоризонтална линия по периметъра.

Стъпка 4. Приблизително изчисление на количеството материали

Приблизително изчисляване на количеството материали

Приблизително изчисляване на количеството материали

Търсенето на най-високите и най-ниските точки ще помогне да се изчисли грубо количеството материали, необходими за работа. Точно да се установи тази цифра е доста трудно, тъй като туберозността на повърхността не може да бъде описана от никакви формули, но приблизителното изчисление не се намесва.

За начало се изчислява разлика във височината, т.е. разликата между най-високата и най-ниската точки. Тази стойност е разделена на 2 - средната височина на замазката се получава в цялата стая. Към него се добавя минималната дебелина на слоя за пълнене (в нашия случай - 2 см), а завършеното число се умножава по площта на стаята. Така че можете да намерите приблизителния обем на готовата леярска смес.

Ако разтворът се смесва в съотношение 1: 3, един кубичен метър ще изисква приблизително 12 циментови торби, 40 кг опаковки и 35 пясъчници с едно и също тегло. В случай че е планирано използването на готовата смес, е необходимо да се уточни информацията на етикета.

Между другото, ако разликата във височината е твърде голяма, тогава слоят на замазката ще бъде много дебел. Това е лошо.

  1. Първо, изливането на пода е доста скъпо.
  2. На второ място, замазката ще изсъхне дълго време. В дълбоки ями, решението няма да има време да изсъхне толкова бързо, колкото над могилите, което води до появата на пукнатини.
  3. Трето, подът ще се окаже твърде тежък. В такава ситуация можете да използвате например възглавница от експандирана глина.

Етап 5. Монтиране на маяци

Инсталиране на фар

Инсталиране на фар

По дължината на дългата стена трябва да издърпате успоредни скоби Kapron, да ги фиксирате върху ноктите, да ги вкарате в линията на маркировки и да поставите фармовете върху тези обувки.

Това могат да бъдат специални маркери за гипс, както и дървени ламели, ъгли и метални профили.

Фарът трябва да е неподвижен, така че да е инсталиран на разтвора. Ако профилът е над нивото на замазката и е необходим само за поставяне на белег върху него, то в края на работата може да се отстрани и свободното пространство да се напълни с циментова пясъчна смес. В случай че маякът е поставен на ниво, той може да остане в слоя за изливане.

Стъпка 6. Изливане на разтвора

Налива се върху гладка подготвена повърхност

Налива се върху гладка подготвена повърхност

Налива се върху гладка подготвена повърхност

Преди да излеете, трябва да сте сигурни, че всички вентилационни отвори са затворени и в стаята няма течение. Ако директната слънчева светлина пада от прозореца към пода, препоръчително е рамките да бъдат покрити поне с вестници.

Бетонът за изливане може да бъде подготвен самостоятелно и можете да купите готови смеси, доброто, което в магазините изборът им е голям и разнообразен.

Смесите ще струват повече, но ако инструкциите се спазват стриктно, рискът от грешка е минимален. Грешките в такъв случай са изключително нежелателни, затова е полезно да се заемем с независима подготовка на решение, което има само опит и увереност, че всичко ще бъде наред.

За да подготвите разтвора, ще ви е необходим контейнер и строителна миксер или тренировка със специална дюза.

Готов за пълнене на сместа с ивици по фаровете, изглаждане на правилото или шпатула. Преместването трябва да бъде вибриращо, разтърсващо, така че колебанията да разпределят равномерно разтвора и да изтласкат въздуха, което да доведе до появата на кухини и след това - неравномерност. След изливането и изравняването една лента преминава към следващата и т.н. до края, оставяйки района близо до прага в края.

Подът, напоен по този начин, изсъхва в продължение на около 3 дни, в зависимост от температурата и влажността на въздуха в помещението, а пълната сила се увеличава около месец.

Полагане на замазки върху разширена глина

Полагане на замазки върху разширена глина

Полагане на замазки върху разширена глина

Както вече бе споменато по-горе, използването на експандирана глинена възглавница може да намали цената на материалите, както и да намали натоварването при припокриване. В допълнение, разширената глина е добра изолация и шумоизолация.

При изливането на пода с помощта на суха екстендирана глинена възглавница ще е необходимо да се направят две белези върху фаровете - едната за нивото на експандираната глина, а другата - за нивото на замазката. Керамит първо изсипва така нареченото циментно мляко, т.е. течна смес от вода и цимент, и позволява да изсъхне, така че краката да не падне, когато напредва. Времето отнема около един ден. Готовата суха възглавница може да се постави върху фугата.

Вторият начин за използване на глина е да се подготви смес от пясък, цимент и експандирана глина. Неговите гранули трябва да се излеят с вода и да се оставят да се накиснат, след това да се покрият с пясък и цимент, да се разбъркат до униформа. Теглото на готовата за маса трябва да се постави в ивици по дължината на фаровете, да се набие и да се изравнява.

Етап 7: Изсушаване на замазката

Сушене на замазка

Сушене на замазка

Пълненето на всяка стая трябва да се извършва без прекъсвания, за един ден, така че цялата повърхност да е еднаква. Покритието се втвърдява след няколко дни и може да бъде атакувано. По това време е необходимо най-накрая да се изравнява повърхността, да се отрязват изпъкналите и да се смила неравностите.

