Топлопроводимост на основни строителни материали

Когато имаме предвид термопроводимостта на строителните материали, ние имаме предвид характеристиката на тялото, изразена в цифри, за способността да се нагрява. За сравнение на индикаторите за изчисление по време на строителството е разработена специална таблица за топлопроводимост. Според нейните данни, можете да изберете необходимата якост на материала, да определите пропускливостта на парите на по-голямата част от строителните материали.

Схема на топлопроводимостта и дебелината на материалите

Схема за топлопроводимост и дебелина на материалите.

Важна информация за топлопроводимостта

Процесът на пренос на топлина, който се среща между молекулите на хомогенно тяло с различни температури, се нарича термична проводимост на строителните материали. В този процес най-малките частици, които съставят тялото, активно обменят енергията на атомите. В този случай атомите на тялото започват да се движат бързо и хаотично. Такъв обмен на топлина е предмет на всяко физическо тяло, в което има неравномерно разпределение на температурата. Механизмът на топлопроводимостта до голяма степен зависи от състоянието на веществото в определен момент.

Всяко вещество променя топлината по различен начин. За измерването беше въведен коефициент, който показва стойността на топлопроводимостта. Дигиталната експресия на тази характеристика съответства на количеството топлина, преминаващо през материал с дебелина 1 м.

Таблица за топлопроводимост на нагревателите

Маса на топлопроводимостта на нагревателите.

Преди няколко десетилетия учените вярваха, че преносът на топлинна енергия зависи от предаването на топлина от едно тяло на друго. Проведените проучвания отхвърлиха това становище. Днес термичната проводимост е естественото желание на обектите да постигнат термодинамично равновесие. Това се случва след изравняване на телесната температура.

Строителните материали с висока порьозност се характеризират с ниска топлопроводимост. Тя не може да се сравни с топлопроводимостта на строителните материали с висока плътност. Топлинният поток на тези материали се движи през порите, които се пълнят с въздух. Поради ниската топлинна проводимост на въздуха има силно съпротивление на движението на топлината по посока на движението. Когато порьозността на материалите е една и съща, топлопроводимостта ще бъде по-ниска за материала с най-малък диаметър на порите. Ако порите са големи, преминаването на топлина се дължи на конвекция. Движението на топлината се ускорява, ако има големи пори в комуникацията.

При проектирането на топлоизолация трябва да се помни, че ако има повишена влажност, топлопроводимостта на строителните материали сама по себе си се увеличава. Това се дължи на факта, че порите, в които е достигнала водата, са много по-добри от топлината.

Структурата на материала влияе върху топлопроводимостта. Посоката на влакната на материала прави топлопроводимостта различна. Например, в дърво, което има влакна, разположени по дължината, термичното съпротивление е много по-малко от това на дървесината, чиито влакна са разположени напречно. Следователно, топлопроводимостта на паркета е много по-малка от същия индикатор на пода, изработен от друга дървесина.

Схемата за сравнение на топлинната проводимост на стените от газобетон и тухли

Схема за сравняване на топлопроводимостта на стени от газобетон и тухли.

Тази зависимост трябва да се има предвид, когато се използват ламинати.

Днес можем спокойно да кажем, че топлопроводимостта е една от най-важните качества на строителните материали, използвани за строителство:

  • стени;
  • тавани;
  • изолация;
  • хладилници;
  • котли.

От правилното използване на топлоизолационните материали, от които са направени обграждащите конструкции, паричните разходи за отопление през зимата зависят до голяма степен.

Стойността на коефициента на топлинна проводимост на строителните материали

То е равно на количеството топлина, преминаващо през материал с дебелина 1 m, в продължение на един час. А температурата може да се различава от противоположните страни само с една степен. Самият параметър се измерва във ватове.

Използването на този параметър се дължи на изискванията за правилен избор на фасадата, за да се постигне максимална топлоизолация. Само спазването на това условие ще ви накара да се чувствате комфортно с наемателите на сградата. В допълнение, този аспект помага да се избере вещество за допълнителна изолация на сградата. В този случай грешките при изчисляването са недопустими, тъй като може да се случи смяна на точката на оросяване, стените ще се намокрит. В такава къща винаги е студена, пълна с влага.

Като цяло топлопроводимостта е индикатор за степента на топлоизолация. Разбира се, той може да се счита за най-важен параметър по време на строителството. Този параметър помага за изграждането на топла и уютна къща.

