Той бие ток от чешмата вода вероятно причини и начини за тяхното отстраняване

Дори слабият електрически шок причинява много неприятни усещания. И не само тялото, но и нервната система на човек е ранен. Следователно, електрически шоков кран изисква спешни ремонти, по време на които е необходимо да се ремонтират не само водоснабдяването, но и електрическата инсталация. И в тази статия ще разгледаме причините за електрификацията на крановете и начините за елиминиране на този проблем.

Откъде идва електричеството в крана?

Водата провежда електричество, така че всеки тръбопровод с тази течност може да се разглежда като проводяща линия. И в случай на пресичане на електрическата мрежа и на битово водоснабдяване в нея има потенциална разлика (напрежение), достатъчна за чувствителна захапка или дори електрически шок. Възможни места за пресичане на окабеляването и тръбопровода са нагревателните елементи на домакинските електроуреди. Перална машина, котел или колонка могат да изгорят корпуса на ТЕМ, а след това електроенергията ще падне в тръбите и кранчето, а потребителят няма да усети най-приятните усещания.

Нагревателните елементи на електрическите уреди могат да станат места за пресичане на окабеляването и тръбопровода

Нагревателните елементи на електрическите уреди могат да станат места за пресичане на окабеляването и тръбопровода

Окабеляване в банята, тоалетната или в кухнята влиза в рисковата зона. Постоянната влажност, умножена от токовото изтичане от ядрото с пробитата изолация, формира предпоставките за появата на разлика в потенциалите, достатъчна за осезаемо ухапване от тока. Обикновено това се случва със скрити електрически кабели или канали, разположени на нивото на перваз. Друг източник на проблема не са много честни съседи. Те могат да използват тръбопровода като земна или нулева фаза. Последният метод е най-лесният начин да се открадне електроенергия, така че почти всички маргинални елементи прибягват до нея с минимални познания по електроинженерство.

Как да определим източника на проблема - извършваме диагностика

За да локализирате причината за електричеството в тръбопровода, трябва да действате в следната последователност: първо, изключете електричеството в апартамента. Ако кранът удари с електрически ток, виновни са съседите. В края на краищата вашият дом вече не е източник на напрежение - къщата е изключена. Но ако токът излезе от водата с изключването на централния превключвател, проблемът не е със съседите, а с вас. Второ, включете електричеството и изключете пералната машина. Ако сте шокирани от водата от кранчето и след като сте изключили стиралката, тогава причината не е в нея. Опитайте да изключите съдомиялната машина и котела. Ако токът изчезне, причината се открива.

Трето, изключете RCD или автоматика, управляваща кухненската линия на банята или тоалетната на разпределителната платка. Ако токът продължава да бъде удрян от крана и след изключване на миялната машина, съдомиялната машина или котела, тогава имате очевидни проблеми с окабеляването. И, изключвайки линиите, ще намерим поне стая с проблемна мрежа. Разбира се, не можете да използвате нашите препоръки, а тестер, волтметър и амперметър, но с помощта на тези устройства няма да научите нищо ново. Фактът, че биете с електрически ток, е разбираем без тестер. Останалите устройства ще показват само колко удари в ампера и волта. И нашата инструкция е полезна за локализиране на проблема и последващото му елиминиране.

Как да изключите захранването с вода - подробни инструкции

Ако не искате да страдате от електрически удари от кранчето, ще трябва да направите следното:

  1. 1. Заменете всички гнезда в кухнята, в банята и тоалетната за специални модели с клас на защита срещу влага не по-малък от IP44 или IP54. Те ще ви предпазят от случайно повреждане в случая на гнездото.
  2. 2. Инвертирайте окабеляването с омметър или скрит детектор за търсене на грешки. Повишената устойчивост в зоната или сигналът на детектора ще покаже мястото на повреда.
  3. 3. Заменете всички проблемни зони на окабеляването или дори по-добре - сменете цялата линия, внесете в банята, кухнята или тоалетната, като използвате специален кабел, който не е влагоустойчив.
  4. 4. Обадете се на майстора и помолете да подмените нагревателя на пералнята и съдомиялната машина, както и на котела. Ако, разбира се, източникът на проблема са уредите за отопление на водата.
Желателно е да се монтират в банята и кухненските гнезда клас на защита от влага не по-малък от IP44 или IP54

