Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?

В тази статия ще се опитаме да вземем предвид всички тези нюанси и да позволим на собствениците на частни къщи да намерят оптималните разновидности на тръбопроводите за отоплителната система на частните жилища.

Сортове на фитинги за тръбопроводи за отоплителни системи

Когато решава кои тръби се използват най-добре за отопление на частна къща, собственикът на жилището ще трябва да вземе предвид няколко фактора, които ще помогнат при избора на оптимално разнообразие и размер на фитингите. Тези фактори включват: вида на окабеляване и самата отоплителна система, етажите и топлинната устойчивост на конструкцията, желанието да се използва оборудване под наляганециркулационни помпи) и различни подсилващи материали.

Металните тръби са изработени от стомана или мед, чрез студено или горещо валцуване.

Металните тръби са изработени от стомана или мед, чрез студено или горещо валцуване.

Традиционно, всички тръби за отопление на частна къща се класифицират според типа на материала, използван за създаването на подобна конструкция. Поради това в стоковата номенклатура на съвременните тръбни инсталации за отопление се отличават три вида продукти:

  • Метал - тази арматура е направена от стомана или мед, методът на студено или горещо валцувани. И за отопление са безшевни продукти с относително малък размер.
  • От структурни полимери - подобна армировка е направена от омрежен полиетилен (PE-X) или полипропилен (PP). Изборът само на тези пластмасови разновидности се дължи на тяхната висока термична стабилност. Те не губят структурна коравина дори при транспортиране на охлаждащата течност, нагрява се до 90-95 ° С.
  • Бикомпонентни, метал - тези продукти са направени от омрежен полиетилен (вътрешен слой) от алуминий или медно фолио (подсилваща вложка) и полипропилен (външен слой). Такива трикове се дължат на възможността за увеличаване на налягането в тръбопровода.

Кои тръби са по-подходящи за отопление в частна къща? Отговорът на този въпрос е по-добре да се чуе, след като се изучат конкретно всички предимства и недостатъци на всички структурни материали на тръбните продукти, както и характеристиките монтаж на отоплителни системи от тези материали.

Стоманени и медни тръби са предимства и недостатъци

Продуктите от стомана са относително евтини (както при метални фитинги), лесно се огъват под всякакъв ъгъл (след загряване до червено) и издържат на огромен натиск (до 25 атмосфери). Такива фитинги са свързани както с парогенератори, така и с водогрейни котли. И в този случай, няма ограничение за броя на етажа на структурата, нито от характеристиките на електрическата верига, нито от температурата на двигателя.

Стоманената тръба е универсална, но има много голям недостатък - тя е ръжда. И ако процесът на корозия не възбуди никого (ръждата ще затъмнява обикновената дебелина само за 40-50 години), тогава нито собственикът на жилище, нито интериорният дизайнер се радват на окисляването на външната повърхност на тръбопровода. Следователно стоманените тръби са скрити и / или боядисани с топлоустойчиви съединения.

Медната тръба е напълно свободна от този недостатък. Такава арматура може да бъде оставена на място изобщо, превръщайки се в част от интериора. И експлоатационният живот на валцуваната мед се измерва само от търпението на наемодателя, който не иска да променя индивидуалната отоплителна система. Такива продукти могат да служат от векове. В допълнение, медта е пластмаса (лесно се огъва дори с ръце), прави топлината добре и поддържа температурата на носача в диапазона от -200 до 250 градуса по Целзий.

Благодарение на това батерии, фитинги и тръби, направени от този материал са защитени от случайно система размразяване - те не се спука при никакви обстоятелства. И при такива тръби изключително гладка вътрешна повърхност (коефициент на триене по-малко от това на полиетилен клапани), така че потока на охлаждащата течност може да се ускори с много високи скорости, осигуряване на температурна разлика в тръба под налягане и да се върне тръба при 5-10 ° С

Единственият недостатък на медните тръби е високата цена на такива фитинги. В крайна сметка отговорът на въпроса: "Какви тръби се загряват в частна къща - стомана или мед?" - е ограничено от благополучието на собственика на жилището. В края на краищата, черно наемане е много по-евтино от цветни метали, въпреки че изисква по-квалифициран и следователно по-добре платен колекционер.

Полимерна и металопластична армировка - плюсове и минуси

Фитингите от омрежен полиетилен, полипропилен и композитна метална пластмаса тежат много по-малко от медните и стоманени тръби. Ето защо при полагане на окабеляването на отоплителната система полимерните и метало-полимерните продукти причиняват по-малко проблеми и неудобства. Тази топлинна тръба се поставя самостоятелно или от силите на двама души. В тази светлина тръбата може да бъде монтирана не само върху подпорната стена, но и върху вътрешната преграда.

В допълнение, всички полимери не гният, не ръждясват, не реагират на бактерии и показват много нисък коефициент на триене, което позволява да се увеличи скоростта на потока и да се спести гориво в котела поради повишаването на температурата в обратната посока. Друг пластмасова тръба е лесно да се огъват, така че те се използват не само за подсилване, но и като система за отопление радиатори тип "подово отопление".

