Септична яма от бетонни пръстени, дизайн, принцип на работа, поетапна инсталация

Автономната канализация е необходима комуникационна система на частна къща, която осигурява отводняване и пречистване на отпадни води. Преди това неговата функция е била изпълнена от септична яма, а модерен аналог е септичен резервоар. Има готови системи, които могат да бъдат закупени на пазара или в магазина, но можете да спестите и да изградите структура за почистване на бетони от бетонни пръстени сами.

Сортове септични резервоари - предимства и недостатъци

Преди да се справите с канализационната система на обекта, трябва да разберете предимствата и недостатъците на септична яма, да разберете какви разновидности съществуват.

Най-простата версия на септичния резервоар е голям резервоар, в който се събират отпадъчни води. Стените на такава конструкция са херметични, затова е необходимо редовно да се почистват канализацията със специална техника - канална машина.

Вторият вариант с един резервоар е септична яма от бетонни пръстени, в която няма дъно, което позволява на дренажите свободно да избягат в земята. Устройството на такъв септичен резервоар е възможно при малки обеми от отпадъчни води, чийто обем трябва да е повече от 16-20 пъти дневния обем на отпадъчните води. Освен това почвата в площадката трябва да има добри филтриращи свойства и подземните води да са достатъчно дълбоки, че примесите да не навлизат в водоносите.

Няколко слоя пясък и чакъл са покрити в долната част на кладенеца. Съгласно тази схема отпадъчни първо почистват с биологично активни съединения, и след това преминава през филтърна подложка на дъното, се оттича в земята, където анаеробни бактерии, съдържащи се в почвата doochischayut да изискваните показатели.

Септичен резервоар на устройството

При проектирането с няколко резервоара, каналната вода навлиза в първия резервоар и се извършва първичното им пречистване. Тогава отпадъчните води достигат ниво, където се извършва преливането им в следващия резервоар, където се извършва вторично пречистване. При наличието на трето кладенец първите два служат като уредник, третият е филтриращ. По този начин се извършва многоетапно почистване на канализацията, след което пречистената течност влиза в кладенеца или в почвата. Качеството на почистване в този случай зависи от броя на контейнерите и може да достигне високи стойности - 98-100.

Бетонният септичен резервоар, изработен от пръстени, има следните предимства:

  • проста инсталация;
  • ефективност;
  • няма нужда да се свързва електричество, инсталирайте помпата;
  • екологична съвместимост;
  • удобство на обслужването;
  • дълъг експлоатационен живот;
  • минимални разходи за строителство.

Ако се използват специални биобактерии за пречистване, това ще ускори процеса на разграждане на отпадъчни продукти, което ще позволи изпомпването на течността веднъж на всеки 5 години.

Има структура за пречистване на бетонни пръстени и недостатъци:

  • когато е необходимо инсталиране на специална техника за монтаж на бетонни пръстени;
  • ако се използват няколко камери, е необходимо ръчно да се правят дупки за преливане на течност, което усложнява инсталацията;
  • съществува необходимост от периодично почистване на дъното на камерите от насипни води чрез канална машина;
  • Ако има изтичане, съществува опасност от замърсяване на почвата.

Дизайн и принцип на работа на устройството

Преди да започнете строителните работи, трябва да определите местоположението на канализацията, като я приложите на картата на обекта. Следва да се отбележи, че разстоянието до къщата трябва да бъде повече от 5 метра, до прием на питейна вода от най-малко 30 метра, нивото на подпочвените води трябва да е достатъчно ниско, за да изключи риска от навлизане на вода в водоносите. Той също така трябва да осигури удобен достъп за транспортиране, за да се изпомпва редовно канализацията.

Септична схема на местоположение

Пречиствателното устройство, изработено от бетонови пръстени, е голяма яма, в която са монтирани стоманени пръстени един към друг с диаметър, съответстващ на размера на изкопа. Между тях пръстените са свързани чрез заключващ механизъм. Цялата конструкция образува камера за почистване. Канализационната система може да има от една до три такива камери.

Каквато и да е конструкцията на канализационната система, принципът на нейната работа е еднакъв. Класическата схема на бетонния септичен резервоар включва три кладенци. Чрез канализационните тръби отпадъците и отпадъците влизат в първата по големина камера с бетонно дъно. Обемът му е половината от размера на цялата сграда. В резервоара, където не навлиза въздух, отпадъчните води се утаяват. Постепенно преминават химически процеси, в резултат на което твърдите включвания се утаяват на дъното, а отгоре остават избистрени течни и леки частици. Анаероби се добавят към кладенеца, за да ускорят разграждането на твърдите отпадъци, които се утаяват на дъното.