Използването на коефициента на топлопроводимост има основателни причини. Днес най-спешен е проблемът с поддържането на топлината на сгради и сгради в процес на изграждане. Разговорът засяга най-често срещаните спестявания.



В края на краищата, за поддържане на нормалната температура на жилищна сграда изисква много гориво.

Ако топлоизолацията на горивото е лошо, много повече са необходими.

Топлопроводимост на съвременните строителни материали

Свойства и класификация на съвременните строителни материали

Свойства и класификация на съвременните строителни материали.

Наскоро най-добрите параметри на топлоизолацията бяха дървени къщи. Например, борът има коефициент на топлинна проводимост от 0.18 W / m * K. Въпреки това, този индикатор може да засегне различни нюанси. В този случай е много важно стойността на плътността на дървесината, индексът на влага. Ето защо, когато изграждате къща от дървени трупи, те предварително се подлагат на специално обучение.

Всяко дърво има индивидуални характеристики на топлопроводимостта. Например, борова пръчка ще направи къщата много топла, но скалпа не е подходяща за издигане на къща.

Най-новите технологии помогнаха да се получи най-новият материал, наречен газ-силикат. Състои се от бетонна основа, в която е добавен алуминиев прах. Резултатът е пореста структура. Въздушните камери значително увеличават стойността на коефициента на топлопроводимост. На газовия силикат той надминава индекса на дървесината и достига 0,12 W / m * K при плътност на материала от около 500 кг / м³. По-ниската топлопроводимост на пенобетона е 0,38 W / m * K.

Въпреки това, дори при такава разлика, цената на газовия силикат е много по-висока от цената на пенобетона. В тази връзка пенобетонът стана много популярен.

Класическият материал в строителството на сгради е тухлен. Поради огромното разнообразие на този материал, различни форми и размери, топлопроводимостта също има различни показатели.

Таблица за топлопроводимост на нагревателите

Маса на топлопроводимостта на нагревателите.

При избора на конкретен вид материали е необходимо да се обмисли как ще се експлоатира сградата, какъв е климатът в мястото на къщата. Тези параметри ще бъдат основните характеристики при анализа на данните за строителните материали. Топлинната проводимост се счита за най-важната.

При изграждането на архитектурни сгради е забранено да има голяма топлопроводимост на строителния материал. Колкото по-висока е топлопроводимостта, толкова по-лоши са топлоизолационните свойства на материала. Те поддържат определена температура в стаята.

Когато строителните материали имат ниска топлопроводимост, температурата в помещенията се поддържа независимо от времето извън прозореца. Това се дължи на появата на дифузия между частици с различни температури.

Как се използва ниската топлопроводимост на практика?

Най-новите технологии за производство на топлоизолационни материали предлагат много възможности за строителната индустрия. Не е необходимо в този момент да има къщи, чиито стени имат голяма дебелина. За да направите сградата енергийно ефективна, можете да комбинирате различни видове материали по време на строителството.

Тухла се характеризира с ниска топлопроводимост. За компенсация използвайте допълнителен нагревател. За тази цел често се използва полистирол. Този материал има коефициент на топлопроводимост равен на 0,03 W / m deg.

Днес, вместо много скъпи тухлени къщи с ниска ефективност за запазване на енергията, различни видове рамкова конструкция, монолитни сгради, чиито стени са направени от тежък бетон, издигната сграда с клетъчен бетон. Технологичните характеристики на този материал са подобни на параметрите на дървото.

Една къща, изработена от такъв материал, никога няма замръзнала стени, дори когато е студена на улицата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Сравнителна таблица на топлопроводимостта на съвременните строителни материалиСравнителна таблица на топлопроводимостта на съвременните строителни материали
Термична проводимост и плътност на пянатаТермична проводимост и плътност на пяната
Изчисляване на дебелината на използваната изолацияИзчисляване на дебелината на използваната изолация
Таблица за специфичната топлина на строителните материалиТаблица за специфичната топлина на строителните материали
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Таблица на пропускливостта на парите на различни строителни материалиТаблица на пропускливостта на парите на различни строителни материали
Основни химични свойства на строителните материалиОсновни химични свойства на строителните материали
Проектът за отопление на частна къщаПроектът за отопление на частна къща
Топлопроводимост на пенобетонТоплопроводимост на пенобетон
Топлопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристикиТоплопроводимост на топлоизолацията и изолационни характеристики
» » Топлопроводимост на основни строителни материали
© 2021 BggeHat.com