Разпределение на водата в частна къща

Дори неопитен майстор може да оборудва системата за водоснабдяване на частна къща със собствените си ръце. Производителите на модерни водопроводни фитинги са направили всичко възможно, за да опростят технологията на свързване на водопроводните елементи. И ще ви разкажем за реда на монтиране на водопроводна тръба за битови нужди - от маркирането на линиите до началото на водата в крановете.

Как е домакинска вода тръба

В повечето случаи водоснабдяването на частния дом се основава на автономен източник на качество на пиенето. Тя може да бъде добре или добре. Следователно, вътрешният тръбопровод в къщата започва от помпената станция или по-скоро от първия спирателен вентил, който отрязва уреда за налягане от окабеляването.

Зад този клапан има клон със студена вода и водопровод за гореща вода (БГВ). И в повечето случаи линията за БГВ се формира въз основа на клон от студен тръбопровод, който навлиза в отоплително устройство, което генерира топла вода.

Помпена станция - основата на вътрешното водоснабдяване в къщата

Помпена станция - основата на вътрешното водоснабдяване в къщата

Сливите на клоните и централната линия се играят с помощта на тройници. Завоите (ъглови конюгации) се правят с помощта на ъглите. За да се улесни процесът на ремонт, се изключва спирателен вентил в изхода към източника на консумация. Тя ви позволява да не изключвате водата в цялата къща в случай на ремонт на едно кранче.

Както можете да видите, типичната система за разпределение на вода в частна къща е много проста. Всеки начинаещ шлосер може да събере такава мрежа. И за да започнете изграждането на водопроводна мрежа, трябва да изчислите кадрите на тръбите и броя на свързващите и заключващите фитинги.

Как да изчислим дължината на тръбата и броя на фитингите

Ако водната тръба се основава на основната тръба, разпределението на водата в частната къща започва с полагане на централната линия, която обгражда структурата по периметъра. Диаметърът на тръбата в този случай е два пъти сумата от всички къщи (два периметъра).

С колектора ситуацията е по-сложна. В този случай отделен ред ще отиде на всяко кранче. Следователно, в този случай, дворното пространство може да бъде определено само от действителната схема, като се поставят върху стените на линията, по която ще бъде разположена оформлението. След като завършите рисунката, измерете дължината на линиите и запишете разстоянието между студените и горещите клони.

Преди да закупите тръби и фитинги, трябва да начертаете диаграма на свързване

Преди да закупите тръби и фитинги, трябва да начертаете диаграма на свързване

Ако изграждате сама водопроводна тръба, пълната електрическа схема не се вписва по никакъв начин. Вземете син и червен пастелите и направи траектория на полагане топли и студени тръби по стените, обозначаващ произволни икони позиция тройници, ъгли и изключване клапани. Този модел няма да се бърка с метрови тръби и броя на клапана на и инсталацията може да се използва като схема за поставяне на фиксиращите елементи, притежаващи тръбата на стената.

Броят на ъгловите фитинги се определя от завоите (ъглови конюгации). Броят клапани се изчислява от източниците на консумация (по един източник плюс един, ако е смесител). Тройките се отчитат само когато водопроводът е монтиран на основата на централната линия, като броят им се определя чрез броя на вентилите.

След това изчисление и последващо закупуване на фитинги и фитинги, които можете да направите разпределение на водата във всяка частна къща само за един ден. И как се прави това, ще кажем още, че сме обсъдили отделно както студения, така и горещия клон на водопровода.

