Изкуствен мрамор като самоизработен имитационен камък?

Природният камък има отлично представяне, но е много скъп, поради което много собственици се стремят да направят изкуствен мрамор със собствените си ръце, за да получат прекрасен материал с отлични характеристики.

Какво е изкуствен мрамор - характеристики и достойнство

Изкуственият мрамор е материал за декорация, имитиращ естествен камък. Можете да го направите по много начини. Най-често се използват следните материали:

  • бетон;
  • полиестерна смола;
  • гипс.

Наличието на имитационни материали ги прави изключително популярни, поради което днес мнозина се интересуват как да правят изкуствен мрамор. Природният камък е добър не само заради неговите технически характеристики, издръжливост и надеждност, но и отлични външни данни. Мраморът има петна, петна, ивици. Изглежда, че изкуствените материали не могат да изглеждат толкова привлекателни. Но това не е така. Можете да повторите текстурата на естествен камък. За да направите това, когато създавате изкуствени материали в използваната смес, трябва да добавите специални багрила или пълнители.

Изкуственият мрамор е широко използван, тъй като има много положителни качества. За тях е обичайно да включват:

  • висока якост;
  • устойчивост на високи температури;
  • диелектричество (не провежда електрически ток);
  • екологична чистота;
  • устойчивост на химикали;
  • устойчивост на удар;
  • ниска цена.

Тези предимства са довели до най-широкия обхват на изкуствен камък и мрамор. Материалите, използвани за украса на къщи, апартаменти и нежилищни помещения, включително създаване на плотове, бар плотове, бани, фонтани и дори скулптура материали, те отрежете радиатори, печки и фурни.

Създаването на изкуствен камък от бетон е най-достъпният начин

Може би това е най-простият и достъпен начин за създаване на материал, който симулира визуалните характеристики на естествен камък. Той е много популярен поради евтиността и способността да изпълнява цялата необходима работа у дома. За да създадете симулация на камъка със собствените си ръце, подгответе специална матрица (форма). Формата може да бъде изработена от пластмаса, гипс и всякакви други материали. Най-важното е, че повърхността на матрицата е суха и идеално гладка, а външната рамка е разглобяема. Най-лесният начин е да поръчате този формуляр от професионалисти, въпреки че можете да го направите сами със собствените си ръце.

Създаване на изкуствен камък от бетон

Създаване на изкуствен камък от бетон

Вътрешната повърхност на завършената форма е покрита с покритие от гел. Този материал може да се различава по цвят, е важно само да е устойчив на влага. Следващата работа се извършва само след като гелокерът е напълно изсушен. За да подготвите основната маса, която ще бъде нашия мрамор, разбъркайте пясъка и цимента в съотношение от два към едно. Ролята на пълнителя в разтвора може да играе камъчета или чакъл с пластификатор. Получената смес се поставя в матрица и се смесва добре. За да смесите съставките, можете да използвате миксер или други технически средства.

Сега, в различни сектори на формата с разтвора, боите трябва да се добавят неравномерно. След това, багрилата се смесват леко, за да се получи образуването на петна и вени, характерни за естествения камък. Остава само да се зададе формата хоризонтално, така че масата да равномерно запълва всичките си сегменти. След това премахнете излишния разтвор от формата и го покрийте с пластмасов филм, за да изсъхне. В зависимост от дебелината на матрицата може да отнеме няколко часа до един ден, за да изсъхне напълно.

Крайният продукт трябва да се извлече възможно най-точно от матрицата и да се обработва с шлифовъчна машина, а след това с прозрачен лак. Сега продуктът от имитационен камък готов.

Кастинг мрамор от полиестерни смоли - инструкции за работа



Този метод за създаване на естествен камък е не по-малко популярен, но изисква големи финансови инвестиции. За да създадете мрамор, ще ви е необходимо специално гел покритие, кварцов пясък, отделяща мазнина, ненаситени полиестерни смоли, пигменти, втвърдители и плесени. Първо ще подготвим формулярите за работа. Техният вид и размери зависят от желания резултат. Формите се смазват с разделяща мазнина и се покриват с гел, за да се получи блясък на крайния продукт.

