Как да изберем правилното лепило за плочките за баня

Ремонт на малка баня

Един от компонентите на правилното полагане на плочки е използването на подходящо лепило. Особено важно е да изберете правилното лепило за банята. Тук, високата влажност често причинява падането на плочките от стената. Само с правилния подход към избора на лепило миксове ще продължи дълго време и ще угоди на собствениците на стаята с външния си вид.

Съвременният пазар предлага широка гама лепило за плочки за баня от местни и чуждестранни производители. Тя се различава не само по отношение на разходите, но и по начини на прилагане. Поради това за потребителя може да бъде трудно да се ориентира при закупуването на сместа.

Какво да търся?

За да изберете правилно лепилната смес за довършване на банята, трябва да обърнете внимание на следните важни точки:

  • Маркировка. Този параметър показва повърхността, върху която трябва да се фиксира плочката. Тъй като може да има различни неравности, депресии и изпъкналости, съставът на едно място ще трябва да се приложи в твърд слой, а в другия - ще бъде тънък. Следователно, си струва да се даде предимство на лепилото, което може да се приложи със слой от различни дебелини. Този факт е задължително посочен в техническите характеристики на закупения състав.
  • Гъвкавост. Този параметър показва колко лесно лепилото ще понася напрежението при различни измествания на плочките. Ето защо, ако се нуждаете от основата и плочките, които да бъдат подвижни по време на работа, при всяко натоварване или температурно разширение, е по-добре да се даде предпочитание на състава с най-висок индекс на еластичност. В противен случай плочката след снасяне може да се деформира, когато основата е изместена.
  • Размерът на плочката. Повечето вносители и местни производители предлагат лепило, което е предназначено само за определен размер плочки. Това се дължи на факта, че за малък размер на керамични продукти, например малка мозайка, можете да използвате универсална композиция. И за плочки с големи размери ще се нуждаете от по-вискозна смес, нанесена от дебел слой.
  • Вид на плочките. Всеки тип керамика се представя от няколко сорта, които имат различна степен на хигроскопичност. Ето защо, при закупуването на лепило трябва да се има предвид и тази особеност на плочките. За да поставите керамична плочка, която има нисък индекс на хигроскопичност, трябва да изберете смес с минимално водно съдържание и обратно.
  • Характеристики на стаята. Ако плочките в банята се полагат на топъл под, трябва да изберете лепило, което не позволява на материала на облицовката да променя геометричните си размери при излагане на различни температури.

При избора на подходящ тип лепило трябва да се имат предвид всички горепосочени параметри. И също така да разберете какви видове лепила са на разположение и какви са техните характеристики.

Видове лепило

Преди да поставите плочките в банята, трябва правилно да определите типа на лепилната смес. В зависимост от компонентите, тя се представя от следните сортове.

Пясък и цимент

Кое лепило за плочки е по-добро

Състав на сухото лепило

Този цимент колоиден мастик е най-често срещаният тип лепило, което е популярно поради достъпните разходи.

Материалът се продава като суха смес от цимент и пясък. Той включва малко количество полимерни добавки, които увеличават адхезията на плочките към повърхността.

Например, съставът ще бъде подходящ, когато плочката е залепена към гипсокартона.

Недостатъкът на мастика е неговият прекалено кратък период на сушене, така че да се работи с такъв състав изисква опит и умения. Възможно е да се подобрят техническите характеристики на сместа, като се добавят със специални латексови добавки. Те ще увеличат еластичността на лепилото и ще го направят възможно най-устойчива на влага.

Еднокомпонентни формулировки

Еднокомпонентно лепило е готова за употреба смес, която е лесна за употреба, лесна за нанасяне, дълги сушене и висока степен на еластичност.

Този тип лепилна смес се използва най-добре от тези, които първо са решили да построят собствени плочки и нямат умения за строителни работи.