Желателно е да се монтират в банята и кухненските гнезда клас на защита от влага не по-малък от IP44 или IP54

Освен това, в допълнение към горните мерки, трябва да актуализирате заземяването на електрическите кабели. В края на краищата, поради електрохимичната корозия, изходите към заземителния контур често "изгарят", оставяйки собствениците на частни къщи и апартаменти без защита. И не е нужно да се намесвате в контурите. Достатъчно е само да проверите самия факт на свързването на заземяващия проводник към изхода или съответния кран към тялото на бойлера. Понякога електротехниците правят грешки по време на инсталирането или правят работата си лошо.

Този дефект обаче е лесен за отстраняване. За да направите това, просто прикрепете двуцветен кабел към земната клема на гнездото. В двуцветната вена се различава от другите в присъствието на странични цветни ленти на изолацията, така че е много трудно да се обърка с нула или фаза.

Защита от съседи - система за еквипотенциално свързване

Инженерните комуникации, изградени в нашите жилища, са естествени проводници на електроенергията. Ето защо във вентилационните тръби, стоманените тръби на газопроводите, тръбите и тръбопроводите, остатъчните токове винаги циркулират. А за отстраняването на тези токове се използва системата за уравновесяване на потенциала (EMS), която може да реши и проблема със съседите, които решиха да използват електричеството, за да заобиколят брояча.

Такава система винаги е разположена в жилищни сгради. И това включва централен заземяващ контур и мълния на високата сграда и дори всички фитинги в стените, както и метални вентилационни канали, отоплителни главни линии и други съоръжения. Основните строители изграждат къщата. Апартаментът EMS е свързан към централната система като допълнителна схема. За тази цел в апартамента се вкарва медна вена с напречно сечение най-малко 2,5 мм2, свързана с основния контур на заземяване на сградата. И в самото жилище е уредено равновесието.

В това поле трябва да има мед едноядрен раздел тел не по-малко от 1.5 mm2, е свързан към тръбите на газ, стомана проводници на топлина окабеляване на отоплителната система, стомана тръбопроводни системи за топла и студена вода и вентилационни канали. В допълнение, върху кутията са отделени вени от тялото на банята, душ кабина и бойлер. Всички жици от комуникациите и водопроводните инсталации са свързани със стандартен автобус, свързан към централния проводник, простиращ се от апартамента до къщата на къщата. И в случай на опити от съседите да хвърлят нула на окабеляването им върху батериите, потенциалната разлика няма да достигне до тялото на човека, който отвори кранчето, а на земята.

Инсталирането на допълнителна система за управление на околната среда може да се извършва както от самите собственици на жилища, така и от специализирани фирми или електротехници от управляващото дружество. От последната може да се нуждаете от подреждане на индивидуална система за еквипотенциално свързване, отнасяща се до постоянни текущи удари при измиване на ръце и вана или душ. За жителите на частни домове супа не е толкова важно, колкото почти цялата комуникация в къщата ще чрез пластмасови тръби, които са изолатори и съседи, развивана брояч чрез свързване на земята, за да тръбите, в частни домове не е на домакините.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждноЕлектричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждно
Как да свържете правилно котелаКак да свържете правилно котела
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Разпределение на водата в частна къщаРазпределение на водата в частна къща
Как да се затопли замръзналата вода тръбаКак да се затопли замръзналата вода тръба
Преглед на протичащия бойлер tapwater aquathermПреглед на протичащия бойлер tapwater aquatherm
Инверторни отоплителни котлиИнверторни отоплителни котли
Бързо нагревател за водаБързо нагревател за вода
» » Той бие ток от чешмата вода вероятно причини и начини за тяхното отстраняване
© 2021 BggeHat.com