Всички допълнителни мерки, свързани с монтирането на избраното покритие, трябва да започнат само след като подсушаването е напълно изсъхнало и това ще продължи до 4 седмици.

Етап 8. Саморазливни подове

Самонивелиращи се подове

Самонивелиращи се подове

Те могат да бъдат използвани върху бетонна замазка, за да се постигне идеална гладкост на покритието, или можете сами да го направите, ако имате късмет и пода е сравнително равномерен.

Същността на използването на самонивелиращи се подове е много проста: сместа се разрежда с вода в пропорциите, посочени на опаковката и се излива на пода. След това течността се заглажда от само себе си, под влиянието на гравитацията и повърхностното напрежение. Инструментите ще се нуждаят от най-малко - резервоар за разтвор, иглена ролка, за да разпредели сместа и да премахне въздуха, рейк и ботуши - кракъците, така че да не се страхувате да ходите на течно пълнене.

Това покритие наподобява линолеум, но за разлика от него няма връзки и изглежда по-гладко и гланцирано.

Плюсове на самонивелиращи се подове

  1. Етажите са перфектни дори и независимо от мястото на изливането, и никой не е нужен нито ниво, нито маяци.
  2. Те са напълно водоустойчиви и устойчиви на много ниски и много високи температури. Няколко минути дори могат да издържат на температура до 150 ° C, така че например една цигара, паднала на пода, няма да остави печат върху такъв под.
  3. Самонивелиращите се подове са екологични.
  4. По химичен път те са абсолютно инертни и след втвърдяването не отделят в атмосферата вредни пари.
  5. Няма склонност към плесени.
  6. Устойчив на стрес и абразия.
  7. Има добри диелектрици.
  8. Няма шевове, което опростява почистването.
  9. С творчески подход те могат да се превърнат в покритие.

    С творчески подход може да стане покритие

    С творчески подход може да стане покритие

Изглежда, че с такива предимства на течни подове би било по-добре да се заменят с традиционна бетонна настилка, но те също имат своите минуси.

  1. Самонивелиращите се подове са скъпи. Ако подът е много неравен и има значителна разлика във височината, тогава сместа ще отнеме много.
  2. Сместа за подове в течна форма е запалима и токсична, не бива да се позволява да удари дори на ръцете, да не говорим за очите и лигавиците.
  3. Ако основата има големи шахти и подът се излива в един комплект, сместа няма да изсъхне равномерно, което може да доведе до пукнатини.
  4. За цялата очевидна простота на работа с подови настилки е по-добре да не се доверявате на тези, чиято квалификация може да се съмнява. Неправилно разредената смес или недостатъчно щателна подготовка на повърхността ще развалят бъдещия пол, а цената на такъв неуспех може да бъде по-скъпа от спестяването на услугите на работниците.

Как да попълните такива етажи?

  1. За начало подгответе основата: почистете остатъците, запълнете пукнатините и пукнатините и primetovat. Грундът обикновено се избира за специфична смес и се нанася най-малко два слоя, докато не спре да се абсорбира. Всеки следващ слой се наслагва само след изсъхването на предишния и изливането - след 6-12 часа след грундирането.
  2. В посочените пропорции сместа се разрежда с вода, смесва се със строителна миксер или се пробива със специална дюза. Полученият разтвор е доста течен, като например кефир или кондензирано мляко.
  3. Непосредствено след приготвянето, сместа трябва да се излива върху основата. Изливане обикновено се извършва заедно: леякова част от сместа и втората нож покритие разпределя, като помага да се разпространява и иглен валяк за отстраняване на въздушните мехурчета. По това време първата подготвя следващата партида разтвор. Преместването на неподвижния под може да бъде в бояджийски топчета.

Подът изсъхва доста бързо и има красива плоска повърхност, върху която можете да поставите някакво покритие.

Как да попълните такива подове

Как да попълните такива подове

И така, подови настилки в апартамента - много важен и отговорен бизнес, който, ако желаете, може да бъде подхожда дори и творчески. Който и да е свързващ елемент, който трябва да направите, първо ще имате нужда от висококачествени материали, познаване на технологиите и съответствие с всички етапи на работа. Запълването на секса с всички правила ще изисква усилия и време, но след това те ще отговорят дълго на обитателите на къщата с красотата и качеството си.

Видео - Как да напълните етаж

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подови настилки за линолеумПодови настилки за линолеум
Подготовка на пода за облицовкаПодготовка на пода за облицовка
Изливане на пода със собствените си ръцеИзливане на пода със собствените си ръце
Подготовка на пода за линолеумПодготовка на пода за линолеум
Три начина за подравняване на пода в апартаментТри начина за подравняване на пода в апартамент
Шперплат на подаШперплат на пода
Как и от какво да се подове в къщата и апартаментаКак и от какво да се подове в къщата и апартамента
Как да подготвим таван за боядисване - инструкцииКак да подготвим таван за боядисване - инструкции
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
По-добре ли е подът или бетонът?По-добре ли е подът или бетонът?
» » Как да попълните пода
© 2021 BggeHat.com