Дебелината на подовите плочки с лепило се изчислява самостоятелно

Когато се поставят плочки или порцеланови плочки, всеки собственик се пита коя дебелина на лепилото за плочки се счита за оптимална. Разбира се, всеки господар има своето мнение по този въпрос, но има определена технология, от която да се изгради.

Идеалният вариант е да се възложи на цигли подреждане професионални, но ако имате ограничени финанси или искате да притежавате ръце, за да хванете основите на изкуството плочки полагане, е необходимо да знаете за някои от нюансите, които ще помогнат не само да се избегнат грешки, но също така да се извърши качествена работа.

Дебелината на плочката с лепило зависи от размера и вида на плочката, качеството на повърхността и избора на лепило

Дебелината на плочката с лепило зависи от размера и вида на плочката, качеството на повърхността и избора на лепило

Дебелината на подовите или стенните плочки с лепило зависи от няколко фактора:

  • размера на използвания материал;
  • качество на повърхността;
  • вид керемиди;
  • избор на лепилен състав.

Както показва практиката, дебелината на подовите плочки зависи пряко от размера им - колкото по-голяма е, толкова по-дебела е. И това е естествено, тъй като тънкият и голям формат ще бъде прекалено крехък, което ще направи материала не само неудобен за облицоване, но и нестабилен при работа. Най-тънката по дебелина е стенните плочки и мозайки, но порцеланът, напротив, заема водеща позиция в този параметър. Дебелината на плочките до голяма степен зависи от това къде ще се използва, тъй като този параметър влияе върху износоустойчивостта на плочките. Можете да изберете стени, подови плочки и гранит. В нашата страна и в чужбина, нашите стандарти за стандартни размери на материалите и за да улесните навигацията, Ви предлагаме да се обърнете към таблицата по-долу:

производство

приложение

Дебелина, мм

Стандартни размери, mm

патриотичен

Стенен монтаж

6-7

100 × 100

200 × 300

250 × 350

250 × 400

200 × 500

на открито

8-11

200 × 200

200 × 300

300 × 300

400 × 400

500 × 500

Порцеланови плочки

7.5-12

200 × 200

300 × 300

300 × 600

400 × 400

600 × 600

внесен

Стенен монтаж

6-7

200 × 250



250 × 330

250 × 450

305 × 305

340 × 340

на открито

7-10

150 × 150

200 × 200

315 × 315

330 × 330

450 × 450

Порцеланови плочки

7.5-11

150 × 600

300 × 600

300 × 1200

450 × 450

600 × 600

Не забравяйте, че висококачествените плочки, направени при спазване на всички технологии, ще имат еднаква дебелина в цялата област, а формата на плочките ще бъде равна, без видими завои и изкривявания.

Какво влияе върху дебелината на адхезивния слой

Няма универсална дебелина, тъй като няма равномерна дебелина на плочките. Можете да вземете необходимата информация върху опаковката със сместа, но в повечето случаи тя ще зависи от размера и теглото на материала на облицовката. И дори целта на плочката тук е без значение. Правилното нанасяне на лепилото в много отношения ще повлияе на потреблението на материала, както и на последващата употреба на плочките. Всеки производител на опаковката показва приблизителна консумация, така че не е трудно да се изчисли необходимото количество смес за подреждане на закупения материал. Вярно е, че тези данни са със среден характер и не отчитат някои характеристики, които ще засегнат не само дебелината на приложената смес, но и нейното цялостно потребление.

Основното правило, което работи при избора на дебелината на лепилото е колкото по-голямо е плочката, толкова по-дебел ще бъде слоят лепило.

Ако повърхността, която ще се облича, е неравномерна, дебелината на приложеното лепило ще бъде различна в зависимост от наличните разлики. За да се сведе до минимум консумацията на материали, понякога е препоръчително да пристъпите към изравняване на основата с гипсови смеси, шперплат или гипсокартон. Струва си да се обърне внимание на самия материал. Доказано е, че полагането на плочки изисква по-малък слой адхезивен слой, но вътрешната му повърхност е достатъчно порьозна, което води до прекомерна консумация на лепило, приготвено без да се спазва технологията. Но не можете да кажете за порцелановите каменинови изделия, тъй като за полагането им е необходим по-малък слой адхезивен разтвор.

Всички лепливи смеси могат условно да се разделят на едно- и двукомпонентни смеси. Първият вариант е готовите решения, които съдържат смоли или полимерни компоненти. Двукомпонентните състави включват епоксидна смола и катализатор. При работа с лепилни съединения нанесеният слой зависи пряко от размерите на самата плочка. Важен аспект при избора на лепило е температурата и влажността на помещението, където ще се извърши работата, основата, върху която ще бъдат положени плочките. Така че, за басейни и бани, е разумно да се използват водоустойчиви съединения, а за нагреватели, камини и топло подове, най-добрият избор е топлоустойчиво лепило.