Как да направите линия на студена вода

Монтирането на студена вода в частна къща започва с инсталирането на колектор. Това устройство е поставено в кухнята, ако се намира близо до тоалетната и банята. В противен случай колекторът се разполага по-близо до санитарната зона. И тази работа е лесно да се направи от себе си - за това трябва да направите следното:

  1. 1. Купуваме колектор, чийто брой на завои е равен на броя на източниците на потребление.
  2. 2. Закрепваме го на стената, като използваме винтови скоби със самозадържащо се краче или конзоли върху тялото на разпределителя.
  3. 3. Поставете 3/4 "метална тръба, като използвате крепежните фитинги от централния воден вентил към входа на колектора.
  4. 4. Използвайте едни и същи фитинги, оборудвайте ½ "лакти от колектора до местата на потребление, като полагате тръбите в областта на обшивката. Между тръбата и колектора е монтиран клапан, който заключва всеки клон.
  5. 5. С изваждането на крана на мивката (резервоар, капкообразна тава или вана), съставете вертикална секция, като повдигнете тръбата по пода с 50 см.
  6. 6. Свързваме тръбата и кранчето (миксер или резервоар) с мембранен или подсилен маркуч.


Накрая монтираме кранчето на мивката, свързваме мивката към канализацията. И ние повтаряме тази операция с всички точки на потребление. При това инсталирането на студения клон може да се счита за завършено.

Как да оборудваме водопровода за гореща вода

Блокът за битова гореща вода се прави практически по същата схема като тръбата за студена вода. Само вместо централния вентил началната точка на горещата линия е колекторът на студения клон.

От този дистрибутор издърпваме ½ инчовата линия до отоплителното устройство. И в точката на свързване трябва да изрежете възвратен клапан, така че водата от котела или колонния топлообменник да не се слее обратно. Най-много инсталация на котела е описано в отделен материал.

Колекторът на студения клон ще бъде отправна точка за горещата линия

Колекторът на студения клон ще бъде отправна точка за горещата линия

Следващата стъпка е да инсталирате колектор за топла вода. Той се поставя под котела или в банята или в кухнята. След това тръба с диаметър ½ инча е свързана към разпределителя, монтиран на стената, свързващ колектора и котела за гореща котел / котел.

В заключителните отделни линии за гореща вода са свързани към всеки миксер, свързващ клапаните и разпределителя. И за да се улесни свързването на тръбопровода към кранчето може да се използва шлангов маркуч. В този случай подсилената опция не се препоръчва - тя е предназначена за студена вода.

Ако къщата е не повече от 2-3 извора на потребление на топла вода, колекторът може да бъде заменен от един чифт тройници, които да проправят централната линия до банята или кранчето в банята, и са оборудвани с дренаж в кухнята. Но в този случай се подгответе за натиск в случай на едновременна работа на миксери в банята и в кухнята.

Как да спестите пари за монтаж на водопровод

Монтирането на система за водоснабдяване в частна къща ще бъде много по-евтино, ако следвате няколко съвета. Първо, откажете да използвате фитинги-ъгли. Метал-пластмасовата тръба може да бъде огъната до радиус от 25 сантиметра, вписан на всеки ред.

Второ, специални колектори с изключващи устройства на всеки изход ще спестят на вентилите, монтирани под всеки вход към крана или миксера. Трето, помислете за местоположението на разделителя на потока. В идеалния случай тя трябва да стои между кухнята и банята. Но ако има повече кранове в банята, тогава колектора трябва да бъде заменен там. В този случай ще прекарате само един кухненски кран.

Четвърто, ако дистрибуторът и консумиращото устройство са разделени с 2-2,5 метра, вместо фитингите на тръбопровода можете да използвате армиращ или мухъл маркуч с подходяща дължина. Пето, избор между метална пластмаса и полипропилен - гласуване за първия вариант. Полипропиленовите тръби се монтират чрез специална заваръчна машина или скъпи електрически съединители. Ето защо, тази работа ще трябва да привлича професионалисти. В допълнение, полипропилен не се огъва като метална пластмаса.

Ако слушате тези съвети, ще можете да спестите до 10-15% от разходите за консумативи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване в частна къщаВодоснабдяване в частна къща
Водоснабдяване в странатаВодоснабдяване в страната
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Помпени станции за водоснабдяване за частни схеми за свързване на къщиПомпени станции за водоснабдяване за частни схеми за свързване на къщи
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Схема за свързване на топъл под с отоплителната системаСхема за свързване на топъл под с отоплителната система
» » Разпределение на водата в частна къща
© 2021 BggeHat.com