Таблица на пропускливостта на парите на различни строителни материали

Паропропускливостта на материала се изразява в неговата способност да преминава водна пара. Това свойство да се противопостави на проникването на пара или да се допусне преминаването през материала се определя от нивото на коефициента на пропускливост на парите, който се обозначава с μ.

Тази стойност, която звучи като "mu", действа като относителна стойност на съпротивлението на предаването на пара в сравнение с характеристиките на въздушно съпротивление.

Диаграма на паропропускливостта на най-разпространените строителни материали

Диаграма на паропропускливостта на най-разпространените строителни материали.

Има таблица, която отразява способността на материала да пренася пара, може да се види на Фиг. 1. По този начин стойността на mu за минерална вата е равна на 1, това показва, че е в състояние да премине водна пара, както и самия въздух. Докато тази стойност за газобетон е 10, това означава, че той успява да извършва пара 10 пъти по-лошо от въздуха. Ако мю се умножи по дебелината на слоя, изразен в метри, това ще даде равномерна дебелина на парата пропускливост на въздуха Sd (m).

От таблицата може да се види, че за всяка позиция индексът на пропускливост на парите е посочен за различно състояние. Ако погледнете SNiP, можете да видите изчислените данни за индикатора mu със съотношение на влага в тялото на материала, приравнено към нула.

Таблица на пропускливостта на парите на строителните материали

Фигура 1. Таблица на пропускливостта на парите на строителните материали

Поради тази причина, покупка на стоки да бъдат използвани в къща строителство, за предпочитане е да се вземат в международен стандарт изчисляването на ISO, тъй като те определят скоростта на мю сухи на ниво влажност на по-малко от 70 и индикатор влажност повече от 70.

При избора на строителни материали, които ще са в основата на структурата е многопластова, скоростта на мю слоеве са вътре трябва да бъде по-ниска, в противен случай в крайна сметка намира в рамките на слоевете ще се намокри, така че те ще загубят своите изолационни качества.

Когато създавате обграждащи структури, трябва да се грижите за нормалното им функциониране. За да направите това, трябва да се придържате към принципа, че нивото на mu материала, което се намира във външния слой, трябва да надвишава 5 пъти споменатия индикатор за материала във вътрешния слой.

Механизмът на пропускливост на парите

При условия на ниска относителна влажност, влаганите частици, които се съдържат в атмосферата, проникват в порите на строителните материали, които се появяват там като молекули на парите. В момента на повишаване на нивото на относителната влажност, порите на слоевете натрупват вода, което става причина за намокряне и капилярно засмукване.

В момента на увеличаване на нивото на влагата на слоя, неговият експонент нараства, така че нивото на съпротивлението на паропропускливостта намалява.



Параметрите на пропускливостта на парите на невлакнените материали са приложими при условия на вътрешни конструкции на сгради, които имат отопление. Но нивата на пропускливост на парите на овлажнените материали са приложими за всички конструкции на сгради, които не се нагряват.

Схема на устройството за определяне на пропускливостта на парите

Схема на устройството за определяне на паропропускливостта.

Нивата на пропускливост на парите, които са част от нашите норми, във всички случаи не са еквивалентни на тези, които принадлежат към международните стандарти. Така че, в местния SNiP, нивото на mu claydite и шлаката бетон почти не се различава, докато според международните стандарти данните се различават 5 пъти. Нивата на пропускливост на парите GCR и цинк-блок в националните стандарти са почти еднакви, а в международните стандарти данните са 3 пъти различни.

Съществуват различни начини за определяне на нивото на пропускливост на парите, както при мембраните, тогава могат да се разграничат следните методи:

  1. Американски тест с вертикално монтирана купа.
  2. Американски тест с обърната чаша.
  3. Японски тест с вертикална купа.
  4. Японски тест с обърната купа и десикант.
  5. Американски тест с вертикална купа.

При японския тест се използва сух десикант, който се намира под тестовия материал. При всички тестове се използва уплътняващ елемент.

Влияние на паропропускливостта върху други характеристики

Някои производители показват зависимостта на атмосферата на спокойствие в дома на изпълнението на предаване на водни пари на строителни материали. Въпреки това, дори и да се вземат под внимание данните на масата, в които нивата на мю отразени всеки материал, както и да изберат този, който има най-висок процент, през стени ще бъдат премахнати само 4 общ обем отстранен от помещенията на пара, а 96 ще бъдат отстранени с помощта на качулки и прозорци.

Но ако стаята е поставена с винил или нетъкан тапет, тогава стените са напълно неспособни да преминат влага. Ако след изграждането не е използван изолационен материал, а след това при ветровито време или тежка студ, стаите ще напуснат топлина. В допълнение, устойчивостта на стените, които имат висока степен на паропропускливост и ниска плътност, е много по-ниска. В края на краищата, с по-високо ниво на паропропускливост, материалът е по-способен да натрупва влага, която замръзва по време на студове, намалявайки устойчивостта на замръзване.

Производителите на материали от типа на газобетон или пенобетон са хитри, когато те показват крайната топлопроводимост, тъй като при изчисленията материалът се използва в идеално сухо състояние. Ако блока е направена от газобетон, вземете влага, изолацията му способност ще бъде намалена 5 пъти, така че стените в къщата, които са изградени от този материал ще бъдат перфектни за производство на топъл въздух от помещенията. Ситуацията ще се влоши, ако температурата се понижи, това ще накара точката на оросяване да се движи вътре в стената, кондензата, която се образува в стената, ще замръзне.

Течността, замразяването, ще се увеличи по размер и ще допринесе за унищожаването на материала. След няколко цикъла на замразяване и размразяване материалът напълно ще се влоши. Следователно, във всички случаи не е подходящо да се избира материал, който има висока степен на пропускливост на парите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Загрявате стените отвътре, какво трябва да знаете?Загрявате стените отвътре, какво трябва да знаете?
Сравнителна таблица на топлопроводимостта на съвременните строителни материалиСравнителна таблица на топлопроводимостта на съвременните строителни материали
Модерни типове нагревателиМодерни типове нагреватели
Топлопроводимост на основни строителни материалиТоплопроводимост на основни строителни материали
Изчисляване на дебелината на използваната изолацияИзчисляване на дебелината на използваната изолация
Нагревател на пара техническите характеристики и мнения за нагревателиНагревател на пара техническите характеристики и мнения за нагреватели
Пароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателяПароизолация, която страна трябва да се положи върху нагревателя
Изолационни шубиИзолационни шуби
Рефлективна бариера за бариери срещу параРефлективна бариера за бариери срещу пара
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
» » Таблица на пропускливостта на парите на различни строителни материали
© 2021 BggeHat.com