Полимерна и металопластична армировка - плюсове и минуси

Полипропиленът може да бъде облицован без страх от термично разширение

Към общите предимства на полимерните продукти може да се припише и относително слаба топлопроводимост (по-голямата част от енергията отива към радиатора), както и малък коефициент на топлинно разширение. Такава арматура не избухва в слана и не пречупва клоните с скрито полагане.



Следните факти могат да се отдадат на индивидуалните предимства на полимерните тръби:

  • Полипропиленът може да бъде облицован без страх от термично разширение.
  • Омреженият полиетилен ще издържа на постоянно нагряване до 90 градуса и краткосрочно повишение на температурата до 110 градуса по Целзий.
  • Металопластиката може да се използва в многоетажни сгради - някои видове фитинги могат да издържат на налягане до 16 атмосфери.

Общият минус на армировката от полимери е висока тенденция към обработка. Дори металопластична тръба може да бъде изрязана с конвенционален кухненски нож. В допълнение, такава арматура може да бъде свързана само с водогрейни котли. Парогенераторите в този случай са категорично противопоказани.

Полимерна и металопластична арматура - плюсове и минуси на снимка

Омреженият полиетилен ще издържа на постоянно нагряване до 90 градуса и краткосрочно повишение на температурата до 110 градуса по Целзий.

След преглед на основателността на отговора на въпроса: "Какви тръби да се използва за отопление на частна къща?" - предполага себе си. Разбира се, полимерът! В крайна сметка, с всички предимства, те също са невероятно евтини. Но нека не се втурваме към изводите. Преди окончателната оценка ще трябва да изучим характеристиките на монтажа на топлинни тръби от метали и полимери.

Характеристики на инсталацията на отоплителни системи

За да монтирате стоманена тръба за гореща вода, ще ви е необходима българска машина за заваряване (за електродъгова дъга или за газова заварка) и гаечен ключ. И дори разположението на съединителя (към съединителя) изисква заваряване на тръбата с резба (резбован край). Това означава, че за инсталирането на такъв тръбопровод ще ви е необходим механичен и електрически заварчик.

Характеристики на инсталацията на отоплителни системи

Полимерната топлинна тръба е сглобена за кримпване и компресиране (разделени фуги), за дифузионно запояване

Медните фитинги се сглобяват за фитинги за компресия или компресия и за запояване (за капилярни фитинги). За изграждането на такава отоплителна система е необходим само един клюкарник, а набор от инструменти ще включва спойка, подложка и плъзгащи се ключове. Освен това ще ви трябва арматура, спойка и поток.

Полимерната топлинна тръба е сглобена за кримпване и компресионни фитинги (разделени фуги) за дифузионно запояване. Освен това целият процес на монтаж е адаптиран за нискоквалифициран асемблер, който само трябва да фиксира фитинга върху края или да загрее ставите със специална машина за заваряване и да ги притисне плътно един към друг. С минимални умения за работа с инсталацията на пластмасови тръби всеки хазяин ще се справи.

Метални или полимерни тръби - какво е по-добре да се използва, кога и защо

Така че, ние знаем предимствата и недостатъците на арматурата, както и характеристиките на нейната инсталация. Така че сега можем да решим кои тръби да изберем за отопление на частна къща, разчитайки на факти, а не на слухове и лични предпочитания. И тези факти ни доведоха до следните изводи:

Ако имате многоетажна къща и парно отопление, тогава най-добрият вариант за вас ще бъдат стоманени тръби. Те ще издържат както на топлина, така и на силен натиск. Освен това трябва да се избере стоманената армировка в случай на окабеляване с гравитационна мотивация на охладителната циркулация (когато се движи по тръбите чрез гравитация). В крайна сметка в този случай са необходими тръби с голям диаметър и висока структурна коравина.

Собствениците на многоетажни сгради или нискоетажни сгради с голяма площ, загрята с бойлер, е по-добре да изберете медни тръби. Те ще издържат на високо налягане в системата и няма да спират охлаждащата течност в тръбите, предизвиквайки прекомерно изразходване на гориво. Освен това, ако имате достатъчно пари, за да разполагате с голяма площ, тогава цената на подсилването на медта е малко вероятно да ви спре.

Собствениците на нискоетажни сгради със средна площ и водогреен котел като топло генератор са по-добре да използват металопластични тръби. Маркировката на якост на такива фитинги ще бъде достатъчна за подреждането на системата в двуетажна или триетажна къща, а ниската цена и лесният монтаж ще послужат като приятна премия за това предимство.

Собствениците на малки едноетажни сгради могат да използват тръби от омрежен полиетилен или полипропилен. В тези жилища отоплителната система може да бъде изградена със собствени ръце, свързвайки домашен котел без чертежи и специалисти, а пластмасови тръби са най-подходящи за това.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Тръби за отоплениеТръби за отопление
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Отоплително оборудванеОтоплително оборудване
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
» » Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?
© 2021 BggeHat.com