Лепило за плочки как да разберете диапазона?

Решавайки да използваме плочката като декоративно покритие, лесно е да бъдете объркани при избора на лепило за нейното инсталиране. Изглежда, по-наскоро лепило за плочки е представено от 2-3 фабрики, а асортимента на всеки от тях наброява не повече от 5-7 позиции. Днес списъкът с продуктите, предлагани от всяка марка, е надхвърлил дузина, а самите производители - ненадминат брой. Така че кое лепило е най-добре да се използва?

Анализирайте състоянието на повърхността и декоративното покритие

Правилният отговор на поставения въпрос до голяма степен зависи от няколко фактора. На първо място, това е вид декоративно покритие. Например, за керамичните плочки, както и за запалката, е подходящо почти всяко лепило. Но порцелановите каменинови изделия изискват специализирана суха смес. Голяма роля играят големите плочки. За средни и малки, можете да използвате решения от типа "Стандарт". Например това е Старши Стандарт. За увеличен размер - Мързел Плюс.

Лепилото Ceresit CM 77 UltraFlex може да се използва за дърво

Лепилото Ceresit CM 77 UltraFlex може да се използва за дърво

Когато избирате, трябва да се движите и повърхността, на която ще се извършва инсталирането. За сложни покрития са необходими варианти с коефициент на сцепление, по-голям от 1 МРа. Например, можете да използвате Ceresit CM 77 UltraFlex. Също така е необходимо да се обърне внимание на температурния режим. За улична употреба се използва версия, устойчива на замръзване. Това може да бъде Перфекта държач или подобна опция. Почти всяка марка има вътрешно лепило. Има топлоустойчиви типове за облицоване на печки и камини, например, линия от специализирани смеси от Теракота.

Но не забравяйте за очакваното натоварване. На места с голяма проходимост, прилагайте стандартни решения, не си заслужава, по-добре е да се обърнете към по-мощен, с висок коефициент на сцепление.

Всички тънкостите на избора на лепило - какви са целите, които сте си поставили за себе си?

Има няколко типа лепило, но за решаването на повечето проблеми универсалната е подходяща. Поставя се върху стандартна плочка, но е подходяща само за облицовка на стените за вътрешна декорация на помещения. Тъй като универсалното лепило има доста проста рецепта, цената за него също е достъпна. Това може да бъде Luix, Monolith, Zames. Но ако декоративното покритие се състои от големи елементи, тогава ще трябва да използвате например подсилени съединения Крепове, Атланта. Те са подходящи за средни декори. Може да се използва за съхранение на керамични и порцеланови каменни изделия. Благодарение на добрата стабилност на замразения разтвор за статично и динамично натоварване, той се използва за облицовка на стени и настилки.

За подови настилки има и специализирано лепило за подови настилки - Текс, Плитонит, Бостик. Той помага да се избегне деформация и унищожаване на подовата настилка при редовно натоварване на повърхността. Това е важно за места с висок трафик или при инсталиране на тежки мебели. Лепилото за монтиране на тежки плочки се използва главно, когато е необходимо да се осигури надеждно закрепване на мощни фрагменти от довършителни материали, включително върху вертикални повърхности. За тези цели, маркови продукти Еунис Гранит, Церезит, Бергауф.

Съставът Litoflex за басейни и баня е пригоден за условия на висока влажност

Съставът Litoflex за басейни и баня е пригоден за условия на висока влажност

За продажба композиции за баня, басейн - Ivsil Fix, Litoflex, Eunice. Техният слой трябва да предотврати проникването на влага в субстрата, което намалява риска от падане на фрагменти по време на допълнителна работа. Те са пригодени за използване при условия на висока влажност, така че те се съпротивляват на външния вид в банята на мухъл, гъбички. Някои марки могат да се използват за довършителни работи във вана. За друга "екстремна" (висока температура) има линия за пещи и камини, например Farwest. Характеристиката му е стабилността и устойчивостта на разрушаване при много високи температури, които се получават при изгарянето на дървесината в пещ или камина.