Много зависи от производителя на смеси. Само един висококачествен продукт гарантира надеждна адхезия на материала към повърхността и хомогенният състав не само ще запази сместа, но и ще я причини с минимален слой. Най-популярни сред местните майстори са лепилните композиции на фирмите Knauf, Ceresit, Eunice, Founder, Ivsil и др.

Циментовото решение е идеално за стил

Циментовият разтвор е идеален за полагане на "леки" плочки, както и за работа в мазето и нежилищните помещения

Доскоро малко хора мислели за закупуване на скъпи миксове - сега те са достъпни за повечето. Преди за облицовка се използва циментова замазка, която не е загубила значението си в наши дни. Тя е идеално подходяща за поставяне на "леки" плочки, както и за работа в мазета и нежилищни помещения. Сместа се приготвя много просто и включва самия цимент, пясък и различни видове пластификатори, които отговарят за най-добрата адхезия. Подобна смес може да се приготви самостоятелно. За да направите това, вземете смес от пясък и цимент в съотношение 1: 4 (това е класически вариант), вода и хидратирана вар. Някои майстори използват слаб воден разтвор на лепило PVA вместо вода. Ако подготвите прекалено мастни разтвори, тогава може да се получи силно свиване на покритието, а сцеплението на плочката с основата ще бъде нарушено.

Когато избирате суха смес, обърнете внимание на срока на годност на продукта. За повечето смеси той варира от 6 месеца до година. Факт е, че тъй като повечето от сухи лепила - това цимент, трябва да знаете, че всеки месец цимента губи своята активна качество около 5, да не говорим за модифициране агент. Съхранявайте продукта само в помещения, в които се спазват нормите за влажност и температура. Продукт, продаван на пазари, където се намира в студа в студа, е най-добре да се избягва. Определете по окото дали сместа е подходяща за използване е почти невъзможна - може да бъде научена само чрез експеримент.

Срок на съхранение - това са препоръките на производителя относно съхранението на продукта при идеални условия, така че винаги обърнете внимание на датата на производство!

Изчисляване на дебелината на лепилото и общи препоръки за избор

Както е отбелязано по-рано, производителят на опаковката с лепилен състав показва консумацията на готовата смес. Познавайки облицованата площ, размерите на плочата, условията на полагане, можете да изчислите не само оптималната дебелина, но и консумацията на сместа. За да улесните изчисленията, можете да отидете на уеб сайта на производителя, където можете да намерите онлайн калкулатор. Въвеждате необходимите параметри, а самата програма ще изчисли необходимата за работата работа. Освен това порталът може да избере точно материала, който е оптимален за поставяне на избрания материал за плочки.

На опаковката с леплив състав се посочва консумацията на готовата смес

На опаковката с леплив състав се посочва консумацията на готовата смес

Не е трудно да се приложи оптималната дебелина на лепилото в зависимост от параметрите на плочката. Първо, трябва да изберете правилния инструмент за лепило. Специалистите в своята област препоръчват използването на назъбена мистрия. Не бъдете мързеливи и се разходете до пазара или в магазина, за да придобиете такъв важен предмет, който ще ви помогне да се справите перфектно с лицето. Както е известно, назъбената мистрия има различни размери, а също така се различава от разстоянието между зъбите. Размерът на инструмента директно зависи от параметрите на плочката, тъй като е по-удобно да се работи с широка шпатула.

Така че, как да изберем оптималната ширина на зъбите? Trehmillimetrovye зъби са идеални за плочки с размери по-малко от 5 см, но за плочки със страни от 10 см е по-добре да изберем шпатула със зъбите е 4 мм. За популярните плочки 15 х 15 или 10 х 20 см изберете височина шев от 6 мм, а тук 8-9 мм е подходящ за плочки материали със страни 20 и 25 см. За по-големи изпълнения могат да използват една и съща шпатула, и това е възможно да се работи с инструмента с височина на зъба 10 мм. Тъй като лепилото се прилага със шпатула под определен ъгъл, изборът на оптимален наклон ще помогне или да се увеличи, или да се намали дебелината на охлаждащия слой.

Знаейки тези малки правила, можете лесно да изчислите дебелината на подовите плочки с лепило и също така да можете правилно да изберете шпатула за полагане на керамичен гранит или плочки на пода, и по стените.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Лепило за плочки Какво трябва да избера?Лепило за плочки Какво трябва да избера?
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Полагане на плочкиПолагане на плочки
Как правилно да поставите керамични плочки и керемидиКак правилно да поставите керамични плочки и керемиди
Как да изберем качествена паветаКак да изберем качествена павета
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
Как да изберем лепилото за външно облицоване?Как да изберем лепилото за външно облицоване?
» » Дебелината на подовите плочки с лепило се изчислява самостоятелно
© 2021 BggeHat.com