Поставяне на тапета с тапет



Самозалепването на тавана с тапет не е лесна задача, а качествен резултат е невъзможен, поради което трябва да се извърши с участието на 2-3 души. Процедурата за подготовка на базовата основа се отнася до трудоемка работа и отнемаща време работа. 
Ако в стаята няма наклонени тавани и прозорци за капандури, поставянето на тавани с тапети може да усложни само изходите за осветление на таван за електрически крушки, които могат да бъдат лесно отстранени, ако е необходимо. 
как да покриете тавана с тапет
Друго неудобство, когато залепите тавана на тапета със собствените си ръце,
ще ги държи под повърхността на пода независимо. За да се улесни задачата, е необходимо да участват поне един асистент, той ще следи дали вертикалният стикер е наблюдаван и ще задържа противоположния край на платното. 

Видове тапети за довършване на тавана

На етапа на подготовка за ремонт на тавана, първо трябва да определите типа тапет. Според експерти, те трябва да бъдат с релефен модел. Продава се също тапети, специално проектирани за тавана, които имат гъста структура. Те запазват първоначалния си вид за дълго време, тъй като притежават свойства, отблъскващи праха. 
Удобно е поставянето на тавана с нетъкан тапет, тъй като лепилото трябва да се нанася само върху едната повърхност - тази, върху която са залепени. Виниловите платна също са популярни, защото имат водоустойчиви качествени характеристики. 
мигащ таван с румени тапети
Видове тапети за тавана:
  • синтетично покритие, нанесено върху хартиен субстрат;
  • синтетично покритие на тъкан основа;
  • синтетичен филм от поливинил хлорид. 
Последният тип тапети - идеалното решение за помещения с висока влажност, могат да бъдат измити от замърсяване. Ако трябва да подобрите шумоизолацията в стаята, трябва да изберете текстилен тапет.

Процесът на залепване тапети на тавана

Ако работата се извършва за първи път, е необходимо да се запознаете с правилата и съветите за правилното покриване на тавана с тапет.
На първо място:
  • върху подготвената повърхност на припокриването се изчертава линия, според която лентите на материала са залепени. Нарисувайте го обикновено с шнур, нарязан на четки, за бяла повърхност се нуждаете от цветна креда. Двата края на въжето са закрепени на тавана, в средата са извадени и освободени;
  • Първата лента е залепена в посока от прозореца, през който в стаята влиза най-естествената светлина. Полагане на тавана с тапет трябва да се направи по такъв начин, че да няма стави по дължината на стаята. Технологията на залепване е подобна на тази, използвана за довършване на стени. Лентата се разстила с лепилен състав, нанесена върху повърхността на основата и изгладена с мека кърпа или специална четка. В зоните на свързване излишните парчета са отрязани. Преди тапетът да е покрит с тапет, платното е сгъната с акордеон и постепенно се нанася върху основата. Вторият участник в процеса е необходим точно за да запази този свободен край на лентата на материала;
  • да осигурите условия за изпълнение на качеството на работата, да помагате на мостовете - те ви позволяват да се движите свободно и удобно по платното под тавана, без да претоварите ръцете си. Използвайте за преместване на маси и изпражнения не трябва да бъде - това може да доведе до падане. За да се движи, е най-добре да се използват палуби на скеле, които са разположени по стъпалата на стълбите. Когато тапетът е поставен на тавана, височината на платформата трябва да бъде такава, че работата да се извършва в комфортна обстановка. 
 Окачете тавана с тапет със собствени ръце
Процесът на поставяне се състои от няколко етапа:
  1. Първата кърпа е поставена по линията на тебешир, която е успоредна на страничната стена на разстояние, почти равно на ширината на ролката.
  2. Излишъкът от материал се отрязва както по края на лентата, така и по страничните й страни и неравностите се заглаждат.
  3. Следните листове са залепени на гърба на предишните листове.
  4. Ако трябва да заобиколите гнездото за таван за електрическа крушка, капакът й се развива и фиксаторите на тапета се отрязват на същото ниво като основата. След това капакът се връща на мястото му, като го поставя над езиците.
  5. При наличието на ниша на тавана, тапетът се изрязва по линията на страничната стена на няколко части и се притиска към ръба на отвора, а излишният материал се отрязва. 
Как да покриете тавана с тапет, подробности за видеоклипа:

Поставяне на арки 

При извършване на ремонтни работи често се изисква не само да се залепва таванът с тапет, но и да се подрежда арка за тях (виж снимката). Технологията на довършването му в много отношения е подобна на поставянето на тавана: строителят, който извършва ремонт, е принуден да го прави в не много удобни условия, тъй като лентата от материал трябва да бъде закрепена върху главата му. 
Експертите се споразумяха по въпроса как да покрият тавана с тапети, смятат за трудна задача и препоръчват да поканите асистент. Проблемът с завършването на дъгата е подобен. В допълнение, формата му не ви позволява да прикрепите шаблона върху тапета, защото трябва да го направите на извита повърхност. 
как да покриете тавана с тапет
За дизайна на арката е желателно да се купува материал с малко абстрактно изображение. Вътре се препоръчва да го залепите с гладка бяла хартия и за боядисване да използвате цвят, подобен на тапет в стаята. 
На първо място, поставете предната и задната страна на стената, като огънете платното в посока към арката. След това украсяват фасадата на стената, оставяйки наоколо три сантиметра. Залепете арката с един лист тапет, като се движите от пода с едната страна по посока на дъгата и след това преместете на втората страна. 
Както при тавана с тежки тапети, при декорирането на арката е необходимо да се използва специален лепилен състав на базата на PVA, тъй като обикновено лепило с подобна задача не може да се справи. 
Малко тренировка и резултатът, получен от неговата работа, със сигурност ще се радваме - най-важното е да имаш желание да трансформираш къщата си. 
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тапети на тавана звездно небе - видове материалиТапети на тавана звездно небе - видове материали
Тапетиране върху тавана последователност от действияТапетиране върху тавана последователност от действия
Как да лепене тапети на таванаКак да лепене тапети на тавана
Как да лепене тапети на тавана - препоръкиКак да лепене тапети на тавана - препоръки
Тапет Стикер на тавана - инструкцияТапет Стикер на тавана - инструкция
Мога ли да тапет на моя тапет?Мога ли да тапет на моя тапет?
Как да изберем тапет за тавана за боядисванеКак да изберем тапет за тавана за боядисване
Кои тапети да избирате?Кои тапети да избирате?
Тапетиране на собствените си ръцеТапетиране на собствените си ръце
Начини за премахване на стари тапетиНачини за премахване на стари тапети
» » Поставяне на тапета с тапет
© 2021 BggeHat.com