Съставът на сухата смес е разбираем

Ако прочетете състава на лепилото за плочки, показано на торбата, можете да видите напълно "стандартен" списък:

  • цимент;
  • пясък;
  • полимерни или други добавки.


Но само в последната точка и се крие съществената разлика между продуктите! Това са пластификаторите, които действат като добавки, които определят основните свойства на сухата смес. Например, "еластичният" състав включва полиуретанова добавка.

Пластификаторите са:

  • латекс;
  • на базата на епоксидни смоли;
  • акрил;
  • полиуретан;
  • смолист;
  • поливинил ацетат.
Ветонитните влакна увеличават еластичността на адхезивния състав

Ветонитните влакна увеличават еластичността на адхезивния състав

Също така, много производители добавят различни включвания. Тя може да бъде фиброфибър (Перфекта, Ветонит), различни полимерни и минерални добавки под формата на влакна или други форми. В своята маса те действат като усилващи или изолиращи елементи, до известна степен допринасят за увеличаване на еластичността на лепилния състав.

На какви характеристики на композицията си струва да се обърне внимание

Независимо от това, дали крайният продукт е закупен или е под формата на суха смес, той има редица важни характеристики. Някои от тях може да се окажат решаващи, но някои могат да бъдат игнорирани безопасно. На първо място, трябва да се разгледа допустимата дебелина на слоя - минималният и максималният. В края на краищата, не винаги базите са напълно равномерни, в повечето случаи, дупки, чипове и дори кривина - често срещано явление. Така че, лепилото трябва да позволи да се компенсират тези разлики във височината.

Композиция Adesilex P9 има увеличено време за корекция

Композиция Adesilex P9 има увеличено време за корекция

Консумацията като цяло произтича от допустимата дебелина на слоя, но от производител до производител може да варира много широко. Например, Litokol K80 осигурява поток от 2,5 кг на кв.м. на цена от около 600 рубли. за 25 кг. А UNIS 2000 се консумира в обем до 5 кг на кв.м. на цена от около 350 рубли. за 25 кг. Съответно по-ниската цена няма да гарантира икономия в дългосрочен план.

Но заслужава да се отбележи, че действителният размер и вид на облицовката имат значително влияние върху потреблението. За малък формат той винаги ще бъде по-малък, отколкото при обемисти.

След като сместа се смеси, тя започва да изсъхва бързо. И ако не деформирате декоративното покритие навреме, приложеният състав ще трябва да се почисти и да се приложи отново. Ето защо, за домашните майстори, които правят всичко сами, най-добрият избор ще бъдат решения като Weber-Vetonit, Adesilex Р9, Ceresit, Unis. Опитните керемиди с висока скорост на работа са много по-склонни да бъдат Литокол, Старатетели или Волма.

Времето за корекция, т.е. периодът след натрупване, в който елементите могат да бъдат премествани, променяйки положението си в по-голямата си част варира от 20 до 40 минути. Има обаче опции с увеличена продължителност - Adesilex P9 (периодът е 1 час). Частична и пълна работа е времето за ходене по плочките, което е приемливо без загуба на адхезионни свойства. Повечето от тях са 14-28 дни за оперативното натоварване и 24-48 часа за светлината.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите плочка на пода на кухнятаКак да поставите плочка на пода на кухнята
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Баня за баняБаня за баня
Универсалното свързващо лепило е незаменим спасител в строителствотоУниверсалното свързващо лепило е незаменим спасител в строителството
Лепило за плочки Какво трябва да избера?Лепило за плочки Какво трябва да избера?
Изберете тапет лепилоИзберете тапет лепило
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Как да изберем лепилото за пода?Как да изберем лепилото за пода?
Opoczno е най-добрата керамика в светаOpoczno е най-добрата керамика в света
» » Лепило за плочки как да разберете диапазона?
© 2021 BggeHat.com