Отоплително оборудване

Само на пръв поглед изглежда достатъчно, за да се постави котелът, да се поставят тръби, да се свържат радиатори към тях и отоплителната система да бъде готова. Всъщност, горното е задължително, но далеч от пълен списък на всичко, което е необходимо. Отоплителното оборудване, което се изисква за отопление на частна къща, ще бъде доста впечатляващо и използването на всеки елемент от такъв списък се дължи на осигуряването на нормални условия за функционирането на цялата система.

Какво е необходимо за това?

Някаква идея за това, какъв вид оборудване се използва за отопление на частна къща по време на нейната инсталация, позволява да се получи следната фигура:

отоплителна техника
Компоненти за частно отопление на къщата

Трябва да се отбележи, че това не е пълен списък. Освен това, е необходимо да се вземат предвид и отоплителни уреди, които директно затоплят стаята. Като пример можете да донесете друга фигура, която показва такива елементи, както и някои обвързвания.

отоплителни уреди
Тръбни радиаторни тръби

Всеки детайл от отоплителното оборудване, показано на чертежите, заслужава поне кратко споменаване в този преглед и, доколкото е възможно, ще бъде направено.

За различните елементи на отоплителната система

Всички компоненти, използвани за отоплителни системи, могат да бъдат разделени на няколко различни групи.

Котелно оборудване

За него е възможно да се носят:

  • бойлер за топла вода;
  • разширителен резервоар;
  •  помпа;
  • горелка;
  • автоматичен контрол на работата и тръбопроводите на котела.

В зависимост от създадената система, за отоплителната система се използва различно оборудване.

Така че котелът се определя от наличния вид гориво, а разширителният резервоар, в зависимост от вида на системата, може да бъде отворен или затворен, което отново се определя от отоплителната система. Всички тези въпроси - кое оборудване за отопление на къщата ще се използва, трябва да бъдат решени на етапа на проектиране.

оборудване за отопление на частна къща
Котелно оборудване

Достатъчно е да се каже, че при избора на система за отопление, която използва естествена циркулация, не се изисква допълнителна помпа, така че правилното изявление на проблема, както трябва да бъде, ще намали значително разходите за нейното създаване. В същото време компонентите за отопление на частна къща трябва да бъдат избрани за параметрите на специфичните условия на работа на етапа на проектиране.

Отоплителни уреди

Те не са не по-малко важна част от отоплителната система, отколкото котела. Достатъчно е да се каже, че те затоплят помещенията директно. Към днешна дата, нагревателите, използвани за отопление, обикновено се разделят според вида материали, използвани в производството. Като правило те са радиатори:

  • алуминий;
  • биметална;
  • стомана;
  • чугун.

Съществуват и други възможности за класифициране на подобни устройства - на цена (бюджет, премия), изпълнение (стандартна форма, изключителна, индивидуална), надеждност и множество други фактори.

материали за отопление
Алуминиеви радиатори

компоненти за отопление
Биметални радиатори

оборудване за отоплителни системи
Стоманени радиатори

компоненти за отопление на частна къща
Чугунени радиатори

Но независимо от подхода и различията, те са предимно отоплителни уреди на отоплителната система и затова те трябва да бъдат оценени. Това е ефективност, издръжливост и надеждност, които трябва да се основават на избора на такива устройства.

тръби



Не по-малко богат избор на такива компоненти на отоплителната система. Най-използваните като отоплителни материали за частни домове са:

  • метал, включително
  • стомана;
  • мед;
  • поцинкована;
  • неръждаема стомана;
  • полимер, включително:
  • полиетилен;
  • метал и пластмаса;
  • полипропилен;
  • подсилена.

Изборът на този или на този тип тръба до голяма степен зависи от възможностите на създателя на отоплителната система. Така че, мед за всички свои качества път, същото важи и за неръждаема и поцинкована тръби. В много случаи изборът на метода за свързването им става определящ, металът често изисква заваряване или запояване, както и използването на резбовани връзки, което предполага притежаването на определени умения. Освен това такива тръби са тежки и неудобни за работа. Но те имат висока механична якост

отоплителни уреди на отоплителната система
Стоманени тръби

материали за отопление на частна къща
Медни тръби

компоненти за отоплителни системи
Полипропиленови тръби

нагреватели за отопление
Метало-пластмасови тръби

Тези недостатъци не са пластмасови тръби, между които особено популярно полипропилен, и препоръките на експерти, трябва да се даде на подсилени полипропиленови тръби. Необходимо е обаче специално заваряване, за да се свържат, но това е доста просто и самите тръби са доста достъпни.

Важно е възможността свободно да избирате необходимите елементи - елементи, които ви позволяват да свържете различни участъци от тръбопровода и да промените посоката на инсталацията му. В същото време е необходимо да се обмисли възможността за свързване на тръби от различни материали, например желязо и полимер.

Ето защо при избора на материали за отопление, като например тръби, е необходимо да се вземат предвид много допълнителни фактори, включително тяхната цена не е маловажна. В много отношения това зависи от вида на избраното окабеляване - двутръбна или еднотръбна.

домашно отоплително оборудване
Еднотръбни и двутръбни отоплителни системи

Заключващи и регулиращи вентили

Тя трябва да се разглежда като неразделна част от отоплителната система. Целта му е да регулира температурата, която може да се извърши чрез промяна на потока на охлаждащата течност както на изхода на отоплителния котел, така и във всяка точка на тръбопровода. За тази цел се използват различни компоненти за отопление, когато се използват регулиращите елементи:

  • Вентили, сферични клапани и вентили;
  • редуктори за налягане;
  • сензори за налягане и поток;
  • вентилационни отвори и ротационни щори;
  • затварящи клапани;
  • предпазни, затварящи и балансиращи вентили;
  • манометри;
  • термостатични устройства.

Такива фитинги се монтират на необходимите места, започвайки от отоплителни котли и завършващи директно с радиатори.

отоплителна техника
Вентили за изключване и регулиране на отоплителната система

филтри

Замисленото оборудване за отопление на къщата ще бъде непълно, ако пренебрегнете такъв компонент от него като филтри. Те предотвратяват навлизането на отпадъци в котела и осигуряват потока на чиста вода в него. Структурно те могат да бъдат с различни форми (наклонени, прави) и с различни диаметри, което им позволява да бъдат използвани във всякакви тръбопроводи.

Как да решим избора

Този кратък преглед ви позволява да разберете трудностите, които възникват при създаването на отоплителна система. Има много препоръки и коментари, описващи достойнствата на този или онзи елемент, но не забравяйте, че за битово отопление - трудна задача, и ако не е правилно решението си да замрази в студа ще има за вас, а не авторите на прегледа. Ето защо, при проектирането на отоплителна система е необходимо да се използват услугите на специалисти, които се занимават с този въпрос от дълго време.

Е, всички отзиви трябва да бъдат оценени точно като референтен материал, който дава възможност да се разберат по-добре задачите, които са изправени пред вас.

Оборудването, използвано за създаване на отопление, не може да се разглежда изолирано от самата система. Това са принципите на нейната работа, видовете и възможностите за конструкция, които основно определят кое оборудване да се използва.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тръбни радиаторни тръбиТръбни радиаторни тръби
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Монтаж на системи за самозатоплянеМонтаж на системи за самозатопляне
Загряване на водата от собствените ръцеЗагряване на водата от собствените ръце
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Отопление със собствени ръцеОтопление със собствени ръце
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
» » Отоплително оборудване
© 2021 BggeHat.com