В централната част на кладенеца е тръба с механизъм за филтриране през който избистря течността се подава към втори резервоар, при което по-нататъшното пречистване се извършва и филтруване на отпадъчни води. За разлика от първия кладенец, разграждането се извършва с участието на въздух и се използват допълнителни чакълести филтри.

От втория резервоар, пречистената течност влиза в третото кладенче с пясъчно или пясъчно натрошено дъно. Преминавайки през пясъчна възглавница, отпадъчната вода окончателно се почиства и излиза в почвата.

Извършваме изчисления - подготвяме инструменти и материали

При проектирането на септична яма е важно да се изчисли правилно размера на автономната канализация. Основният индикатор в този случай е дневният прием на вода от всеки човек, който живее в къщата. Обикновено човек се нуждае от 150-200 литра на ден. Така общият обем ще бъде получен чрез умножаване на консумирания обем на един човек по броя на постоянните жители плюс 200 литра за евентуални гости.

Според санитарните норми най-големият капацитет за отводняване трябва да бъде обем, равен на тридневната консумация на вода. За семейство от трима души с консумация на вода не повече от 1 кубичен метър. резервоар от 3-4 кубически метра е достатъчен. Обемът на един пръстен е 0,63 кубични метра, съответно камерата се състои от 3-4 пръстеновидни елемента. За частни домове, където обитателите активно използват домакински уреди, душ, баня и баня, са необходими повече почистващи стъпки. Оптимална конструкция на почистващо устройство от две камери.

След като определите броя на кладенците и техния обем, трябва да начертаете диаграма на листа хартия, на който искате да отразите броя на бетоновите пръстени, местоположението им и да укажете по какъв начин те ще бъдат свързани. Ако изчисленията са правилно направени и три кладенчета се използват за почистване, няма нужда да изпомпвате течността и да използвате допълнителни устройства - течността ще стигне до земята.



Дизайнът на кладенците включва същите елементи, има малки разлики. Основата е:

  • входящи и изходящи канализационни тръби;
  • бетонни пръстени;
  • дървена обвивка за бетонни пръстени;
  • чугунен капак или бетонна плоча за запечатване на кладенеца.

За първите две почистващи камери се прави бетонна подова настилка в долната част, в третия кладенец има дренажна възглавница, състояща се от чакъл, пясък и чакъл. Характеристики на третия кладенец: наличието на вентилационни отвори в долния пръстен, дървения капак, затварящия пръстен, както и в люка чугун.

Основният материал за кладенците са бетонните пръстени. Изчислете броя им е прост, като знаете обема и броя на кладенците. Височината на пръстените е 90 см, диаметърът - 1-2 м. Можете да закупите долния пръстен с готово дъно, което ще спести от бетониране на дъното.

Бетонови пръстени

За да се изгради система за пречистване на отпадни води, следва да се приготвят следните инструменти и материали:

  • лопата или специално оборудване;
  • мистрия;
  • стълба;
  • ножовка;
  • перфоратор, български;
  • ниво сграда;
  • пластмасови тръби;
  • хидроизолационен материал;
  • цимент;
  • пясък, натрошен камък, чакъл;
  • ъгли;
  • вентилационни тръби;
  • тройници.

Поетапно монтиране на бетонни пръстени

Изграждането на бетонна септична яма се състои от следните етапи: изкопни работи, монтаж на пръстеновидни елементи, хидроизолационни работи, монтаж на капак и люка.

Работата започва върху изграждането на кладенец от земни работи - изкопаване на окоп и изкоп за полагане на канализационна тръба. Изкопайте дупка на ръка или с помощта на специално оборудване, ако средствата позволяват и има пътища за достъп. Ябълката трябва да бъде с размер по-широк от диаметъра на пръстените с 20 см от всяка страна. За ръчно изкопаване на ями са нужни най-малко двама души: едната е в ямата, а другата е на върха. Роем ​​ями толкова, колкото планираните кладенци. Всяка следваща яма се забива на 20-30 см под предходната. Стените на изкопните работи трябва или да имат малък наклон, или да са строго вертикални.

