Основни химични свойства на строителните материали

Както всяко друго вещество, строителните материали имат свои собствени химични свойства.

Видове строителни материали и тяхната топлопроводимост

Видове строителни материали и тяхната топлопроводимост.

Тези характеристики на строителните материали са в състояние да покажат нивото на активност на дадено вещество за строителство до химическо събиране с реагенти и да оставят състава постоянно. Трябва да се каже, че има вещества, които могат спонтанно да променят своите химични свойства в обикновената атмосфера. Ето защо всеки строител трябва да има представа за собствеността на материалите.

Основни физични и химични свойства на строителните материали

Важни химични свойства включват следните показатели:

Сравнителни характеристики на стенните материали

Сравнителни характеристики на стенните материали.

  1. Химическата устойчивост е способността да издържат разрушителните ефекти на различни вещества, като киселини, алкали, соли, газове и други вещества. Например, мрамор или цимент имат способността бързо да се разпадат под въздействието на киселини, но са устойчиви на алкали. Силикатът може да издържа на киселини, но обратно, те не могат да издържат на алкали. В технологиите този показател задължително се използва.
  2. Корозионната устойчивост е способността да се борим с влиянието на външната атмосфера. По принцип благоприятна атмосфера за образуване на корозия е проста вода. Нивото на минерализация, алкалност, киселинност и твърдост пряко влияе върху агресивния индекс на течността. Въздухът по подобен начин се явява като агресивна атмосфера, която е в състояние да подложи обекта на корозия. Те са корозирали поради различни газове, азот, хлор. Често можете да намерите био-корозия. Тя се формира благодарение на действието на активните субекти - гъби, растения, насекоми.
  3. Разтворимост - способността да се разтваря в течности (бензин, вода, масло, терпентин). Тази собственост може да доведе до плюсове или да бъде отрицателен имот. Ако по време на строителните работи облицовъчният агент се разтваря бързо под въздействието на течността, това е отрицателно свойство.
  4. Адхезията е способността да се свързва с друга повърхност. Това свойство се характеризира с индекса на якост и контракция между потенциалните материали. Тези данни са много важни при образуването на бетонни, залепени части.
  5. Кристализацията е процесът на появата на кристали от изпарения, разтвори и стопилки. Той се проявява основно в химическите реакции с освобождаването на топлинна енергия.
  6. Трайността е способността да се съпротивлява на устойчивост на атмосферни влияния по време на употреба.

Свойства на строителните материали

Класификация на екологичните свойства на строителните материали

Класификация на екологичните свойства на строителните материали.

Всеки обект на строеж е обект на стареене. Този процес е съпроводен от влошаване на свойствата по време на периода на използване на обекта. Необходими са химични свойства, за да се улесни сравняването на строителните материали помежду им. Поради показателите е възможно да се определи обхватът на приложение, като се вземе предвид осъществимостта и приложимостта. Така че, при условията на използване на хидравлични обекти, строителните материали постоянно са изложени на въздействието на течността. Поради това ще бъдат представени само най-високите изисквания за водоустойчивост и устойчивост на замръзване. Голямо количество е в състояние да покаже повишени свойства на пластиката под влияние на абсорбцията на водата.



Специалистите в областта на строителството твърдят, че правилният избор на технически надежден материал е оправдан не само от неговите характеристики на якост, но и от химични свойства. Физикохимичните свойства са пряко свързани със структурата. Всяко проникване на химикали от атмосферата може да бъде резултат от появата на нови формации, които са в състояние да повлияят на структурата отрицателно. Промяната на структурата може да доведе до това, че съставът ще се срине.

Използваният материал за строителни цели винаги се обработва. Способността да бъде обработена е основният индикатор, след който се взема решение дали да се използва или не. Например, при прибирането на трошен камък за конкретна манипулация се взема предвид способността на скалата да се смаже без появата на плоски чипове, така че при избора на строителен материал винаги се проверява способността му да реагира на различни фактори:

  1. Физически ефекти.
  2. Химични ефекти.
  3. Външна атмосфера.
  4. Влияние на нестабилната температура.
  5. Различни технологични маневри.

Приложение на строителни материали

Благодарение на получената информация за химичните свойства, строителите имат възможност да избират надежден и висококачествен материал, който да се справи с задачата.

За да се изчисли натоварването при определяне на теглото на дадена конструкция за транспортни изчисления и избор на капацитет на съоръженията за съхранение, строителите трябва да имат представа за плътността на веществото, което ще използват. Без информация за плътността, изчисленията на якостта не могат да бъдат извършени и индикаторите за стабилност на бъдещия обект могат да бъдат изчислени. Освен това, без мярка за устойчивост на влага, влиянието на атмосферата, прекъсването на температурния режим, е невъзможно да се изгради трайна сграда.

Всички химически показатели постоянно се променят. Това се дължи основно на влиянието на външни фактори, където се намира обектът, който е бил построен от материала. Такива промени могат да настъпят доста бързо или бавно. Следователно, строителите трябва да използват тези вещества, които по своята същност са силни, но също са подходящи за изграждане на обект.

Всички използвани сгради за строителство трябва да отговарят на показателите, които са определени от държавните стандарти. Специалните лаборатории инспектират строителния материал за съответствие с изискванията на държавния стандарт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Промишлени отпадъчни води, както и лечениетоПромишлени отпадъчни води, както и лечението
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
Топлоизолация за тръби MIRLONТоплоизолация за тръби MIRLON
Добавки за подобряване на свойствата на бетонаДобавки за подобряване на свойствата на бетона
Нанобетон нови технологии в строителствотоНанобетон нови технологии в строителството
Какво е геотекстил и за какво се използва?Какво е геотекстил и за какво се използва?
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Как да организираме отстраняването на строителните отпадъциКак да организираме отстраняването на строителните отпадъци
Керемиден бетон и неговите основни свойстваКеремиден бетон и неговите основни свойства
Характеристики на съвременните тефлонови и нанотехнологични боиХарактеристики на съвременните тефлонови и нанотехнологични бои
» » Основни химични свойства на строителните материали
© 2021 BggeHat.com