Свързването на метални пластмасови тръби събира надежден тръбопровод

Металопластичните тръби се използват активно за изграждане на отоплителни и водоснабдителни мрежи. Такива продукти съчетават гъвкавост и здравина. Тяхната връзка помежду им се осъществява по няколко начина, които ще опишем.

Компресионни фитинги - за висококачествена инсталация на тръбопроводи

Свързването на модерни металопластични тръби се осъществява с помощта на компресионни или компресионни фитинги. Последният може да се монтира посредством плъзгащи се части или навиващи се втулки. В повечето случаи майсторите по домовете предпочитат да работят с фитинги за сгъстяване, които обикновено се изработват от месингови сплави. Такива крепежни елементи се състоят от пръстеновиден пръстен, съединител, гайка. Простият монтажен дизайн прави възможно безпроблемното свързване на отделните части на тръбопровода с една система, използваща конвенционален гаечен ключ.

За да свържете части от тръбопровода с компресионни фитинги, ще ви е необходим конвенционален ключ

За да свържете части от тръбопровода с компресионни фитинги, ще ви е необходим конвенционален ключ

Принципът на използване на крепежни крепежни елементи е прост. Затягането на съединителната гайка на фитинга води до компресиране на разделения пръстен (често се нарича пресоваща втулка). Това осигурява тясна връзка между свързването на свързващото парче и стената (вътрешната част) на тръбата, направена от метална пластмаса. За да намерите крепежни елементи от желания тип не е трудно. Фитингите са маркирани с вида на резбата и напречното сечение (външно) на тръбните продукти.

Да предположим, че виждате крепеж с обозначение 16х1 / 2 пред вас. Тази маркировка показва, че един от неговите крайни фитинги се разрешава сума изчислява на половин инч тръба, а вторият - тръбната секция 16 мм. Основното предимство на продуктите за компресия е лекотата на тяхната самоинсталация. Занаятчията на дома не трябва да търси специално оборудване за монтаж на събития. Освен това, такива приспособления могат да бъдат демонтирани, ако е необходимо, и след това да бъдат използвани отново. В този случай е необходимо да смените уплътненията. При старите печати ключалките не трябва да се монтират.

Специалистите не препоръчват повторно използване на фитинги за сгъстяване. Връзката, направена с новите крепежни елементи, ще бъде максимално издръжлива, запечатана и надеждна.

Свързване на тръбите с елементите на колчето - как се случва всичко?

Сглобяването на тръбопровода с компресионни скрепителни елементи се извършва както в чай, така и в колекторна схема. В първия случай, частите на креда могат да бъдат свързани последователно с главната линия или инсталирани, след като системата е била изцяло положена. В същото време се нуждаете от минимум скоби и устройства за захващане, тъй като всички пластмасови тръби поддържат добре своята конфигурация по време на монтажа.

Процесът на сглобяване на тръбопровода с крепежни фитинги се осъществява по разбираема схема. Първо, изравнете тръбата. Тук е важно да се получи равномерно сечение с дължина 10-15 см след среза и преди него. Нарязахме тръбата с резачка за тръби. Използването на други инструменти може да доведе до неравномерно рязане. В деформиран тръбата завършва желателно за допълнително пречистване от грапавина ги премахнете с помощта заточени тренировка или чеп кръг файл и след това подравнява с калибратор.



След това изпълняваме следните действия:

  1. 1. Поставете гайката с тубула, след което издърпайте О-пръстена.
  2. 2. Навлажнете зърното и поставете тръба върху него. Важно! Краят на тръбата трябва да лежи върху ръба на свързващия елемент с цялата равнина.
  3. 3. Използвайте ръка, за да затегнете гайката към съединението (доколкото е възможно). Тази част от операцията обикновено преминава без проблеми. Ако гайката е трудно, това означава, че не попаднахме в конеца. Продължаване на процедурата в такива ситуации е невъзможно. Ние просто ще се отървем от дърворезба, ще трябва да купим нов монтаж. Развийте гайката и го затегнете отново.
  4. 4. Вземете два гаечни ключове. Едната фиксира тялото на компресиращата част, второто затегнете (с 1-2.5 завъртания) гайката. Завъртането се извършва така, че визуално да виждате 1 или 2 резбовани нишки. Не се опитвайте да претоварвате гайката. Трябва да става лесно.

