Лепило на сорта pva и характеристики на най-популярния състав на лепилото

Лепилото PVA с увереност може да се нарече най-популярната и универсална лепилна композиция. Използва се от керемиди, дърводелци, художници, ученици, офис сътрудници. Това е истинска находка за залепване за битови и промишлени цели. Предлагаме да се запознаете по-добре с този материал, да научите повече за неговите свойства, видове и области на приложение.

Характеристики на лепилото - какво дължи на неговата универсалност?

През 1912 г. първо се получава поливинил ацетат. Неговият създател е немският учен Фриц Клат. След няколко години развитието на учения придобива масов характер и започва да се издава за търговски цели. Днес производството на лепило PVA годишно е повече от 1 000 000 тона, без което е трудно да си представим живота на майстор и обикновен човек.

Когато се използва PVA лепило, се получава еластична връзка

Когато се използва PVA лепило, се получава еластична връзка

Декодирането на PVA лепилото е поливинил ацетат. Това е основното активно вещество, което е част от лепилото. В допълнение към това, към лепилото се прибавят и други добавки, които придават пластичност. Поради ставата на пластификатори и поливинил ацетат лепило получава еластичен и не се деформира при огъване, както често се елиминира с други лепила. Появата на лепилото е гъста, кремообразна маса с остър мирис на винилов алкохол. Това не е изненадващо, защото ако отидете дълбоко в лепилото по-подробно, това е решение на поливинил ацетат във вода, пластификатори и специални добавки. Универсалното лепило PVA има следните характеристики:

  • еластичността на лепилото е сравнима с тази на хартията;
  • лепилото е устойчиво на замръзване и завои;
  • Висока степен на сцепление (адхезия) и фиксиране на материала, присъщи на по-скъпите лепила;
  • Съставът на лепилото не включва токсични добавки, така че може да се използва както извън, така и вътре в сградата;
  • експлозия и пожар;
  • се разтваря в органични киселини;
  • Използва се в помещения с висока влажност до 80;

Видове лепило - какво да прилагате за ежедневието и промишлените цели?

Лепило PVA намира приложение в различни области на дейност. Полагане на плочки, залепване на тапети, залепване на пластмаса, картон, хартия, шперплат, употреба като добавка в стъкларската промишленост. За да получите максимален резултат при фиксирането на определени материали, нека анализираме по-подробно сортовете на този универсален фиксатор.

Нека да започнем с най-простия - писмено лепило PVA. Това лепило е добре известно на учениците, студентите и техните родители, защото се използва за залепване на стандартни неща, които се използват в ежедневието: картон, хартия, фотографии. Канцеларното лепило е абсолютно безопасно, не предизвиква алергични реакции към кожата, поради което дори и деца работят с него. Сред недостатъците на регистрираното лепило PVA може да бъде идентифицирана ниска устойчивост на влага и отрицателна температура.

PVA се използва навсякъде, поради което широкият избор на марки и типове

PVA се използва навсякъде, поради което широкият избор на марки и типове

За промишлени цели и ремонтни работи се използва PVA строително лепило. Списъкът на основните материали, които могат да определят този състав помежду си, включват: хартия, винил и фибростъкло повърхности. Техническите характеристики на лепилото за строителството позволяват да се използва като добавка, което повишава адхезията на строителните смеси (шпакловка, мазилка, грунд).

Специализирани строителни фиксатори, например лепило за дърво, PVA, се открояват отделно. Той е широко използван от дърводелци за работа с дърво, има повишена устойчивост на влага.



Лепилото PVA-M super е проектирано да работи с материали, пропускливи за парите. Благодарение на този състав, лепливият шев се получава колкото е възможно по-трайно, а приложението му не изисква спазването на определени правила. Магистър прилага този лепило за керамични плочки, фиксиране на фуги на подови настилки, кожени изделия, порцелан, гипсофазер (ПДЧ), шперплат, стъкло и дърво. PVA-M super лепилото има повишена устойчивост на замръзване от -40 ° С.

За бързо фиксиране на ламинат и паркетни плочи един от друг, препоръчваме ви да използвате лепило PVA Moment. Достатъчно е да притискате фиксираните части на материала заедно и лепилото незабавно се захваща.

PVA дисперсия - хаван добавка, които се използват в печат, обувката, текстил и стъкларската промишленост и в производството на опаковки, домакински химикали и бои. Причината за добавянето на дисперсията е увеличаването на адхезията и якостта на продукта. PVA лепило се използва като основа за производството на тапет паста, която определя декорация материал на хартиена основа на различни повърхности (бетон, гипс, дърво, цимент).

Лепило PVA на базата на дисперсия

Лепило PVA на базата на дисперсия

И ако сте загубени, какъв състав е подходящ за вашия материал, тогава е по-добре да се съсредоточите върху универсалното PVA лепило. Той има широк спектър от действия, които позволяват:

  • лепене на тъканта на дървена, метална, стъклена повърхност;
  • използване като добавка за замазки, грундове и циментови смеси на водна основа;
  • закрепете подовата настилка (килим, линолеум, плочки);
  • лепилни синтетични материали на хартиена основа, корк, винил;
  • закрепване листове от ПДЧ, MDF, MDF, декоративна пластмаса.

Характеристики на приложението на състава и подготовката на повърхността

Преди да нанесете PVA лепило на повърхността, трябва да се обезмасли напълно, да се отървете от прах и мръсотия. Чужди частици и следи от лепкави материали ще пречат на адхезията към повърхността, за да се постигне максимална адхезия, няма да работи. В допълнение към чистотата, осигурете и повърхността да е суха. Ако нанасяте PVA лепило върху гладка и гладка повърхност, го пясък с фино шкурка или плувка. Грубо обработен гипс или пенобетон се грундира първо.

Подготвяме концентрираното PVA лепило според инструкциите и също така отчитаме особеностите на материалите, които ще определим. Например, за свързване листове от дървесни частици и шперплат лепило не могат да бъдат разредени, но за други повърхности, пропорциите са винаги различни, посочени от производителя. При нанасяне на лепилото върху тапета внимателно изравнете платното на стената със суха кърпа, така че върху повърхността да не се образуват мехурчета.

Когато работите с подови покрития, използвайте назъбена мистрия. За тях е удобно да изравняват състава на лепилото, да го разпределят равномерно и да премахват излишъка. Когато комбинирате дърво, картон и други целулозни материали, смажете ставите с тънък слой, натиснете ги заедно за 1 минута и ги поставете под товар. Като действаме по този начин, получаваме връзката колкото е възможно по-силна. Времето за изсъхване на лепилото от поливинилацетат зависи от дебелината на приложението, но пълната полимеризация се извършва в рамките на един ден.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Лепило за плочки как да разберете диапазона?Лепило за плочки как да разберете диапазона?
Как да изберем лепило за таванни первазиКак да изберем лепило за таванни первази
Изборът на тапети и тяхното залепванеИзборът на тапети и тяхното залепване
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Какво може да е лепило на pva, получено въз основа на вариацията на pvaКакво може да е лепило на pva, получено въз основа на вариацията на pva
Дефекти и грешки в етикета на тапетаДефекти и грешки в етикета на тапета
Универсалното свързващо лепило е незаменим спасител в строителствотоУниверсалното свързващо лепило е незаменим спасител в строителството
Инсталация за отпадни водиИнсталация за отпадни води
Видове боиВидове бои
Лепило за плочки Какво трябва да избера?Лепило за плочки Какво трябва да избера?
» » Лепило на сорта pva и характеристики на най-популярния състав на лепилото
© 2021 BggeHat.com