Преди монтаж на бетонови елементи, за да се подготвят база, която ще попречи на пръстените от сезонни движения и да се предотврати навлизането на почвата мивки в земята. Можете да инсталирате готовата бетонна плоча или да я направите сами. За тази цел дъното в съответствие с нивото, направете пясък 30 см дебел слой от плета армировка решетка с размер 20x20 см клетки и се излива бетон дебелина от 20 см. Когато септичен резервоар единична камера, не са с бетонна основа, за да подложка изтичане достатъчно.

Инсталиране на пръстени

За монтажа на бетонни пръстени е необходим кран с голям обхват на стрелата, тъй като пръстените трябва да се монтират строго вертикално. Не можете да ги подредите така, че да не се появяват пукнатини. Бетонните елементи се монтират съгласно схемата. Уверяваме се, че пръстеновидните елементи са напълно залепени един към друг, фиксирайте връзката с циментова замазка. Ако почвите са подвижни, допълнително закрепваме елементите с помощта на метални скоби и плочи.

След сглобяването на пръстените с мелница и перфоратор, пробихме дупки за тръби и тръби. Довеждаме канализационни тръби до кладенеца, внимателно съединяваме ставите. Препоръчително е да използвате гъвкави пластмасови конструкции, които да избягват появата на неприятни миризми близо до септичния резервоар.

На последния етап ние запечатваме ставите. Шевовете са запечатани с циментова замазка. След това извършваме хидроизолационни работи. За тази цел използваме битум или полимерна мастика, течно стъкло, бетонна смес с добавки, които правят бетон водоустойчив.

Степента на хидроизолация е много важна, трябва да се третира отговорно.

Хидроизолация на кладенец

Важно е правилно да се организира вентилационна система, чиято задача е да премахне неприятните миризми от почистващата система и да изключи изчерпването на въздуха в канализацията. След като инсталацията на почистващата система приключи, затворехме контейнерите с бетонна плоча или чугунен капак с люка, напълнете ямата с почвата, смесена с пясък.

Полезни съвети от експерти

Експертите съветват да се изготви схема на почистващи инсталации в началния етап, като се спазват техническите препоръки на специалистите. При изграждането на септична яма трябва да се спазват следните правила:

  1. 1. За всеки резервоар трябва да се изкопае отделна яма, чийто диаметър трябва да бъде по-голям от аналогичния параметър на бетонния пръстен.
  2. 2. Ако долният бетонен пръстен няма дъно, тогава е необходимо да направите замазка от 30-50 см на дъното на върха на пясъчната възглавница. Дъното е циментирано за първите два резервоара.
  3. 3. В дъното на последния резервоар, възглавница от пясък, чакъл и натрошен камък, изпълняващ функцията на филтър.
  4. 4. За големите размери на ямата може да се използва бетонна плоча вместо бетонно дъно.
  5. 5. Преди да инсталирате пръстените с помощта на нивото, проверява се вертикалността на стените на изкопните работи.
  6. 6. Пръстените се монтират с помощта на специализирано оборудване. При монтажа е необходимо да се следи целостта на стените, не трябва да има пукнатини и стърготини, които могат да причинят понижаване на налягането и замърсяване, които навлизат в земята. След монтажа шевовете са запечатани.
  7. 7. За да се гарантира, че водата от един септичен резервоар в друг се пречиства, трябва да инсталирате тръбите с лек наклон надолу.
  8. 8. За външно запечатване можете да използвате рубероиден или битумен мастик.
  9. 9. За да се отървете от неприятните миризми, трябва да направите добра вентилация.

Поддръжката се състои в мониторинг на нивото на отпадни води и редовно изпомпване, ако е необходимо. След изпомпване проверете стените на кладенеца, за да не се счупи уплътнението. Ако правилно изграждате автономна система за пречистване и я използвате компетентно, тя ще продължи много години без да причинява много проблеми и ще изпълнява функциите си качествено.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой септичен резервоар е по-добър?Кой септичен резервоар е по-добър?
Септична яма от бетонни пръстениСептична яма от бетонни пръстени
Септична яма 2Септична яма 2
Кумулативен септичен резервоар за ваканционен домКумулативен септичен резервоар за ваканционен дом
Септичен резервоар на устройствотоСептичен резервоар на устройството
Как да изберем септична яма за лятна резиденцияКак да изберем септична яма за лятна резиденция
Избираме септична яма за лятна резиденцияИзбираме септична яма за лятна резиденция
Септична яма 4Септична яма 4
Септична ямаСептична яма
Вертикални септични плюсове и минусиВертикални септични плюсове и минуси
» » Септична яма от бетонни пръстени, дизайн, принцип на работа, поетапна инсталация
© 2021 BggeHat.com