В тази връзка свързващите елементи на металопластичните тръби са завършени. Можете да използвате тръбопровода. Но специалистите съветват допълнително да поставят монтираните магистрални маркучи (гофрирани), изработени от пяна от полиетилен. Тези продукти ще изключат възможността за падане по тръбите на кондензат и ще служат като нагревател. Операцията ще отнеме малко време. Внимателно изрежете маркуча. Ние го дърпаме на тръбите, фиксираме гофрирането с конструктивна лента.

Монтаж на системата от прегъващи съединители - прости и надеждни

Ако искате да увеличите надеждността на тръбните съединения, по-добре е да използвате кримплинни ръкави вместо крепежни елементи. Най-често те се инсталират на магистрала, която искате да се скриете под повърхността на пода или в стената. Продуктите за компресиране не са подходящи за монтаж на място!

Съединителите са навити със специални притискащи скоби

Съединителите са навити със специални притискащи скоби

Съединителите за кримпване са изработени от стомана или месинг. Да ги използваш е много проста. Трябва да удължите края на металопластичната тръба. Тази процедура се препоръчва да се създаде специален разширител. След това поставете в монтажа на разширената дупка, като го издърпате с уплътнение с диелектрични свойства (включено в комплекта крепежни елементи). След това можете да поставите дюбел в тръбата, да натиснете съединителя и да го навиете. Последната част от операцията се осъществява чрез пресови челюсти, които се продават в строителни магазини с набор от различни дюзи в напречно сечение. Диаметърът на дюзата трябва да съответства на напречното сечение на тръбите, които ще бъдат монтирани.

Компресирането на съединителя може да се извърши с помощта на специално електроинструмент. Но цената му е забележимо по-висока от цената на конвенционалните клещи за преса. В този случай ефективността на редукцията и в двата случая ще бъде приблизително еднаква. Помислете дали трябва да похарчите за скъпи електрически уреди, ако работата е лесна за изпълнение и ръчен инструмент. След кримпване повърхността на куплунга има дъгообразна форма с две кръгли паралелни ленти. Добавяме, че описаните продукти се използват само веднъж. В допълнение, кримпването им чрез натискане на щипци може да се извърши само веднъж. Ако съединителят не е бил захванат за първи път, ще трябва да монтирате нов закопчалка.

Стъклени фитинги - ние ще се справим с тях!

Тръбопроводът с плъзгащи крепежни елементи се сглобява много бързо. Освен това, полученото съединение се отличава с неговата устойчивост и здравина. Монтажът на системата с такива фитинги се извършва в съответствие със следния алгоритъм:

  1. 1. Ние подготвяме тръбата (нарязана на размера, чиста, подравняваме), слагаме на нея съединител.
  2. 2. Разширете изстъргания край на тръбния продукт с разширителя.
  3. 3. Затегнете тръбата към съединението.
  4. 4. Захващаме втулката с хидравлична или ръчна преса, извършваме кримпване на монтажа.

Плъзгащата се връзка има само един недостатък (по-скоро условен). Тя се получава неделима. Описахме всички съществуващи начини за самостоятелно свързване на металопластични тръби. Изберете подходящата опция за вас и отидете на работа!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?
Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!
Метал-пластмасова тръбаМетал-пластмасова тръба
Кои отоплителни тръби са по-добри?Кои отоплителни тръби са по-добри?
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Стоманени тръби за отопление и фитингиСтоманени тръби за отопление и фитинги
Компресионни фитинги за тръбиКомпресионни фитинги за тръби
Избор на пластмасови тръбиИзбор на пластмасови тръби
Тръби и моноблок характеристики и предимстваТръби и моноблок характеристики и предимства
» » Свързването на метални пластмасови тръби събира надежден тръбопровод
© 2021 BggeHat.com