Състави на водна основа

Дисперсионно балонно лепило

Дезинтегриращо лепило за плочки



Това е дисперсно лепило. Обикновено този състав се използва за облицовъчни повърхности от нестандартни материали - гипскартон, метал, пластмаса или дърво. На пазара, той е готов за употреба. Неговата цена е доста висока в сравнение с лепилото на циментова основа.

Сместа има отлични адхезионни характеристики, така че при такава композиция керемидата може да се полага дори върху хлъзгавата повърхност на стената, без предварително да се залепва или шлайфа. Друго предимство на лепилото е неговата висока еластичност. Това е много важно, когато шперплат или гипсокартон се използва като основа за плочки.

Освен това, потреблението на дисперсионната смес е половината от тази на предишните версии на лепилните състави. И това прави възможно компенсирането на разликата в покупката на консумативи.

Двукомпонентни лепила

Двукомпонентното лепило се представя с две опции - епоксидна и полиуретанова. И двата се състоят от различни компоненти, които трябва да бъдат внимателно смесени преди употреба, за да се получи решение за монтиране на керамични плочки.

По време на смесването на компонентите възниква химическа реакция, през която се образува разтвор. Тя може да бъде с различни нива на еластичност и се използва не само за облицоване на банята и други помещения с висока влажност. Той все още се използва като фуги.

Кофа за плочки

Епоксидно лепило за плочки

За начинаещия да работи с епоксидно лепило е трудно, тъй като, когато удари плочката, веднага замръзва. И премахване от повърхността е почти невъзможно без използването на специални почистващи съставки.

Сместа веднага кристализира, така че лепене на плочки бързо. В този случай епоксидното лепило има значителни предимства пред другите материали:

  • устойчивост на разтворители и киселини
  • непромокаемост
  • липса на жълта светлина поради ултравиолетова светлина

Ето защо този състав е подходящ за използване на открито.

Други съединения за лепене на керамика

"Течни нокти" - нов тип смес за монтаж на керамични продукти.

Той включва полимери и синтетичен каучук. Течните нокти, които се произвеждат на водна основа, са безвредни, но техният недостатък е ниската устойчивост на влага. Поради това те най-добре се използват само за възстановяване на паднали плочки или фрагменти от мозайка.

Как да подготвим лепило

Как да поставите плочка в банята

Приготвяне на лепило

За да подготвите надеждно лепило за фиксиране на керамични плочки към гипсокартон или друг материал, е необходимо да спазвате точно приложените инструкции от производителя. Обикновено то посочва точните пропорции и последователността на добавяне на всички компоненти.

Някои хора предпочитат да подготвят самозалепващ се разтвор, базиран на портланд цимент. За да направите това, разбъркайте 1 част пясък и 1 част цимент, където по-късно се добавят 4 части вода. Всичко това е добре смесено с дюза на електрически пробивен миксер и оставено в готовата форма за 5 минути. След това лепилото е готово за употреба.

При облицоване на керамични плочки често се използва мастик, който може да се приготви със собствените си ръце. За да направите това, вземете 3 части цимент и 1 част казеиново лепило и всичко се размесва добре до хомогенна течна смес без бучки.

заключение

След като сте запознати с основните изисквания и техническите характеристики на смесите, можете да си купите най-подходящия състав за облицовъчните плочки в банята, без да прибягвате до помощта на специалисти. Освен това, изравняването на пода с лепило за плочки с добро качество е доста прост процес, който не изисква много знания и умения.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дебелината на подовите плочки с лепило се изчислява самостоятелноДебелината на подовите плочки с лепило се изчислява самостоятелно
Как да поставите сами плочките в банятаКак да поставите сами плочките в банята
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Баня за баняБаня за баня
Как да поставите плочка на стената в банята?Как да поставите плочка на стената в банята?
Как да изберем таван за баняКак да изберем таван за баня
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
Лепило за плочки Какво трябва да избера?Лепило за плочки Какво трябва да избера?
» » Как да изберем правилното лепило за плочките за баня
© 2021 BggeHat.com