Каква изолация трябва да избера да изолира стените отвътре?

Тогава да изолира стените отвътре, че за една година-две, за да не разкрие на себе си върху стените следи от "селища" на плесен в компанията с гъбички? За да се разбере причините за тяхната поява, е необходимо да се припомни малко физическа основа на термодинамиката, и по-специално, това, което е "точката на оросяване" и се проявява като дифузията на водна пара във въздуха през изолатор слой.

Точка на оросяване

Точка на оросяване Температурата, при която настъпва насищането на водна пара във въздуха. Точката на оросяване зависи от относителната влажност на въздуха - колкото по-висока е относителната влажност, толкова е по-близо точката на оросяване до температурата в помещението.

При температурата на "росата" водната пара във въздуха кондензира под формата на роса.

Росата е красива, но не и за стените

Росата е красива, но не и за стените

Всъщност това се случва, когато въздухът се охлажда до определена температура.

При какви условия се проявява "действието" на "точката на оросяване"? Това е особено ярко по време на охлаждащия сезон през есента и пролетта, когато температурата в помещението намалява и относителната влажност в помещението се увеличава. В областите на лоша изолация на стените и в местата на "топлинни мостове" (конци в сглобяеми къщи, клинове) вероятността за кондензиране на стените и тавана, се увеличава значително, което в крайна сметка води до появата на плесен и т.н.

Изолация на стените отвътре: общи понятия

Изолация на стените отвътре в повечето случаи е противопоказан и се използва само когато външният метод за затопляне на едни и същи стени не е приложим. На външни начини за затопляне на стените прочетете в статията: външна изолация на стените: основни методи. В допълнение към топлоизолационната си функция, изолационният слой може да действа като шумоизолиращо устройство.

Преместване на точката на оросяване в дебелината на стената и изолацията

Преместване на точката на оросяване в дебелината на стената и изолацията

Проблемът е, че с вътрешна изолация стената не се затопля (не се загрява от вътрешната страна на стаята). Това води до замръзване и "точката на оросяване" се премества към вътрешната страна на стената, което води до кондензация на нея и последващо появяване на влага. Периодичното замразяване и размразяване води до постепенно унищожаване на материала на сградната структура.

Точка на оросяване, когато е изолирана отвътре

Точка на оросяване, когато е изолирана отвътре

Така че на стените растат гъби

Последици от изолацията с лошо качество или отсъствието й

Последици от изолацията с лошо качество или отсъствието й

Вместо ефективна изолация, можете да получите влажна и мухъл в апартамента, плюс намаляване на полезното пространство.

Схемата за затопляне на стените отвътре

Загуба на пространство

Например, загубата на площ, когато само две външни стени са изолирани с дебелина на изолация от 5 см "промъкне" близо до стаята с площ от почти 0,5 м2.



При вътрешни работи е необходимо да има висококачествен слой бариерен паркет отстрани на стаята.

Да изолира стените отвътре?

От голям брой топлоизолационни материали можете да изберете такава стена от вътрешната страна:

  • минерална вата;
  • експандиран полистирол;
  • екструдирана полистиролова пяна;
  • полиуретанова пяна.

Минерална вата - удобен и общ материал за топлоизолация. Но когато го инсталирате на закрито, вие често "забравяте" за качествения слой на паропреградата (с подхода към съседните стени и плочи), което води до бързо намаляване на ефективността му.

Минералната вата, като нагревател на стените отвътре, не е най-добрият вариант.

Минерална вата в плочки

Стиропор или експандиран полистирол - достъпни и удобни материали за изолация, но, ако е възможно, прекарват, трябва да обърнете внимание на екструдиран полистирол пяна.

При по-високи топлоизолационни свойства и по-малка дебелина тези материали имат същият удобен метод на монтаж и малка маса в сравнение с минералната вата.

Екструдиран пенополистирол

Екструдиран пенополистирол

Пенопласт - евтин, удобен, бърз

Пенопласт - евтин, удобен, бърз

Също така полиуретанова пяна може да се използва за изолиране на стените. Той има ниска топлопроводимост с висока устойчивост на пара и вода.

Методът на приложение е удобен, тъй като полиуретановата пяна се прилага в течна форма на всяка повърхност и замръзва за няколко секунди. От тази изолация на стените отвътре не е удобно, така че е необходимо да има специално оборудване за пръскане на полиуретанова пяна.

Полиуретанова пяна - идеална изолация

Полиуретанова пяна - идеална изолация

Също така днес съществуват материали като коркови панели и бетонни панели с изолационен материал.

Изолация на стените отвътре - коркови панели

Изолация на стените отвътре - коркови панели

За високо качество стена изолация от вътрешната страна е необходимо да се спазват тези правила:

  1. "Изолационната" работа започва след обработката на стените с "противогъбични" съединения.
  2. Изолираната повърхност на стената трябва да бъде измазана и суха.
  3. Първият със стена трябва да се свърже с хидроизолационния материал, особено в случай на използване на минерална вата или полистирол, който все още се страхува от влага.
  4. Когато използвате рамковата система, тя трябва да бъде фиксирана към "P" покрива, които са монтирани на стената през топлоизолационната облицовка. В противен случай тези самите скоби ще служат като студени мостове.
  5. Необходимо е да се извърши изолация с подхода към съседните стени и тавани. След това тези зони са украсени с създаването на декоративни кутии.
  6. Местата за допир на топлоизолационните материали в листовия вариант към стените трябва да бъдат качествено "избледнели".
  7. Необходимо е да се извърши парна бариера на топлоизолационния слой на материала (освен когато самият материал е добра бариера срещу пара).
  8. Когато стените са изолирани отвътре, трябва да има вентилация в изолираното пространство. Принудителната обмяна на въздух през студените периоди ще доведе до допълнителни разходи за отопление.
  9. Вътрешната облицовка на стените трябва да бъде направена от влагоустойчив гипсокартон, монтиран върху метална рамка (виж т. 3).

След като реши да изолира стените на помещението отвътре, анализирайте ситуацията и, ако е възможно, изолирайте стените отвън. Няма варианти, след това да вземем сериозно този случай, защото простотата на процеса може да бъде подвеждаща. Ето защо се надяваме, че материалът, представен в тази статия, ще ви позволи да ориентирате в посоката и основните стъпки на процеса на затопляне на стените отвътре.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кондензация на пластмасови прозорци как да се реши проблема?Кондензация на пластмасови прозорци как да се реши проблема?
Загрявате стените отвътре, какво трябва да знаете?Загрявате стените отвътре, какво трябва да знаете?
Затопляне на дървена къща отвътреЗатопляне на дървена къща отвътре
Изолирайте стената в апартамента от вътрешната страна на материалите и поредицата от произведенияИзолирайте стената в апартамента от вътрешната страна на материалите и поредицата от произведения
Подгряване на настилкатаПодгряване на настилката
Подово отоплениеПодово отопление
Отоплителна течност Температура и регулиранеОтоплителна течност Температура и регулиране
Характеристики на устройството със суха клетка и мехурчеХарактеристики на устройството със суха клетка и мехурче
Таблица на пропускливостта на парите на различни строителни материалиТаблица на пропускливостта на парите на различни строителни материали
Как да изолирате дървена къща с пенофолКак да изолирате дървена къща с пенофол
» » Каква изолация трябва да избера да изолира стените отвътре?
© 2021 BggeHat.com