Кастинг мрамор на базата на полиестерни смоли

Кастинг мрамор на базата на полиестерни смоли

Сега подготвяме основната смес. За да направите това, се нуждаете от следните съставки: полиестерни смоли, кварцов пясък с брашно, пигменти и втвърдители. Съотношението на елементите следва да бъде избрано в съответствие с преследваните цели, изискванията за визуални характеристики и техническите параметри на материала. Пропорциите на компонентите могат да се видят на опаковката. В отделен контейнер всички готови материали се смесват и подготвят за изливане в калъпи.

След изливането на матрицата се разклаща добре, за да се освободи от масата ненужен въздух, поради което въздушните слоеве могат да се образуват в материала, което разваля външния вид и здравината на мрамора. След това оставете разтвора да изсъхне. Тази процедура може да отнеме от 30 минути до 12 часа. Изсушената смес остава спретнато от матрицата и се шлифова.

Имитиращ камък от гипсова смес - домашно приготвяне

Последният общ начин за създаване на изкуствен камък включва използването като основен гипс. Тази процедура не изисква значителни финансови разходи и може да бъде направена от всички у дома. За да направите имитационен камък от гипс, ние подготвяме специално решение, състоящо се от вода, гипс, лепило и смола, които първо трябва да се разтварят в терпентин гореща вана. Сега добавете боята към сместа и разбъркайте разтвора, докато не образува вени, които ще направят материала да изглежда като камък.

Изсипете гипсовата смес в матрицата

Изсипете гипсовата смес в матрицата

За да може материалът да има сочен млечен вкус, 200 g Gumilaksa трябва да вземете 50 g гипс и 1 kg алкохол. Кафявият нюанс на мрамора е прикрепен към оранжевото Gumilaks, а за черни и други тъмни цветове е по-добре да използвате акрилна боя. Приготвената маса трябва да бъде излята в матрицата. За да се увеличи скоростта на сушене на мрамор и да се отърве от излишната течност, формата се поръсва с гипс. Продуктът ще отнеме до 10 часа сушене, след което може да бъде изваден от матрицата.

За изкуствен камък има добра устойчивост на влага, може да се третира със силициев калий. Материалът е потопен за няколко секунди във вана с разтвор или намазан с четка. За да придадете на повърхността допълнителен блясък след изсушаване на калиев силикат, полирайте продукта с филц или абразив.

Правила за грижа - как да запазите оригиналния външен вид на материала?

Независимо създаденият изкуствен материал, въпреки че има висока якост и устойчивост на външни влияния, все още изисква специални грижи. Така че можете значително да удължите живота му.

  1. 1. Не използвайте почистващи препарати с лак в състава за триене на мрамор.
  2. 2. Много е нежелателно да се използва силиконов агент за почистване.
  3. 3. Най-добре е да почистите повърхността на продуктите с мека кърпа.
  4. 4. Не използвайте гъби, четки и други почистващи препарати, които могат да надраскат горния слой мрамор.
  5. 5. Вместо абразивни почистващи средства препоръчваме използването на средства за гел.
  6. 6. За редовно почистване вземете нормален сапун.
  7. 7. За да съхраните лъскавия блясък, почистете повърхността със специално решение. За 3 литра вода, разредете малко течен сапун. Можете също периодично да разтривате мраморната повърхност с чиста кърпа.

Изкуствен мрамор - прекрасно и достъпно средство за украса на къщата. Той може да се използва за различни цели, но не е достатъчно да се произвежда самият материал. За мрамор трябва да се грижите за него, да го почиствате и да се предпазвате от нежелани ефекти. Спазването на горепосочените правила гарантира дълъг живот на най-красивите и ефективни елементи от вашия интериор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Мраморни подове лукс и богатствоМраморни подове лукс и богатство
Каменна плот за кухняКаменна плот за кухня
Украсяване с изкуствен камъкУкрасяване с изкуствен камък
Маси от маси от естествен камък в интериораМаси от маси от естествен камък в интериора
Облицовката с декоративен камък е красива, елегантна и полезнаОблицовката с декоративен камък е красива, елегантна и полезна
Каменна сграда на сградиКаменна сграда на сгради
Изкуствен камък за фасадатаИзкуствен камък за фасадата
За продуктите от естествен камък и тяхното използванеЗа продуктите от естествен камък и тяхното използване
Видове естествен камък в интериораВидове естествен камък в интериора
Пълнители за строителни разтвори и бетониПълнители за строителни разтвори и бетони
» » Изкуствен мрамор като самоизработен имитационен камък?
© 2021 BggeHat.com