Форми за изкуствен камък от какво и как да направите себе си?

От древни времена е използван естествен камък за декорация. С развитието на технологиите се появи изкуственият аналог, който стана отличен заместител на естествения. И най-важното - можете да го направите сами.

Изкуствен камък като отлична алтернатива на естествения

Изкуственият камък по основни характеристики е не само по-нисък от естествения, но и превъзходен. Тя е по-лека, издръжлива, издръжлива, лесна за работа, тъй като материалът е лесен за работа, лесен за прикрепяне към работната повърхност. Широкият избор на цветове и текстури дава възможност за избор на довършителни материали за всеки интериор. Изкуствен камък може да се използва както за вътрешна и екстериорна украса на къщата, така и за декорация на фонтани, цветни лехи, пътеки в градината. Друг от неговите плюс е достъпна цена.

Материалът, от който е направен декоративният камък, зависи от мястото, където ще се използва. За вътрешно обзавеждане се използва гипс в основата, за цимент, с различни добавки. За да направите материала подобен на естествен, той се състои от чакъл, минерална троха, пясък и други естествени съставки. За да даде определена форма, тя се излива в специални пластмасови контейнери, чието дъно има облекчение. Замразените продукти боядисани в различни цветове.

За да направите декоративен камък у дома, имате нужда от специални матрици. Можете да закупите фабрични форми. Те могат да бъдат единични и сложни. Вторият е по-изгоден, защото веднага ще получите няколко плочки наведнъж. Възможно е вариант за производство на собствени матрици, тогава е възможно да се покаже въображение и да се получат необичайни контури на продуктите.

Видове декоративни камъни

Избор на материал за матрицата - видове и свойства

За производството на матрици се използват три вида материали: силикон, пластмаса и полиуретан. Всеки от тях се прилага в зависимост от суровините, които ще се изсипят в тях. Силиконът се приготвя чрез смесване в строго съотношение на два компонента: средство за втвърдяване на киселина и течен разтвор на основата на силициев диоксид. Силиконовите форми са силни, но меки и еластични. Производствената техника включва отстраняване на въздушни мехурчета с вакуумна машина.

Свойствата на силикона зависят от пропорциите. За плътни смеси се използват матрици за бетон, гипс, парафин.

Пластмасовите матрици са твърди, нечувствителни към химикали. Те се произвеждат в завода от полиуретан чрез горещо леене и пресоване със специално оборудване. Те се използват за производство на тротоарни плочи метод на разклащане. Пластмасови форми не могат да се произвеждат самостоятелно, тъй като е необходимо специално оборудване.

Полиуретанът е устойчив на химикали, носи качествената текстура на матрицата, е по-твърд от силикон, по-издръжлив, има висока форма на стабилност. Основата на материала е полиол - модифициран полимер, съдържащ добавки и добавки, които влияят върху свойствата на продукта в твърдо състояние. Вторият компонент, който е част от полиуретана, е втвърдител - MDI. За да се премахнат въздушните мехурчета не се нуждаят от вакуум, те се отстраняват чрез нагряване със строителна сешоар.



Ако произвеждате сами матрици, по-добре е да използвате полиуретан поради следните причини:

  1. 1. Лесна за производство.
  2. 2. Универсалност: способността да се използва за получаване на продукти от циментов разтвор и гипс.
  3. 3. Ниска цена.
  4. 4. Висока течливост.
  5. 5. Вакуумната обработка не се изисква.

За производството на декоративни плочки от бетон, гипс, се използват полиуретанови форми с средна твърдост.Видове матрици

Етапи на формоване на силикон и полиуретан

Процедурата за създаване на изкуствен камък е да държи материала в течно състояние, докато стане твърд. За да направите това, трябва да подготвите кофража под формата на кутия, в която ще бъде поставен детайла. За кутията можете да вземете шперплат, ПДЧ, MDF или картон. Размерите на кофража трябва да съответстват на размерите на бъдещата матрица. Височината на страните трябва да бъде повече от няколко сантиметра от най-високата точка на пробния камък.

Също така трябва да подготвите следните материали и инструменти:

  • акрилен уплътнител;
  • заготовка на фабрика или естествен камък с гладка и равна страна (основен модел);
  • супер-лепило или PVA лепило;
  • грес или сол;
  • сапунен разтвор;
  • шпатула;
  • четка;
  • изграждане на сешоар.

Процесът на производство на матрица от силикон и полиуретан е същият и се състои от следните стъпки:

  1. 1. Първо, смажете кофража отвътре с мазен смазка или твърдо вещество. Ние го инсталираме върху плоска хоризонтална повърхност.
  2. 2. В долната част поставяме основния модел от долната страна надолу, пробата също така е смазана изобилно. Смажете няколко пъти, за да се уверите, че порите на камъка са напълно напълнени, в противен случай течният полиуретан ще навлезе в порите, което ще доведе до бързо влошаване на матрицата.
  3. 3. Ние подготвяме силикона и сместа от полиуретан стриктно според инструкциите. С шпатула и четка, напоени в сапунен разтвор, разпределяме сместа според слоя на модела по слой, докато пълним кофража. За да излезете от сместа въздушни мехурчета, затоплете я със сешоар.
  4. 4. След напълване изчакаме, когато материалът се втвърди според инструкциите.
  5. 5. Когато формата се втвърди, извадете модела, внимателно отделете матрицата от пробата, отстранете отлаганията и почистете мазнината.

Попълнете формуляра

В една матрица можете да поставите няколко проби с различни форми и текстури. За да направите сложна матрица, трябва да вземете по-голяма кутия като кофраж и изграждащ силикон, за да оправите пробите. Първата матрица може да се окаже нестандартна, но всеки нов продукт ще бъде по-добър. за производство на изкуствен камък Необходими са не по-малко от 5 формуляра.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове изкуствен камък за облицоване на различни части на къщатаВидове изкуствен камък за облицоване на различни части на къщата
Технология на завършване на различни части на къщата с изкуствен камъкТехнология на завършване на различни части на къщата с изкуствен камък
Завършване на терасата с изкуствен и естествен камъкЗавършване на терасата с изкуствен и естествен камък
Каменна плот за кухняКаменна плот за кухня
Фасадни плочки за естествени материали тухли и камъкФасадни плочки за естествени материали тухли и камък
Изкуствен камък-гранитИзкуствен камък-гранит
Украсяване с изкуствен камъкУкрасяване с изкуствен камък
Плотове от течен камъкПлотове от течен камък
Каменна сграда на сградиКаменна сграда на сгради
Изкуствен камък за фасадатаИзкуствен камък за фасадата
» » Форми за изкуствен камък от какво и как да направите себе си?
© 2021 BggeHat.com